محمد تقدیسی روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اردک سرسبز و خوتکا به عنوان پیش قراولان پرندگان مهاجر در آبگیرها و سدهای استان فرود آمدند، البته این گونه ها، مدتی در استان توقف دارند و پس از تجدید قوا، استان را به مقصد سایر مناطق گرمسیر ترک می کنند.
وی افزود: گونه های مهاجری که در استان زمستان گذرانی دارند هنوز به این منطقه نرسیده اند، اما سالانه ۴۰ گونه پرنده مهاجر برای زمستان گذرانی در استان فرود می آیند و در رودخانه ها، آبگیرها، بندها و سدهای استان فصل سرما را سپری می کنند.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: سایت های مختلف در استان از جمله سد شیرین دره، سد بیدواز، سدهای بارزو و چری و رودخانه های اترک و کال شور محل توقف پرندگان مهاجر در این استان است.
وی خاطرنشان کرد: اوج فرود پرندگان مهاجر در استان دی ماه است و گونه های مختلف از جمله اردک سرسبز، بوتیمار، باکلان، حواصیل، خوتکا و اردک ماهی خور سفید در این استان زمستان می گذرانند و یا به مدت حدود ۲ هفته در استان توقف دارند.
تقدیسی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه شمار پرندگان مهاجر در استان کاهش یافته است افزود: سال ۱۴۰۰، ۲۵ گونه پرنده مهاجر در ۱۰ سایت استان فرود آمده و سرشماری شدند که شمار آنان ۶ هزار قطعه ثبت شد اما این رقم در سال گذشته به ۲۵ گونه و شمار آنان به پنج هزار و ۵۴۱ قطعه کاهش یافت.
وی، خشکسالی و کاهش بارندگی را از مهم ترین علت کاهش جمعیت پرندگان مهاجر در استان عنوان کرد و افزود: خشکسالی و نامناسب شدن وضعیت سدها و تالاب ها، مهم ترین تهدید برای پرندگان مهاجر است.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اظهار کرد: زندگی موجودات زنده وابسته به آب است و پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی نیز در طول چرخه حیاتشان وابستگی کاملی به اکوسیستم های آبی دارند.
وی گفت: نیاز انسان به آب، سبب برداشت بی رویه از آب های سطحی و زیرزمینی شده و در کنار آن شاهد آلودگی منابع آبی ناشی از مصرف کود و سموم کشاورزی هستیم که زیست پرندگان مهاجر را تحت شعاع قرار داده است.
براساس این گزارش ۶۵ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور، ۱۴۱ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه، چهار گونه خزنده دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه موجود کشور در خراسان شمالی زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت(IUCN) در ردههای بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.
پارک های ملی به نام های "سالوک"، "ساریگل" و "ضامن آهو" چهار منطقه حفاظت شده به نام های "سالوک"، "قرخود"، "گلول" و "سرانی"، یک پناهگاه حیات وحش بنام میاندشت و سه اثر طبیعی ملی به نام های ارس سرانی، صنوبر نظرعلی و سروهای قره باغ از جمله جاذبه های طبیعی بکر خراسان شمالی است که تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست این استان قرار دارد.
نظر شما