تهران-ایرنا- اذعان بورل برشتاب گرفتن همکاری ایران و آژانس اتمی، فاجعه بار خواندن نزدیکی ایران و عربستان برای اسرائیل از نگاه گاردین، سفر هیات آژانس اتمی چین به عربستان، تاکید طالبان بر تعهد به حقابه ایران و کابینه نتانیاهو در سرازیری سقوط مهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا در چند ساعت گذشته است.

**جبهه مردمی فلسطین: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب ثمره مقاومت آن است
جبهه مردمی برای آزادی فلسطین از تصمیم وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب برای بازگشت سوریه به این اتحادیه استقبال کرده و این اتفاق را ثمره مقاومت دمشق دربرابر توطئه‌ها اعلام کرد.

در بیانیه جبهه مردمی برای آزادی فلسطین آمده است: این تصمیم گامی درست و نتیجه استواری و مقاومت سوریه و شکست نقشه‌های طراحی شده علیه آن است.

در این بیانیه تاکید شده که اتخاذ تصمیم درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در راستای اصلاح اشتباهی است که در قبال دمشق صورت گرفت و با این اشتباه عضویت این کشور دوازده سال به حالت تعلیق درآمد، دلیل آن نیز جهت‌گیری آشکار به نفع تروریسم بود که با حمایت بی‌سابقه سیاسی و مادی کشورهایی همراه شد که کارزار منزوی کردن دمشق و فشار برای تعلیق عضویت آن در اتحادیه عرب را رهبری کردند.

جبهه مردمی برای آزادی فلسطین در ادامه بر اهمیت تکمیل تصمیم وزرای خارجه عرب از طریق انجام اقدامات مشخص برای مقابله با محاصره سوریه و ارائه حمایت‌های لازم از آن برای بازسازی ویرانی‌های ناشی از جنگ در این کشور تاکید کرد.

این جبهه همچنین با اشاره به بیانیه وزارت خارجه آمریکا در مخالفت با تصمیم وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب درباره سوریه، نسبت به خطرات مداخله خارجی در این تصمیم هشدار داد.

جبهه مردمی برای آزادی فلسطین در این بیانیه همچنین از کشورهای عربی خواست که از تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب درس گرفته و مسائل مربوط به اعراب را از دیدگاه حفظ منافع ملت‌های عرب حل و فصل کنند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب روز گذشته (یک شنبه) در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای رسما ازسرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ و با آغاز بحران این کشور در اقدامی اشتباه عضویت دمشق را در این اتحادیه به حالت تعلیق درآورده و از همان زمان تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه این کشور عضو جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی وضع کرده بود.

شورای اتحادیه عرب در سطح وزرای خارجه روز گذشته در نشست خود در شهر قاهره تصمیم شماره «۸۹۱۴» را تایید و اعلام کرد که از این پس حضور هیات‌های دولت سوریه در جلسات اتحادیه عرب و تمامی سازمان‌ها و نهادهای وابسته به آن ازسرگرفته شود.
https://irna.ir/xjMpMy
**ادامه تحقیقات در مورد خروج آمریکا از افغانستان/ بلینکن تهدید به بازداشت شد
"مایکل مک‌کال" رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در نامه‌ای به "آنتونی بلینکن" تهدید کرد چنانچه اطلاعات لازم را در مورد خروج آشفته واشنگتن از افغانستان ارائه ندهد، بازداشت می‌شود.

مایکل مک‌کال رئیس جمهوری‌خواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان امروز دوشنبه آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا را تهدید کرد چنانچه به احضاریه ای که در مورد خروح از افغانستان در اوت ۲۰۲۱ است، عمل نکند، اقدام قانونی علیه وی انجام می دهد.

مک‌کال که این نامه را روز جمعه به بلینکن فرستاده اما جزئیات آن امروز دوشنبه منتشر شده و در آن وزیر امور خارجه آمریکا را تهدید کرده است که باید مستندات لازم را ارئه دهد.

گفته می شود کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان در ماه مارس (اسفند) احضاریه ای برای بدست آوردن برخی اطلاعات به وزارت امور خارجه ایالات متحده ارسال کرده بود.

به نوشته رویترز، تهدید مک‌کال، حاکی از تلاش بی سابقه جمهوری خواهان مجلس نمایندگان برای به دست آوردن اطلاعات حساس در مورد خروج پر هرج و مرج آمریکا از افغانستان در تابستان ۲۰۲۱ باشد.

از سوی دیگر وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرده است که این اطلاعات را تنها با مقامات ارشد در میان می گذارد.

سخنگوی این وزارتخانه در پاسخ به سوالی درباره نامه مک‌کال گفت که وزارت امور خارجه اطلاعات لازم برای انجام وظیفه خود را در اختیار کنگره قرار می دهد و در عین حال از توانایی کارمندان خود برای انجام وظایفشان محافظت می کند.

گزارش ها حاکی است که مک کال از ماه مارس تحقیقاتی را در مورد خروج جنجالی آمریکا از افغانستان و وقایع پس از آن آغاز کرده است.

در پی آغاز این تحقیقات جمهوری خواهان و برخی دموکرات ها اعلام کرده اند که هرگز گزارش کاملی از خروج آشفته واشنگتن از افغانستان و کشته شدن ۱۳ نظامی آمریکایی در فرودگاه کابل دریافت نکرده اند.

در نامه ای که مک‌کال برای بلینکن فرستاده است، اعلام شده که این وزارتخانه باید حداکثر تا تاریخ ۱۱ مه (۲۱ اردیبهشت) مستندات قانونی را برای خودداری از ارائه اسناد درخواست شده ارائه کند.

در این نامه تاکید شده است که چنانچه وزارت امور خارجه آمریکا به تعهدات قانونی خود عمل نکند، کمیته آماده است تا اقدامات لازم را برای اجرای احضاریه، از جمله بازداشت بلینکن به دلیل آنچه که اهانت به کنگره خوانده شده عملی کند.
https://irna.ir/xjMpMT
**وزیر دفاع چین: خواستار زمینه‌های جدید همکاری نظامی با پاکستان هستیم
وزیر دفاع چین، در دیدار با رئیس ستاد نیروی دریایی پاکستان، با تاکید بر افزایش توانایی برای مقابله با چالش‌های امنیتی گفت که دو کشور باید برای حفظ منافع امنیت ملی و منطقه‌ای با یکدیگر همکاری کنند.

ژنرال «لی شانگ فو» مشاور دولتی و وزیر دفاع چین، صبح روز ۸ می (۱۸ خرداد) با دریاسالار «امجد خان نیازی»، نیروی دریایی پاکستان در پکن دیدار کرد.

لی گفت: رئیس جمهور چین، شی جینپینگ، برای روابط دوجانبه میان چین و پاکستان اهمیت زیادی قائل است و سال گذشته سه بار با نخست وزیر پاکستان دیدار کرده است.

وی افزود: چین مایل به همکاری با پاکستان برای اجرای توافقات مهم دو کشور، تقویت بیشتر مبادلات در سطح بالا و ارتباطات استراتژیک و تبدیل روابط چین و پاکستان به الگویی برای ایجاد جامعه مشترک به نفع آینده بشریت است.

هر دو طرف با همکاری در زمینه تبادل نمایندگان، رزمایش های مشترک، تجهیزات و فناوری، مبارزه با تروریسم و غیره به نتایج خوبی دست یافته اند و در عین حال همکاری بین نیروی دریایی دو کشور نیز عمیق تر می شود.

ژنرال لی خاطرنشان کرد: ارتش دو کشور باید زمینه‌های مبادله جدید را کشف و زمینه‌های مهم همکاری را ایجاد کنند، در ضمن آن توانایی خود را برای مقابله با خطرات و چالش‌های امنیتی مختلف بهبود ببخشند و برای حفظ منافع امنیت ملی و منطقه‌ای با یکدیگر همکاری کنند

همچنین نیازی از کمک چین به توسعه نیروی دریایی پاکستان قدردانی کرد. وی گفت: دوستی پاکستان و چین برای سایر کشورهای جهان الگو است. امروزه امنیت دریایی بیش از پیش اهمیت یافته است و نیروی دریایی پاکستان مایل به ایجاد مکانیسم همکاری نزدیک تر با نیروی دریایی چین، تعمیق تبادلات و همکاری های عمل گرایانه مستمر و حفظ امنیت و ثبات منطقه ای است.
https://irna.ir/xjMpMD
**لیبرمن: کابینه نتانیاهو در سرازیری سقوط است
وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی در سخنانی اذعان کرد که کابینه این رژیم درپی اقدامات اشتباه در سرازیری سقوط و سرنگونی قرار گرفته است.

«آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی و رهبر حزب موسوم به «اسرائیل خانه ما» بار دیگر به شدت عملکرد کابینه «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم اسرائیل را مورد انتقاد قرار داد.

وی گفت که سونامی اقتصادی در ماه ژوئیه در راه است و این ائتلاف کابینه را نابود خواهد کرد و این نشان می‌دهد که کابینه نتانیاهو در مسیر سقوط است.

لیبرمن افزود: ۷۶ درصد از رای دهندگان به ائتلاف کابینه معتقدند که نتانیاهو در زمینه مهار هزینه‌های زندگی شکست خورده است و این مسئله از اهمیت بالایی برای "اسرائیلی‌ها" برخوردار است.

وی ادامه داد: نتانیاهو در محاکمه خود قانون را دستکاری می‌کند. او ۸۰ درصد بودجه حفاظت از شهرک‌های (صهیونیست نشین) شمال (سرزمین های اشغالی) را کاهش داد و در مقابل شش میلیارد «شِکل» (واحد پول رژیم صهیونیستی) به «یشیواها» (مدارس تعالیم یهود در ارتش) داد. هر سه و نیم شکل برابر با یک دلار است.

لیبرمن همچنین تاکید کرد: نتانیاهو درحال قربانی کردن اسرائیل به خاطر یهودیان تندرو است. متأسفانه نتانیاهو اقتصاد و منافع اسرائیل را قربانی می‌کند، چراکه او فقط به فکر خروج از مخمصه حقوقی خود است.

در هفته‌های گذشته، ده‌ها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو و لایحه آن برای تغییرات در قوانین دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی بوده است.

سران ائتلاف احزاب مخالف در رژیم صهیونیستی لایحه تغییرات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش این چهره برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری می‌دانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.

معترضان می‌گویند لایحه تغییرات قضایی ضربه سختی به دموکراسی مورد ادعای صهیونیستها وارد می‌کند، زیرا تأثیر دیوان عالی (بالاترین نهاد قضایی رژیم صهیونیستی) را بر روند تصویب قوانین پایه محدود می‌کند و به اعضای کنست اجازه می‌دهد مصوبات آن را تعویق بیندازد.

تصویب این لایحه به تازگی توسط نتانیاهو به تعویق افتاد اما معترضان و ائتلاف احزاب مخالف در رژیم صهیونیستی تأکید بر لغو کامل این طرح دارند. هم اکنون بحران در درون کابینه ائتلافی رژیم صهیونیستی نیز در سایه تحریم کابینه از سوی ایتامار بن گویر وزیر تندروی امنیت داخلی این رژیم افزایش یافته است.
https://irna.ir/xjMpNn
**ترکیه: غرب مانع اصلی اتمام جنگ اوکراین است
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه، غرب و به خصوص آمریکا را مانع اصلی اتمام جنگ اوکراین عنوان کرد و گفت: جنگ اوکراین نسخه دوم جنگ سرد بین غرب و روسیه است.

ابراهیم کالین در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «خبر.ترک» افزود: متحدان غربی اوکراین و به خصوص آمریکا در حال پیچیده‌تر کردن جنگ اوکراین هستند و با ادامه این روند، امکان جستجوی راهکار سیاسی جنگ اوکراین کمتر می شود.

وی بیان کرد: کشورهای غربی در خصوص تلاش برای یافتن راهکار سیاسی برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین تنها ادعاهایی را مطرح می کنند و در عمل آنها مخالف پایان این جنگ هستند.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه با اشاره به افزایش شرایط بین‌المللی برای بروز جنگ و کاهش تمایل به صلح اظهار کرد: ترکیه با وجود این سیاست دوگانه غرب، در حال تلاش برای پایان دادن به این جنگ بود و با هر دو طرف درگیری روابط خود را حفظ کرده است.

وی جنگ اوکراین را درگیری بین روسیه و غرب خواند و گفت: روسیه ممکن است با تمدید توافق صادرات غلات از بنادر اوکراین در پی تلاش ترکیه موافقت کند و تلاش‌ها در این راستا ادامه دارد.

کالین با بیان اینکه سیاست ترکیه مبنی بر عدم تحریم روسیه در جنگ اوکراین مورد انتقاد اروپایی ها قرار گرفته است، بیان کرد: ترکیه هم انتقاداتی به کشورهای اروپایی دارد چرا که آنها به وعده‌های خود در مورد موضوعاتی مانند پذیرش عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا و آزادسازی روادید عمل نکرده اند و این وضعیت باعث بی اعتمادی آنکارا نسبت به آنها شده است.

وی اضافه کرد: غرب در حال بیگانه شدن با سایر نقاط جهان است و کنترل خود را بر بسیاری از مسائل از دست داده و جنگ در اوکراین اروپا فاقد تفکر راهبردی بوده و در همه موضوعات اروپا ردپای ایالات متحده آمریکا دیده می شود.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفت که ترکیه با جنگ روسیه و اوکراین مخالف است اما نحوه برخورد با جنگ اکنون سوالی است که کشورهای مختلف به آن پاسخ های متفاوتی می دهند چرا که برخی کشورها نسبت به روسیه بسیار تهاجمی عمل می کنند.

کالین، روابط آنکارا ـ مسکو را ویژه خواند و افزود که ترکیه در همه مسائل با روسیه موافق نیست اما با حفظ روابط خود با مسکو، در صدد پیدا کردن راهی برای آشتی و صلح است.
https://irna.ir/xjMpN7
**«پیامدهای زلزله و وضعیت لیر» رقبای اصلی اردوغان
«رجب طیب اردوغان» دو دهه پیش توانست با حربه زلزله، احزاب حاضر در دولت وقت را شکست دهد. حالا همین حادثه طبیعی از دید «رحمت حاجی مینه» کارشناس روابط بین‌الملل می‌تواند به پاشنه آشیل دولت کنونی آنکارا تبدیل شود.

انتخابات ترکیه قرار است ۱۴ می ۲۰۲۳ (بیست و چهارم اردیبهشت‌ماه) برگزار شود؛ رویدادی سیاسی که به دلیل شرایط داخلی ترکیه و معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی فقط برای ترک‌ها مهم نیست و بسیاری خارج از مرزهای این کشور به فرجام آن چشم دوخته‌اند.

در همین ارتباط، نشست «نگاهی از بیرون به درون انتخابات ترکیه» به همت انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا عصر روز شنبه ۱۶ اردیبهشت در تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد و کارشناسان در مورد این انتخابات دیدگاه‌های خود را مطرح کردند.

پیش از این، سخنرانی «شبنم چادری» پژوهشگر مسائل زنان انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا با عنوان «آرایش نیروهای سیاسی در انتخابات دوقطبی ترکیه»، «محمدعلی دستمالی» کارشناس مسائل ترکیه با عنوان «کُردها در انتخابات ترکیه دستاوردی خواهند داشت؟» و «حسین دهشیار» با عنوان «آمریکا دوست دارد چه کسی برنده انتخابات ترکیه باشد؟» منتشر شد. در این گزارش، متن سخنرانی «رحمت حاجی مینه» استاد روابط بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی را می‌خوانیم:
رقیب اصلی اردوغان وضعیت لیر و اقتصاد ترکیه است نه قلیچدار اوغلو

به گفته رحمت حاجی مینه انتخابات ۲۰۲۳ ترکیه حول اقتصاد است به طوری که می‌توان اسم آن را انتخابات اقتصادی گذاشت. البته موارد دیگر هم اهمیت دارد اما به لحاظ اولویت در اولویت‌های بعدی هستند.

حزب عدالت و توسعه و حاکمیت دو دهه‌ای اردوغان مدیون پیشرفت اقتصادی در ترکیه است به ویژه در دهه اول اقتصاد ترکیه رشد یافت و ترک‌ها به کشورهای پیوستند که عضو ۱۶ کشور برتر اقتصادی بودند. این مساله برای مردم ترکیه بسیار مطلوب بود و حزب عدالت توسعه دهه اول را بسیار راحت جلو رفت. اما در دهه دوم به لحاظ اقتصادی می‌توان به اعتراضات پارک‌گیزی اشاره کرد که این اعتراضات نقطه عطفی در اعتراض به حاکمیت عدالت و توسعه بود. همچنین بعد از ۲۰۱۸ فساد اقتصادی در داخل حاکمیت ترکیه بیشتر و بحث اهمیت دادن به وفاداران حزب نه به متخصصان، پررنگ شد. در ادامه، تحریم‌هایی که علیه ترکیه به خاطر زندانی کردن شخصیت‌های مختلف اتفاق افتاده، ارزش لیر را دچار شوک کرد و تا الان هم پیامدهایش ادامه دارد.
در این زمینه باید به سیاست‌های اردوغان در حوزه اقتصاد اشاره کرد. بعد از اینکه سیستم پارلمانی به ریاست‌جمهوری تبدیل شد، نوع ریاست‌جمهوری ترکیه خاص شد به طوری که می‌گویند قدرت در دست یک شخص است و همه ارگان‌ها تضعیف شده است. در نتیجه بانک مرکزی تضعیف شد چرا که شخص رئیس جمهوری حتی در مورد نرخ بهره صحبت می‌کند و درصدد است که نرخ بهره را پایین نگه دارد هر چند تاکنون نتوانسته اقتصاد ترکیه را نجات بدهد. بنابراین بسیاری بر این باورند که اگر اردوغان نتیجه انتخابات را واگذار کند باخت او به قلیچدار اوغلو نبوده است چرا که دشمن اصلی و رقیب اصلی اردوغان لیر و اقتصاد ترکیه بوده است.
تاثیر زلزله در کاهش یا افزایش آراء اردوغان

این پژوهشگر روابط بین‌الملل در ادامه به واکاوی زلزله‌های ترکیه از ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۳ پرداخت و گفت: زلزله ۱۹۹۱ بیش از ۱۷ هزار کشته برجای گذاشت در آن زمان اردوغان به ائتلاف حاکم حمله کرد و گفت اگر ما به قدرت برسیم همه چیز را تغییر خواهیم داد. با وقوع زلزله ۱۹۹۹ سه حزبی که در ائتلاف بودند، شکست خوردند و این تاثیر زلزله را به خوبی نشان می‌دهد.

