تهران-ایرنا- گروه حامی حقوق بشر وابسته به سازمان ملل اعلام کرد بازداشت یکی از زندانیان گوانتانامو که طولانی‌ترین دوران حبس را داشته و از سوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) شکنجه می‌شود، غیرقانونی و به مثابه «جنایت علیه بشریت» است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: گروه وابسته سازمان ملل فعال در زمینه بازداشت های خودسرانه اعلام کرده که بازداشت ابوزبیده که بیشترین دوران حبس را در گوانتانامو داشته غیرقانونی است و آزادی فوری وی را خواستار شد.

ابوزبیده یکی از اولین زندانیان در «مقرهای سیاه» سازمان سیا متشکل از شبکه ای از زندان های مخفی آمریکا در خارج از مرزهایش بوده که در آنها بیش از ۱۰۰ نفر خارج از قوانین آمریکا و کمیته بین المللی صلیب سرخ از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۶ نگهداری می شدند.

این زندانی که نام اصلی او زین العابدین محمد حسین است، در سال ۲۰۰۲ در یک حمله در پاکستان دستگیر شد و از سال ۲۰۰۶ بدون هیچ اتهامی در پایگاه نیروی دریایی آمریکا در کوبا نگهداری می شود.

این گروه هشدار داده که اقدامات نظام مند در محروم کردن بازداشت شدگان از حق آزادی در این زندان ها به مثابه «جنایت علیه بشریت» است.

نیویورک تایمز افزود: آمریکا مدعیست که این زندانی را به دلیل مبارزه با تروریسم نگه داشته هر چند که ابوزبیده هرگز عضو گروه تروریستی القاعده نبوده و او قبل از حملات یازده سپتامبر به آموزش نیروهای جهادی در افغانستان کمک می کرد.

به نوشته این رسانه آمریکایی، دو نفر از روانشناسان پیمانکار سیا برنامه شکنجه ای را ابداع کردند که «تکنیک های بازجویی گسترده» را شامل می شود و به ویژه در مورد ابوزبیده در زندان آمریکا در تایلند استفاده می شد. وی در این زندان با شیوه هایی از جمله غرق مصنوعی، محرومیت از خواب و محبوس شدن در تابوت شکنجه می شد.

در گزارش گروه مذکور همچنین از کشورهای دیگری مانند افغانستان، تایلند، لهستان، مراکش و لیتوانی که آمریکا ابوزبیده را در آنها نگهداری می کرد، انتقاد کرده است. در سال ۲۰۱۸ میلادی دادگاه حقوق بشر اروپا لیتوانی و رومانی را به دلیل همدستی با برنامه سیا محکوم کرد.

سازمان ملل همچنین «همدستی» انگلیس را محکوم کرده است. سازمان های اطلاعاتی این کشور با وجود آگاهی از بدرفتاری های شدید، از بازجویان آمریکایی خواسته بودند از این زندانی سوال کنند.

این تازه ترین مورد از مجموعه محکومیت های آمریکا است که این گروه سازمان ملل مستقر در ژنو منتشر کرده است.

دیگر تحقیقات سازمان ملل در حوزه حقوق بشر نیز نظام مراقبت های بهداشتی نظامی آمریکا در زندان های دوران جنگ و سیاستی را که زندانیان را جزو اموال دولت این کشور می داند، بشدت مورد انتقاد قرار داده است.

ابوزبیده به رغم آن که در عربستان متولد شده فلسطینی است و کشوری نیست که او را بپذیرد.