به گزارش ایرنا، چهار گوشه ایران و استان های مختلف کشور با توجه به ظرفیت های آب و هوایی، داشتن آثار و ابنیه های تاریخی، صنایع دستی متنوع و متعدد، میراث گرانبهای گذشتگان و برخورداری از جاذبه های طبیعی و غیرطبیعی مزیت های آماده و فوق العاده ای برای توسعه و رونق صنعت گردشگری دارد که بی توجهی به این موضوع می تواند به لحاظ اقتصادی و درآمدی لطمات جبران ناپذیری را به کشور وارد کند.
بدون تردید هر گونه هزینه در حوزه های مختلف گردشگری و توسعه زیرساخت های این بخش در حقیقت نوعی سرمایه گذاری برای بهره مندی چندین ساله از درآمدها سرشار است که می تواند بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور از جمله بیکاری، مراودات با کشورهای همسایه و رونق تولید داخلی و توسعه صنایع بومی را رفع کرده و عاملی مهم در افزایش درآمد سرانه کشور باشد.
کارشناسان، صاحب نظران و مسئولان حوزه گردگشری اعتقاد دارند، این حوزه بسیار مهم و وسیع رازهای نهفته ای در خود جای داده است که گشایش هر یکی از این رازها می تواند مسیرهای جدید و نوینی را برای توسعه اقتصادی کشور بگشاید و با توجه به مشتریان دایمی این صنعت، تعطیلی برای آن در فصول مختلف سال معنی ندارد و باید از این ظرفیت بی انتها نهایت بهره برداری را انجام داد.
آذربایجان شرقی به عنوان یکی از پنج استان اول کشور در بخش گردشگری با داشتن آب و هوایی چهار فصل و زیبایی های طبیعی، داشتن افزون بر چهار هزار اثر، ۲ اثر ثبت جهانی، ابنیه و محوطه تاریخی و باستانی شناسایی شده، صنایع دستی متنوع و متعدد، تاریخ چند هزار ساله، موقعیت خاص جغرافیایی و همسایگی با چند کشور و نزدیکی به اروپا نقش غیر قابل انکار در توسعه بخش گردشگری کشور دارد که در سال های اخیر تلاش برای جلب و جذب گردشگر داخلی و خارجی جزو برنامه های اصلی و محوری مدیریت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و کشور قرار گرفته است.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و رییس انجمن صنفی خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی آذربایجان شرقی با حضور در میزگرد بررسی وضعیت و چالش های گردشگری منطقه و آسیب شناسی خدمات گردشگری استان بر این اصل مهم اتفاق نظر دارند که توجه به این صنعت پردرآمد و اشتغالزا می تواند موجب سرازیر شدن منابع مالی هنگفت به اقتصاد کشور و در نهایت ثروتمندی و رفاه مردم را منجر شود.
آنها با اشاره به فعالیت های اخیر تبلیغاتی در حوزه گردشگری آذربایجان شرقی بر توسعه این فعالیت ها و نیز مساعدت اهالی رسانه برای معرفی و شناساندن ظرفیت های گردشگری آذربایجان شرقی به مردم سایر استان ها و نیز خارج از کشور تاکید کردند.
* نگرش ملی به توسعه اقتصادی باید گردشگرپایه باشد
معاون گردشگری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی با تاکید بر نقش بی مانند گردشگری در انواع مختلف در پیشبرد اهداف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و اجتماعی کشورها، گفت: در حال حاضر صنعت گردشگری جزو سه صنعت پررونق، پردرآمد و دارای بیشترین ارزش افزوده در سبد اقتصادی جهان است که بی توجهی به این بخش در حقیقت به معنی از دست دادن فرصت های بی کران اشتغالزایی و ایجاد کسب و کارهای مختلف است.
علیرضا بایرام زاده اظهار کرد: اینکه گردشگری در رده صنایع نفت و گاز و خودروسازی جزو پردرآمدترین بخش های اقتصادی کشورها به شمار می رود، نشان دهنده ارزش، اهمیت و جایگاه این صنعت در تبادلات و مراودات جهانی است که می تواند شرایط عمومی کشورها را دگرگون کند.
