سنندج- ایرنا- نخستین همایش بین‌المللی هورامان‌شناسی با هدف "بازشناسی ظرفیت‌ها و ویژگی‌های تاریخی، محیطی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هورامان و واکاوی راه‌های تحکیم و پایدارسازی توسعه هورامان" در دانشگاه کردستان پایان یافت. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، همایش بین‌المللی هورامان‌شناسی با هدف معرفی بهتر این‌ منطقه به جهان از دیروز آغاز شد و شامگاه پنجشنبه به کار خود پایان داد.

در این همایش در قالب ۲۲ پنل تخصصی ۹۳ مقاله به مدت ۲ روز با حضور مهمان‌هایی از اقلیم کردستان عراق ارائه شد.

ارائه سلسله وبینارهای آنلاین و حضوری با موضوع توسعه پایدار گردشگری در هورامان، کارآفرینی در هورامان، زمینه‌ها و ظرفیت‌های توسعه هورامان، بنچاق هورامان، نگاهی گذرا به روند تغییرات زبانی در هورامی، تحلیلی بر مبنای داده‌های هورامی کندوله‌ای و هورامی کرمانشاهی، تاریخ نثر هورامی، باستان‌شناسی هورامان، جریان‌شناسی شعر نو هورامی، محیط زیست و اکوسیستم هورامان، تنوع زیستی هورامان( تنوع پوشش گیاهی، تنوع گونه‌های جانوری )، موسیقی هورامان از برنامه های شاخص این همایش بود.

هورامان فرهنگی نیازمند مراقبت

استاد تاریخ دانشگاه سلیمانیه گفت: هورامان تنها مختص به مرز جغرافیایی خاصی نیست بلکه هورامان را می‌توان فرهنگی تلقی کرد که نیاز به مراقبت دارد.

آمانج حسن احمد اظهار کرد: برپایی چنین همایش‌هایی در دانشگاه‌ها امری بسیار مهم است و نیاز دارد تا برگزاری چنین همایش‌هایی در دانشگاه‌های اقلیم کردستان و مناطق کردنشین ایران تداوم داشته باشد.

استاد تاریخ دانشگاه سلیمانیه افزود: امیدواریم سال آینده همایش هورامان‌شناسی را بتوانیم در دانشگاه سلیمانیه برگزار کنیم.

آمانج حسن احمد یادآوری کرد: با برگزاری چنین همایش‌هایی می‌توان توجه و همکاری دانشگاه‌ها به امر هورامان‌شناسی را تقویت کرد و با مبادله داده‌های علمی در این راه گام برداشت.

وی افزود: در این همایش پژوهش‌های بسیار موثری ارائه خواهد شد که همگی به اهمیت بحث هورامان‌شناسی دلالت دارد.

پژوهش‌های دانشگاهی سرلوحه فعالیت مسوولان

نویسنده و پژوهشگر تاریخ کردستان گفت: اگر مسئولین پژوهش‌های دانشگاهی را سرلوحه کار خود قرار دهند بسیار سریعتر به نتیجه خواهند رسید و همایش اورامان نیز از این امر مستثنی نیست.

محمد علی سلطانی اظهار کرد: برگزاری چنین همایش‌هایی می‌تواند یکی از زیرساخت‌های واقعی مسائلی مانند تاریخ، حفظ محیط زیست و گردشگری باشد.

وی افزود: پژوهشگران دانشگاهی در این‌چنین همایش‌هایی نتیجه پژوهش‌های خود را ارائه و به صورت کتاب، مقاله و سخنرانی در اختیار مسئولین امر قرار می‌دهند.

سلطانی افزود: مسوولین امر اگر نتیجه پژوهش پژوهشگران را به عنوان چراغ راه خود قرار دهند کارشان ناتمام نمی‌ماند و می‌توانند بسیار موثرتر اهداف خود را پیش ببرند.

وی با اشاره به اینکه به مسائل و مباحثی که در دانشگاه‌ها مطرح می‌شود، کمتر توجه شده، خواستار نهادیته شدن استفاده از نتایج علمی و پژوهشی در انور اجرایی شد.

تشکیل گروه پژوهشی مختص هورامان

دبیر علمی همایش بین‌المللی هورامان گفت: در آینده‌ای نزدیک گروه پژوهشی مختص به هورامان در دانشگاه کردستان در راستای بررسی وضعیت منطقه اورامان تشکیل خواهد شد .

کیومرث ایراندوست اظهار کرد: ارزش هورامان از نظر تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی پیش از اینکه در یونسکو ثبت جهانی شود همواره در دانشگاه کردستان مورد توجه قرار داشت.

وی افزود: برگزاری همایش بین‌المللی هورامان را وظیفه خودمان می‌دانیم زیرا وضع موجود هورامان موارد ناشناخته‌ای دارد که نیازمند شکافتن و بحث علمی در باره آن است.

ایراندوست اضافه کرد: در حال حاضر نگرانی‌هایی درباره آینده هورامان و حضور گردشگران که می‌تواند آسیب‌هایی را به این منطقه وارد کند وجود دارد.

دبیر علمی همایش بین‌المللی هورامان خاطرنشان کرد: وضعیت پیشین، فعلی و آتی منطقه هورامان ما را بر این داشت تا همایش بین‌المللی هورامان را برگزار کنیم.

وی افزود: برگزاری چنین همایش‌هایی می‌تواند پایه‌ای برای مطالعات بیشتر علمی باشد.

هورامان منطقه‌ای فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی در غرب ایران است که میان دو استان کردستان و کرمانشاه و اقلیم کردستان عراق واقع شده، مردم این منطقه هزاران سال در تعامل با طبیعت در آن سکونت دارند، هورامان را می‌توان گنجینه تاریخی و ذخیرگاه فرهنگی مناطق کردنشین غرب ایران به شمار آورد.

پرونده منظر فرهنگی منطقه هورامان پنجم مردادماه ۱۴۰۰ در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو مورد تایید اعضا قرار گرفت و ثبت جهانی شد.