محمد تقدیسی روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: پرندگان مهاجر در سدهای استان از جمله سد شیرین دره، سد بارزو، سد بیدواز و نیز بند عبدل آباد شهرستان بجنورد فرود آمدند.
وی با اشاره به اینکه اخیرا گروه زیادی از پرندگان مهاجر در آبگیرهای شهرستان گرمه مشاهده شدند افزود: پرنده های مهاجر در بازگشت به زیستگاه اصلی خود در آبگیرهای این شهرستان فرود آمدند تا چند روزی به استراحت بپردازند.
کارشناس مسوول حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی افزود: آب بندهای طبیعی و بندهای خاکی این شهرستان عرصه حضور گونه های مهاجز از جمله فلامینگو، باکلان، چنگر، اردک سرسبز، اردک سرحنائی، خوتکا، اگرت، ابیا، فالاروپ گردن سرخ، کاکائی صورتی، چوب پا، آبچلیک پاسرخ، حواصیل، پاشلک، گاوچرانک، بوتیمار، سلیم طوقی کوچک است.
وی با اشاره به تاثیر خشکسالی در فرود و حضور پرندگان مهاجر در استان گفت: یکی از زمینه های حضور این پرندگان در استان، وضعیت مناسب آبگیرها است، متاسفانه خشکسالی و کاهش بارندگی ها سبب شده تا سدها و آبگیرهای استان وضعیت مناسبی نداشته باشد.
تقدیسی تصریح کرد: البته بارندگی های اخیر مرهمی بر خشکسالی و سبب شد تا شرایط تا حدی برای حضور این گونه های مهاجر مناسب شود.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه خشکسالی ها سبب شده تا پرندگان مهاجر برای دسترسی به آب، به منابع آبی کشاورزی نزدیک شوند گفت: امسال چند گونه پرنده که به علت خستگی یا وزش باد شدید در استخرهای کشاورزی گیر کرده بودند به محیط زیست گرمه تحویل شدند که پس از تیمار در طبیعت رهاسازی شدند.
به گزارش ایرنا، هرساله پرندگان مهاجر از اواسط فصل پاییز از مناطق سردسیر سیبری به تالاب ها و آبگیرهای خراسان شمالی وارد می شوند و پس از زمستان گذرانی در فصل بهار برای زادآوری به سیبری باز می گردند.
بیشتر پرندگان مهاجر که به استان وارد می شوند در سدهای شیرین دره، بیدواز، بارزو و حاشیه رودخانه های اترک و کال شور جاجرم فصل سرما را سپری می کنند.
گروهی از پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی، گذری و گروهی زمستان گذر هستند، تعداد کمی از پرندگان از جمله اکراس، حواصیل ارغوانی و آبچلیک پاسرخ مهاجر عبوری هستند که بعد از توقف کوتاه ۱۰ تا ۱۵ روزه به مسیر خود به سمت مناطق گرم جنوبی ادامه می دهند اما بیشتر گونه ها زمستان گذر هستند که فصل سرما را در استان سپری می کنند.
در خراسان شمالی ۵۶ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور، ۱۵۰ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه، چهار گونه دوزیست از ۲۰ گونه و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، پلنگ، بالابان، و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در ردههای بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.
اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و دو پارک ملی سالوک و ساریگل، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را مدیریت می کند.