وی اقتصاد کشورهایی همچون فرانسه، آمریکا، آلمان، اسپانیا در سطح بالا و در همسایگی ایران نیز کشورهایی مثل مصر، ترکیه، جمهوری آذربایجان، امارات و گرجستان را گردشگرپایه دانست و با تاکید بر لزوم استفاده از تجربیات این کشورها، اظهار کرد: اگر هدف کلان توسعه گردشگری در کشور و آذربایجان شرقی به درستی سپری شده و اجرایی شود، بدون تردید دست یابی به اهداف فرعی توسعه سایر صنایع نیز محقق خواهد شد و این موضوع برنامه های گردشگری درازمدت را می طلبد که باید در این مسیر گام به گام حرکت کرد.
بایرام زاده با بهره مندی از تجربیات کشورهای همسایه همچون ترکیه در جلب و جذب گردشگر را لازم و ضروری دانست و با تاکید بر اینکه رفاه و آسایش عمومی حاصل از اقتصاد گردشگرمحور پایدار و بی دردسر است، یادآور شد: در ۴۰ سال گذشته صنعت گردشگری در جهان معنی و مفهوم ویژه ای کسب کرده و گردشگری پیشرفته توسط کشورهای پیشرفته مثل فرانسه، آمریکا و انگلیس از دهه های ۱۹۷۰ به بعد آغاز شده که این رویه در حال حاضر از سوی ترکیه و مصر و سایر کشورهای منطقه و به خصوص قفقاز پیگیری می شود.
وی توجه به زیرساخت ها را یکی از الزامات مهم توسعه گردشگری خواند و با اذعان به اینکه در این رابطه ایران با چالش هایی روبروست که باید به سرعت رفع شود، امکانات فرودگاهی، نوسازی ناوگان هوایی، توجه به خطوط ریلی و تجهیزات آن، ساماندهی جاده ها و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی و برون شهری را از جمله این ضرورت ها برشمرد.
بایرام زاده با اشاره به قدمت فرودگاه بین المللی تبریز، گفت: متاسفانه این مجموعه که در سال های گذشته نیز از سوی گردشگران و مسافران نوروزی و تابستانی مورد استفاده حداکثری قرار می گیرد، آن گونه که باید توسعه نیافته و اکنون باید مسئولان مربوطه نسبت به توسعه و تجهیز آن اقدام کنند، چون تبریز مرکز گردشگری و مراودات اقتصادی و تجاری شمال غرب با کشورهای اروپایی، قفقاز و شمال عراق و ترکیه است و باید فرودگاه تبریز به روزتر شود.
وی قدمت ۱۰۰ ساله ایستگاه راه آهن تبریز را نیز مورد اشاره قرار داد و افزود: طراحی این مجموعه به حدی استاندارد و با طراوت بوده است که اکنون نیز توانایی سرویس دهی به ۶ تا هفت میلیون نفر جمعیت منطقه را دارد که ظرفیت بسیار مهم و بزرگ برای توسعه گردشگری محسوب می شود، اما ناوگان ریلی نیاز به نوسازی سریع دارد.
بایرام زاده وضعیت جاده های مواصلاتی آذربایجان شرقی برای توسعه صنعت گردشگری را نامطلوب خواند و با اشاره به حجم مسافران نوروزی امسال، یادآور شد: وضع کیفی جاده های استان پاسخگوی حجم مراجعه کنندگان نیست و با وجود اینکه در سال های اخیر آزادراه تبریز-تهران زیر بار ترافیک رفته و مسیر میان این کلانشهر را کاهش داده است، اما باید توجه داشت که نگهداری از این سرمایه ملی باید در دستور کار دستگاه های مربوطه قرار بگیرد تا مسافران با کمترین مشکل مسیر خود را طی کنند.