زلزله ۲۰۲۳ باعث شد وضعیت اقتصادی این کشور ضعیف‌تر شود درس‌هایی که باید از زلزله گرفته می‌شد و اردوغان باید عملیاتی می‌کرد، انجام نشد. چرا که از آن موقع به بعد برای این که به مساله زلزله رسیدگی شود، یک کانون تحت عنوان مالیات زلزله به وجود آمد و از همه مالیات گرفته می‌شد اما بسیاری می‌پرسند این بودجه کسب شده کجا خرج شده است؟ دوم این که با وجود نبود خلاء قانونی در قانون اساسی ترکیه در خصوص ساخت‌وساز خصوصا ساخت‌وسازی مبتنی بر ضدزلزله بودن، بعد از ۱۹۹۹ ساخت‌وسازها ضد زلزله نبودند. از ۱۹۴۶، ۲۰ لایحه در خصوص حذف ساختمان‌هایی که شرایط استاندارد را رعایت نکردند، داده شده است که هفت لایحه آن در زمان اردوغان بوده است. جالب است که این لایحه‌ها و خصوصا حذف کسانی که خلاف کرده‌اند در زمان انتخابات اتفاق افتاده است.
نکته بعدی برخلاف سال ۱۹۹۹ این که ارتش حتی در زمان بلای طبیعی حق مداخله نداشت. در عوض تمام ساخت‌وسازها در دست کارتل‌هایی که مربوط به اردوغان هستند، انجام شده و آن زیرساخت‌ها در مورد زلزله رعایت نشده است. این عوامل باعث شد که حجم انتقادات به سمت اردوغان برود و پس لرزه‌های زلزله بر وفق مراد اردوغان نباشد.

غلبه احساسات بر منطق در انتخابات ترکیه

رحمت حاجی مینه بر این باور است که در زمان انتخابات احساسات بر منطق غلبه می‌کند. در زمان انتخابات درست است که آمار و ارقام بر ضد اردوغان اما نحوه تحریک کردن احساسات مهم است. اردوغان در این حوزه باتجربه است. بنابراین و با وجودِ اینکه نظرسنجی‌ها قلیچدار اوغلو را پیشتاز این دور از انتخابات می‌دانند باید به آن با دیده شک و تردید نگریست چرا که اردوغان برای کسب رای بیشتر هر روز یک برگ جدید را رو می‌کند.

برای نمونه در مورد خودروی ملی، در مورد بحث بهره‌برداری از گاز، در مورد پهپادها یا جت‌های بدون سرنشین یا در حوزه صنایع دفاعی یا حتی کشته شدن فرمانده داعش، اردوغان سعی خواهد کرد احساسات را با خود همراه کند. بنابراین اگرچه اقتصاد، علیه اردوغان است و زلزله ناکارآمدی حکومت اردوغان را خوبی نشان داده است اما به نظر می‌رسد با توجه به مواردی که اشاره شد خیلی زود است قضاوت شود که اردوغان بازنده این دور از انتخابات خواهد بود.
https://irna.ir/xjMpMw
**ماهاتیر محمد: چین کشوری صلح دوست است/ پکن برای پایان جنگ اوکراین تلاش می کند
ماهاتیر محمد نخست وزیر سابق مالزی در گفتگو با روزنامه چینی از تلاش های چین برای گسترش صلح در جهان و پایان دادن به جنگ اوکراین گفت.

ماهاتیر محمد نخست وزیر سابق مالزی در پاسخ به خبرنگار گلوبال تایمز درباره جنگ اوکراین گفت: من انسانی ضدجنگ هستم و به نظرم جنگ هیچ مسئله ای را حل نمی کند درحالی که بسیاری از مردم جان خود را از دست می دهند و خسارات زیادی به بار می آید. در پایان نیز طرفین جنگ باید به توافقی برسند. بنابراین بهتر است با گفت و گو و مذاکره و رجوع به قانون مسائل حل و فصل شوند. من معتقدم لزومی به جدایی اروپا و طرفداری کشورها به سمت شرق و غرب وجود ندارد، چرا که در نهایت همیشه به تقابل و رویارویی بایکدیگر می انجامد.

وی در ادامه سخنانش افزود ضرورتی برای حل مسائل از راه های نظامی وجود ندارد و فکر خوبی نیست. این کشورها پیش از این جنگ را تجربه کردند و حتی اگر پیروز شوند باز هم بسیار از دست دادند. بنابراین جنگ مشکلی را حل نمی کند. در اروپا اوکراین زمانی بخشی از روسیه بوده است اما روسیه تصمیم گرفت اوکراین را آزاد و مستقل کند. من فکر می کنم اروپا باید به خاطر این موضوع خوشحال باشد. اما آنها خواستند تا اوکراین علیه روسیه به ناتو بپیوندد و هنگامی که این اتفاق افتاد روسیه احساس خطر کرد. دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو اقدامی تحریک آمیز بود. هنگامی که این روند آغاز شد روسیه دست به اقدام متقابل زد.

سیاستمدار کهنه کار مالزی گفت حالا جنگ میان روسیه و اوکراین درگرفته اما کشورهای عضو ناتو دخالتی نمی کنند چرا که اوکراین عضوی از این سازمان نیست. بنابراین تنها اوکراین است که با روسیه می جنگد و این خسارت های زیادی برای این کشور به بار آورده است. چین دراین میان نقشی جدید برای حل و فصل مسائل به شکل صلح آمیز در جنگ اوکراین ایفا می کند و دو طرف را به حل مسائل از طریق گفت و گو ترغیب می کند. چین چندی پیش نیز این نقش را در برای ایران و عربستان سعودی در مسیر از سرگیری روابط دیپلماتیک ایفا کرد و در آن موفق بود. بدین ترتیب اکنون از چین به عنوان کشوری که برای گسترش صلح در جهان تلاش می کند یاد می شود، اما ناتو نمی خواهد چین چنین نقشی در جهان داشته باشد اما حقیقت این است که جنگ مشکلی را حل نخواهد کرد. جنگ می تواند ادامه پیدا کند و ممکن است اوکراین تماما نابود شود و پیروزی نه برای اوکراین و نه برای روسیه رقم نخواهد خورد.

ماهاتیر محمد در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار گلوبال تایمز درباره گفت و گوی وزیران آسه آن برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا گفت مدتها پیش پیشنهاد تجارت با ارزی که تنها برای منطقه آسه آن و کشورهای شرق آسیا یعنی چین، ژاپن و کره جنوبی استفاده شود را دادم. اگر ما از ارز خود استفاده کنیم قطعا دلار آمریکا استفاده نخواهد شد. اگر استفاده از دلار وجود نداشته باشد تقاضایی هم درکار نیست و این بدین معناست که دلار ارزش خود را از دست خواهد داد. آمریکا از دلار خود به عنوان ارز تجاری سود می برد. بنابراین وقتی پیشنهاد جایگزینی آن با ارز تجاری آسیای شرقی پیش آمد، آمریکا علیه آن جبهه گرفت.

وی در پایان گفت در حال حاضر بسیاری از کشورها در تبادلات و تجارت خود از دلار استفاده نمی کنند. برای مثال روسیه بر استفاده از روبل پافشاری می کند. اکنون پیشنهاد من برای استفاده از ارزی مخصوص کشورهای آسیایی مورد قبول بسیاری از کشورهاست.
https://irna.ir/xjMpHz
**بورل: همکاری ایران و آژانس اتمی شتاب گرفته است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از تماس تلفنی با وزیر امور خارجه ایران خبر داد و گفت که همکاری تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شتاب گرفته است.

جوسپ بورل روز دوشنبه با انتشار پیامی در توئیتر افزود که در گفت‌وگو با حسین امیرعبداللهیان بر لزوم تداوم همکاری‌های ایران و آژانس تاکید کرده است.

به گزارش ایرنا، آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران اسفند سال گذشته، در پی سفر دو روزه رافائل گروسی به تهران توافقاتی را در خصوص حل‌وفصل مسائل پادمانی صورت دادند که بر اساس آن، ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه می‌دهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند.

در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و گزارش‌ها حاکیست که پیشرفت‌هایی در این زمینه و در چارچوب قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس شورای اسلامی بدست آمده است.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ساعاتی پیش در نشست خبری گفت: سیاست جدی ایران حل و فصل مشکلات و سوءتفاهم‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

وی ادامه داد: همانطور که مقامات سازمان انرژی اتمی اعلام کرده اند، سیاست بر این است که اجازه ندهیم موضوعات مربوط به فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در قالب موضوعات ادعایی که مطرح می شود، به یک مانع در روند همکاری های جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تبدیل شود.

کنعانی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در نقشه راهی که در چارچوب سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران انجام شد، در حال حرکت است و در همین زمینه اقدامات اجرایی و عملیاتی تعریف شده و رو به جلو می رویم؛ اطلاعات جزئی را سازمان انرژی اتمی هر زمان که مناسب بداند، ارایه خواهد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: به طور عام ما روند را خوشبختانه به سمت پیشرفت و رو به جلو می بینیم.
https://irna.ir/xjMpPV
**به رغم مذاکرات جده، درگیری‌های پراکنده در سودان ادامه دارد
علی‌رغم ورود مذاکرات جده میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع سودان به سومین روز خود، اما منابع خبری بعد از ظهر امروز دوشنبه از ادامه درگیری‌های پراکنده در این کشور خبر دادند.

شبکه الجزیره در این باره اعلام کرد که اطراف کاخ ریاست جمهوری سودان در شهر خارطوم پایتخت این کشور امروز و همزمان با ادامه مذاکرات جده شاهد پرواز گسترده جنگنده‌ها بوده است.

الجزیره همچنین اعلام کرد که صدای چند انفجار مهیب در این منطقه و مرکز خارطوم شنیده شده است.

منابع خبری همچنین از شنیده شدن صدای شلیک سلاح سبک و سنگین در محوطه کاخ ریاست جمهوری در خارطوم خبر دادند.
درگیری‌ها در سودان درحالی ادامه دارد که خبرگزاری فرانسه امروز به نقل از این دیپلمات سعودی که نام آن را فاش نکرد، نوشت: مذاکرات تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است و آتش بس دائمی روی میز مذاکرات نیست زیرا دو طرف معتقدند که می‌توانند برنده جنگ باشند.

«عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش و «محمد حمدان دقلو» فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع نمایندگان خود را روز شنبه برای انجام مذاکراتی که واشنگتن و ریاض آن را «مذاکرات اولیه» توصیف کردند به شهر جده فرستادند.

ارتش سودان پیشتر اعلام کرده بود که هیاتش در این مذاکرات تنها در مورد آتش بس و نحوه اجرای صحیح آن به منظور تسهیل ورود کمک‌های بشردوستانه به سودان گفت و گو خواهد کرد.

خبرگزاری فرانسه اضافه کرد: در همین حال، مقامات سودانی و عربستانی در مورد برنامه یا مدت مذاکرات اطلاعات کمی ارائه کرده اند.

این درگیری از ۲۳ روز پیش منجر به کشته یا زخمی شدن صدها نفر و آواره شدن صدها هزار نفر دیگر در داخل و کشورهای همسایه سودان شده و جامعه بین المللی را بر آن داشته تا درباره یک بحران انسانی فاجعه بار در این کشور آفریقایی هشدار دهد.

پس از درگیری‌های داخلی در سودان عربستان نقش اصلی را در تخلیه اتباع خارجی از این کشور ایفا کرد.

درگیری‌های مسلحانه در سودان از صبح شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت آغاز شده و میانجیگری‌های بین‌المللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرف‌های درگیر بر سر میز گفت‌ وگوها تاکنون ثمری نداشته است.

با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیری‌ها پراکنده همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMpPJ
**لکه ننگی که در تاریخ سلطنت چارلز ثبت شد
رهبر جنبش موسوم به جمهوری‌خواهان انگلیس اعلام کرد که با وجود هماهنگی‌های به‌عمل آمده با نهادهای امنیتی این کشور درباره کیفیت برگزاری اعتراضات علیه نظام سلطنتی در روز تاج‌گذاری پادشاه بریتانیا، پلیس اقدام به دستگیری معترضان، توقیف بلندگو و سایر تجهیزات تبلیغاتی آن‌ها کرده است.

گراهام اسمیت که روز شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲، در آستانه تاج‌گذاری چارلز سوم به عنوان پادشاه جدید انگلیس در کنار افزون بر ۵۰ مخالف سلطنت این کشور دستگیر شد، در گفت‌وگویی از لکه ننگ بر نظام سلطنت انگلیس سخن گفت.

وی که بعد از ۱۶ ساعت از بازداشتگاه آزاد شد به شبکه رادیویی بی‌بی‌سی۴ اظهار داشت: ما چهار ماه گفت‌وگوی نزدیک با پلیس داشتیم و به آنها توضیح دادیم که دقیقاً چه کاری قرار است انجام دهیم و کجا مستقر خواهیم شد. به آنها اعلام کردیم که چند پلاکارد، پرچم و بلندگو داریم.

این فعال مدنی افزود: اما پلیس بلندگوها را در روز مراسم توقیف کرد و هشدار داد که استفاده از آن‌ها جرم تلقی خواهد شد.

اسمیت رفتار پلیس را از پیش طراحی شده و تلاشی عمدی برای برهم زدن و کاهش صدای اعتراضات توصیف کرد و افزود: در این مورد اصلاً تردیدی ندارم، زیرا ما هیچ کاری انجام ندادیم که بازداشت و نگهداری ما را توجیه کند.

این فعال مدنی ادامه داد: «آنها به خوبی از کاری که قرار است انجام دهیم آگاه بودند و [گفتند] با ما در تعامل خواهند بود و اخلالی در برنامه‌ها ایجاد نخواهند کرد. اما دروغ گفتند و قصد داشتند ما را دستگیر کنند.»

اسمیت بر همین اساس گفت که قصد دارد تا از نیروی پلیس شکایت کند.

بر اساس اعلام پلیس، ۵۲ نفر در روز تاج‌گذاری چارلز سوم به ظن تخریب اموال عمومی و ایجاد اخلال در مراسم بازداشت شدند.

این درحالیست که مقام‌های دولت انگلیس پیشتر موافقت خود را با برگزاری تجمع معترضان در روز تاج‌گذاری اعلام کرده ‌بودند.

آن‌ها روز شنبه با پوشش زرد رنگ - متمایز از رنگ قرمز، سفید و آبی پوشش سایرین - و با در دست داشتن پلاکاردهایی به رنگ زرد که روی آن‌ها شعار «شاه من نیستی» (Not My King) نوشته شده بود، اعتراض خود را اعلام کردند.

معترضان ابتدا در مسیر حرکت کاروان سلطنتی مستقر شدند تا پلاکاردهای خود را هنگام تردد چارلز به نمایش بگذارند. سپس با سردادن شعار «سلطنت را منحل کنید» به سمت میدان ترافلگار لندن راهپیمایی کرده و قصد داشتند تا در یک نقطه به اعتراضات خود علیه سلطنت این کشور ادامه دهند که پلیس به بهانه اخلال در نظم عمومی مانع شد.
یکی از معترضان پس از آزادی از سوی پلیس به خبرنگار ایرنا گفت: «پلیس من را به ظن حمل تخم مرغ بازداشت کرد.» وی رفتار پلیس را غیردمکراتیک و فاشیستی توصیف کرد.

این معترض افزود: من مطابق با حق قانونی و حقوق بشری‌ام آمدم تا با نظام سلطنتی مخالفت کنم. اما برای آن‌ها این مسائل مهم نیست، دائم قوانین را سختگیرانه‌تر می‌کنند تا مانع برگزاری تجمعات اعتراضی شوند.

اما رفتار این نهاد امنیتی که از قبل به فساد اخلاقی و نژاد پرستی متهم است، با موجی از اعتراضات در داخل مواجه شده است. گروه‌های حقوق بشری، شهرداری و حتی شماری از نمایندگان مجلس به حوادث روز شنبه واکنش نشان داده‌اند.

صادق خان شهردار لندن گفت برخی از بازداشت‌هایی که توسط پلیس به عنوان بخشی از مراسم تاج گذاری انجام شد، سؤالاتی را ایجاد کرده است. من به دنبال شفافیت فوری از سوی مسئولان پلیس در مورد اقدامات صورت گرفته هستم.

ریچارد برگن نماینده مجلس از حوزه انتتخابیه «لیدز شرقی» هم در توئیتی از دستگیری مخالفان نظام سلطنتی، کسانی که « فقط برای ابراز مسالمت آمیز حمایت خود از نظام جمهوری» تجمع کرده بودند ابراز نگرانی کرد.

او با بیان اینکه ۲۵ درصد جمعیت کشور موافق نظام جمهوری هستند افزود: این یک اصل اساسی دموکراتیک است که مردم حق دارند نظرات خود را به صورت مسالمت آمیز بیان کنند. این نماینده انگلیسی خواستار بررسی عملکرد پلیس در جلسه پارلمان این کشور شد.

همچنین دیزی کوپر معاون رهبر حزب لیبرال دموکرات‌ دیروز در گفت‌وگو با شبکه خبری اسکای، از رفتار پلیس ابراز نگران کرد.

وی افزود: "چه سلطنت طلب باشید و چه جمهوری خواه، همه ما باید بتوانیم در مورد آزادی بیان و حق اعتراض به توافق برسیم."

این درحالیست که از نظر کارشناسان، رفتار پلیس لندن در افزایش بی‌سابقه اختیارات این نهاد امنیتی ریشه دارد که به آن‌ها اجازه می‌دهد مردم را پیش از ارتکاب جرم دستگیر کند.

ریشی سوناک نخست وزیر انگلیس پیشتر گفته بود که از افزایش اختیارات این نهاد امنیتی برای برخورد با آنچه اعتراضات "خطرناک و مختل کننده" می‌نامید، حمایت می‌کند.

