تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۰

لندن – ایرنا – «چارلز سوم» در حالی کمتر از ۲ هفته دیگر به عنوان پادشاه انگلیس تاج‌گذاری می‌کند که از یک سو با تظاهرات گروه‌های ضد سلطنت و جدایی‌طلب از شمال تا پایتخت کشور مواجه است و از سوی دیگر طبق نظرسنجی‌های صورت گرفته، محبوبیت چندانی در افکار عمومی ندارد.

به گزارش ایرنا از لندن، چارلز این روزها واپسین ساعات دوره موسوم به گذار را برای رسیدن به تاج‌وتخت سپری می‌کند. او بعد از مرگ مادرش، الیزابت دوم در سپتامبر گذشته، به عنوان حاکم جدید انگلیس، سلطنت را به ارث برد و قرار است در روز ششم «مه» برابر با ۱۶ اردیبهشت، به صورت رسمی تاج‌گذاری کند.

دربار انگلیس این روزها سرگرم تدارک آیین پرطمطراق تاج‌گذاری است. از تاج پر زرق و برق پادشاه گرفته تا ارابه‌ گران‌قیمتی که قرار است او را طی تشریفاتی در خیابان‌های مرکز لندن حمل کند و تعداد مهمانان خارجی در آیین تاج‌گذاری، همه‌وهمه به طور دقیق برنامه‌ریزی شده است.

این آیین طبق برآوردهای صورت گرفته حدود ۱۰۰ میلیون پوند خرج دارد که در بحبوحه رکود اقتصادی، توسط دولت پرداخت می‌شود. این درحالیست که آیین تاج‌گذاری الیزابت دوم در سال ۱۹۵۳ میلادی ۹۱۲ هزار پوند هزینه داشت که معادل ۲۰.۵ میلیون پوند امروز می‌شود. تاج‌گذاری جورج ششم، پدربزرگ چارلز هم در سال ۱۹۳۷ میلادی ۴۵۴ هزارپوند خرج روی دست دولت گذاشت که معادل ۲۴.۸ میلیون پوند به ارزش روز می‌شود.

به عبارت دیگر می‌توان اینطور نتیجه گرفت که آیین تاج‌گذاری چارلز سوم یکی از گران‌ترین تشریفات سلطنتی در ۳۰۰ سال گذشته بشمار می‌رود. این در شرایطی است که مردم انگلیس با تورم بی‌سابقه و افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها روزگار سختی را سپری می‌کنند.

تورم مواد غذایی طی یک سال گذشته ۸۰ درصد افزایش یافته و نرخ بهره بین بانکی که با اقساط وام مسکن میلیون‌ها خانوار انگلیسی رابطه مستقیم دارد، ۴۲۵ واحد پایه افزایش یافته است. این افزایش بدین معناست که ماهانه چند صد پوند به هزینه اسکان مردم، خواه صاحبان‌خانه و خواه اجاره‌نشینان باشند اضافه می‌شود.

به همین خاطر است که بسیاری از مشاغل عمومی، طی نزدیک به یک سال گذشته در اعتراض به اوضاع بد اقتصادی و دستمزدهای پایین دست به اعتصاب زده و خواستار بهبود شرایط کاری خود هستند.

هفته پیش ده‌ها هزار پزشک انگلیسی دست از کار کشیدند و به موجب آن نزدیک به ۲۰۰ هزار نوبت پزشکی لغو شد. این هفته نیز آموزگاران معترض قصد دارند تا برای چندمین در جریان موج اعتراضات اخیر، دست از کار بکشند.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که ۵۱ درصد مردم معتقدند که هزینه آیین تاج‌گذاری نباید از جیب مالیات دهندگان پرداخت شود. ۵۸ درصد هم براین باورند که حاکم این کشور باید به صورت انتخابی تعیین شود.