وی به افزایش ۱۴ درصدی میزان اقامت مسافران و گردشگران نوروزی در آذربایجان شرقی اشاره و اظهار کرد: طبق آمارهای رسمی و دقیق ثبت شده در تعطیلات نوروزی امسال تعداد ۳۲۲ هزار و ۹۲۸ نفر در مراکز اقامتی استان اعم از هتل، هتل آپارتمان، مراکز پذیرایی و اقامتی آموزش و پرورش اسکان یافتند که آمارهای مربوطه از درگاه ملی سفرهای استانی قابل رصد و پیگیری است و این استان جزو استان های مقصد گردشگری نوروزی بود.
بایرام زاده گفت: بر اساس اعلام رسمی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، آذربایجان شرقی پس از استان های خراسان رضوی، تهران، گیلان، مازندران، اصفهان و فارس در جایگاه هفتم جذب مسافران نوروزی قرار گرفت که این جایگاه با توجه به سنتی بودن گردشگری در استان های دارای رده بالاتر و نیز شرایط آب و هوایی آذربایجان شرقی، قابل توجه است.
وی فاصله اندک تعداد مسافران نوروزی آذربایجان شرقی با استان های اصفهان و فارس را نشانه ای از تحرک و گام های رو به جلوی گردشگری این استان نسبت به سال های قبل ارزیابی و اظهار کرد: تردد جاده ای در آذربایجان شرقی با اختصاص حدود ۲۳ میلیون تردد فاصله ۲ میلیونی با اصفهان داشت، این در حالی است که آذربایجان شرقی مقصد گردشگری است اما استان اصفهان جزو مسیرهای عبوری مسافران نوروزی نیز به شمار می رود.
این مقام مسئول ظرفیت مراکز اقامتی رسمی (شبانه) آذربایجان شرقی را ۱۳ هزار تخت اعلام کرد که این رقم تا ۲۰ هزار تخت در شرایط اظطرار نیز قابل افزایش است.
بایرام زاده تعداد هتل های اقامتی این استان را ۸۵ باب اعلام و اضافه کرد: از این تعداد حدود ۱۰ هتل ۵ و ۴ ستاره در آذربایجان شرقی وجود دارد که از این نظر با استان هایی مثل اصفهان و فارس همتراز می باشد.
* تحریم ها در گردشگری بی تاثیر است، نیازمند مدیریت حرفه ای و تخصصی هستیم
فعال بخش خصوصی و رییس انجمن صنفی خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی آذربایجان شرقی نیز در این میزگرد ظرفیت های گردشگری و زمینه های جلب و جذب گردشگر داخلی و خارجی به کشور و استان را بسیار بالا و متنوع دانست و گفت: چنانچه دولت حمایت های لازم و کافی را از فعالان حوزه گردگشری نه در شعار که در عمل و با اعطای تسهیلات ویژه عملی کند، بدون تردید کشور ظرف چند سال عقب ماندگی های گذشته را به سرعت جبران کرده و خیل عظیم گردشگر از داخل و خارج به استان های مختلف سرازیر می شود.
رشید رجب پور، دخیل دانستن تحریم ها در رکود صنعت گردشگری ایران را سخنی گزاف و نادرست خواند و با تاکید بر اینکه تحریم های غرب هیچ نقشی در توسعه یا عدم توسعه این بخش ندارد، یادآور شد: گردشگری صنعتی است که بی توجه به سیاسی بازی ها و گروه بازی ها و نیز مسایلی مثل تحریم و دشمنی ها به مسیر خود ادامه می دهد و کسی که قصد سفر به ایران را دارد به هیچ عنوان در تصورش موضوع تحریم را در نظر نمی گیرد.
وی مشکلات داخلی، مدیریت های غیر تخصصصی و بی توجهی ها را عامل اصلی رونق نداشتن صنعت گردشگری در کشور و آذربایجان شرقی بیان کرد و ادامه داد: اینکه جاده ای خراب است و برای چند سال رسیدگی نمی شود یا ناوگان حمل و نقل فرسوده شده و توجهی به نوسازی آن نمی شود، همه مربوط به مسایل داخلی کشور است و تحریم در این زمینه تاثیرگذار نیست.