وی با بیان اینکه اعتراض یک حق مطلق و مسلم بشمار نمی‌رود قانون جنجالی «نظم عمومی» را اصلاح کرد و تعریف حقوقی "اختلال" را برای سرکوت اعتراضات بسط داد.

از این رو، بازداشت رهبر جنبش جمهوری‌خواهان انگلیس و تعدادی از هم‌قطاران وی، پیش از آغاز مراسم تاج‌گذاری و برگزاری تجمع اعتراضی، شاهدی براین مدعاست که دولت مدعی پرچمداری حقوق بشر تا چه اندازه مرزهای ادعایی آزادی بیان را در این کشور جابه‌جا کرده است.
https://irna.ir/xjMpP4
**هیات آژانس اتمی چین به عربستان سفر کرد/ بررسی همکاری درباره استفاده صلح آمیز هسته‌ای
منابع خبری گزارش دادند که هیاتی از آژانس اتمی چین با مقامات سازمان زمین شناسی عربستان، راه‌های همکاری مشترک در زمینه‌های علوم زمین شناسی و انرژی زمین‌گرمایی جایگزین و راه‌های همکاری در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی و فناوری هسته‌ای را بررسی کردند.

روزنامه سبق امروز اعلام کرد: هیات چینی با عبدالله بن مفطر الشمرانی، مدیرعامل سازمان زمین شناسی عربستان، پیرامون سازوکارهای همکاری در چندین طرح مربوط به علوم زمین شناسی و پایگاه داده‌های ملی زمین شناسی گفت‌وگو کرد.

برپایه این گزارش، در این دیدار همچنین پیرامون امکانات و تجارب طرفین که ضامن بهبود دستاوردهای مشترک است، گفت‌وگو شد.

هیات چینی در ادامه برنامه سفر خود از کتابخانه حفاری عربستان بازدید کرد تا از سازوکار و دیجیتالی‌سازی نمونه‌های حفاری هسته‌ای مطلع شود.

روزنامه سبق در ادامه آورده است، همچنین تصاویر طیف سنجی رنگی اجزای معدنی و نیز سیستم مدیریت پایگاه داده‌های اصلی حفاری که هماهنگ با پایگاه داده‌های زمین شناسی ملی عربستان است نیز (NGD) مورد بازدید هیات چینی قرار گرفت.

در همین راستا، سایت میدل ایست نیوز نوشت که این سفر هیات چینی در چارچوب دیدارها با مقامات سازمان تنظیم مقررات هسته‌ای و رادیولوژیک عربستان و سازمان زمین شناسی این کشور برای بررسی راه‌های همکاری در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی و فناوری هسته‌ای است.

به نوشته این سایت،سازمان زمین شناسی عربستان در کنار طرح‌ها و اقدامات فعلی خود، بر روی بررسی انرژی‌های زمین گرمایی تجدیدپذیر جایگزین نیز کار می‌کند.
https://irna.ir/xjMpPT

**ازبکستان انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام برگزار می‌کند
شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در این کشور خبر داد.

شوکت میرضیایف فرمان انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در این کشور را امضا کرد. در متن این قانون آمده است: «از زمان امضای این فرمان توسط رئیس جمهوری انتخابات طی دو ماه مطابق با این قانون برگزار می شود.

بر اساس این گزارش، میرضیایف قانونی را امضا کرد که با تصمیم رئیس دولت، اجازه می دهد تا انتخابات زودهنگام انجام شود. این سند از لحظه انتشار آن لازم الاجرا شد. پیش از این، انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در ازبکستان تنها در صورتی مجاز بود که رئیس فعلی این کشور به مدت سه ماه قادر به انجام وظایف خود نباشد.

هفته گذشته نیز پیش‌نویس قانون اساسی ازبکستان مورد حمایت ۹۰.۲۱ درصدی از سوی شرکت کنندگان در همه پرسی قرار گرفت که بر اساس آن و با تصویب اصلاحات قانون اساسی، شوکت میرضیایف می تواند تا سال ۲۰۴۰ در قدرت باقی بماند.

اصلاحات قانون اساسی ازبکستان این فرصت را برای میرضیایف رئیس جمهور فعلی فراهم می کند تا دو بار دیگر به عنوان رئیس دولت انتخاب شود و اختیارات رئیس جمهور را گسترش دهد. در نسخه جدید این سند، تعهد دولت برای ارائه حداقل دستمزد، مسکن و مراقبت های پزشکی و همچنین دسترسی به اینترنت به شهروندان مشخص می شود. مجازات اعدام نیز ممنوع است.

قانون اساسی ازبکستان در سال ۱۹۹۲ تصویب شد و از آن زمان تاکنون ۱۵ بار اصلاح شده است. ۲۷ ماده دیگر به نسخه جدید این قانون اضافه شد و تعداد کل آنها از ۱۲۸ به ۱۵۵ افزایش یافت و با اصلاحات، قانون اساسی ۶۵ درصد آن به روز می شود.

در ژوئیه ۲۰۲۲، اعتراضات متعددی در نوکوس، پایتخت کاراکالپاکستان و اطراف آن اغاز شد. بر اساس آمار رسمی، ۲۱ نفر در جریان اعتراضات جان باختند، بیش از ۲۴۰ نفر مجروح و بیش از ۵۰۰ نفر بازداشت شدند. بعداً، مجلس مواد مربوط به وضعیت جمهوری خودمختار را از پیش نویس اصلاحات قانون اساسی مستثنی کرد. رئیس جمهور میرضیایف پیشنهاد کرد که حاکمیت خودمختاری قراقالپاکستان حفظ شود.
https://irna.ir/xjMpHv
**آمریکا دوست دارد چه کسی برنده انتخابات ترکیه باشد؟
«حسین دهشیار» استاد روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است آمریکایی‌ها متوجه هستند که اردوغان یک واقع‌گرای اقتدارگراست، پس با چنین شخصیتی بیشتر می‌توانند کنار بیایند.

انتخابات ترکیه قرار است ۱۴ می ۲۰۲۳ (بیست و چهارم اردیبهشت‌ماه) برگزار شود؛ رویدادی سیاسی که به دلیل شرایط داخلی ترکیه و معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی فقط برای ترک‌ها مهم نیست و بسیاری خارج از مرزهای این کشور به فرجام آن چشم دوخته‌اند.

در همین ارتباط، نشست «نگاهی از بیرون به درون انتخابات ترکیه» به همت انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا عصر روز شنبه ۱۶ اردیبهشت در تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد و کارشناسان در مورد این انتخابات دیدگاه‌های خود را مطرح کردند.

پیش از این، سخنرانی «شبنم چادری» پژوهشگر مسائل زنان انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا با عنوان «آرایش نیروهای سیاسی در انتخابات دوقطبی ترکیه» و «محمدعلی دستمالی» کارشناس مسائل ترکیه با عنوان «کُردها در انتخابات ترکیه دستاوردی خواهند داشت؟» منتشر شد. در این گزارش متن سخنرانی «حسین دهشیار» استاد روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی را می‌خوانیم:
دلایل بنیانگذار جمهوری ترکیه برای غرب‌گرایی

دهشیار ابتدا به مناسبات مصطفی کمال آتاتورک بنیانگذار جمهوری ترکیه در سطح بین‌الملل پرداخت و گفت: آتاتورک از یک طرف به این نتیجه رسید که تجزیه امپراتوری عثمانی از سوی انگلیس و فرانسه این پیغام را داشت که نهادهایی که در طول ۱۳۰۰ تا ۱۹۰۰ میلادی عثمانی بر آن تکیه داشت دیگر جوابگو نیست. از طرف دیگر درک کرده بود که شوروی ماهیتی توسعه‌طلب دارد و دیگر یا زود برای توسعه‌طلبی به سمت ترکیه خواهد آمد. همچنین آتاتورک معتقد بود که خاورمیانه به ویروس اقتدارگرایی مبتلا است که هر دولتی در آن پا بگذارد فارغ از هر ایده ای که داشته باشد دیر یا زود به این ویروس مبتلا خواهد شد؛ اقتدارگرایی هم به این معنا است که آینده را بخواهی با نگاه به گذشته بازسازی کنید.

آتاتورک این مناسبات را درک کرد و پارادایم فکری خود را مدلی تحلیلی انتخاب کرد که نزدیکی به غرب باشد. در مدت حکمرانی او غرب‌گرایی رشد کرد، احزاب شکل گرفتند و سکولاریزم و غیره رشد کردند.
ادراک اردوغان از منطقه و بین‌الملل در زمان روی کار آمدن

استاد دانشگاه علامه به بسترهای روی کار آمدن رجب طیب اردوغان در ترکیه اشاره کرد و اظهار داشت: در دوره روی کار آمدن اردوغان محیط بین‌الملل و محیط داخلی ترکیه کاملاً تغییر کرده بود. تغییر محیط بین‌الملل به این معناست که دیگر شوروی وجود نداشت و دغدغه‌ای نبود که ترکیه تحت تاثیر کمونیزم قرار بگیرد. دومین نکته‌ای که اردوغان به آن توجه کرد این بود که آمریکایی‌ها با وجود اینکه قدرتمند هستند اما دچار کاهلی استراتژیک شده‌اند.

نکته سوم اینکه کشورهای اطراف ترکیه در خاورمیانه کشورهایی نیستند که توان رویارویی نظامی با ترکیه را داشته باشند. کشورهایی با توان نظامی بالا فرهنگ توسعه‌طلبی ندارند و کشورهای دیگر که این فرهنگ را دارند حقارت اقتصادی‌شان باعث می‌شود که جسارت رویارویی با ترکیه نداشته باشند. نکته دیگر اینکه اردوغان متوجه بود که با اسرائیل دارای روابط نزدیک امنیتی و نظامی است و قبول کرد که آمریکا متحد استراتژیک ترکیه است.

ابتلای رئیس‌جمهوری ترکیه به ویروس اقتدارگرایی

استاد روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی به سیاست داخلی اردوغان اشاره کرد و گفت: در حوزه داخلی اردوغان هنگامی که به قدرت رسید متوجه شد که احزاب چپ به شدت ضعیف شده‌اند و پایگاه طبقاتی خود را از دست داده‌اند. اردوغان فهمید که در ترکیه پایگاه طبقاتی وجود دارد و حالا می‌بایست چپ‌ها را با خود همراه کند. به همین دلیل دغدغه خود را از سال ۲۰۰۳ بر توسعه اقتصادی گذاشت و توسعه اقتصادی در ارجحیت قرار گرفت تا بتواند گروه‌های مخالف را با خود همراه کند.

اردوغان بعد از این به دغدغه‌های هویتی خود پرداخت چرا که در خاورمیانه دغدغه های هویتی بسیار مهم هستند و هر کجا که همه گزینه‌ها سوخته بود باید دغدغه‌های هویتی رو کرد. اردوغان این را خوب متوجه شده بود و این کار را هم انجام داد. او نزدیک‌ترین روابط با اسرائیل را دارد اما چند فحش هم نثار شیمون پرز می‌کند، او همچنین بیشترین فحش را به آمریکا می‌دهد. بنابراین خوب دانست که از کارت هویتی چگونه استفاده کند اما دچار ویروس اقتدارگرایی در خاورمیانه شد.
در سال ۲۰۱۱ میلادی با توجه به اتفاق‌هایی که در خاورمیانه افتاد اردوغان به این نتیجه رسید که می‌بایست یک ترکیه بزرگ ایجاد کند. هر بازیگری در صحنه جهانی دنبال یک فرصت است که جایگاه کشور خود را ارتقا دهد و اردوغان هم در خاورمیانه این فرصت را پیدا کرد.

شرایط آمریکا در منطقه‌ای که ترک‌ها در آن زیست می‌کنند

دهشیار در ادامه به سیاست آمریکا در خاورمیانه پرداخت و گفت: سیاست واشنگتن در خاورمیانه تا سال ۲۰۰۵ بر این مبنا بود که منطقه به یک جراحی اجتماعی نیاز دارد؛ به این معنا که آمریکا باید در این منطقه جراحی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی انجام دهد اما اتفاق‌هایی که در افغانستان و عراق افتاد نشان داد که آمریکا موفق نخواهد شد.

به تدریج حزب جمهوری‌خواه به این دیدگاه رسید که نباید خون و ثروت آمریکایی در خاورمیانه خرج شود. حزب دموکرات هم موافق حضور آمریکا در صحنه بین‌الملل بود اما به شکل سرمایه‌گذاری، فرستادن مشاور، کمک و ... همه اینها باعث شد تا آمریکا دچار کاهلی استراتژیک شود؛ یعنی آمریکا در خاورمیانه دارای قدرت است اما اراده پیاده کردن قدرت ندارد.
نگاه واشنگتن به اردوغان و ترجیحات آمریکایی

این استاد دانشگاه در پایان به نوع مواجهه آمریکا با رقابت‌های سیاسی ترکیه پرداخت و توضیح داد: آمریکایی‌ها متوجه هستند که اردوغان یک واقع‌گرای به شدت حیله‌گر و اقتدارگرا است. پس با چنین شخصتی بیشتر می‌توانند کنار بیایند تا اینکه با یک شخصیت فرهیخته مواجهه باشند. بنابراین آمریکا ترجیح می دهد که اردوغان پیروز انتخابات باشد. اینگونه افراد پای میز مذاکره راحت‌تر امتیاز می‌دهند و امتیازهایی هم دریافت می‌کنند اما گروه‌هایی که یک مقدار فرهیخته‌تر باشند و ماهیت چپ داشته باشند، سخت‌تر به هر چیزی راضی می‌شوند.

اردوغان برای آمریکایی‌ها ثابت کرد که یک بازیگر قدرتمند در منطقه است که می‌خواهد منافع کشورش را تامین کند و ضربه زدن به آمریکا هدف او نیست بلکه دغدغه منافع کشورش دارد. اردوغان زبان قدرت را می‌فهمد و به راحتی کنار می‌آید. او فهمیده که نمی‌توان در شطرنج سیاسی بازی کرد بدون مهره؛ مهره هم موشک و سرباز و ... نیست بلکه قدرت اقتصادی است.

برای کشوری همچون ترکیه هویت مهم است. در منطقه خاورمیانه خانواده، نژاد، مذهب، رنگ پوست و ... مهم است. به همین دلیل تحلیل نهایی من این است که با توجه به اینکه اردوغان به هویت توجه می کند و این مساله را به خوبی درک کرده، احتمال رای آوردن بیشتری دارد.
https://irna.ir/xjMpyM
**پارلمان عربی از تصمیم وزیران خارجه عرب در مورد سوریه استقبال کرد
پارلمان کشورهای عربی از تصمیم نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب برای بازگشت سوریه به این اتحادیه استقبال کرد.

پارلمان عربی در بیانیه ای در پایگاه اینترنتی خود اعلام کرد که این تصمیم وزیران خارجه عرب، در راستای مصالح مشترک عربی و روابط خارجی مبتنی بر برادری میان همه ملت های عرب است.

پارلمان عربی، این تصمیم را همچنین در تقویت حفظ تمامیت ارضی سوریه و مراقبت از امنیت منطقه ای این کشور موثر دانست.

در این بیانیه، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب یک تحول مثبت و گامی مهم در جهت تقویت همکاری های عربی عربی برای حل بحران در سوریه عنوان شده است.

اتحادیه عرب روز گذشته (یک شنبه) پس از ۱۲ سال با رای قاطع تمام اعضای آن اشتباه خود درباره سوریه را جبران و با حضور دوباره این کشور در این اتحادیه موافقت کرد.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب روز گذشته (یک شنبه) در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای رسما ازسرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ و با آغاز بحران این کشور در اقدامی اشتباه عضویت دمشق را در این اتحادیه به حالت تعلیق درآورده و از همان زمان تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه این کشور عضو جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی وضع کرده بود.

شورای اتحادیه عرب در سطح وزرای خارجه روز گذشته در نشست خود در شهر قاهره تصمیم شماره «۸۹۱۴» را تایید و اعلام کرد که از این پس حضور هیات‌های دولت سوریه در جلسات اتحادیه عرب و تمامی سازمان‌ها و نهادهای وابسته به آن ازسرگرفته شود.
https://irna.ir/xjMpHT
**حماس به اشغالگران هشدار داد: اجازه اجرای نقشه‌های پلیدتان را علیه مسجدالاقصی نمی‌دهیم
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) تاکید کرد: هرگز اجازه اجرای طرح های شوم دشمن برای یهودی سازی مسجدالاقصی و شهر اشغالی قدس را از رهگذر تقسیم زمانی و مکانی این مسجد مبارک، برپایی راهپیمایی موسوم به «راهپیمایی پرچم» و یا اجرای مراسم تلمودی نخواهیم داد.

«عبداللطیف قانوع» در اظهاراتی مطبوعاتی تصریح کرد که قدس شریف تا ابد پایتخت فلسطین باقی خواهد ماند.

وی افزود: ما هرگز اجازه اجرای طرح های شوم دشمن برای یهودی سازی مسجدالاقصی و شهر قدس را از رهگذر تقسیم زمانی و مکانی این مسجد مبارک، برپایی راهپیمایی پرچم و یا اجرای مراسم تلمودی نخواهیم داد.

سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اضافه کرد: ملت فلسطین به دفاع از هویت اسلامی مسجدالاقصی ادامه می دهد و خیزش و انتفاضه این ملت برای به شکست کشاندن طرح های دشمن علیه قدس اشغالی و مسجد الاقصی ادامه خواهد داشت

قانوع ادامه داد: موافقت رژیم صهیونیستی با برپایی راهپیمایی تحریک آمیز پرچم شهرک‌نشینان در شهر قدس اشغالی طی روزهای آتی، هرگز منجر به تغییر حقایق یا تحریف تاریخ نخواهد شد و مقاومت معادله‌ای را که با دشمن صهیونیستی برقرار کرده، حفظ خواهد کرد.

راهپیمایی پرچم به ‌مناسبت سالروز اشغال بخش قدیمی قدس اشغالی توسط رژیم صهیونیستی در جنگ ۱۹۶۷ برگزار می‌شود. صهیونیست‌ها مدعی هستند که شهر قدس به‌ صورت کامل پایتخت این رژیم است ولی مردم فلسطین تأکید دارند که قدس پایتخت کشور آنان خواهد بود.

