مسکو- ایرنا- قازان (کازان) مرکز جمهوری تاتارستان در فدراسیون روسیه، این روزها خود را مهیای برپایی اجلاس بین المللی می کند که یکی از اهداف اصلی آن تقویت پیوندهای اقتصادی و فرهنگی روسیه با جهان اسلام است.

چهاردهمین دوره این اجلاس با عنوان "کازان فوروم ۲۰۲۳" در حالی قرار است ۲۸ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ در قازان گشایش یابد که این شهر به عنوان یکی از دروازه های اصلی ورود اسلام به سرزمین های شمالی محسوب می‌شود.

بنا به برخی منابع تاریخی، سال ۹۲۲ میلادی ولگا بلغارستان ( جمهوری تاتارستان کنونی)‌ اسلام را به عنوان دین اصلی پذیرفت.
آمارها حاکی است که هم اینک فدراسیون روسیه با افزون بر ۲۰ میلیون نفر مسلمان، بیشترین جمعیت مسلمان را در میان کشورهای اروپایی دارد که از این تعداد، بخش عمده ای از آنها در جمهوری تاتارستان زندگی می کنند.

بدین ترتیب نمایشگاه بین المللی "کازان اکسپو" در شهر قازان در روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت میزبان این رویداد اقتصادی و در ادامه در روزهای ۳۰ و ۳۱ همین ماه، عرصه رخدادهای فرهنگی است، رویدادی که گفته شده روس‌ها دعوت گسترده ای از مقامات و صاحب نظران جهان اسلام از جمله جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها برای شرکت در آن داشته اند.

عوامل برگزاری اجلاس قازان، هدف برگزاری این اجلاس را تقویت روابط تجاری، اقتصادی، علمی، فنی، آموزشی، اجتماعی و فرهنگی بین مناطق فدراسیون روسیه و کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی عنوان کرده اند، سازمانی که از ۵۷ کشور تشکیل شده است.

در چارچوب این اجلاس، قرار است که حدود ۲۰۰ رویداد و از این جمله بیش از ۱۴۰ نشست موضوعی با حضور نمایندگان ۷۲ کشور برگزار شود.
موضوعاتی همچون مسائل اقتصاد اسلامی و صنعت حلال، همکاری های بین المللی، حمل و نقل، صنعت، توسعه پایدار و راهبری زیست‌محیطی، اجتماعی و ابر شرکتی، فناوری، نوآوری و سرمایه گذاری، کارفرمایان جوان، کسب و کار کوچک و متوسط، مسائل و دیدگاه‌های زنان، آموزش، پزشکی و ورزش در دستور کار این اجلاس قرار دارد.

علاوه بر این، قرار است کنفرانس‌هایی دوجانبه درباره توسعه مناسبات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین روسیه با کشورهایی همچون جمهوری اسلامی ایران،‌ مصر، اندونزی، ترکیه، ازبکستان، جمهوری آذربایجان و مالزی برگزار شود. ‌

دست اندرکاران برگزاری این اجلاس در برنامه ریزی های خود کوشیده اند که تاریخ توسعه اسلام در جهان و به ویژه در کشور روسیه را در برنامه های فرهنگی خود بگنجانند. از مصادیق این حرکت، در معرض دید قراردادن بزرگترین قرآن چاپ شده در ابعاد دو در یک متر و وزن ۸۰۰ کیلوگرم در موزه اسلام در شهر قازان و نیز تدارک بازدید مسئولان و چهره های شاخص از ۷۲ کشور از شهر باستانی بلغار به عنوان مهد اسلام در سرزمین روسیه است.

نگاهی به حضور ایران در اجلاس ۲۰۲۲ قازان
جمهوری اسلامی ایران پارسال نیز با اعزام هیات های سیاسی، پارلمانی و اقتصادی در سیزدهمین اجلاس سالانه «روسیه و جهان اسلام» و نمایشگاه محصولات حلال شرکت کرده بود.
«کاظم جلالی»،سفیر کشورمان و چهار نماینده مجلس شورای اسلامی و همچنین رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در روسیه، اعضای هیات کشورمان در اجلاس سال ۲۰۲۲ قازان را تشکیل می دادند.
در بخش نمایشگاه محصولات حلال نیز، پاویون ایران با عرضه محصولات حلال شرکت های ایرانی، بازدید کنندگان بسیاری داشت.
شرکت ایران گارمنت وابسته به سازمان اتکا، شرکت ویتانا و شرکت لبنیات کاله، در نمایشگاه امسال شرکت کرده‌اند.
همچنین میربیزنس بانک، متعلق به بانک ملی جمهوری اسلامی ایران که در توسعه تجارت و مبادلات پولی و بانکی ایفا می‌کند، در این نمایشگاه حضور داشت.
سفیر ایران در حاشیه اجلاس قازان با الکسی پسوشین نخست وزیر تاتارستان دیدار و درباره راه‌های توسعه مناسبات اقتصادی و فرهنگی رایزنی کرد.
در این اجلاس، همچنین مسعود احمدوند رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در نشست تخصصی که به مناسبت گرامیداشت ۱۱۰۰ سالگی پذیرش اسلام در روسیه توسط بلغارهای ولگا با عنوان «روابط اقتصادی، معنوی و فرهنگی مناطق روسیه با کشورهای اسلامی» برپا می‌شود، سخنرانی کرد.
همچنین همزمان با برپایی این اجلاس به همت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در روسیه با حمایت نهاد ریاست جمهوری تاتارستان و وزارت فرهنگ این جمهوری روزهای فرهنگ و هنر ایران و هفته فیلم‌های ایرانی در شهر قازان پایتخت جمهوری تاتارستان برگزار شد.

شرکت ایران در اجلاس امسال
به دنبال تقویت مناسبات دوجانبه تهران – مسکو، امسال نیز هیات هایی از جمهوری اسلامی ایران در اجلاس قازان شرکت خواهند کرد، اجلاسی که با توجه به شروع فعالیت سرکنسول ایران در قازان در یک هفته گذشته، شاهد تبادلات بیشتر ایران با دیگر کشورهای شرکت کننده نیز خواهد بود.
یکی از بخش های این رویداد، قرار است سرآشپزهای کشورهای ایران، مالزی،‌ترکیه و جمهوری آذربایجان با تهیه بهترین غذای حلال در رقابتی شرکت کنند.
جزئیات دقیق تر هیات و شرکت کنندگان ایرانی در اجلاس قازان تاکنون اعلام نشده است.