گراهام اسمیت رهبر جنبش جمهوری‌خواهان انگلیس، آیین تاج‌گذاری چارلز را یک پانتومیم گران‌قیمت و سیلی به صورت میلیون ها نفری خواند که با بحران هزینه زندگی دست و پنجه نرم می کنند. او همچنین از برنامه‌ریزی اعضای این گروه برای برپایی تظاهرات اعتراضی در آیین تاج‌گذاری و حمل پلاکاردهایی با شعار «تو شاه من نیستی» خبر داد.

او به نشریه تایمز چاپ لندن گفت که این تظاهرات بزرگترین حرکت اعتراضی ضد سلطنتی در نزدیک به ۴۰ سال گذشته است. به گفته این فعال مدنی معترضان قصد دارند تا در مسیر حرکت ارابه چارلز در روز تاج‌گذاری، پلاکاردهای زرد رنگی را حمل کنند که روی آن نوشته است: «تو شاه من نیستی».

اسمیت با بیان اینکه هدف معترضان این است که صبح زود در محل حاضر و تا حد امکان به فنس‌های کنار خیابان نزدیک شوند، افزود: ما می‌خواهیم مطمئن شویم که وقتی چارلز عبور می‌کند، پلاکاردهای ما در معرض دید او و رسانه‌ها باشد.

این فعال مدنی با بیان اینکه هماهنگی‌ها با پلیس لندن صورت گرفته است، گفت: اعضای این گروه حتی خود را برای جدال لفظی با طرفداران نظام سلطنتی آماده کرده‌اند.

طبق برنامه اعلام شده کاروان سلطنتی چارلز، در روز ششم «مه» از خیابان معروف مال مقابل کاخ باکینگهام به راه می‌افتد و پس از عبور از مقابل دفتر نخست وزیری و ساختمان پارلمان به کلیسای قدیمی «وستمینستر ابی» ختم می‌شود.

اما دردسرهای چارلز به تحرکات این گروه معترض در لندن ختم نمی‌شود. استقلال‌طلبان اسکاتلندی هم قصد دارند تا هم زمان با برگزاری آیین تاج‌گذاری در گلاسکو تظاهرات کنند.

حمزه یوسف سروزیر و رهبر حزب جدایی‌طلب ملی اسکاتلند قرار است در این حرکت اعتراضی سخنرانی کند. برگزارکنندگان تظاهرات پیش‌بینی می‌کنند که نزدیک به ۱۰ هزار نفر در این حرکت اعتراضی شرکت کنند.

اسکاتلندی‌ها ۹ سال پیش در همه‌پرسی استقلال این منطقه با اختلاف ۱۰ درصد، به ادامه عضویت در انگلیس رای دادند. در جریان این همه پرسی ۵۵ درصد از رأی‌دهندگان به ماندن در انگلیس و ۴۵ درصد به جدایی از انگلیس رأی دادند.

اما حامیان برگزاری همه‌پرسی دوباره در مورد حق تعیین سرنوشت اسکاتلند معتقدند که رای انگلیسی‌ها به خروج از اتحادیه اروپا که در سال ۲۰۱۶ برگزار شد، اوضاع را تغییر داده و این منطقه مایل است که در اتحادیه اروپا بماند.

احساسات ضد انگلیسی در اسکاتلند تا حدی شدت گرفته است که خطر تجزیه این منطقه ۲ سال پیش الیزابت را روانه شمال کشور کرد تا در آیین گشایش پارلمان شرکت کند. پیرزن ۹۵ ساله به رغم مشکلات جسمانی نزدیک به ۵۳۰ کیلومتر مسافت را طی کرد تا مقامات اسکاتلندی را به ادامه عضویت در قلمرو انگلیس مجاب کند.

حال آنکه تحولات اخیر در حزب ملی اسکاتلند و روی کار آمدن یک رهبر جوان و تازه‌نفس، روح تازه‌ای را به جنبش استقلال‌طلبان این منطقه تزریق و مشکلات چارلز را برای حفظ یکپارچگی قلمرو این کشور بیشتر کرده است.