به گزارش خبرنگار ایرنا، لزوم توجه و مدیریت خطر پذیری خشکسالی ناشی از کم بارشی وخشک شدن رودخانه های مازندران در فعالیت شالیکاری که دولت ۵۰ تا ۸۰ درصد در نرخ حق بیمه کشاورزی یارانه می دهد در حالی است که طبق آمار صندوق بیمه کشاورزی استان تاکنون فقط حدود ۶هزار هکتار از زراعت برنج تحت پوشش بیمه قرار گرفت.
اگرچه طبق بررسی و اظهارات کارشناسان و کشاورزان دلایل اصلی میل کم تولید کنندگان برای انجام بیمه زمین و تولیدات محصولات کشاورزی از جمله زمین های شالیزاری و باغ مرکبات، شرائط و مقررات پیچیده بیمه، تاخیر در پرداخت و همچنین همخوان نبودن خسارت ها با پرداخت ها است، اما با توجه به خطر خشکسالی سال زراعی جاری، کشاورزان می توانند از فرصت حمایتی دولت در نرخ حق بیمه دولت بهره مند شوند.
برنجکاری گل سر سبد فعالیت کشاورزی مازندران است و بر اساس هشدار های شرکت آب منطقه ای، سازمان جهاد کشاورزی، فرمانداران و بخشداران، شالیکاران هنوز به عمق خطر پذیری کشت و کار این محصول با کمبود آب و خشکسالی در سال زراعی جاری پی نبرده اند و آن را جدی نمی گیرند.
بررسی از آخرین وضعیت منابع آبی مازندران نشان می دهد که پیشروی خشکسالی در شالیزارهای مازندران بسیار جدی است چراکه همزمان با توقف رهاسازی آب ازسد شهید رجایی ساری برای مصارف کشاورزی، رودخانه تجن پس از تلار خشک شد و دبی آب "هراز" به عنوان پرآب ترین رودخانه استان اکنون به کمترین میزان، یعنی۱۲ متر مکعب بر ثانیه کاهش یافته است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران طبق اعلام رسمی شرکت آب منطقه ای از ۲ماه گذشته درباره نرسیدن آب سد شهید رجایی به هزاران هکتار از اراضی شالیزاری های شهرستان میاندرود در مرکز این استان هشدار داد و از کشاورزان منطقه خواست تا زمین هایشان را زیر کشت نبرند و یا بیمه کنند.
شرکت آب منطقه ای مازندران هم اعلام کرد که تنها یک چهارم از ظرفیت سد شهید رجایی تا پایان اسفند ماه سال گذشته پر شد که با توجه به اهمیت تامین آب شرب، قابل برداشت برای کشاورزی نیست.
گزارش جمع بندی هواشناسی مازندران هم سال خشکی را برای این استان پیش بینی کرده است و در نیمه اول سال آبی جاری هم کاهش ۳۰ تا ۳۶ درصدی بارندگی در مناطق مختلف استان در مقایسه با سال آبی گذشته و میانگین درازمدت ثبت شده است.
میانگین بارش هفت ماهه سال زراعی جاری یعنی از مهر ماه سال گذشته تا منتهی به فروردین ماه امسال در مازندران ۲۸۹ میلی متر بوده است که این میزان نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که حدود ۴۴۹ میلی متر بوده حدود ۳۶ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته که ۴۱۱ میلی متر بوده حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است.
با این وصف و در حالی که دولت یارانه قابل توجهی را درقالب حق السهم کشاورزان به صندوق بیمه محصولات کشاورزی پرداخت می کند، اما شالیکاران مازندران نسبت به بیمه زراعت برنج بی توجهی می کنند.
پایان اردیبهشت فرصت بیمه محصول برنج مازندران
معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی مازندران از همه مسوولان و دست اندرکاران به خصوص مدیران جهاد کشاورزی، فرمانداران، بخشداران، دهیاران و کشاورزان پیشرو خواست تا شالیکاران را نسبت به انجام بیمه محصول برنج ترغیب کنند.
داود پورکیا روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : دولت در حق السهم بیمه محصول برنج ۵۰ تا ۸۰ درصد یارانه پرداخت می کند، کشاورزان می توانند از این فرصت تا پایان اردیبهشت ماه استفاده کنند.
وی با توضیح این که حداقل و حداکثر نرخ بیمه ای که شالیکاران در هر هکتار پرداخت می کنند، ۶۷هزار تومان تا ۵۵۰ هزار تومان در شهرستان های مختلف استان است، ادامه داد : بر اساس گزینه انتخابی کشاورزان، به ازای هر هکتار خسارت مورد تایید کارشناسان بیمه ای ،۱۲ تا ۳۶میلیون تومان خسارت پرداخت می شود.
معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی مازندران به آمادگی ارایه بیمه از سوی ۳۰ شعبه بیمه ای بانک کشاورزی استان اشاره کرد و بیان داشت: همسو با عملیاتی شدن گسترش بیمه محصول برنج ، جلسات برنامه ریزی شده ای را با فرمانداران، مدیران جهاد کشاورزی و روسای خدمات کشاورزی استان در حال انجام است.
وی با بیان این که به رغم هشدار های مختلفی که مسوولان نسبت به خشکسالی داده اند، اما کنون حدود ۶هزار هکتار از زمین های شالیکاری اسان مازندران تحت بیمه قرار گرفته است، اظهار داشت: اگرچه سال های گذشته تمدید بیمه برنج تا پایان خرداد انجام می گرفت، اما با توجه به پیش بینی خشکسالی و خسارت ناشی از کم آبی، به نظر نمی رسد تمدید مورد موافقت صندوق بیمه محصولات کشاورزی قرار بگیرد.
پورکیا با اشاره به این که سال گذشته ۳۳هزار هکتار از شالیزار های مازندران تحت پوشش بیمه قرار گرفته است، بیان داشت: طبق بررسی های صورت گرفته میانگین پرداخت خسارت به کشاورزان تا ۱.۵ برابر بیشتر از دریافتی حق بیمه بوده است.
وی تاکید کرد: مشکلات تاخیر در بر آوردهای کارشناسان و پرداخت غرامت در گذشته که تاثیر زیادی بر نارضایتی کشاورزان برای انجام بیمه داشته بر طرف شد، تاکید می کنم کشاورزان نباید نسبت به انجام بیمه برنج بی توجه باشند.
مدیران جهاد کشاورزی شهرستان های مازندران بر لزوم بیمه محصول برنج تاکید کردند
مدیر جهاد کشاورزی آمل از بیمه ۶۵۰ هکتار اراضی شالیزاری این شهرستان تاکنون خبر داد و گفت: با توجه به شرایط کم آبی و خشکسالی، انجام سریع تر بیمه اراضی شالیزاری از سوی کشاورزان برای جبران خسارتهای احتمالی ناشی از تنش و بحران کم آبی ضروری است.
مهرداد فولاد تصریح کرد: تمام امکانات برای ارائه خدمات ترویجی به کشاورزان فراهم شده و انتظار است با برنامه ریزی صورت گرفته بتوان شرایط کم آبی را سپری کرد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل یادآور شد: این شهرستان دارای ۳۸ هزار و ۴۳۵ هکتار اراضی شالیزاری است.
مدیر جهاد کشاورزی محمودآباد نیز بر لزوم بیمه شالیزارها برای جبران خسارتهای تنش کم آبی تاکید کرد و گفت: به طور میدانی در روستاها حضور پیدا کردیم تا آبهای کم موجود را به سمت اراضی شالیزاری هدایت کنیم و به نوعی به کشاورزان این مناطق کمک کرده تا از شدت وخامت این اوضاع بکاهیم.
محمد هادیزاده با اشاره به اتخاذ تدابیر لازم برای تثبیتِ منابع آبی در ۸۸ قطعه آب بندان و پنج هزار و ۱۰۰ حلقه چاه کشاورزی (دارای پروانه) در این شهرستان، گفت: آب بندان ها و چاه های کشاورزی سرمایه های سنتی و دخایر آبی ویژه ما در بخش های مختلف هستند و در همین راستا تمامی این ظرفیت ها به سمت استفاده اصولی و با برنامه است.
وی تصریح کرد: کمک و حمایت دولت از بخش کشاورزی تنها از مسیر صندوق بیمه امکان پذیر است، از این رو به همه کشاورزان محمودآبادی توصیه میشود محصولات زراعی و باغها خود را بیمه کنند.
وی یادآور شد: شهرستان محمودآباد به علت شرایط موقعیتی، موقع بارندگی شدید دچار سیل زدگی و موقع کم بارش، تنش آبی یا خشکسالی مواجه میشود.
در حالی ضعف پوشش بیمه ای در محصولات کشاورزی مازندران محسوس است که این استان با حدود ۱۱درصد ارزش افزوده اقتصادی تولیدات بخش کشاورزی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
باید بپذیریم بیمه کشاورزی یکی از مهم ترین ساز و کارهای ایجاد امنیت در سرمایه گذاری های انجام شده و مقابله با خطر پذیری های طبیعی است، اما این مهم به رغم اینکه دولت حمایت های ویژه ای را در قالب یارانه بیمه ای محصولات کشاورزی به صندوق بیمه محصولات کشاورزی پرداخت می کند، کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران در حال حاضر حدود نیمی از زمین های شالیزاری استان نشا کاری شده است.
سالانه به طور متوسط حدود یک میلیون و ۵۰هزار تن برنج سفید برابر با ۴۲درصد نیاز برنج کشور در مازندران تولید می شود.