دوسال پیش نیز تجاوزات و اقدامات تحریک‌آمیز صهیونیست‌ها در قدس و مسجد الاقصی با وجود هشدارهای مقاومت، به درگیری و جنگی دیگر در غزه منجر شد که ۱۲ روز به طول انجامید و تنش و درگیری‌های شدیدی را هم در سراسر سرزمین های اشغالی از جمله فلسطین اشغالی ۱۹۴۸ به دنبال داشت.
https://irna.ir/xjMpHq
**گاردین: نزدیکی ایران و عربستان برای اسرائیل فاجعه بار است
دبیر سیاسی روزنامه گاردین در مقاله ای از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی را برای اسرائیل فاجعه بار دانست و نوشت که از یمن تا سوریه از نزدیکی این دو رقیب بهره مند خواهند شد.

پاتریک وینتور روز دوشنبه نوشت: همه نشانه ها دال بر آن است که نزدیکی تهران و ریاض واقعی است. از برقراری دوباره پروازهای غیرنظامی بین دو کشور تا برنده شدن یک ایرانی در مسابقان قرائت قرآن در عربستان سعودی؛ از صادرات فولاد ایران به عربستان تا نجات ۶۰ ایرانی گرفتار در سودان توسط نیروی دریایی سعودی. (آیت الله سید) ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران نیز قرار است برای نخستین بار در ۱۶ سال اخیر به ریاض سفر کند.

اکنون این پرسش مطرح است که آیا بادهای تغییر می‌تواند در سراسر خاورمیانه وزیده و قفل درگیری‌ ها در یمن، لبنان، عراق، سوریه و حتی اسرائیل را باز کند؟

یکی از دیپلمات های عرب مقیم لندن این روند را به ساخت طبقه همکف یک ساختمان تشبیه کرد که سایر کشورها نیز می توانند طبقات خود را روی آن بسازند. در نهایت پیامدهای نزدیکی تهران و ریاض برای منطقه می تواند بسیار مهم باشد. یک توافق منطقه ای می‌تواند موید کاهش نفوذ واشنگتن در خاورمیانه بوده، اسرائیل را تضعیف کرده، بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه را به جمع کشورهای عربی بازگردانده، بازار انرژی چین را برای عربستان سعودی فراهم کرده و به انزوای اقتصادی ایران پایان دهد.

به نوشته این روزنامه، ریاض حداقل یک دهه است که دیگر در روابط خود با واشنگتن احساس امنیت نمی کند. هنگامی که وابستگی آمریکا به نفت عربستان پایان یافت، نقش برتر آن کشور در تامین امنیت عربستان زیر سوال رفت و راهشان اندک اندک از هم جدا شد. ریاض حمایت باراک اوباما از بهار عربی را نادرست می دانست و تلاش کرد مانع از انعقاد توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ شود.

در دوران دونالد ترامپ، آمریکا دقیقاً همان سیاست مورد نظر عربستان از جمله فشار حداکثری بر ایران را پیاده کرد ولی ریاض بعداً دریافت که این سیاست مورد پسندش نیست. حمله موشک های ساخت ایران به تاسیسات نفتی عربستان و توقف موقت نیمی از تولید نفت آن در سپتامبر ۲۰۱۹، نمایش تکان دهنده ای از آسیب پذیری عربستان بود. بهت آورتر آنکه ترامپ از ریاض دفاع نکرد. امارات متحده عربی نیز از بی ‌تفاوتی غرب هنگامی که چهار شناور در ماه مه ۲۰۱۹ در دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند، به شدت رنجید.

جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا در سال ۲۰۱۹ و در جریان رقابت های انتخاباتی وعده طرد عربستان سعودی را داد و ریاض دریافت که دموکرات ها نیز ناجی آن نخواهند بود.

بنابراین محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به فکر آن افتاد تا خود را از درگیری ها کنار کشد زیرا می‌ ترسید که عربستان سعودی در صورت حمله اسرائیل به سایت‌های هسته‌ای ایران تبدیل به سیبل حملات تهران شود. او نیز مانند امارات متحده عربی در پی توسعه اقتصادی کشورش بود.

نویسنده این مطلب می افزاید: تمام این تحولات به طور بالقوه می تواند برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، فاجعه بار باشد. او گمان می‌کرد که توافق‌ های ابراهیم که توسط دولت ترامپ طراحی شده بود، روابط با عربستان سعودی را عادی می‌کند، اما در عوض ریاض در حال عادی ‌سازی روابط با دشمنان اسرائیل یعنی ایران، سوریه و حتی حماس است.

نتانیاهو اخیراً مضمونی کهنه را در گفت و گو با شبکه تلویزیونی سی ان بی سی تکرار کرد: «شراکت با ایران، شراکت در بدبختی است. به لبنان، یمن، سوریه و عراق نگاه کنید. نود و پنج درصد از مشکلات خاورمیانه از ایران نشأت می گیرند».

در بخش پایانی این مطلب آمده است: شاید عربستان سعودی دو سال پیش با این ارزیابی موافق بود، اما به نظر می رسد که اکنون تصمیم گرفته همکاری و نه رویارویی به سبک اسرائیل را در پیش گیرد.
https://irna.ir/xjMpJn
**همکاری کره جنوبی و مجارستان در زمینه توسعه انرژی هسته ای
لی چانگ یانگ وزیر صنعت کره جنوبی روز دوشنبه خواستار توسعه همکاری بیشتر با مجارستان در مورد انرژی هسته ای و سایر بخش های پیشرفته صنعتی شد.

وزیر صنعت کره جنوبی این اظهارات را در دیدار با لاسلو کوور، رئیس پارلمان مجارستان در سئول اعلام کرد.

در این دیدار، مقامات دو کشور در خصوص راه هایی برای افزایش روابط اقتصادی دوجانبه، ترویج تجارت و سرمایه گذاری از جمله توسعه انرژی هسته ای گفتگو کردند.

وزیر همچنین از مجارستان برای حمایت از شرکت های کره جنوبی که در آنجا فعالیت می کنند، درخواست کرد، زیرا نگرانی ها در مورد اثرات نامطلوب مقررات اخیر اتحادیه اروپا در مورد یارانه های خارجی و صنعت باتری، از جمله چیزهای دیگر، بر کسب و کار آنها افزایش یافته است.

کره جنوبی از جمله شرکت های تولیدکننده باطری به شمار می آید و شماری از کارخانه های این کشور در مجارستان قرار دارند.

به استناد گزارش های خبری، در حال حاضر شرکت های کره جنوبی بیش از ۵.۵۲ میلیارد دلار در اروپا سرمایه گذاری کرده است.

داده های آماری منتشر شده از سوی دولت کره جنوبی، نشان می دهد حجم مبادلات تجاری میان کره جنوبی و مجارستان در سال گذشته به بالاترین سطح یعنی ۷ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با ۲.۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ و ۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ با افزایش چشمگیری روبرو شده است.
https://irna.ir/xjMpJs
**مقام طالبان افغانستان: متعهد به حقابه ایران هستیم
سرپرست وزارت امور خارجه حکومت طالبان افغانستان با تاکید بر عزم این کشور برای توسعه همکاری با جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد که طالبان حقابه ایران را به رسمیت می‌شناسد و ما هرگز خواستار مشکل برای این کشور همسایه خود نیستیم.

«امیر خان متقی» روز دوشنبه در حاشیه همایش ویژه افغانستان در اندیشکده مطالعات راهبردی اسلام‌آباد در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص روابط افغانستان و ایران و حقابه ایران، اظهار داشت که افغانستان مصمم به توسعه روابط با کشور دوست و همسایه ایران به ویژه در حوزه‌های تجارت و مراودات اقتصادی است.

متقی با اشاره به مسائل آب میان ایران و افغانستان و مطالبه تهران از هیات حاکمه در کابل برای رسیدگی به ملاحظات و خواسته‌های ایران، افزود: طالبان افغانستان حقابه ایران را به رسمیت می‌شناسد و ما هرگز خواستار ایجاد مشکل برای این کشور همسایه خود نیستیم.

وی افزود که ایران و افغانستان سهم خود را برای مساعی در روند رو به رشد روابط ایفا می‌کنند و ما در افغانستان نگاه مثبت و محبت را برای مردم ایران داریم.

سرپرست وزارت امور خارجه طالبان افغانستان تاکید کرد که این کشور هرگز خواهان چالش در حوزه آب و کمبود آن برای ایران نیست و حقابه طرف ایرانی را قبول داریم.

وی افزود که امیدواریم امسال شاهد بارندگی‌های بیشتری باشیم و این خیر و برکت باعث افزایش ذخایر آبی و تامین نیاز هر دو کشور ایران و افغانستان شود.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در نشست هم اندیشی و تبادل نظر با رئیس و اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، نمایندگان را در جریان آخرین اقدامات مربوط به پیگیری حقابه هیرمند و مذاکرات انجام شده با هیات حاکمه موقت افغانستان در این زمینه قرار داد و بر فعال شدن دیپلماسی پارلمانی و لزوم بهره مندی از ظرفیت‌های همه دستگاه‌ها برای حل مسئله آب تاکید کرد.
**طالبان در تلاش برای اجماع منطقه‌ای است

براساس این گزارش، سرپرست وزارت امور خارجه حکومت طالبان افغانستان در چهارمین روز از سفر خود به پاکستان همچنین در سخنرانی در جمع نخبگان، دیپلمات، اندیشمندان و اصحاب رسانه در شهر اسلام‌آباد اظهار داشت که سیاست طالبان مبتنی بر دوستی و تعامل با همه همسایگان و بازیگران مهم در منطقه و جامعه بین المللی است.

وی با تاکید بر دیدگاه مثبت و رویکرد فعال هیات حاکمه موقت افغانستان برای مشارکت اقتصادی با همسایگان و ارائه فرصت‌های ارتباط در منطقه از جمله تسهیل دسترسی سایر کشورها به آسیای میانه و فراتر از آن و متعاقبا دسترسی آسیای میانه به آسیای جنوبی از مسیر افغانستان، افزود: طالبان آماده جذب سرمایه گذاری‌های خارجی است و برای این هدف فضای مساعدی برای شرکت‌های خارجی به ویژه جامعه تجار کشورهای همسایه در افغانستان فراهم شده است.

متقی در پاسخ به پرسش‌هایی در خصوص نگرانی امنیتی همسایگان افغانستان، انتظارات از کابل برای برخورد قوی با معضل تروریسم، مراقبت از قلمروی افغانستان برای جلوگیری از استفاده آن علیه خاک همسایگان، نیز گفت: طالبان متعهد است که اجازه ندهد از قلمروی افغانستان علیه دیگر کشورها استفاده شود و همزمان در سرکوب عناصر مخل امنیت و دشمنان صلح نیز مصمم به تعامل و همکاری هستیم.

وی تاکید کرد که طالبان افغانستان در تلاش برای اجماع منطقه‌ای است و ما با همه بازیگران مهم به ویژه ایران و پاکستان در ارتباط هستیم و سفارتخانه‌های ما در این دو کشور و سایر کشورهای همسایه و منطقه فعال می‌باشد تا دیپلماسی موثری را مبتنی بر رفاه اقتصادی، توسعه منطقه و کسب منافع متقابل ترویج دهیم.

امیرخان متقی درباره چالش پاکستان در مقابله با گروه‌های تروریستی و گلایه این کشور از حضور عناصر ضدپاکستانی به ویژه گروه تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) در افغانستان نیز گفت که کابل صادقانه به دنبال همکاری با اسلام‌آباد است و ما انتظار داریم که چالش فعلی میان دولت پاکستان و گروه تحریک طالبان با تعامل و مذاکره حل و فصل شود.

وی در ادامه یکی از دستاوردهای نشست اخیر وزیران خارجه پاکستان، چین و افغانستان در اسلام‌آباد را توافق هر سه کشور برای تعامل مستمر و جلوگیری از هرگونه استفاده از خاک یکدیگر به صورت زمینی یا هوایی علیه قلمروی دیگری عنوان کرد.
https://irna.ir/xjMpHF
**تندروی‌های رژیم صهیونیستی، حتی انگلیس را نگران کرد
دولت انگلیس که از همپیمانان دیرین رژیم صهیونیستی است در واکنش به اقدام وحشیانه نظامیان این رژیم در تخریب یک مدرسه فلسطینی، با انتشار پیامی در حساب توئیتری کنسولگری خود در قدس، اعلام کرد که از این رویداد نگران است.

در این پیام توئیتری آمده است: ما از تخریب مدرسه‌ای در منطقه جیب الذیب نگران هستیم و از اسرائیل می خواهیم که دستور تخریب (۵۷) مدرسه دیگر در کرانه باختری را لغو کند و به تعهدات خود به عنوان یک قدرت اشغالگر پایبند باشد.

بسیاری از تحلیلگران واکنش لندن به این رویداد را بی‌رقم ارزیابی و تاکید کرده‌اند که دولت انگلیس بدون صدور بیانیه و اعتراض به تخریب این مدرسه فلسطینی به دست نظامیان صهیونیستی، فقط نسبت به این رویداد اظهار نگرانی کرده است.

نظامیان اشغالگر صبح دیروز (یکشنبه) به منطقه جیب الذیب در شهرک بیت تعمر در شرق بیت لحم یورش برده و مدرسه‌ای را که با حمایت مالی اتحادیه اروپا ساخته شده بود و ۶۰ دانش‌آموز فلسطینی در آن درس می‌خواندند، تخریب کردند.

در پی یورش نظامیان اسرائیلی به این منطقه، درگیری شدیدی بین فلسطینیان و صهیونیست‌ها به وقوع پیوست که طی آن دست کم پنج فلسطینی زخمی شدند.

اتحادیه اروپا دیروز با صدور بیانیه‌ای اقدام صهیونیست‌ها را محکوم و تاکید کرد که این رژیم باید از هرگونه تخریب منازل و اماکن فلسطینی که تنها باعث رنج مردم فلسطین و افزایش تنش‌ها می‌شود، دست بکشد.

این اتحادیه تخریب مدرسه فلسطینی را به موجب قوانین بین‌المللی اقدامی غیرقانونی دانست و تاکید کرد که حق آموزش کودکان باید محترم شمرده شود.

رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۱۶ تاکنون ۱۱ مدرسه را در مناطق فلسطینی تخریب کرده است.
https://irna.ir/xjMpK5
**روایت دیپلمات سعودی از روند مذاکرات دو طرف درگیر در سودان در جده
یک دیپلمات سعودی گفت: مذاکرات درباره آتش‌بس بین دو طرف درگیر در سودان در شهر جده عربستان تاکنون «پیشرفت چندانی» نداشته و امیدها برای پایان سریع جنگ در این کشور آفریقایی را کمرنگ کرده است.

خبرگزاری فرانسه امروز (دوشنبه) به نقل از این دیپلمات سعودی که نام آن را فاش نکرد، نوشت: مذاکرات تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است و آتش بس دائمی روی میز مذاکرات نیست زیرا دو طرف معتقدند که می‌توانند برنده جنگ باشند.

«عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش و «محمد حمدان دقلو» فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع نمایندگان خود را روز شنبه برای انجام مذاکراتی که واشنگتن و ریاض آن را «مذاکرات اولیه» توصیف کردند به شهر جده فرستادند.

ارتش سودان پیشتر اعلام کرده بود که هیاتش در این مذاکرات تنها در مورد آتش بس و نحوه اجرای صحیح آن به منظور تسهیل ورود کمک‌های بشردوستانه به سودان گفت و گو خواهد کرد.

خبرگزاری فرانسه اضافه کرد: در همین حال، مقامات سودانی و عربستانی در مورد برنامه یا مدت مذاکرات اطلاعات کمی ارائه کرده اند.

به گزارش این خبرگزاری، «مارتین گریفیتس» نماینده تام الاختیار سازمان ملل در امور بشردوستانه دیروز (یکشنبه) با هدف دیدار با نمایندگان دو طرف درگیر در جنگ سودان وارد جده شده اما نقش وی در مذاکرات هنوز مشخص نیست.

سخنگوی گریفیث دیروز گفت که او به دنبال گفت و گو درباره مسائل بشردوستانه مربوط به سودان است.

در همین حال، یکی دیگر از مقامات سازمان ملل متحد امروز (دوشنبه) به خبرگزاری فرانسه گفت که گریفیتس خواهان پیوستن به مذاکرات شده است اما درخواست وی هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.

از زمان آغاز درگیری‌ها در سودان در ۱۵ آوریل گذشته چندین بار آتش بس اعلام شده اما هر بار نقض شده است.

این درگیری از ۲۳ روز پیش منجر به کشته یا زخمی شدن صدها نفر و آواره شدن صدها هزار نفر دیگر در داخل و کشورهای همسایه سودان شده و جامعه بین المللی را بر آن داشته تا درباره یک بحران انسانی فاجعه بار در این کشور آفریقایی هشدار دهد.

پس از درگیری‌های داخلی در سودان عربستان نقش اصلی را در تخلیه اتباع خارجی از این کشور ایفا کرد.

پیش تر یک منبع نظامی در ارتش سودان به شبکه الجزیره گفته بود که هیأتی از سوی ارتش سودان برای انجام مذاکرات در زمینه نظامی و بشر دوستانه به جده اعزام شده است.

درگیری‌های مسلحانه در سودان از صبح شنبه ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) میان نیروهای ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع بر سر قدرت آغاز شده و میانجیگری‌های بین‌المللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرف‌های درگیر بر سر میز گفت‌ وگوها تاکنون ثمری نداشته است.

با وجود برقراری چند دور آتش بس در سودان و اعلام پایبندی به آن از سوی طرفین، درگیری‌ها پراکنده همچنان ادامه دارد.
https://irna.ir/xjMpHP
**یورش مجدد صهیونیستها به مسجدالاقصی/ بازداشت۲۰ فلسطینی در کرانه باختری
منابع خبری از یورش مجدد ده ها شهرک نشین صهیونیست به مسجدالاقصی خبر دادند.

یهودا غلیک، عضو پیشین کنست رژیم صهیونیستی امروز به همراه ده ها شهرک نشین تندرو به مسجد الاقصی یورش بردند.

