مشهد- ایرنا- زایمان در روزهایی خاص به انگیزه ثبت تاریخ تولدی رُند در شناسنامه نوزاد، مدتی است سکه رایج شده و دوم اردیبهشت امسال نیز با نمایه ۱۴۰۲/۰۲/۰۲ چنان صورتی دارد که عده‌ای بدون آگاهی از عوارض خطرناک آن، حاضرند برای شکار چنین عددی زایمان خود را جلو انداخته و یا عمدا به تاخیر بیندازند.

به گزارش ایرنا، برخی از خانواده‌ها از هفته‌ها قبل با هماهنگی پزشک خود و برخی از بیمارستان‌ها، اقدام به رزرو تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۰۲ برای روز زایمان کرده‌اند.

در این بین پزشکان متخصص و کارشناسان بهداشتی معتقدند که زایمان غیرطبیعی زودتر از موعد هم به مادر و هم به نوزاد آسیب‌های جدی وارد می‌کند.

از طرفی این اتفاق فرصت کافی را به جنین برای بلوغ کامل نمی‌دهد و ممکن است زمینه ابتلا به اوتیسم را در کودک به شدت بالا ببرد.

همچنین برای تکامل دستگاه تنفسی یک نوزاد، جنین باید تا آخرین روزهایی که از نظر علمی در نظر گرفته شده است در رحم مادر بماند تا به بلوغ کامل دستگاه تنفسی برسد که این امر نیز با تولدهای زودهنگامی، که به انگیزه انجام زایمان در تاریخی خاص صورت می گیرد، به مخاطره افتاده و بعضا کودک تا آخر عمر درگیر نارسایی تنفسی می شود.

به همین دلیل است که نیاز است نوزاد به دستگاه ونتیلاتور، اینتوبه وصل شود که این اقدام نیز عوارضی مانند کاهش وزن، مشکلات کبدی و غیره برای نوزاد دارد؛ و از سوی دیگر زایمان های پیش از موعد احتمال مرگ و میر نوزاد را بالا می برد.

وزارت بهداشت به صورت مکرر نسبت به داشتن چنین نگاه نادرستی هشدار داده است و بخشنامه‌ای را به معاونت‌های درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ کرده و خواستار اقدامات کنترلی به منظور نظارت بر سزارین‌های تقویمی از جمله در تاریخ ۱۴۰۲.۰۲.۰۲ شده و مقرراتی را برای برخورد با تخلفات احتمالی برشمرده است.

بنابراین اگر بیمارستانی در تاریخ خاصی خارج از حد نرمال زایمان به صورت سزارین انجام دهد، تذکر می‌گیرد که در صورت تکرار این امر در درجه اعتباربخشی این مراکز تجدید نظر می شود.

البته ضروری است تا نظارت کافی بر مراکز درمانی و فعالیت پزشکان زنان و زایمان در این روزهایی انجام گیرد تا سلامت نوزادان به دست والدینشان به خطر نیفتد.

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخشنامه خود آورده است: ضمن تاکید بر کنترل سزارین‌های غیراورژانسی تقویمی و مناسبتی در بیمارستان‌ها و اعمال مقررات و برخورد با بیمارستان‌های متخلف و نیز پزشکان ترویج کننده و دارای آمار بالای سزارین در روزهای خاص تقویمی، همچنان گزارش هایی از عدم کنترل موضوع و ادامه این روند در بعضی از بیمارستان‌ها دریافت می‌شود.

این وزارتخانه افزوده است: این موضوع می‌تواند در زمینه تامین زایمان ایمن و حفظ سلامت مادر و نوزاد آسیب های جدی ایجاد کند و اختلال در گردش کار عادی بیمارستان‌ها و اتاق‌های عمل و اشغال غیرضرور تخت‌های NICU و حتی تامین و توزیع خون و فرآورده‌های خونی را موجب شود.

این بخشنامه تاکید دارد: با توجه به دریافت شواهدی از تعیین نوبت توسط متخصصان زنان و زایمان در بیمارستان‌های خصوصی و عمومی غیردولتی برای تاریخ ۱۴۰۲.۰۲.۰۲، ضروری است تا اقدامات پیشگیرانه لازم در راستای کنترل و نظارت بر افزایش نامتعارف سزارین‌های غیرضروری توسط همه بیمارستان‌های زیر پوشش انجام شود.

طول دوره بارداری، ۲۸۰ روز یا ۴۰ هفته

رییس بیمارستان تخصصی زنان و زایمان ام‌البنین (س) مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: طول دوره بارداری ۲۸۰ روز یا ۴۰ هفته است که در این بازه تکامل جنین به صورت فیزیولوژیک انجام شده و آماده تولد می شود.

دکتر ناهید صاحبدل فر افزود: البته در مواردی که مادر و جنین در ارزیابی‌های انجام شده توسط پزشک در سلامت کامل باشند، می توان بارداری را تا ۴۲ هفته ادامه داد، منتهی در این مدت باید به سلامت جنین و مادر بسیار توجه کرد که کنترل حرکات جنین، بررسی‌های سلامت جنین مانند انجام نوار قلب جنین یا سونوگرافی‌های خاص باید انجام شود.

