به گزارش ایرنا از ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان، محمدحسین ارسطوزاده روز پنجشنبه با اشاره به اقدامات انجام شده برای ثبتملی کپوبافی دزفول به عنوان یکی از ارزشمندترین دستساختههای مردمی استان خوزستان گفت: با تلاشهای هنرمندان، صنعتگران، پیشکسوتان و کارشناسان فن استان خوزستان تاکنون پنج شهر عنوان شهر ملی صنایعدستی را کسب کرده که یکی از این شهرها دزفول است.
وی افزود: اگرچه شهرستان دزفول را به عنوان یک شهر تاریخی و فرهنگی با معماری آجری میشناسند، اما با ثبتملی یکی از شناختهشدهترین صنایع این شهر، قابلیت دیگری به شناسنامه دزفول افزوده و باعث شد افزون بر یکهزار و ۵۰۰ صنعتگر و هنرمند فعال در این رشته جایگاه و شأن تازهای برای کار خود در نظر بگیرند و با دلگرمی بیشتری این صنعت ـ هنر را دنبال کنند.
مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان گفت: نصب المان کپوبافی در یک بازه زمانی ۶ ماهه در بلوار شهدا، نامگذاری برخی از خیابانها و میادین به نام "کپو"، اصلاح و راهاندازی کارگاههای متعدد کپوبافی و آموزش و اعطای تسهیلات، از جمله فعالیتهای قابل اشاره در ادامه روند ثبتملی دزفول و ایجاد شرایط تازه برای کسب نشان جهانی این هنر ارزنده بود.
ارسطوزاده با اشاره به روند فعالیتها و اقداماتی که پس از دریافت نشان ثبتملی تا ورود گروه ارزیاب شورای جهانی صنایعدستی یونسکو در دزفول انجام شده است، گفت: در آیینی باحضور کارشناسان شورای جهانی صنایعدستی، بازارچه تخصصی صنایعدستی دزفول گشایش یافت و میزبان انواع رشتههای هنری و ۳۸ رشته فعال صنایعدستی و آثار متنوع هنرمندانی شد که دارای ۶۹ نشانملی و سه نشان از یونسکو بودند.
وی اظهار کرد: تعدد کارگاههای کپوبافی در روستای پامنار و دیگر نقاط دزفول و حضور بیش از ۲ هزار هنرمند کپوباف که آثار آنها در بسیاری از نقاط داخلی و خارجی به نمایش و فروش گذاشته میشود زمینه را برای تبدیل شهر ملی دزفول به یک شهر جهانی مهیا کرده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان به سفر آصیف شیخ از هندوستان، علی الصالحالنجاده از کویت و ویدا توحدی از ایران به عنوان شورای جهانی صنایعدستی در اواخر سال گذشته به دزفول اشاره کرد و گفت: شورای جهانی صنایع دستی از نزدیک فعالیتهای کارگاههای فعال کپوبافی دزفول، محیط شهری، حضور فعال زنان و کودکان پویا، غرفههای فعال خانگی و شرایط تولید و صادرات کپو را بررسی و با هنرمندان این حوزه گفت و گو کردند.
ارسطوزاده افزود: مردم، آب و هوا، سرزندگی هنر ـ صنعت، تاریخ و فرهنگ شهر دزفول، همواره گواهیدهنده قابلیتهای بیشمار این شهر بوده و باتوجه به آمار اشتغال در حوزه صنایعدستی بهویژه کپوبافی در دزفول، نشاندهنده رونق و شکوفایی آینده تولید کپو در این شهر است.
وی گفت: باتوجه به ارزیابیهای صورتگرفته طی بازدید کارشناسان شورای جهانی صنایعدستی، مشاهدات، اسناد و آمار، باید منتظر نظر نهایی این شورا باشیم که شواهد نشاندهنده روزهای روشنی برای کپوبافی دزفول است.
کپوبافی با داشتن اصالت، کیفیت و ظرافت بالا برای افراد زیادی اشتغال ایجاد کرده و از رشتههای بومی و خاص خوزستان به ویژه دهستان شهیون دزفول است. این هنر ـ صنعت با پیچش ساقههای مرکزی و جوان نخل به دور ساقههای کرتک شکل میگیرد و زیبایی آن دوچندان میشود.
کپو در گویش محلی دزفولی، به ظرف حصیری کروی سردار که از برگ خرما و کرتک بافته شده گفته میشود، کپو در لغت دزفولی به سر یا کله و اصطلاحا به هر شی کروی، گرد یا چمپاتمهزده گفته میشود و در تعریف، به مصنوعات حصیری که از برگ خرما یا "کرتک" به شکل ظروف دردار کروی بافته میشود، اطلاق میشود.
همزمان با سفر رئیسجمهور به خوزستان در دور دوم سفرهای استانی، مریم جلالی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور بهعنوان نماینده تامالاختیار وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای بررسی و رسیدگی به مشکلات مردم در حوزههای میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی وارد استان شد.
بازدید از حوزه شرق استان خوزستان و شهرهای ایذه و باغملک، هنر سنتی کپوبافی دزفول که در فهرست ثبتجهانی صنایعدستی قرار گرفته، بازدید از سایت مهم شادگان به عنوان یک قابلیت گردشگری، از دیگر برنامههای مرتبط با وزارت میراثفرهنگی در سفر استانی رئیسجمهور به خوزستان است.