این یورش با حمایت پلیس رژیم صهیونیستی و از سمت ورودی«باب المغاربه» انجام شد.
اداره اوقاف اسلامی در قدس اشغالی نیز اعلام کرد که برخی صهیونیست ها با یورش به مسجدالاقصی اقدامات تحریک آمیز و آداب و رسوم تلمودی در «باب الرحمه» انجام دادند.

پلیس رژیم صهیونیستی همچنین محدودیت هایی برای ورود فلسطینی ها به مسجدالاقصی ایجاد و کارت های شناسایی آنها را در ورودی های این مسجد ضبط کرد.

بر اساس این گزارش سازمان های موسوم به «هیکل ادعایی» به دنبال انجام یورش های گسترده در سالروز اشغال قدس هستند.

فلسطینی ها فراخوان هایی برای حضور در مسجدالاقصی و مقابله با توطئه های رژیم صهیونیستی منتشر کردند.

از سوی دیگر باشگاه اسرای فلسطینی اعلام کرد که نیروهای اشغالگر صهیونیستی صبح امروز با یورش به مناطق مختلف کرانه باختری ۲۰ فلسطینی را بازداشت کردند.

صهیونیست‌ها طی روزهای اخیر به صورت مداوم به مسجدالاقصی و مصلای باب الرحمه یورش برده‌اند.

پیشتر گروه‌های مقاومت فلسطین نسبت به توطئه رژیم صهیونیستی علیه مصلای باب الرحمه و مسجدالاقصی هشدار داده و تاکید کرده بودند که دشمن صهیونیستی در این زمینه با آتش بازی می‌کند.

در بیانیه گروه‌های مقاومت فلسطین در این باره آمده است: دشمن صهیونیستی با جنایات خود علیه مسجد الاقصی با آتش بازی می‌کند. این اقدامات، تلاشی نافرجام برای تغییر هویت اسلامی قدس و بخشی از طرح‌های یهودی سازی آن است که به اذن خداوند متعال ناکام خواهد ماند.
https://irna.ir/xjMpKw
**همکاری نظامی کره جنوبی با کشورهای آمریکای لاتین گسترش می‌یابد
وزارت دفاع کره جنوبی اعلام کرد وزیر دفاع این کشور در دیدار با گروهی از نمایندگان آمریکای مرکزی و جنوبی درباره همکاری در زمینه صنعت دفاعی مذاکره کرد.

لی جونگ سوپ وزیر دفاع کره جنوبی با نمایندگانی از ۱۶ کشور از جمله آرژانتینف برزیل و شیلی طی گردهمایی گروه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب که گروهی منطقه ای وابسته به سازمان ملل متحد است در سئول دیدار کرد.

در این نشست وزیر دفاع کره جنوبی کشورهای آمریکای مرکزی و لاتین را به عنوان منطقه اصلی همکاری توصیف کرد و وعده داد اقدامات بیشتری در راستای همکاری های دفاعی از جمله تشکیل کارگروهی برای همکاری نظامی و دفاعی و تبادل مقام های دفاعی رده بالا در دستور کار قرار گیرد.

نمایندگان کشورهای آمریکای مرکزی و لاتین نیز از تلاش های سئول برای همکاری دفاعی با کشورهایشان تقدیر کردند.

لی جونگ سوپ همچنین از تلاش های سئول برای خلع سلاح هسته ای کره شمالی و اقدامات بازدارنده در برابر تحرکات این کشور خبر داد و از کشورهای آمریکای مرکزی و لاتین نیز درخواست حمایت کرد.

نمایندگان کشورهای آمریکای مرکزی و جنوبی نیز درباره تهدیدهای امنیتی مشترکی که کره جنوبی و این کشورها در منطقه هند-اقیانوسیه با آن رو به رو هستند از جمله تغییرات اقلیمی، تهدیدهای سایبری و تروریسم باهم به بحث و تبادل نظر پرداختند.
https://irna.ir/xjMpGH
**هلال احمر و صلیب سرخ از کم‌توجهی به بحران‌های دیرین انتقاد کردند
به مناسبت هشت مه، مدیران سازمان‌های صلیب سرخ و هلال احمر با انتشار پیام مشترکی فرا رسیدن روز جهانی این دو نهاد را گرامی داشته و از کم‌توجهی به بحران‌های دیرینه انتقاد کردند.

تارنمای صلیب سرخ امروز با انتشار این پبام و با اشاره به نقش هانری دونان سوییسی در ایجاد نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر، از تعهد تزلزل‌ناپذیر و فداکاری مثال زدنی اعضای این سازمانها برای کمک به افراد نیازمند و امدادرسانی به آسیب دیدگان بلایای طبیعی، جنگ و درگیری، شرایط اضطراری بهداشتی، آوارگی و یا مهاجرت در سراسر جهان تقدیر کرد.

در ادامه این پیام ضمن انتقاد از کاهش توجه جهانی به بحران های دیرینه و مغفول مانده، آمده است: منابع لازم برای اطمینان از تداوم کمک به نیازمندان و حفظ اقدامات محلی سازمان های بشردوستانه و کارگران مجاور جوامع آسیب دیده وجود ندارد. بلایای طبیعی و شرایط اضطراری بهداشتی در حال افزایش بوده و به مقیاس بی سابقه ای می رسند.

این پیام می افزاید: طرف‌ های درگیر در خشونت ها و درگیری‌های مسلحانه اغلب برخی از اساسی‌ترین قوانین بشردوستانه را نادیده گرفته و دسترسی سازمان‌های بشردوستانه بی ‌طرف را به افراد آسیب ‌پذیر مختل می ‌کنند.
https://irna.ir/xjMpKX
**ضرورت تشکیل کمیته عالی همکاری‌های مشترک ایران و روسیه در حوزه فناوری
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور در دیدار دستیار رییس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری تشکیل کمیته عالی همکاری های مشترک ایران و روسیه در حوزه فناوری و صندوق سرمایه گذاری مشترک را ضروری دانست.

روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور و رییس بنیاد ملی نخبگان با آندری فورسنکو دستیار رییس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری دیدار و گفت‌وگو کرد.

دهقانی فیروزآبادی در این دیدار به ظرفیت‌های بالقوه همکاری‌های فناورانه ایران و روسیه اشاره کرد و اظهار داشت: دنیا در حال تغییر یافتن به شکل‌های نوین مبتنی بر دانش و فناوری و همینطور منطقه شاهد شکل‌گیری قطب‌های جدید علم و فناوری است. کشور روسیه با قدمت تاریخی و پیشینه دستاوردهای ارزشمند، از بازیگران اصلی دانش و فناوری منطقه و جهان به شمار می‌رود.

وی افزود: همان طور که جهان به توانمندی‌های علمی و فناوری‌های روسیه معترف است، جمهوری اسلامی ایران نیز به دستاوردهای خوبی در حوزه دانش و فناوری رسیده و از بازیگران اصلی این حوزه به حساب می‌آید.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور ادامه داد: به نظر می‌رسد همکاری‌های راهبردی ایران، روسیه و برخی از دیگر کشورها مانند چین می‌تواند راهگشا و تاثیرگذار باشد. بنابراین بسیار علاقه داریم در حوزه‌های علمی و فناوری، با کشورهای دوست از جمله روسیه همکاری‌های پایدار را شکل دهیم.

دهقانی فیروزآبادی، دستاوردهای فناورانه ایران در سال‌های اخیر به مدد شرکت‌های دانش‌بنیان و نیروی انسانی دانش آموخته و نخبه را یادآور شد و گفت: جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر در حوزه‌های گوناگون فناوری همچون زیست‌فناوری، مخابرات، نانوفناوری، ارتباطات و سایر حوزه‌ها موفقیت‌های چشمگیری به دست آورده است. به نظر می‌رسد اکنون زمان مناسبی برای شکل‌گیری همکاری‌های دوجانبه میان دوکشور به ویژه در موضوعات گوناگون علمی و فناوری است.
رییس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: با شکل‌گیری و آغاز فعالیت‌های کمیته عالی همکاری‌های فناورانه ایران و روسیه به طور جدی و با ماموریت‌های مشخص و در زمان‌بندی دقیق، پروژه‌های فناورانه تعریف و اجرایی شود. احیای این کمیته، محور و مبدأ خوبی برای همکاری‌های بعدی، توسعه نوآوری‌ها و طراحی و تعریف پروژوه‌های فناورانه بعدی خواهد بود.

دهقانی فیروزآبادی با اشاره به در اختیار قرار دادن بازار واقعی شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: موضوعی که در موضوع اقتصاد گفتم بر این مبنا بود که نیازهای واقعی بازار را احصا می‌کند و در اختیار شرکت‌ها قرار می‌دهد. سال گذشته قریب به سه میلیارد دلار توافق‌نامه همکاری در حوزه‌های نفت، گاز انرژی آب و برق امضا کردیم که امیدواریم در مدت چهار سال در قالب پروژه‌های کلان در کشور اجرا شود.

وی افزود: همچنین ابزارهای قانونی از جمله انحصار بازار و منع واردات را داریم تا شرکت‌ها از حیث فعالیت و تولید آسودگی خاطر داشته باشند. به توسعه زیرساخت‌های مشترک برای پروژه‌های ملی معتقدیم و حتی در کشور سعی می‌کنیم منابع را مجتمع کنیم تا بتوانیم ظرفیت‌های بزرگ و ملی داشته باشیم.
معاون رییس جمهور همچنین گفت: قطعا در این مسیر از همکاری بین المللی با کشور روسیه استقبال می‌کنیم که می‌تواند زمینه‌ساز تقویت طرفین شود. برای پیگیری و اجرای پیشنهادات مطرح شده در این نشست دو گام مهم برداریم. نخست این که کمیته‌ای برای رگولاتوری و تنظیم‌گری محصولات فناوری و تسهیل تبادل محصولات بین دو کشور ایجاد شود. همچنین ایجاد یک صندوق سرمایه گذاری مشترک در حوزه‌های فناوری و فعالیت‌های کوچک‌تر را ذیل این کارگروه مشترک می‌توان تعریف کرد که از جمله آن حفظ حقوق مالکانه مشترک فناوری مشترک بین دو کشور است.

دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: تشکیل کمیته ضد تحریم فناوری ذیل پیمان شانگهای و همکاری مشترک بین پارک‌های فناوری دو کشور نیز می‌تواند از دیگر محورهای تعامل دو کشور بر بستر این کمیته همکاری مشترک باشد.
آمادگی برای بهره‌مندی از ظرفیت‌های فناورانه ایران

براساس گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در ادامه این نشست فورسنکو دستیار رئیس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری، استفاده از فناوری‌های روزآمد و تجربیات نوآورانه سایر کشورها را برای ارتقای سطح زندگی مردم و پیشرفت، یک اولویت راهبردی روسیه دانست و گفت: در خصوص حوزه‌های فناوری که اولویت جمهوری اسلامی است، در روسیه نیز برای توسعه آنها عزم و اهتمام ویژه‌ای وجود دارد و این موضوع عجیب نیست چراکه این حوزه‌ها، اولویت‌های راهبردی زندگی هستند، به طور مثال در حوزه حمل و نقل، نزد ما به طور گسترده و عمیق‌تری به آن توجه شده است. برای جلوگیری از تعارض و چالش‌ها باید مساله حمل و نقل را به طور جدی مورد توجه قرار داده‌ایم.

وی افزود: اگر بتوانیم با استفاده از راهکارهای فناورانه، ارتقای دسترسی به حمل و نقل را صروت دهیم، عدالت عمومی نیز تحقق خواهد یافت و می‌توانیم امکانات را به شکل بهتری توزیع کنیم.

دستیار رییس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری با تاکید بر توجه جدی به فناوری‌های حوزه محیط زیست و اقلیم اظهار داشت: در حوزه محیط زیست در بخش‌هایی که با چالش مواجه هستیم، می‌توانیم به کمک فناوری تغییرات و اصلاحات مثبت ایجاد کنیم و همزمان خود را با تغییراتی که اجتناب ناپذیر هستند، سازگار کنیم.
فورسنکو با یادآوری حوزه انرژی به عنوان یک ارز رایج و پرکاربرد میان کشورها، از اهمیت توسعه فناوری‌های این حوزه گفت و افزود: در تمامی حوزه‌های فناورانه، انرژی از جایگاه مهمی برخوردار است و به عنوان یکی از چالش‌های مطرح در حوزه‌های گوناگون شناخته می‌شود. این موضوع را با استفاده از نوآوری و دانش روز دنیا به سمت بهینه شدن پیش می‌بریم.

وی ادامه داد: همچنین به حوزه هوش مصنوعی به عنوان یک حوزه پرکاربرد علمی و فناورانه توجهی جدی داریم با توجه به توانمندی‌های فناورانه‌ای که در ایران وجود دارد، آماده همکاری در این عرصه‌ها هستیم.

دستیار رییس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری با تاکید بر ضرورت ایجاد یک نظام تنظیم‌گری برای بازار شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: فناوران و تولیدکنندگان به دنبال اطمینان خاطر هستند که محصول تولیدی آنها دارای بازار مناسب باشد به طور مثال پس از رفع تحریم‌ها این محصول همچنان خریدار داشته باشد. بازار امروز نیازمند تنظیم‌گری است و آن چه که امروز بازار نیاز دارد، سفارش دهنده و مشتری واجد شرایط و ذی صلاح است.

فورسنکو تصریح کرد: این مشتری به ما می‌گوید این نیازمندی‌ها چیست و تا چه زمانی این نیاز برقرار خواهد بود. به دنبال این هستیم تا این تنظیم‌گری را برای شرکت‌های روسیه و ایران ایجاد کنیم.
https://irna.ir/xjMpKJ
**روسیه: اوکراین سازمان دهنده تروریسم است
سخنگوی کرملین با بیان اینکه اظهارات مقام های اوکراینی نشان می دهد کی یف به یک سازمان دهنده اقدامات تروریستی بدل شده، تاکید کرد:، مسکو از نزدیک واکنش غرب به اظهارات مقام های اوکراینی مبنی بر آمادگی آنها برای "کشتن روس‌ها در سراسر جهان" را رصد خواهد کرد.

دیمیتری پسکوف روز دوشنبه به خبرنگاران بیانیه‌ی کریل بودانوف رئیس بخش اطلاعات اصلی وزارت دفاع اوکراین را هیولایی خواند و گفت: اظهارات مقام های اوکراین درمورد آمادگی آنها برای "کشتن روس‌ها در سراسر جهان" نشان می‌دهد که کی‌یف نه تنها به یک حامی، بلکه به سازمان‌دهنده اقدامات تروریستی بدل شده است.

سخنگوی کرملین در ادامه افزود: این بیانیه و آنچه آقای بودانوف گفت، تأیید مستقیمی است بر اینکه رژیم کی‌یف نه تنها از فعالیت‌های تروریستی حمایت می‌کند، بلکه سازمان‌دهنده آن است. این بیانیه یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار مهم رژیم کی‌یف را نشان می‌دهد.

پسکوف با بیان اینکه روسیه از نزدیک واکنش غرب به اظهارات مقام های اوکراینی درمورد آمادگی آنها برای "کشتن روس ها در سراسر جهان" را زیر نظر خواهد داشت، گفت: چنین سخنانی باید محکوم شود.

وی ادامه داد: امروز ما واکنش پایتخت‌های اروپایی و همچنین واشنگتن را از نزدیک زیر نظر خواهیم گرفت، زیرا تصور اینکه چنین اظهارات تروریستی از کی‌یف بدون محکومیت باقی بماند، بسیار دشوار است. بنابراین، امروز ما منتظر محکومیت‌ها خواهیم بود.

به گفته پسکوف، این اظهارات مقام های اوکراینی بار دیگر تأیید می‌کند که تصمیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه برای شروع یک عملیات نظامی ویژه درست بوده است.
https://irna.ir/xjMpK2
**واکنش منفی اتحادیه اروپا به بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
سخنگوی اتحادیه اروپا در واکنش به بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت که موضع بروکسل نسبت به دولت دمشق تغییری نکرده است؛ اما درباره تبعات این تحول با اعضای اتحادیه، رایزنی خواهد کرد.

پیتر استانو روز دوشنبه در نشست خبری از بروکسل گفت که جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با شماری از وزرای امور خارجه اتحادیه عرب در این خصوص در تماس بوده و به رایزنی‌ها در این رابطه ادامه خواهد داد.

وی با بیان اینکه «موضع اتحادیه اروپا در قبال سوریه تغییری نکرده است» افزود: این بدین معناست که هیچ عادی‌سازی روابط، بازسازی (سوریه)، رفع تحریم‌ها پیش از آنکه رژیم (بشار اسد) اقدام معناداری را درخصوص رفع دلایلی که منجر به تحریم بخش‌هایی از دولت شده است صورت دهد، در کار نیست.

این مقام اروپایی ادامه داد: «مگر اینکه حرکتی در راستای راه حل سیاسی در چارچوب قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان صورت گیرد.» استانو افزود: «ما در این رابطه با اعضای (اتحادیه اروپا) درباره تصمیم اتحادیه عرب و تبعات احتمالی آن در سطح مناسب رایزنی خواهیم کرد»

وزرای خارجه کشورهای عربی روز گذشته (یکشنبه) در نشست فوق العاده خود با بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند. جمال رشدی سخنگوی رسمی دبیرکل اتحادیه عرب گفت که این اتحادیه تصمیم گرفت سوریه را به کرسی خود در اتحادیه عرب بازگرداند.

شورای اتحادیه کشورهای عربی در بیانیه پایانی خود که یکشنبه منتشر شد، از سرگیری مشارکت هیات‌های دولت سوریه در جلسات این اتحادیه را پس از گذشت ۱۲ سال از تعلیق عضویت دمشق، تایید کرد.

در این بیانیه آمده است: تصمیم گرفته شد که شرکت هیات‌های دولت جمهوری عربی سوریه در جلسات شورای اتحادیه عرب و همه سازمان‌ها و موسسات وابسته به آن از سر گرفته شود و این تصمیم از ۷ مه (۱۷ اردیبهشت) اجرایی است.

پس از بازگشت به اتحادیه عرب، وزارت امور خارجه سوریه در بیانیه‌ای بر اهمیت گفت‌وگو و اقدام مشترک برای مقابله با چالش‌های پیش روی کشورهای عربی تاکید کرد و افزود: مرحله بعدی نیازمند رویکرد عربی فعال در ۲ سطح دوجانبه و جمعی بر اساس گفت‌وگو و احترام متقابل و منافع مشترک است.