وی ادامه داد: گاه نیز دوران بارداری، برای سلامت جنین و مادر باردار به دلیل رشد نامناسب جنین، دیابت کنترل نشده، فشار خون و غیره قبل از ۳۹ هفته پایان داده می‌شود.

این مسوول اظهار داشت: در موارد سزارین تکراری، ختم بارداری معمولا ۳۹ هفته است که قبل از آن ممکن است جنین نارس بوده و نیاز به حمایت تنفسی داشته باشد و بعد از آن ممکن است دردهای زایمان منجر به پارگی رحم و خطراتی برای مادر و نوزاد شود.

افزایش ۲۵ درصدی زایمان ها در تاریخ‌های خاص و لاکچری در مشهد

در روزهای عادی به طور میانگین ۲۰ نوزاد در این بیمارستان ام البنین مشهد متولد می شوند که میزان تولد در روزهای خاص، رند یا لاکچری نسبت به روزهای عادی سال ۲۵ درصد افزایش می‌یابد.

رییس بیمارستان تخصصی زنان و زایمان ام‌البنین (س) مشهد عنوان کرد: در تاریخ ۱۳۹۹/۰۹/۰۹ در این بیمارستان ۲۴ زایمان شامل پنج سزارین و ۱۹ زایمان طبیعی و در تاریخ ۱۴۰۱/۰۱/۰۱ نیز ۲۵ زایمان شامل ۱۵ طبیعی و ۱۰ سزارین انجام شده است.

دکتر صاحبدل‌فر افزود: این در حالی است که در روزهای عادی به طور میانگین ۲۰ نوزاد در این بیمارستان متولد می شوند که ۴۰ درصد این زایمان‌ها سزارین است و میزان تولد در روزهای خاص، رند یا لاکچری نسبت به روزهای عادی سال ۲۵ درصد افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: انتخاب تاریخ لاکچری و خاص برای زایمان، بدون اندیکاسیون و دلیل علمی، بدون توجه به تکامل جنین و یا خطرات تاخیر در سزارین برای مادر می‌تواند فاجعه بار و برای مادر و نوزاد خطرناک باشد، به همین دلیل ما هم در این تاریخ‌ها از جمله زایمان در تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۰۲ که پیش رو است، زایمان بدون دلیل علمی را ممنوع اعلام کرده ایم.

تکامل جنین و سن بارداری مادر، تعیین کننده زمان زایمان است

متخصص زنان و زایمان و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: طی سال‌های اخیر تمایل به سزارین در تاریخ‌های رند و لاکچری به دلیل تبلیغات و فضای مجازی افزایش یافته است به گونه‌ای که مادران باردار قبل از موعد مقرر یا پس از زمان اصلی زایمان، اقدام به سزارین در این تاریخ‌ها می‌کنند که این امر سبب ایجاد عوارض خطرناکی برای مادر و نوزاد می شود.

دکتر فریده اخلاقی افزود: تمایل به زایمان در تاریخ‌های خاص و رند، در همه سنین دیده می‌شود اما این اشتیاق در مادران جوان بیشتر است.

وی افزود: تعیین تاریخ تولد برای نوزاد، به سن حاملگی و بارداری مادر و رسیدگی و تکامل جنین بستگی دارد و نمی توان به طور سلیقه ای زمانی را برای زایمان مشخص کرد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: مادران بارداری که قرار است به طور طبیعی وضع حمل کنند زمان زایمانشان هنگامی است که درد زایمان شروع شود و مادران بارداری که قرار است به صورت سزارین وضع حمل کنند زمان مطمئن برای زایمانشان به تکامل جنین و کامل شدن ریه او و سن حاملگی مادر بستگی دارد و نمی توان بنا بر سلیقه مادر باردار، تاریخ تولد نوزاد را تغییر داد.

پیری نوزاد در رحم مادر بر اثر زایمان دیرهنگام

این متخصص زنان و زایمان گفت: اقدام به زایمان زودهنگام و یا تاخیر در تولد نوزاد برای ثبت تاریخ‌های لاکچری و رند، عوارض بارداری و زایمان را تشدید می‌کند.

نارس بودن نوزاد، نیاز پیدا کردن نوزاد به بستری در بخش ان.آی.سیو، ایجاد مشکلات تنفسی و نیاز پیدا کردن نوزاد به استفاده از دستگاه تنفسی، بیش از حد رسیدن جنین و پیری آن یا مرگ جنین در رحم و یا پس از زایمان به دلیل ماندگاری بیشتر از حد در رحم مادر، از جمله عوارض زایمان زود و یا دیرهنگام است.

