محمد حاتمی روز شنبه نهم اردیبهشت همزمان با روز ملی روانشناس و مشاور در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا افزود: روانشناسی و مشاوره از منظر مردم و حاکمیت در ارتقای سلامت روان جامعه نقشی اساسی ایفا میکند؛ در ایران نیز از سال ۱۳۸۲ با تاسیس «سازمان نظام روانشناسی و مشاوره» در کشور این علم بهطور گسترده مطرح شد.
تصویب تعرفههای خدمات روانشناسی و مشاوره
وی ضمن تبریک روز ملی روانشناس و مشاور به مردم، روانشناسان، مشاوران و دانشجویان این حوزه تصریح کرد: ساختارسازیهای ارزشمندی نیز در این رابطه در کشور انجام شده است؛ تعرفههای خدمات روانشناسی و مشاوره توسط هیات دولت مصوب شد و علم روانشناسی و مشاوره با وجود سازمان رسمی نظام روانشناسی و مشاوره هویت یافت.
صدور مجوز فعالیتهای روانشناسی با «سازمان نظام روانشناسی و مشاوره» است
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تاکید کرد: این سازمان علاوه بر صدور مجوز فعالیتهای روانشناسی و خدمات مشاورهای، نظارت و استانداردهای لازم را نیز دنبال میکند. اقدامات ارزشمندی هم در راستای شغلیابی و نهادینهسازی این شاخه علمی در نهادها و سازمانها در سالهای اخیر انجام شده و روانشناسی و مشاوره رشد فزایندهای داشته است.
حاتمی با اشاره به نقش پررنگ رسانهها در این زمینه، ادامه داد: در سه سال اخیر باتوجه به شیوع کرونا، ترس روانی و تداوم قرنطینههای خانگی، نیاز جامعه به خدمات این رشته افزایش یافت و کارآمدی این علم بیش از پیش روشن شد.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره یادآور شد: به طور کل، انسان نیازمند تعامل با روانشناسان و دریافت راهنمایی و مشاوره برای «بهتر زندگی کردن»، تقویت ارتباطات میانفردی و چگونگی برقراری رابطه به ویژه با کودکان و نوجوانان است.
حاتمی ادامه داد: در همین راستا، در سال گذشته سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در یک اقدام جسورانه، روانشناس نماها (اعم از گروههای فاقد مجوز فعالیت و تحصیلات دانشگاهی) را به جامعه معرفی کرد؛ این جمعیت با شناسایی نیازهای مردم در حوزه روانشناسی اقدام به ارائه خدمات مشاوره در فضای مجازی میکردند.
وی تاکید کرد: با بررسیهای دقیق و کارشناسانه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مشخص شد که گروههای قابلتوجهی از جامعه نیز به این جمعیت مراجعه و (از روانشناسنماها) خدمات دریافت میکنند.
به گزارش ایرنا، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ در اطلاعیهای فهرستی از روانشناسنماها و مشاوران فاقد مجوز را به همراه صفحات مجازی این گروه منتشر و اعلام کرد که این فهرست اولیه است و عناوین اشخاص فاقد مجوز در آینده بهروزرسانی خواهد شد.
حاتمی پیش از این هم سه فهرست از اسامی روانشناسنماها و مشاوران فاقد مجوز را منتشر کرده و گفته بود: بیشترین فعالیت روانشناسنماها در حوزه انرژی درمانی، عرفانهای نوظهور و کوچینگ (مربیگری) بوده است.
وی همچنین در گفت وگو با ایرنا گفته بود، برخی از سوءاستفادههای مالی و اخلاقی باعث اعلام این اسامی شد.
«روانشناسی» علم محبوب مردم است
حاتمی اظهار داشت: در نمایشگاه کتاب سال گذشته بیشترین نرخ آمار فروش مربوط به کتب روانشناسی و مشاوره بود و این امر حاکی از توجه آحاد جامعه به این شاخه علمی است؛ روانشناسی در حقیقت علم محبوب مردم و خانوادهها است و اکنون پیشرفتهای ارزشمندی در این حوزه حاصل شده است.
وی افزود: امروزه حاکمیت نیز بر نقش و کارآمدی این علم در حوزه سلامت روان واقف است و رئیسجمهوری برای کنگره مربوط به کرونا که در وزارت کشور برگزار شد، شخصا پیام داد و برای بیمههای پایه و تکمیلی هم دستور مستقیم داد. مجلس شورای اسلامی نیز به این حوزه توجه شایانی دارد و این عوامل گواه بر نقش روانشناسی در سلامت جامعه است.
حاتمی گفت: علم روانشناسی در حوزه پیشگیری و آموزش، مداخله و درمان فعالیت میکند؛ اما نقش اساسی آن در «پیشگیری و آموزش» است. امسال نیز روز روانشناس و مشاوره با رویکرد سلامت روان برگزار شده است و شنبه (نهم اردیبهشتماه) ساعت ۱۷ در محل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مراسم بزرگداشت این روز با اعضای شورای مرکزی سازمان را خواهیم داشت.
تداوم معرفی روانشناسنماها/ فهرست چهارم تکمیل میشود
حاتمی در پاسخ به پرسشی مبنی بر ادامه معرفی روانشناس نماها نیز گفت: تاکنون سه فهرست از گروه روانشناس نماها به جامعه معرفی شده است و این اقدام بدون شک تداوم خواهد داشت زیرا این اقدام از وظایف سازمان نظام روانشناسی و مشاوره است و باید جمعیت فاقد صلاحیت در این حوزه به مردم معرفی شود؛ فهرست چهارم نیز در این رابطه تکمیل و اعلام خواهد شد.
مذاکره با نهادهای نظارتی و امنیتی بهمنظور برخورد با روانشناس نماها
حاتمی یادآور شد: سازمان نظام روانشناسی در این باره با نهادهای نظارتی و امنیتی برای فعالیتهای غیرقانونی روانشناس نماها وارد مذاکره شده و مقرر شده است که تمهیدات لازم برای برخورد با متخلفان انجام شود.