وزارت امور خارجه سوریه افزود: دمشق یکی از اعضای موسس اتحادیه کشورهای عربی بار دیگر موضع مستمر خود را در مورد نیاز به تقویت اقدامات و همکاری مشترک کشورهای عربی تکرار می‌کند.
https://irna.ir/xjMpMc
**آمریکایی ها تانکرهای حامل نفت سرقتی از سوریه را به اراضی عراق منتقل کردند
نیروهای اشغالگر آمریکایی در ادامه سرقت نفت سوریه، تعدادی از تانکرهای حامل نفت سرقتی سوریه را به اراضی عراق منتقل کردند.

نیروهای اشغالگر امریکایی در ادامه سرقت نفت سوریه تعدادی تانکر های حامل نفتی سرقتی سوریه به اراضی عراق منتقل کردند.
منابع محلی در حومه الیعربیه به خبرنگار سانا گفتند: یک کاروان متعلق به نیروهای اشغالگر آمریکا متشکل از ۳۳ تانکر نفت سرقتی سوریه، خاک سوریه را ترک کرد و از طریق گذرگاه غیرقانونی المحمودیه در حومه حسکه وارد عراق شد.

با شکست گروه تروریستی داعش به عنوان بازوی نظامی آمریکا در سوریه در آذر ماه سال ۱۳۹۶، نیروهای آمریکایی مستقیما جایگزین این گروهک شدند و دقیقا از همان زمان نیز به جای داعش شروع به استخراج و سرقت نفت سوریه کردند.

پیش از این هم منابع محلی در اسفند ماه گذشته اعلام کردند که یک کاروان از نیروهای اشغالگر آمریکایی شامل ۲۳ کامیون و تانکر حامل نفت سرقتی سوریه از گذرگاه غیرقانونی المحمودیه عبور و راهی خاک عراق شده است.

کاروان نیروهای اشغالگر آمریکایی نفت سرقتی سوریه را به پایگاه‌های خود در عراق منتقل کرده است.

نیروهای اشغالگر آمریکایی همچنین از طریق گذرگاه‌ غیر قانونی الولید بیش از ۳۴ خودرو و تانکر حامل نفت سرقتی سوریه را به مقصد عراق انتقال دادند.
https://irna.ir/xjMpMn

**هشدارهای پی‌درپی وزیر خزانه‌داری نسبت به بروز «فاجعه اقتصادی» در آمریکا
وزیر خزانه‌داری آمریکا بار دیگر تاکید کرد در صورت شکست کنگره در اقدام برای افزایش سقف بدهی دولت ایالات متحده، این کشور «هیچ گزینه خوبی» برای اجتناب از بروز «فاجعه اقتصادی» در اختیار ندارد.

جانت یلن در مصاحبه با بخش خبری شبکه «ای بی‌ سی» بار دیگر نسبت به وقوع یک «فاجعه اقتصادی» در صورت ورشکستگی دولت آمریکا به دلیل نکول بدهی ۳۱ تریلیون و ۳۸۱ میلیارد دلاری آن هشدار داد.

بر این اساس، با توجه به وصول نشدن بخشی از درآمدهای مالیاتی، دولت ایالات متحده اگر نسبت به پرداخت دیون خود اقدام نکند تا کمتر از یک ماه دیگر( از ۱ ژوئن /۱۱ خرداد) ورشکست می‌شود.

در این میان،‌ درگیری دولت دموکرات و کنگره جمهوری‌خواه آمریکا نیز شرایط را به مراتب پیچیده‌تر کرده است.

درحالی که مناسب‌ترین راهکار برای جلوگیری از ورشکستی دولت، تصویب افزایش سقف بدهی دولتی توسط کنگره است اما مجلس نمایندگان آمریکا،‌ آن را به پذیرش برخی حذفیات بودجه دولت توسط جو بایدن رییس‌جمهوری این کشور مشروط کرده است.

بایدن اما تهدید به نکول بدهی [عمل نکردن دولت به تعهدات مالی] دولت را راه مناسبی برای مذاکرات بودجه دولت و کنگره نمی‌داند.

در همین رابطه، قرار است فردا سه‌شنبه نشستی با حضور بایدن و سران کنگره از جمله کوین مک کارتی رییس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا برگزار شود. اظهارات اخیر وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره امکان رخداد فاجعه اقتصادی در این کشور و به تصویر کشیدن پیامدهای آن، بر اضطرار و اهمیت این نشست سرنوشت‌ساز می‌افزاید.

در این گزارش آمده است: یلن در سخنان خود با اشاره به تلاش وزارت خزانه‌داری آمریکا برای فعالیت به کمک «اقدامات فوق‌العاده» با سقف بدهی فعلی، تصویر وحشتناکی از آنچه که احتمالا در صورت تغییر نکردن سقف بدهی دولتی رخ ‌می‌دهد، ترسیم کرد.

وی عنوان کرد در صورت پرداخت نشدن بدهی‌های دولت، ما توان مالی برای انجام مسئولیت‌های خود از جمله تامین بیمه‌های دولتی را نخواهیم داشت که این به آشفتگی اقتصادی می‌انجامد.

وزیر خزانه‌داری آمریکا همچنین خاطر نشان کرد حتی افزایش این سقف بدهی به معنای مجوز برای هزینه‌های بیشتر دولتی نخواهد بود و تنها اجازه استقراض بیشتر برای پرداخت مصوبه‌های قبلی کنگره را می‌دهد.

یلن از ارائه پاسخ صریح به پرسشی مبنی بر احتمال استفاده بایدن از متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا برای حل این مساله مستقل از کنگره، طفره رفت و گفت که این امر نباید به عنوان یک «راه حل معتبر» در نظر گرفته شود.

به گفته او، حتی باید از رسیدن به نقطه‌ای که به بررسی امکان ادامه صدور بدهی توسط شخص رییس‌جمهور نیاز باشد، خودداری کرد زیرا یک «بحران در قانون اساسی» آمریکا خواهد بود.

جو بایدن رییس‌جمهوری آمریکا روز جمعه در گفت‌وگویی درباره طرح اصلاحیه چهاردهم گفته بود که «هنوز به آن مرحله نرسیده‌ام».

گفتنی است، کرستین سینما (Kyrsten Sinema) سناتور مستقل ایالت آریزونا، بایدن و مک کارتی را تشویق کرده تا با کنار گذاشتن مواضع اولیه خود، در نیمه راه با هم به توافق برسند.

همچنین مایک ترنر نماینده جمهوری‌خواه و رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان ایالات متحده و جیم هیمز نماینده دموکرات و عضو ارشد این کمیته، به اتفاق مساله نکول بدهی دولت و بحث‌های پیرامون آن‌ را تهدید علیه امنیت ملی آمریکا دانستد.

هیمز با اشاره به اینکه این مساله در تاریخ آمریکا بی‌سابقه است حتی نسبت به مطرح شدن این موضوع ابراز نارضایتی کرد و آن را ابزاری برای استفاده چین و روسیه خواند.

ترنر اما توپ را به زمین دموکرات‌ها انداخت و بایدن را مسئول ورشکستی احتمالی دولت آمریکا دانست و اضافه کرد:‌ من معتقدم اگر رییس جمهور [بایدن] در مذاکره با کنگره شکست بخورد و به افزایش هزینه‌ها ادامه دهد، اقتصاد ما را تهدید می‌کند که این یک تهدید علیه امنیت ملی [ایالات متحده] است.

این نخستین باری نیست که یلن نسبت به احتمال وقوع یک فاجعه اقتصادی در ایالات متحده هشدار می‌دهد.

وزیر خزانه‌داری آمریکا هفته گذشته (۱۱ اردیبهشت) در نامه‌ای به رئیس مجلس این کشور هشدار داده بود که با توجه به وصول نشدن بخشی از درآمدهای مالیاتی، دولت ایالات متحده ممکن است تا یک ماه آینده ( از ۱ ژوئن /۱۱ خرداد) قادر به پرداخت دیون خود نباشد و ورشکست شود.

وی پیش از آن نیز (۵ اردیبهشت) با هشدار نسبت به اینکه شکست کنگره در افزایش سقف بدهی دولت آمریکا و ورشکستگی ناشی از آن، «فاجعه اقتصادی» را به دنبال خواهد داشت گفته بود این امر به افزایش نرخ‌های بهره در سال‌های آینده منجر می‌شود.
https://irna.ir/xjMpxN
**عراق: با ایران و ترکیه برای برگزاری نشست تخصصی «آب» توافق کردیم
وزارت منابع آبی عراق اعلام کرد که کشورش با جمهوری اسلامی ایران و ترکیه برای برگزاری نشستی فنی و تخصصی در مورد مساله «آب» در آینده نزدیک توافق کرده است.

وزارت منابع آبی عراق افزود: طرف های ایرانی و ترکیه ای با خواسته عراق برای حرکت به سمت توافقات دائمی و پشت سر گذاشتن توافقات مرحله ای همراهی داشته اند.

«رائد الجشعمی» نماینده وزارت منابع آبی عراق در گفت وگو با خبرگزاری رسمی این کشور گفت: در حاشیه کنفرانس سوم بغداد درمورد آب، گفت وگوهای سازنده ای با هیات ایرانی به ریاست «علی اکبر محرابیان» وزیر نیرو داشتیم.

وی افزود: در این گفت وگوها به تمام مسائل باقی مانده پرداختیم و نوعی همراهی را با خواسته های عراق احساس کردیم.

این مسئول عراقی همچنین اعلام کرد که یک هیات فنی بلندپایه ترکیه در کنفرانس بغداد مشارکت و از برخی تاسیسات وزارت منابع آبی عراق بازدید کرد.

وی گفت که این هیات از آثار کمبود آب در عراق و نیاز این کشور به آب مطلع شد.

پیش از این «علی‌اکبر محرابیان» وزیر نیرو ایران در نشست خبری حاشیه سومین کنفرانس بین‌المللی آب بغداد ضمن مثبت ارزیابی کردن فرآیند برگزاری این دوره از کنفرانس بین‌المللی آب افزود: در این اجلاس شاهد هم‌اندیشی و گفت‌وگوی مسئولان حوزه آب به‌ویژه اندیشمندان، دانشمندان و نهادهای بین‌المللی بودیم.

وی ادامه داد: در منطقه‌ای زندگی می‌کنیم که با توجه به شرایط اقلیمی و کاهش بارش‌ها لازم است با افزایش سطح همکاری‌ها و استفاده از تجارب یکدیگر بتوانیم شرایط را مدیریت کنیم و با مدیریت صحیح منابع آبی، حداکثر منافع را برای مردم کشورها به ارمغان آوریم.

وزیر نیرو ایران گفت: استفاده از ظرفیت‌های آبیاری‌ تحت فشار و مدیریت منابع آب، افزایش راندمان آب را فراهم کرده و این مسئله امکان تولید محصولات و زندگی را برای مردم منطقه بیش از پیش تسهیل می‌کند.

محرابیان با بیان اینکه با روی کار آمدن دولت آقای السودانی مذاکره های خوبی در سطوح مختلف مقام های ایران و عراق برقرار شد، افزود: طی سه دوره مذاکره ایران با وزیر منابع آبی جمهوری عراق، در محیطی بسیار خوب و در حوزه‌های فنی، حقوقی و مدیریتی برای افزایش سطح بهره‌مندی مردم از منابع آب گفت‌وگوهای موثری صورت گرفت.

وی با ابراز امیدواری درخصوص تداوم و استمرار این گفت‌وگوها خاطرنشان کرد: چشم‌انداز خوبی از این مذاکره ها و تعاملات پیش‌بینی می‌شود، از جمله توافق های صورت گرفته می‌توان به فعال شدن کمیته مشترک آب دو کشور ایران و عراق اشاره کرد که فعالیت‌های خود را در چارچوب معاهدات پس از مدتی تعطیلی مجددا آغاز می‌کند.
https://irna.ir/xjMpzG
**کره جنوبی بدنبال تقویت روابط با آمریکا در صنعت تراشه
وزارت دارایی کره جنوبی اعلام کرد: دولت در تلاش برای ایجاد ائتلافی قوی‌تر در بخش صنعت تراشه با آمریکا پس از سفر اخیر «یون سوک یول» رئیس جمهوری این کشور به آمریکاست.

کره جنوبی و آمریکا برای همکاری در زمینه ساخت نیمه رساناهای نسل بعدی در کنار زنجی

ره تامین جهانی طی سفر رئیس جمهوری کره جنوبی به واشنگتن توافق کردند.

چو کیونگ هو وزیر دارایی کره جنوبی در جلسه با وزارتخانه های مرتبط گفت : «سفر اخیر دولت به آمریکا زمینه ای برای ساخت تکنولوژی و اتحاد فرهنگی میان دو کشور را فراهم کرد. »

وی در ادامه سخنانش افزود با تمرکز بر ۳ بخش کلیدی صنعت تراشه که شامل تراشه های نسل بعدی می شود کره جنوبی بدنبال پروژه های مشترک در کنار همکاری میان دولت و بخش خصوصی خواهد بود تا بستری برای همکاری در صنعت تراشه به شکل جهانی فراهم کند.

در پایان نیز وزیر دارایی کره جنوبی تاکید کرد دولت تلاش هایی برای نشان دادن تمایلش در مسئله زنجیره تامین جهانی را طی سومین دور مذاکرات چارچوب اقتصادی هند-اقیانوسیه به رهبری آمریکا که این هفته در سنگاپور برگزار خواهد شد مطرح می کند. دولت همچنین از شرکت های داخلی که به دنبال ساخت و سازهای خارج از کشور، نیروگاه، راکتور اتمی و پروژه های سبز حمایت می کند.

وزارت خارجه آمریکا از سال گذشته سعی کرده ساز وکار همکاری تراشه خود را در قالب یک اتحاد میان دولت‌ها و شرکت‌های متحد و شریک خود، ارتقاء دهد، که اساسا صنعت تراشه داخلی آمریکا را حمایت می‌کند، تا سیطره دوباره ایالات متحده بر زنجیره تامین تراشه و منزوی کردن چین، محقق شود.
https://irna.ir/xjMpBK
**رسانه صهیونیست: شکاف بین نتانیاهو و بن‌گویر عمیق شده است/ تلاش نتانیاهو برای کاهش اختلافات
یک رسانه صهیونیست دلیل رای ندادن «ایتامار بن گویر» رهبر حزب «عوتسما یهودیت» در کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) و منع وی از نشست‌های امنیتی را تعمیق اختلافات وی با «بنیامین نتانیاهو» اعلام کرد.

رهبر حزب افراطی «عوتسما یهودیت» در کنست رژیم صهیونیستی، وعده های نتانیاهو را رد کرده و خواستار تغییر عملی رویکرد کابینه به عنوان پیش شرط حضور در جلسات آن شده است.

این رسانه صهیونیست نوشت: شکاف بین نتانیاهو و بن گویر عمیق شده اما نخست وزیر تلاش می کند تا اختلافات را کاهش دهد.

معاریو به نقل از منابعی در کابینه رژیم صهیونیستی ابراز امیدواری کرد که تا پایان این دور از نشست های کنست در روز چهارشنبه، نتانیاهو و بن گویر با یکدیگر ملاقات یا حداقل تلفنی گفت‌وگو کنند.

این رسانه صهیونیست به نقل از یکی از اعضای کابینه رژیم صهیونیستی نوشت: بن گویر علاقه ای به ترک کابینه ندارد اما در عین حال، برایش ماندن در کابینه ای که فقط در اسم، «راست‌گرا» محسوب می شود، هم سخت است.

این مقام کابینه که نخواست نامش فاش شود به معاریو گفت که بن گویر خواهان تحقق وعده های انتخاباتی است و افزود: انتظار می رود که حداقل چند وعده از همه وعده های داده شده توسط احزاب پیروز در انتخابات اجرایی شود.

یکشنبه شب، رسانه های رژیم صهیونیستی اعلام کردند که بن گویر فهرستی از خواسته هایش را به نتانیاهو داده و اعلام کرده که در صورت اجرایی نشدن آنها، جلسات رای گیری در کنست را کماکان تحریم خواهد کرد.

انجام تغییرات قضایی، عملیات نظامی در کرانه باختری برای خلع سلاح فلسطینی ها و افزایش سخت گیری علیه اسرای فلسطینی از جمله خواسته های بن گویر است.

شبکه تلویزیونی کان رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که با وجود ارسال نماینده برای گفت وگو با بن گویر از سوی نتانیاهو و دادن وعده هایی به وی، این عضو افراطی کنست خواهان اقدام عملیاتی به جای وعده دادن است.

این رسانه صهیونیست نوشت: نتانیاهو تا اطلاع ثانوی، حضور بن گویر در نشست های امنیتی حساس را منع کرده است.

ناتوانی رژیم صهیونیستی در مقابله با حملات موشکی اخیر مقاومت فلسطین و پاسخ به این حملات، اعتراض دو حزب تندروی «صهیونیسم دینی» به رهبری «بزالل اسموتریچ» و حزب «عوتسما یهودیت» به رهبری بن گویر به عنوان دو هم‌پیمان اصلی نتانیاهو را به همراه داشته است.

در همین راستا، حزب عوتسما یهودیت (قدرت یهودی) به ریاست بن گویر پیشتر اعلام کرده بود که به دلیل واکنش ضعیف کابینه بی بی علیه حملات غزه در روند رای گیری در کِنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) شرکت نخواهد کرد.
https://irna.ir/xjMpCN
**اروپا: تخریب مدرسه فلسطینی توسط اسرائیل شوکه کننده است/لزوم احترام به حق آموزش کودکان
اتحادیه اروپا تاکید کرد که تخریب یک مدرسه فلسطینی به دست صهیونیست ها شوکه کننده و به موجب قوانین بین‌المللی، غیرقانونی است و حق آموزش کودکان باید محترم شمرده شود.

این اتحادیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که از تخریب مدرسه «جب الذیب» به دست نظامیان صهیونیستی شوکه شده است و رژیم صهیونیستی باید هرگونه عملیات تخریب که فقط به تشدید رنج و محنت‌های فلسطینیان منجر خواهد شد را متوقف کند.