دکتر اخلاقی افزود: نارس بودن نوزاد، نیاز پیدا کردن به بستری در بخش ان.آی.سی.یو، ایجاد مشکلات تنفسی و نیاز به استفاده از دستگاه تنفسی، رسیدن بیش از حد جنین و پیری آن، مرگ جنین در رحم و یا پس از زایمان به دلیل ماندگاری بیشتر از حد در رحم مادر، از جمله عوارض زایمان زود و یا دیرهنگام است.

وی ادامه داد: متاسفانه در باور برخی از مادران ثبت یک تاریخ رند یا خاص برای تولد فرزند، کلاس محسوب می‌شود لذا از انجام سزارین در تاریخ علمی و پزشکی مشخص شده خودداری می کنند تا زمان بگذرد و به تاریخ رندی که مدنظر دارند، برسند.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: این امر بسیار برای نوزاد خطرناک است چراکه جنین اگر بیشتر از حد و بیش از زمان استاندارد در رحم مادر بماند، ممکن است مدفوع خود را بخورد و یا این مدفوع به علت تنفسی که جنین دارد وارد راه های هوایی و تنفسی اش شود و سبب ایجاد بیماری بسیار خطرناک ریوی و یا مرگ جنین در رحم مادر شود و یا اگر نوزاد با این شرایط به دنیا آمد ابتدا دچار عارضه و سپس دچار مرگ شود.

زایمان زودهنگام و ایجاد مشکلات ریوی و عفونت‌های تنفسی

این متخصص زنان و زایمان گفت: از طرف دیگر برخی از مادران باردار برای تولد نوزادشان در تاریخ‌های رند، با وجودی که هنوز ریه جنین تکامل نیافته و از نظر اعضای بدن در شرایطی نیست که به دنیا بیاید، اقدام به زایمان زودرس می کنند.

دکتر اخلاقی افزود: متاسفانه این امر سبب می‌شود جنین پس از تولد نیازمند بستری در بخش مراقبت های ویژه شود و مدت زمان طولانی در آنجا بماند که ممکن است در این بخش دچار ابتلا به عفونت‌های بیمارستانی و دیگر عوارض ناشی از ماندگاری در بیمارستان شود.

وی ادامه داد: توصیه می‌شود مادران، بدون توجه به تبلیغاتی که در خصوص عدد رند برای تاریخ تولد نوزادان می شود، به فکر سلامت خود و نوزادشان باشند و سعی کنند زایمان را در تاریخ مناسبی که توسط پزشک مربوطه و بر اساس علم پزشکی مشخص شده است، انجام دهند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه هرگز نباید نوزاد در تاریخی غیر از آنچه که پزشک تشخیص داده، به دنیا بیاید، گفت: هر نوزاد با توجه به زمان لقاح، نتایج سونوگرافی سه ماهه اول بارداری و آزمایش های مربوطه، تاریخ تولد منحصر به فرد خود را دارد و صلاح نیست که این زمان را به دلیل علائق مادران تغییر داد.

گواهی مسلسل دار زایشگاه، ملاک ثبت ولادت است

مدیرکل اداره کل ثبت احوال خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: در سازمان ثبت احوال، گواهی مسلسل‌دار ویژه زایشگاه به مراکز درمانی و زایشگاه‌ها ارسال شده که تولدها به صورت روزانه در این اسناد رسمی توسط این مراکز درج و مهر و توسط والدین امضا و به این سازمان برای ثبت ولادت ارسال می‌شود.

غلامحسین قنبری با بیان اینکه تنها ملاک ما برای ثبت ولادت گواهی‌های مسلسل‌دار است و صفر تا صد تعیین تاریخ تولد نوزادان با بیمارستان‌ها و زایشگاه‌ها است، افزود: هیچ گونه دخالت و زمینه برای تخلف در خصوص ثبت تاریخ تولد در روزهای خاص و لاکچری در اداره کل ثبت احوال وجود ندارد.

وی ادامه داد: در تاریخ یکم فروردین ۱۴۰۱ تولد ۵۲۰ نوزاد، در تاریخ ۹ آذر ۱۳۹۹ زادن ۶۱۰ نوزاد و در تاریخ هشت آبان ۱۳۹۸ نیز ۵۸۷ نوزاد در اداره کل ثبت احوال استان خراسان رضوی ثبت شده است که این میزان بیشتر از میزان موالید در روزهای عادی است.

این مسوول اظهار داشت: این در حالی است که به طور میانگین روزانه ولادت اندکی بیش از ۳۰۰ نوزاد در اداره کل ثبت احوال خراسان رضوی ثبت می شود.

با وجود پیگیری ها و تماس های مکرر خبرنگار ایرنا با مسوولان حوزه سلامت زنان و نوزادان و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص میزان موالید در تاریخ های خاص و لاکچری طی سال های اخیر در مناطق زیر پوشش این دانشگاه و نحوه نظارت بر بیمارستان ها و زایشگاه های زیر پوشش این دانشگاه برای کنترل تولدها در تاریخ ۱۴۰۲/۰۲/۰۲، آنان پاسخگو نبودند.

برچسب‌ها