رجب پور با بیان اینکه چالش های مربوط به راه های مواصلاتی، ریلی و هواپیما و همچنین نحوه خرید و فروش بلیت اصلا" به تحریم ها ارتباطی ندارد، افزود: اگر مدیریت ها در این سطوح به درستی تعریف نشود و افراد کاربلد سر راس کار نباشند، آشفتگی خواهیم داشت و این موضوع به مرور زمان منجر به کاهش گردشگر می شود، چون رضایت مندی از نحوه خدمات گردشگری اصل اولیه جذب توریست است.
وی گفت: ۸۰ درصد مسافرت های نوروزی به تبریز و آذربایجان شرقی از طریق خودروهای عمومی و شخصی بوده است، اما آیا مسئولان تاکنون به وضعیت جاده های استان و نوع اسفالت و کیفیت خدمات رسانی بین جاده ای توجه کرده اند؟ آیا خود مدیران حاضرند با خودروهای شخصی خود مسیر آزادراه تبریز - تهران را طی کنند؟
رجب پور با انتقاد از کسانی که کم کاری، سهل انگاری و مشکلات مدیریتی خود را گردن تحریم ها می اندازند، گفت: متاسفانه مساله تحریم ها در حوزه گردشگری به نان و پنیر عده ای تبدیل شده است و اجازه نمی دهند بخش خصوصی در این حوزه با فراغ بال فعالیت کرده و زمینه های بارورسازی این صنعت را در کشور فراهم کنند.
وی اضافه کرد: اگر مساله تحریم ها اقتصاد گردشگری کشور را تهدید کلی می کند، چرا یکی از ایرلاین های فعال هواپیماهای توپولوف خود را کنار گذاشته و از ایرباس و بوئینگ استفاده می کند؟
رجب پور اتخاذ سیاست های سلیقه ای در حوزه گردشگری را یکی از عوامل مهم در ایجاد بی انگیزگی بین فعالان بخش خصوصی ارزیابی کرد و گفت: به عنوان مثال چند سال قبل با هزاران مکافات مجوز پروازهای یک ایرلاین معتبر ترکیه از تبریز را اخذ کردیم و خوشبختانه تنها پس از چند هفته استقبال از آن بسیار زیاد شده و بنا به درخواست خود این شرکت افزایش تعداد پروازها به ۲ بار در هفته محقق شد.
وی ادامه داد: اما این موفقیت به مذاق عده ای خوش نیامد و در اقدامی تعجب برانگیز پای یکی از شرکت های ناشناخته و کوچک ترکیه ای را به تبریز باز کرده و در کمترین زمان ممکن مجوزهای لازم را اخذ و به عنوان رقیب وارد عرصه شد که همین موضوع موجب ورشکستگی ایرلاین های داخلی هم شد، در حالی که مسئولان مربوط حمایت از شرکت های داخلی را دلیل این تصمیم خود عنوان می کردند.
رجب پور خواستار ریشه کنی دلال بازی در حوزه گردشگری، آژانس های مسافرتی و ایرلاین ها شد و گفت: اینکه ۹۰ درصد آژانس های مسافرتی و گردشگری مجوزهای خود را با دلال بازی، رانت و رابطه اخذ می کنند، امری دردناک و تاسف بار است که نتیجه این رویه را در میزان درآمدهای حاصل از صنعت گردشگری می بینیم.
وی نقش آژانس های جهانگردی و مسافرتی در توسعه صنعت گردشگری را بسیار مهم و تعیین کننده دانست و یادآور شد: این نقش تاثیرگذار زمانی در میدان عمل خود را نمایان می کند که افراد کاردان، متخصص و دردمند این عرصه را دست بگیرند تا با استفاده از فنون و تخصص های خود زمینه های ورود گردشگران خارجی به کشور را فراهم کنند.
رجب پور یکی از دلایل کم توانی آژانس ها را مربوط به نبود متولی واحد دانست و با اشاره به اینکه آژانسها و مجموعههای خدماترسان عضو انجمن صنفی خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی آذربایجان شرقی باید متولی واحد و مشخصی داشته باشند، یکی از عوامل اصلی و مهم نابسامانی و بروز مشکلات عدیده برای آژانس های گردشگری و جهانگردی را وجود نهادها، سازمان ها و ادارات مختلف صادرکننده مجوز به این مجموعه ها دانست و افزود: چنین شرایطی موجب شده است مسایل و مشکلات تورهای گردشگری و آژانس های مسافرتی روز به روز بیشتر شود و نهادی خاص برای رفع این مشکلات پا پیش نگذارد.
وی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان هواپیمایی کشوری و سازمان حج و زیارت را از جمله دستگاه های مسئول و صادرکننده مجوز برای فعالیت خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی بیان و اضافه کرد: این در حالی است که تجربه شکست خورده سال های گذشته، وجود چندین نهاد متولی برای این موضوع را منتفی کرده و باید نهادی واحد و مشخص در این زمینه تعریف و معرفی شود.
رجب پور یکی از اهداف عمده ایجاد و راه اندازی انجمن صنفی خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی را جلوگیری از ازدیاد نهادهای صادر کننده مجوز برشمرد و ادامه داد: بر همین اساس اعضای این انجمن ها که در تمام استان ها مستقر شده اند، سوق دادن فعالیت ها به سمت یکپارچه سازی است تا از بروز تناقض های عدیده در صدور مجوزها جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه در حوزه گردشگری سلامت، وجود نهادها و دستگاه های مختلف برای صدور مجوزهای قانونی باعث شکست این پروژه مهم اقتصادی برای ایران و تبریز شد، اظهار کرد: در حالی که شهرها و استان های مختلف کشور از جمله آذربایجان شرقی و تبریز می توانستند از این مزیت به خوبی برای جلب گردشگران سلامت بهره برداری کنند، وجود تعارضات قانونی برای صدور مجوزهای فعالیت تورها، این ظرفیت را از کشور و استان گرفت.
رجب پور گفت: در حالی که آژانس های مسافرتی و گردشگری برای جذب گردشگران سلامت وارد عرصه می شدند، به یکباره علاوه بر سایر نهادهای متولی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز وارد معرکه شد و اعلام کرد مجوز فعالیت در این حوزه را باید از این وزارتخانه دریافت کنید که همین مساله باعث از دست رفتن فرصت های پیش رو شد.
* شرکت های صنعتی و معدنی باید به مسئولیت های اجتماعی خود در حوزه گردشگری مکلف شوند
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه مقوله گردشگری از جهات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی برای همه کشورها و به خصوص کشورهای دارای ظرفیت های تاریخی و تمدنی مهم است، گفت: در دهه های گذشته گردشگری به یکی از صنایع و زمینه های مهم درآمدزایی، ایحاد اشتغال، رفع ناهنجاری ها و مهمتر از همه توسعه و صدور فرهنگی کشورها تبدیل شده است که متاسفانه هنوز در ایران این جایگاه مهم تعریف مشخصی ندارد.
محمد اسداللهی وجود ۲ هزار و ۸۳۰ اثر ثبت شده ملی و ۲ اثر بسیار فاخر و مهم ثبت جهانی در آذربایجان شرقی را برای توسعه گردشگری منطقه ظرفیتی عظیم دانست که تاکنون در شناساندن و معرفی و تبلیغات این آثار موفقیتی جهانی و حتی منطقه ای حاصل نشده است و جا برای کار کردن در حوزه های رسانه ای بسیار وجود دارد.اسداللهی وجود ۲ هزار و ۸۳۰ اثر ثبت شده ملی و ۲ اثر بسیار فاخر و مهم ثبت جهانی در آذربایجان شرقی را برای توسعه گردشگری منطقه ظرفیتی عظیم دانست که تاکنون در شناساندن و معرفی و تبلیغات این آثار موفقیتی جهانی و حتی منطقه ای حاصل نشده است و جا برای کار کردن در حوزه های رسانه ای بسیار وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه هر گونه هزینه در بخش گردشگری نوعی سرمایه گذاری برای آینده هویتی کشور و استان ها به شمار می رود و نتایج آن با گذشت زمان بیش از پیش ملموس تر می شود، خاطرنشان کرد: هر گونه بی توجهی در این بخش مهم به لحاظ فرهنگی، تاریخی، هویتی و ملی صدمات جبران ناپذیری خواهد داشت.
اسداللهی کمبودهای اعتباری را پاشنه آشیل و چالش اصلی توسعه گردشگری در آذربایجان شرقی برشمرد و با اشاره به وجود اماکن، ابنیه ها و آثار فرنگی و تاریخی عدیده در این خطه از کشور، یادآور شد: تبریز به عنوان شهر تمدن ساز و تاریخ ساز در جهان از ظرفیت وجود افزون بر ۴۰۰ خانه تاریخی و قدیمی برخوردار است که علیرغم توصیه ها و رایزنی های مختلف برای جذب اعتبارات لازم برای تملک، بازسازی و مرمت این تعداد خانه که هر کدام معرف بخشی از تاریخ این کهن شهر است، تاکنون موفقیتی کسب نکرده ایم.
وی ادامه داد: این در حالی است که اگر چنین مزیت گردشگری در یکی از شهرهای جهان به خصوص اروپا وجود داشت، گردشگران داخلی و خارجی برای بازدید و اقامت در یکی از این خانه ها دست و پا می شکستند، اما به دلیل نبود بودجه های کافی تعدادی از این خانه ها در حال نابودی و تخریب است.
اسداللهی با بیان اینکه حوزه گردشگری آذربایجان شرقی و تبریز در قوام و دوام هویت ملی ، مذهبی و قومیتی و نیز حفظ و احیای خرده فرهنگ های داخل سرزمین ایران نقش تعیین کننده و موثر دارد، گفت: باید توجه داشت که آثار تاریخی این منطقه و خانه های تاریخی و قدیمی آن در حقیقت الهام بخش سبک زندگی ایرانی - اسلامی است که متاسفانه تاکنون در این زمینه غفلت های کلان صورت گرفته است.
سرمایه گذاری بین ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومانی در حوزه گردشگری آذربایجان شرقی
معاون گردشگری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی همچنین از سرمایه گذاری بین ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومانی در حوزه گردشگری آذربایجان شرقی خبر داد و افزود: با بهره برداری و اتمام این میزان سرمایه گذاری ها افزون بر یکصد واحد به مراکز اقامتی، خدماتی و زیرساختی گردشگری استان در شهرها، بخش ها و روستاهای هدف گردشگری افزوده می شود و با این اقدام مسیر جذب و جلب گرشگران داخلی و خارجی به منطقه هموارتر خواهد شد.
بایرام زاده این حجم سرمایه گذاری در بخش گردشگری و زیرساخت های این بخش در آذربایجان شرقی را بی سابقه خواند و ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده سالانه قرار است تعداد ۱۰ هتل به مجموعه های اقامتی استان اضافه شود.بر اساس برنامه ریزی های انجام شده سالانه قرار است تعداد ۱۰ هتل به مجموعه های اقامتی استان اضافه شود.
وی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در بخش گردشگری به خصوص هتل سازی در آذربایجان شرقی به گفتمان عمومی تبدیل شده است، اظهار کرد: این استان در بین استان های مختلف کشور بیشترین حجم سرمایه گذاری را به خود اختصاص داده است و این موضوع نشان دهنده توسعه و رونق این صنعت است که می تواند برای سال های آینده بخش مهمی از مشکلات اقتصادی را رفع کند.
بایرام زاده نگرش ملی بر اساس توسعه اقتصادی گردگشرپایه را ضرورت اجتناب ناپذیر رونق گردشگری داخلی و خارجی در ایران خواند و یادآور شد: در صورت تحقق این موضوع دیگر شاهد نابسامانی و هرج و مرج در نوع فروش و خرید بلیت های مسافرتی نخواهیم بود.
به گفته وی در جریان تعطیلات آخر سال و نوروز امسال به دلیل پایین بودن ظرفیت پذیرش مسافر، مشکلات عدیده در تهیه بلیت هواپیما، قطار و اتوبوس به وجود آمد که این موضوع نشان می دهد حداقل ظرفیت این ناوگان ها باید به ۲ برابر افزایش پیدا کند.
مجموع واحدهای خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی آذربایجان شرقی ۲۶۳ مورد است
به گفته رییس انجمن صنفی خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی آذربایجان شرقی بر اثر عملکردهای ضعیف و موازی کاری های عدیده، مدیریت های غلط و ناکارآمدی مقررات کنونی، صنعت گردشگری به دست دلالان افتاده و اگر چاره ای در این زمینه اندیشده نشود، در مدت زمان کوتاه پای اندک گردشگران خارجی نیز از ایران و آذربایجان کوتاه خواهد شد.
رجب پور مجموع واحدهای خدمات مسافرت هوایی، جهانگردی و زیارتی آذربایجان شرقی را ۲۶۳ مورد اعلام کرد که از این تعداد ۱۶۲ واحد در کلانشهر تبریز فعالیت دارند.
توسعه گردشگری مهمترین و بزرگترین مانع در مسیر آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی است
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی از افزایش روز افزون آسیب های اجتماعی در آذربایجان شرقی خبر داد و افزود: به جرات می توان ادعا کرد که توسعه گردشگری مهمترین و بزرگترین مانع در مسیر آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی است، چون دلیل بسیاری از این آسیب ها به مسایل بیکاری و نبود اشتغال در بین جوانان بر می گردد و گردشگری به دلیل چندبعدی بودن می تواند با ایجاد انواع اشتغال ریز و درشت مانع از بروز ظهور ناهنجاری های اجتماعی شود.
اسداللهی جامعه امروز را به شدت نیازمند نشاط و شادابی اجتماعی دانست و با بیان اینکه تحقق این موضوع موجب همبستگی ملی می شود، احیای بازی های بومی و محلی را از جمله راهکارهای عملی برای ایجاد نشاط اجتماعی بیانکرد که می تواند منجر به جلب و جذب گردشگر داخلی و خارجی نیز بشود.
وی سوق دادن سیاست گذاری های کلان و حاکمیتی به سمت گردشگری، دخالت دادن مشارکت های مردمی، جلوگیری از تخریب آثار و اماکن تاریخی و باستانی، تکلیف شرکت های بزرگ صنعتی و معدنی به انجام مسئولیت های اجتماعی و تربیت نیروهای متخصص را از زمینه ها و عوامل رشد و تقویت صنعت گردشگری در کشور و آذربایجان شرقی برشمرد.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری آذربایجان شرقی با ابراز تاسف از تخریب تعدادی از آثار باستانی منطقه ارسباران، از اینکه شرکت مس سونگون در این منطقه نسبت به مسئولیت های اجتماعی خود بی تفاوت است ابراز گلایه کرد و گفت: رسانه های گروهی باید در این زمینه مطالبه گر بوده و از مدیران این مجتمع معدنی نسبت به اختصاص بودجه های مناسب به منظور حفظ و حراست از آثار تاریخی پاسخ بخواهند.
۱۴ تشکل غیردولتی آذربایجان شرقی در حوزه میراث فرهنگی فعالیت می کنند
اسداللهی یکی از حوزه های مهم توسعه گردشگری در آذربایجان شرقی را مربوط به فعالیت های تشکل های مردمی دانست و با اعلام اینکه اکنون در این رابطه تعداد ۱۴ تشکل مجوز فعالیت دارند، اظهار کرد: به دلیل نبود جایگاه و تعریف مشخص از فعالیت های چنین تشکل هایی هم اکنون ۷۰ درصد آنها غیر فعال هستند.
وی توسعه صنعت گردشگری بدون توجه جدی به میراث فرهنگی و صنایع دستی را غیرممکن خواند و خواستار تهیه و تدوین اطلس جامع صنایع دستی آذربایجان شرقی شد تا با معرفی کامل رشته های مختلف این صنایع، در حوزه های بازاریابی و جلب گردشگر نیز اقداماتی به عمل آید.