این مدرسه با حمایت مالی اتحادیه اروپا احداث شده بود و ۶۰ دانش‌آموز فلسطینی در آن درس می‌خواندند.

اتحادیه اروپا تخریب این مدرسه را به موجب قوانین بین‌المللی اقدامی غیرقانونی دانسته و تاکید کرد که حق آموزش کودکان باید محترم شمرده شود.

رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۱۶ تاکنون ۱۱ مدرسه را در مناطق فلسطینی تخریب کرده است.

نظامیان اشغالگر صبح روز یکشنبه به منطقه جیب الذیب در شهرک بیت تعمر در شرق بیت لحم یورش برده و این مدرسه را تخریب کردند.

در پی یورش نظامیان اسرائیلی به این منطقه، درگیری شدیدی بین فلسطینیان و صهیونیست ها به وقوع پیوست که طی آن دست کم ۵ فلسطینی زخمی شدند.
https://irna.ir/xjMpzT
**دهن‌کجی رژیم صهیونیستی به اتحادیه اروپا
وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی، درخواست اتحادیه اروپا برای تغییر نماینده رسمی کابینه این رژیم در مراسم «روز اروپا» را که در تل آویو برگزار می شود، رد کرد.

الی کوهن در گفت‌ وگو با کانال هفت تلویزیون رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: هر کدام از اعضای کابینه می توانند در چنین رویدادهایی مثل مراسم «روز اروپا» شرکت کنند.

وی افزود: بن گویر به نمایندگی از کابینه (رژیم) اسرائیل در مراسم «روز اروپا» شرکت می کند و انتظار دارم در آنجا سخنرانی کند.

پیش از این، دفتر اتحادیه اروپا در تل‌آویو در نامه‌ای به وزارت امورخارجه رژیم صهیونیستی، خواستار تغییر نماینده این رژیم در مراسم «روز اروپا» شده بود.

وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در حالی قرار است در مراسم «روز اروپا» شرکت کند که اروپایی‌ها اعلام کردند، علاقه‌ای به حضور وی در این مراسم ندارند.

شبکه تلویزیونی صهیونیستی «کان» دیروز(یکشنبه) گزارش داد که اتحادیه اروپا در حال بررسی این موضوع است که نماینده ای به مراسم «روز اروپا» در تل آویو اعزام نکند و دوشنبه در اینباره تصمیم خواهد گرفت.

مراسم «روز اروپا» قرار است روز سه شنبه ۹ می (۱۹ اردیبهشت) در تل‌آویو و با حضور دیپلمات هایی از کشورهای مختلف در تل آویو برگزار شود.

شبکه تلویزیونی صهیونیستی «کان» به نقل از یک مقام اتحادیه اروپا اعلام کرد: برخی از اظهارات و عقاید بن گویر با دیدگاه های اتحادیه اروپا در تضاد است و این اتحادیه از نگاه سیاسی وی یا حزبش حمایت نمی کند و درباره فرستادن نماینده رسمی برای حضور در مراسم «روز اروپا» تصمیم نگرفته است.

سفیر یکی از کشورهای اروپایی نیز در گفت‌ وگو با روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» اعلام کرد که ترجیح می دهد با بن گویر و «بزالل اسموتریچ» رهبر حزب «صهیونیسم دینی» دیداری نداشته باشد.

این در حالی است که دفتر بن گویر، حضور وی را در مراسم «روز اروپا» به نمایندگی از کابینه رژیم صهیونیستی تایید کرده است.

نهم می که در اروپا با عنوان «روز اروپا» شناخته می‌شود، سالگرد «بیانیه شومان» است؛ در چنین روزی در سال ۱۹۵۰، روبرت شومان، وزیر خارجه وقت فرانسه در یک نطق تاریخی در پاریس ساختار جدیدی از همکاری سیاسی برای اروپا ارائه کرد که در آن وقوع هرگونه جنگی میان دولت‌های اروپایی را غیرقابل تصور می‌خواند. این پیشنهاد مبنای تشکیل نهادی است که امروزه به عنوان اتحادیه اروپا شناخته می‌شود.

حضور رهبران احزاب تندرو صهیونیست در کابینه راستگرای بنیامین نتانیاهو، روابط رژیم صهیونیستی با آمریکا و اتحادیه اروپا را بعضا دچار چالش کرده است.

باوجود گذشتن چندماه از تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا سنت شکنی کرده و هنوز نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت نکرده است.

اتحادیه اروپا و آمریکا بر این باورند که رویکرد افراطی کابینه کنونی رژیم صهیونیستی موجب تقویت مقاومت فلسطین و تسریع فروپاشی این رژیم می شود.
https://irna.ir/xjMpBy
**ساختمان جدید آمریکا در بیروت؛ سفارتخانه یا مرکز جاسوسی؟
انتشار تصاویری از ساختمان جدید سفارت آمریکا در لبنان در بین کاربران و فعالان در شبکه های اجتماعی بحث برانگیز شده است.

سفارت آمریکا در بیروت به تازگی تصاویری از ساختمان جدید خود منتشر کرده که بحث های زیادی را به همراه داشته است.

ساختمان جدید سفارت آمریکا که درحال ساخت است، ساختمانی بسیار بزرگ است و کاربران فضای مجازی این سوال را مطرح کردند که هدف از ایجاد ساختمانی به این بزرگی در کشور نسبتا کوچکی مانند لبنان چیست؟
تصاویر منتشر شده، مراحل اولیه ساخت سفارتخانه جدید آمریکا را نشان می دهد. این ساختمان در منطقه «عوکر» در ۱۳ کیلومتری بیروت واقع است.

سفارت درحال ساخت آمریکا شامل ۹۰ هزار متر مربع ساختمان مسقف و ۱۲۰ هزار متر مربع ساختمان غیرمسقف است.

پروژه ساخت این سفارت را دفتر عملیات ساختمانی «obo » وابسته به وزارت امور خارجه آمریکا برعهده دارد.
کاربران فضای مجازی با انتقاد شدید از این مساله در صفحات کاربری خود نوشتند که آیا این سفارت است یا پایگاه نظامی؟

برخی دیگر نوشتند که ساختمانی به این عظمت بیشتر شبیه به مرکز جاسوسی برای تجسس در خاورمیانه است.

برخی هم نوشتند که این ساختمان بیشتر شبیه به پایگاه های سری ارتش آمریکا در صحرای نوادای آمریکا است.
https://irna.ir/xjMpDJ
**لندن موضع واشنگتن درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را تکرار کرد
معاون وزیر امور خارجه انگلیس با تکرار موضع ایالات متحده آمریکا درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب گفت که دولت لندن مخالف تعامل با دولت بشار اسد است.

طارق احمد با انتشار پیامی در توئیتر ادعا کرد: بشار اسد همچنان به بازداشت، شکنجه و کشتار مردم بی گناه سوریه ادامه می دهد و هیچ نشانه ای از تغییر رفتار نسبت به مردم خود نشان نمی دهد.

وی با بیان اینکه «سوریه باید در روند سیاسی سازمان ملل متحد، که تنها مسیر صلح پایدار در سوریه باقی می‌ماند، مشارکت کند» مدعی شد که این کشور همچنین باید «درباره کسانی که مرتکب نقض حقوق بشر شده اند پاسخگو باشد. »

این درحالیست که ایالات متحده آمریکا نیز بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را «زود» ارزیابی کرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دیشب ادعا کرد که تلاش شرکا برای ارتباط با بشار اسد (رئیس جمهور سوریه) و فشار به وی برای حل بحران را درک می‌کنیم.

وی مدعی شد: درباره تمایل اسد برای حل بحران در سوریه تردید داریم. این سخنگو افزود: معتقدیم که برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خیلی زود است.

وزرای خارجه کشورهای عربی روز گذشته (یکشنبه) در نشست فوق العاده خود با بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند.

جمال رشدی سخنگوی رسمی دبیرکل اتحادیه عرب گفت که اتحادیه عرب تصمیم گرفت سوریه را به کرسی خود در اتحادیه عرب بازگرداند.

شورای اتحادیه کشورهای عربی در بیانیه پایانی خود که یکشنبه منتشر شد، از سرگیری مشارکت هیات‌های دولت سوریه در جلسات این اتحادیه را پس از گذشت ۱۲ سال از تعلیق عضویت دمشق، تایید کرد.

در این بیانیه آمده: تصمیم گرفته شد که شرکت هیات‌های دولت جمهوری عربی سوریه در جلسات شورای اتحادیه عرب و همه سازمان‌ها و موسسات وابسته به آن از سر گرفته شود و این تصمیم از ۷ مه (۱۷ اردیبهشت) اجرایی است.

پس از بازگشت به اتحادیه عرب، وزارت امور خارجه سوریه در بیانیه‌ای بر اهمیت گفت‌وگو و اقدام مشترک برای مقابله با چالش‌های پیش روی کشورهای عربی تاکید کرد و افزود: مرحله بعدی نیازمند رویکرد عربی فعال در ۲ سطح دوجانبه و جمعی بر اساس گفت‌وگو و احترام متقابل و منافع مشترک است.

وزارت امور خارجه سوریه افزود: دمشق یکی از اعضای موسس اتحادیه کشورهای عربی بار دیگر موضع مستمر خود را در مورد نیاز به تقویت اقدامات و همکاری مشترک کشورهای عربی تکرار می‌کند.
https://irna.ir/xjMpFg
**رئیس جمهوری اندونزی حمله به مقامات آسه آن را محکوم کرد
«جوکو ویدودو» رئیس جمهوری اندونزی حمله به مقامات آسه آن در میانمار که درحال ارسال کمک های بشردوستانه به این کشور بودند را محکوم کرد و خواستار پایان دادن به خشونت در میانمار شد.

«جوکو ویدودو» رئیس جمهوری اندونزی درباره جزئیات حادثه حمله به مقام های آسه آن که به ارسال کمک های بشردوستانه در میانمار مشغول بودند اشاره ای نکرد اما گفت تلاش هایی از سوی اندونزی و اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه آن) برای صلح در میانمار در جریان است.

وی در ادامه سخنانش با اشاره به این موضوع که اندونزی از همه طرفین دعوت به مذاکره و یافتن راه حل در مسئله میانمار می کند گفت : «باید اعمال خشونت و اجبار را متوقف کرد چرا که تنها مردم قربانیان این ماجرا خواهند بود و این شرایط به نفع هیچ کس نیست و هیچ طرفی در آن پیروز نخواهد شد. »

هنوز مشخص نشده پشت پرده این حملات چه کسانی بودند.

دولت در سایه میانمار که با جنگجویان ضد حکومت نظامی با نام نیروهای دفاع مردم متحد است اعلام کرده از هیچ حمله ای مطلع نبوده و در این باره اظهارنظری نکرده است.

حکومت نظامی میانمار نیز دراین باره اظهارنظری نکرده است.
https://irna.ir/xjMpFG
**شکست سیاست مهاجرتی بایدن؛ چالش جدید با انقضای مهلت «عنوان ۴۲»
دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا با نزدیک شدن به مهلت سیاست اخراج مهاجران موسوم به «عنوان ۴۲ » با چالش نحوه مدیریت بحران مهاجرت دست و پنجه نرم می‌کند.

روزنامه واشنگتن تایمز نوشت: بر خلاف ادعای الخاندرو مایورکاس وزیر امنیت داخلی آمریکا که می گوید دولت بایدن آماده مدیریت موج جدید مهاجرت است، شواهد نشان می دهد اوضاع در مرز جنوبی آمریکا بشدت وخیم است.

مقامات گشت مرزی می گویند تعداد مهاجران مرز آمریکا- مکزیک در حال افزایش است و فقط در یک هفته گذشته تقریبا ۵۵ هزار مهاجر غیرقانونی دستگیر شده اند. ماموران همچنین دستکم ۱۸ هزار نفر دیگر را شناسایی کرده اند که مخفیانه موفق به فرار شده اند.

واشنگتن تایمز با اشاره به این که آمار افراد بازداشت شده و کسانی که موفق شده اند از دست ماموران مرزی فرار کنند نسبت به حتی همین یک ماه پیش افزایش یافته است، افزود: همزمان، بازرس کل امنیت داخلی آمریکا اواخر هفته گذشته گزارش جدیدی را منتشر کرد و گفت که این وزارتخانه در حال حاضر تحت فشار شدید قرار دارد و اوضاع را «ناپایدار» توصیف کرد.

این هشدارها در حالی مطرح شده که تنها چند روز بیشتر تا پایان اختیارات دولت برای اخراج مهاجران غیرقانونی تحت عنوان ۴۲ باقی نمانده است. عنوان ۴۲ در دوران همه گیری کرونا به دولت اجازه می داد تا از بروز فاجعه در بحران مرزی جلوگیری کند. مهلت عنوان ۴۲ در روز پنجشنبه (۲۱ اردیبهشت) منقضی می شود و در کنار آن همه اختیارات اضطراری دوران همه گیری دولت به پایان می رسد.

وزیر امنیت داخلی بایدن روز یکشنبه در برنامه «فیس د نیشن» شبکه سی بی اس مدعی شد که تیم او آماده اتفاقات بعدی است. وی به اعزام هزار و ۵۰۰ سرباز به مرز جنوبی و استقبال از تاسیس مراکزی در آمریکای لاتین برای تغییر شکل هجوم مهاجرانی که به سمت شمال حرکت می کنند، اشاره کرد.

اما حتی برخی از اعضای اصلی حزب دموکرات از جمله کریستین سینما سناتور آمریکایی نیز گفته اند بر خلاف این ادعا، وزارت امنیت داخلی آمادگی مدیریت سیل مهاجران را ندارد.

وی در برنامه سی بی اس گفت دولت بایدن دو سال مهلت داشت اما اقدامی نکرد.

این سناتور هم حزبی بایدن همچنین ادعاهای وزیر بایدن درباره آمادگی برای مدیریت مهاجران را زیر سوال برد و گفت مراکزی که وی به آنها اشاره می کند و اولین آنها در کلمبیا ساخته شده هنوز فعال نیستند و چند هفته طول می کشد تا فعالیت خود را آغاز کنند، همچنین اعزام هزار و ۵۰۰ نیرو برای دو هزار مایل مرز مشترک با مکزیک، ناچیز است.

این سناتور ایالت آریزونا همچنین دولت بایدن را به پنهان کاری درباره اقداماتش در ایالت های مرزی متهم کرد و گفت من اطلاعات می خواهم ولی آن را دریافت نمی کنم.

واشنگتن تایمز نوشت، اظهارات مایورکاس که از اشاره به بحران مرزی خودداری می کند از سوی هزاران مهاجری که به ویژه از کشور ونزوئلا به مرز آمریکا هجوم آورده اند به چالش کشیده شده است.

بخش گشت مرزی دره ریو گراند در جنوب غربی آمریکا، جایی که مایورکاس روز جمعه در آنجا بود، گزارش داده که دوهزار و ۵۰۰ مهاجر را فقط در صبح همان روز بازداشت کرده که بیشتر آنها ونزوئلایی بوده اند.

به نوشته واشنگتن تایمز، گزارش ارزیابی بازرس کل مرزی که اواخر هفته گذشته منتشر شد، نشان می دهد که وزارت امنیت داخلی درباره دامنه مشکلات خود در مرز جنوبی پنهان کاری می کند.

ماموران به بازرسان گفته اند که وقتی مقام های بلندپایه برای بازدید و بررسی اوضاع در مرز می‌آیند، گشت مرزی کارکنان خود را تقویت می‌کند و مهاجران را به بیرون از مرز می‌فرستد اما پس از پایان بازدید، مهاجران را برمی‌گرداند.

بازرس کل همچنین گفت واقعیت این است که ماموران مرزی بیشتر از ظرفیت خود مجبور به کار هستند و از وجود هرج مرج ناامید هستند.

وی همچنین گفت اداره مهاجرت و گمرک آمریکا (که زیرنظر وزارت امنیت داخلی کار می کند) آنقدر سرگرم رسیدگی به آشفتگی مرزی است که نتوانسته بسیاری از مهاجران غیرقانونی در خاک آمریکا را بازداشت و اخراج کند.

نیروهای این اداره در سال مالی ۲۰۱۹ در جریان افزایش مهاجرت مرزی در دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا ۹۲ هزار و ۱۰۸ مهاجر را با محکومیت جنایی دستگیر کرد. اما همین نیروها در ۷ ماه نخست سال ۲۰۲۲ تنها ۱۸ هزار و ۱۷۳ نفر را به دلیل اقدامات مجرمانه بازداشت کردند.
https://irna.ir/xjMpFp
**سوریه و کسب پیروزی دیگر/ شکست جدید آمریکا
اتحادیه عرب روز گذشته (یک شنبه) پس از ۱۲ سال با رای قاطع تمام اعضای آن اشتباه خود درباره سوریه را جبران و با حضور دوباره این کشور در این اتحادیه موافقت کرد.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب روز گذشته (یک شنبه) در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای رسما ازسرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ و با آغاز بحران این کشور در اقدامی اشتباه عضویت دمشق را در این اتحادیه به حالت تعلیق درآورده و از همان زمان تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه این کشور عضو جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی وضع کرده بود.

شورای اتحادیه عرب در سطح وزرای خارجه تصمیم شماره «۸۹۱۴» را تایید و اعلام کرد که از این پس حضور هیات‌های دولت سوریه در جلسات اتحادیه عرب و تمامی سازمان‌ها و نهادهای وابسته به آن ازسرگرفته شود.

در نشست دیروز شورای وزرای اتحادیه عرب از "احمد ابوالغیط" دبیرکل اتحادیه عرب درخواست شده که اجرای آنچه در این تصمیم آمده را پیگیری کرده و درباره تحولات آن به شورای وزیران خارجه این اتحادیه اطلاع رسانی کند.

شورای وزیران خارجه اتحادیه عرب در نشست دیروز خود همچنین بر تعهد این شورا به حفظ حاکمیت، تمامیت ارضی و ثبات سوریه بر اساس منشور اتحادیه عرب و اصول آن تاکید کرد و بر اهمیت تداوم و تشدید تلاش‌های کشورهای عربی برای کمک به سوریه در راستای خروج آن از بحران و کاهش درد و رنج ملت این کشور تاکید کرد.

وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در ادامه برای پیگیری اجرای خروجی‌های نشست امان (پایتخت اردن) درباره سوریه و ادامه گفت‌ وگو با دولت سوریه برای دستیابی به یک راه حل همه‌جانبه، کمیته‌ای متشکل از مصر، دبیرکل اتحادیه عرب، اردن، عربستان سعودی، عراق و لبنان را تشکیل دادند.

"جمال رشدی"‌ سخنگوی اتحادیه عرب نیز پس از نشست این شورا اعلام کرد که اتحادیه عرب طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه را تایید کرد.

وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، مصر و سوریه هفته گذشته نشستی مشورتی برگزار کردند تا راه‌های بازگشت آوارگان سوری از کشورهای همسایه و توسعه سیطره دولت سوریه بر تمام سرزمین‌های خود و حل و فصل مساله قاچاق مواد مخدر را بررسی کنند.

این نشست پس از نشست دیگری که وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در اواسط آوریل گذشته برای بحث در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در عربستان برگزار کردند و در آن وزرای خارجه مصر، عراق و اردن نیز شرکت داشتند، برگزار شد.

"احمد ابوالغیط" دبیرکل اتحادیه عرب نیز با تایید اقدام وزرای خارجه اتحادیه عرب در قاهره در موافقت با بازگشت دوباره سوریه به این اتحادیه گفت که «(از این پس) دولت سوریه در تمام جلسات اتحادیه عرب و سازمان‌های منطقه‌ای آن حضور خواهد داشت و بشار اسد می‌تواند در اجلاس آتی سران عرب شرکت کند».

دبیرکل اتحادیه عرب تأکید کرد که برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با سوریه تصمیم همه کشورهای عضو اتحادیه عرب است.

استقبال دمشق از اقدام اتحادیه عرب

وزارت امور خارجه سوریه پس از اعلام شورای وزرای خارجه اتحادیه عرب مبنی بر موافقت تمامی اعضای این اتحادیه با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، از این تصمیم استقبال و اعلام کرد که مرحله آینده نیازمند شیوه‌های کارآمد و سازنده بر اساس احترام متقابل و گفت وگوهای چندجانبه و دوجانبه و منافع امت عربی است.

وزارت خارجه سوریه در بیانیه ای اعلام کرد که دمشق رویکرد مثبت جاری در جهان عرب که در راستای منافع همه کشورهای عربی و تحقق ثبات و امنیت و شکوفایی برای همه ملت های آن است را پیگیری و با اهتمام و نگاه مثبت از آن استقبال کرد.

در بیانیه وزارت خارجه سوریه آمده است: دمشق در همین چارچوب بر اهمیت گفت وگو و اقدام مشترک برای مقابله با چالش هایی که همه کشورهای عربی با آن روبرو هستند، تاکید می کند و سوریه به عنوان یکی از موسسان اتحادیه عرب بار دیگر بر موضع دائمی خود درباره ضرورت تقویت همکاری مشترک کشورهای عربی و در پیش گرفتن شیوه و راهکارهای کارآمد و سازنده در همکاری های دوجانبه و چندجانبه براساس گفت وگو و احترام متقابل و منافع مشترک تاکید می کند.

استقبال، ایران روسیه، لبنان و حماس از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب

"ناصر کنعانی" سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با استقبال از موفقیت سوریه در دستیابی به جایگاه و کرسی خود نزد اتحادیه عرب، این موفقیت را به دولت و ملت این کشور تبریک گفت.

کنعانی تصریح کرده که، رفع اختلافات میان کشورهای اسلامی و همگرایی و هم‌افزایی میان آنان، دارای نتایج مثبت در ثبات و آرامش فراگیر و زمینه ساز کاهش مداخلات سودجویانه خارجی در مسائل منطقه است.

" «ماریا زاخارووا" سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز از تصمیم اتحادیه عرب در بازگشت دوباره سوریه به این اتحادیه استقبال و اعلام کرد: ازسرگیری مشارکت سوریه در فعالیت‌های اتحادیه عرب که یکی از کشورهای موسس آن است، به بهبود فضای منطقه خاورمیانه و غلبه سریع بر پیامدهای بحران سوریه کمک خواهد کرد.

وی همچنین تاکید کرد که انتظار دارد حمایت کشورهای عربی از سوریه در حل مشکلات بازسازی آن افزایش یابد.

"نبیه بری" رئیس پارلمان لبنان نیز در این باره تاکید کرد: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و بازگشت عرب ها به سوریه، روزنه امیدی برای آغاز همکاری جدید مشترک عربی است.

بری در بیانیه ای اعلام کرد که تصمیم اتحادیه عرب برای بازگرداندن دوباره سوریه به آن اتحادیه، گامی صحیح در راستای اتحاد و یکپارچگی کشورهای عربی است.

وی با تصریح بر این که هرچند اقدام اتحادیه عرب برای چندین سال به تاخیر افتاد، اما به هر حال گامی درست در راستای بهبودی اوضاع کشورهای های عربی است که تنها با اتحاد محقق می شود.

"حازم قاسم" سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) نیز بامداد امروز (دوشنبه) طی بیانیه ای از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال و با ابراز امیدواری نسبت به حل سریع بحران سوریه و پیامدهای آن، خواستار تقویت روابط متقابل بین تمامی ارکان امت اسلامی برای تحکیم موقعیت خود در برابر جاه طلبی‌های استعماری خارجی شد که مهمترین آن پروژه توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی است.

عصبانیت آمریکا از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب

اقدام دیروز شورای وزرای اتحادیه عرب در تصمیم قاطع برای بازگشت سوریه به این اتحادیه و جبران اشتباه گذشته هرچند با استقبال دوستان سوریه مواجه شد، اما در عین حال با واکنش منفی آمریکا به عنوان دشمن اصلی مردم سوریه مواجه گردید.

وزارت امور خارجه آمریکا طی ادعایی اعلام کرده که «واشنگتن درک می‌کند که شرکا(ی عرب) به دنبال ارتباط مستقیم با رئیس جمهور سوریه برای اعمال فشار بیشتر برای حل بحران سوریه هستند!»

واشنگتن در ادامه مواضع خصمانه خود علیه دمشق اضافه کرده که «آمریکا تمایل اسد برای حل بحران سوریه را زیر سوال می برد، اما با شرکای عرب بر سر اهداف نهایی موافق است؛ معقدیم که برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خیلی زود است!».

تا این ساعت هنوز از سوی رژیم صهیونیستی واکنشی به اقدام اتحادیه عرب در خصوص بازگشت سوریه به آن اعلام نشده ولی کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که نظر تل اویو همچون نظر واشنگتن می باشد.

شکست سیاست های منطقه ای آمریکا

اقدام دیروز اتحادیه عرب در خصوص بازگشت دوباره سوریه به این اتحادیه نشان داد که سیاست های چند دهه آمریکا در منطقه شکست خورده و حتی متحدان عرب واشنگتن هم دیگر اعتمادی به سیاست های یانکی ها در منطقه ندارند که نمونه بارز آن برقراری رابطه میان تهران – ریاض و دمشق – ریاض در چند ماه اخیر به رغم مخالفت واشنگتن می باشد.

"عبدالباری عطوان" سردبیر روزنامه فرامنطقه‌ای "رأی الیوم" طی مقاله‌ای با اشاره به بازگشت سوریه به اتحادیه عرب می نویسد که این بازگشت یک شکست بزرگ برای آمریکا و نشانگر کاهش نفوذ واشنگتن در منطقه خاورمیانه است.

عطوان معتقد است، ایستادگی سوریه که ۱۲ سال است ادامه دارد، روز یکشنبه با تصمیم وزرای خارجه عرب مبنی بر بازگشت بدون قید و شرط سوریه به اتحادیه عرب، به پیروزی تاریخی دیگری ختم شد که درها را برای شرکت بشار اسد رئیس جمهور سوریه در نشست ۱۹ ماه مه (۲۹ اردیبهشت) سران اتحادیه عرب در ریاض باز خواهد کرد.

وی با بیان اینکه بازگشت به اتحادیه عرب، پیروزی برای مردم و رهبری سوریه است، افزود: این یک شکست بزرگ برای آمریکا است که به شدت با بازگشت سوریه (به اتحادیه عرب و عرصه بین الملل) مخالفت و برخی از متحدان خود را تحریک کرد تا از هر راه و روشی مانع از آن شوند، اما هیچ کشور عربی با آمریکا همراهی نکرد و این مساله نشانگر کاهش نفوذ واشنگتن در منطقه خاورمیانه است.

سردبیر "رأی الیوم" اضافه کرد: سوریه پیروز شد و اگر ۱۲ سال پایداری بدون وقفه ارتش در میدان‌های نبرد، حمایت اکثر مردم سوریه از رهبری و ایستادگی آنها نبود، بازگشت آن به اتحادیه عرب ممکن نمی‌شد.

عطوان ادامه داد: ملت سوریه هم مشکلات بسیاری را تحمل کرد تا بتواند توطئه آمریکا و رژیم صهیونیستی برای تجزیه سوریه را خنثی کند و نظام رسمی عربی که صدها میلیارد دلار هزینه کرد تا سوریه را به زانو درآورد و به یک کشور ورشکسته تبدیل کند، پرچم سفید نشان داد و در برابر این کشور تسلیم شد.

وی افزود: ما در مرحله تغییر فراگیری قرار داریم که حاکم بر جهان است و مهمترین مؤلفه آن، کاهش نفوذ آمریکا و اروپا است و جهان چند قطبی به رهبری روسیه و چین در حال شکل‌ گیری است، در نتیجه طبیعی است که جهان عرب هم به دور از این تغییرات نباشد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی اضافه کرد: سران سعودی هم برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب وارد عمل شدند؛ اقدامی که باعث ترسیم نقشه جدید منطقه خواهد شد که مهمترین عنوان آن، احیای ائتلاف چهارگانه مصر، عربستان، عراق و سوریه و تحکیم روابط با ایران خواهد بود.

وی در ادامه نوشت: رژیم اشغالگر اسرائیل بزرگترین بازنده این بیداری عربی و پیامدهایی خواهد بود که برجسته ترین آنها ریشه کن کردن درگیری‌های فرقه‌ای، توجه و اهتمام به آرمان فلسطین و لغو همه توافقات سازش جدید و قدیمی است.

خبرگزاری آمریکایی "بلومبرگ" هم در واکنش به اقدام اتحادیه عرب در بازگشت سوریه به آن نوشت: تصمیم اتحادیه عرب در نادیده گرفتن ملاحظات واشنگتن و بازگرداندن سوریه به این اتحادیه، نشان دهنده کاهش نفوذ آمریکا در منطقه است.

بلومبرگ می نویسد، متحدان آمریکا تمایل زیادی دارند تا مسیر سیاسی خود را شکل دهند و روابط راهبردی قوی با مخالفان واشنگتن ایجاد کنند.

به نوشته بلومبرگ، آنچه اتفاق افتاد (بازگشت سوریه به اتحادیه عرب) ممکن است یک پیروزی برای ایران و روسیه باشد که از «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه حمایت نظامی کرده‌اند، اما این کشور برای ترمیم روابط دیپلماتیک به کمک منطقه‌ای نیاز دارد که در نهایت به بازسازی خود کمک کند که در اثر جنگ از هم پاشیده شده و میلیون‌ها نفر آواره در پی داشته است.

روند فعلی کشورهای منطقه که همگرایی با سوریه و رفع سوءتفاهم ها با دمشق می باشد، روند صحیحی می باشد که نشان از درایت و بازگشت مقامات منطقه از گذشته خود دارد. مطمئنا بی اعتنایی کشورهای عربی به آمریکا و توجه آنها به منافع منطقه و همگرایی میان اعراب و دیگر کشورهای پیرامون همچون ایران، رمز موفقیت منطقه و تامین امنیت آن توسط این کشورها بدون حضور دیگران می باشد که در آینده نه چندان دور ثمرات خوب آن قابل لمس خواهد بود.
https://irna.ir/xjMpGB
**گام های موفق برای توسعه روابط فارس و کشور عراق در حوزه گردشگری سلامت
در دیدار معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس با رییس مرکز مشاوره در امور بازرگانی و سرمایه‌گذاری کشور عراق، بر لزوم توسعه روابط فارس با کشور عراق در زمینه گردشگری سلامت تاکید شد.

عبدالعالم یاسری رییس مرکز مشاوره در امور بازرگانی و سرمایه‌گذاری کشور عراق روز دوشنبه در این دیدار، توسعه روابط عراق با استان فارس را دارای اهمیت ویژه‌ دانست و گفت: عدم آشنایی کافی مردم عراق با استان فارس و شهر شیراز و ضعف تبلیغات در این حوزه از جمله دلایلی است که باعث می‌شود شهروندان و مسافران عراقی به دیگر شهرهای ایران از جمله مشهد و همدان سفر کنند.

وی ادامه داد: همچنین محدود بودن تعداد پروازها از عراق به شیراز و گران بودن بلیت از دیگر مواردی است که مانع از سفر شهروندان عراقی به استان فارس و شهر شیراز می شود.

یاسری گفت: آمادگی داریم که تمام راهکارها و عواملی که می تواند به توسعه روابط با استان های مختلف کشورعراق کمک کند را دنبال کنیم.

وی، اقتدار ایران در منطقه و جهان را یک افتخار دانست و افزود: استان فارس از ظرفیت ها و پتانسیل های بسیاری برخوردار است که جا دارد این ظرفیت ها توسط بخش خصوصی در سطح گسترده تری تبلیغ و معرفی شود.

آمادگی استان فارس برای خدمات دهی به شهروندان عراقی

معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس هم در این دیدار گفت: استان فارس در این زمینه و به منظور تامین خدمات مورد نیاز شهروندان عراقی در شهر شیراز آمادگی کامل دارد.

محمد فرخ‌زاده، با اشاره به ظرفیت‌های بی‌شمار فارس در حوزه‌های مختلف پزشکی، درمانی، گردشگری، صنعت، کشاورزی و انرژی افزود: مجموعه مدیریت ارشد فارس برای برقراری روابط در حوزه‌های مختلف با استان‌های کشور عراق آمادگی کرد.

وی ادامه داد: شیراز از گذشته دور تاکنون قطب پزشکی ایران بوده و اکنون نیز خدمات ویژه پزشکی در این کلانشهر انجام می‌شود.

او اظهار داشت: هم اینک بیمارستان پیوند اعضا ابن سینا بالاترین رتبه را در انجام جراحی پیوند کبد موفق در جهان به خود اختصاص داده است.

وی افزود: به رغم نزدیکی فارس به خوزستان و امکان دسترسی شهروندان عراقی به استان فارس از مسیر خوزستان، اما روابط فارس با عراق در حوزه گردشگری سلامت چندان مطلوب نیست و لذا آمادگی داریم که این روابط را گسترش داده و تقویت کنیم.

معاون استاندار فارس، بر لزوم توجه به روابط تجاری این استان و کشور عراق نیز تاکید کرد و گفت: فارس با دارا بودن ظرفیت‌های فرآوری محصولات نفت، گاز، پتروشیمی، گیاهان دارویی، صنایع غذایی و سایر نیازهای احتمالی همسایه غربی خود، آماده توسعه روابط اقتصادی با کشور عراق است.

فرخ زاده، با اشاره به جایگاه علمی و آموزشی دانشگاه شیراز و دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: فارس آمادگی دارد روابطی دو سویه در حوزه آموزش و تربیت دانشجویان و پزشکان کارآزموده با عراق برقرار کند.وی، اولین مقدمه برای توسعه روابط را شناخت مناسب مردم از کشورهای مقصد و توانمندی های این کشورها دانست و ادامه داد: این آمادگی وجود دارد که گروه‌های موثر در تبلیغات حرفه ای (بلاگرهای سرشناس عراق) از استان فارس به کشور عراق سفر کنند و فارس نیز پذیرای گروه های از عراق باشد که ضمن آشنایی، به تبلیغ درباره ظرفیت های دو جانبه بپردازند.

او افزود: کشورهای منطقه خاورمیانه باید با اتکا به توانایی های خود و حرکت بر مدار وحدت و همدلی، امور منطقه را پیش ببرند چرا که هیچ کشوری خارج از منطقه دلسوز ما نخواهد بود.
https://irna.ir/xjMpGj
**سفیر ایران در اتریش: دوران سلطه و استکبار به پایان رسیده است
سفیر جمهوری اسلامی ایران در اتریش با اشاره به تداوم مواضع خصمانه و شکست خورده غرب علیه ایران تصریح کرد؛ دوران سلطه و استکبار مدت‌هاست که به پایان رسیده است.

«عباس باقرپور اردکانی» در توئیتی هشدار داد:‌ رفتار متکبرانه، اظهارات غیر متمدنانه و پرهیز از پذیرش ملاحظات و چالش های طرف مقابل کارساز نیست.

وی با تاکید بر اینکه دوران سلطه‌گری به پایان رسیده است تصریح کرد که طرف‌های غربی «باید واقعیت های بین المللی جدید و قدرت های نوظهور را بپذیرند.»

سفیر ایران در اتریش پیشتر هم در واکنش به مواضع نسنجیده برخی کشورهای اروپایی درپی اغتشاشات سال گذشته کشورمان گفته بود که اروپایی ها باید مسیر خود را از طریق، وابستگی کمتر به ایالات متحده و اجتناب از ادامه محاسبات اشتباه، اصلاح کنند.

باقرپور با انتشار پیامی در حساب توئیتری خود هشدار داد: درحالی که نقش غرب در روند شکل گیری نظم جدید بین المللی رو به کاهش است، حرکات خلاقانه و هوشمندانه قدرت های نوظهور تعیین کننده است.

وی ضمن بازنشر خبری درباره توافق ایران و عربستان تصریح کرد: امیدواریم اروپا با دور شدن از رویکرد موجود، مسیر درست را انتخاب کند!

کشورهای اروپایی طی ماه‌های اخیر با پیروی از سیاست‌های شکست خورده آمریکا در قبال ایران، مواضع خصمانه‌ و نسنجیده‌ای را در پیش گرفته‌اند. وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی در جریان آخرین نشست ماهانه خود که چهارم اردیبهشت برگزار شد، هفتمین بسته تحریمی علیه ایران را وضع کردند.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پیشتر در نشست خبری اقدامات ضد ایرانی غرب علیه ایران را مردود، غیرسازنده و متناقض با منشور ملل متحد و مقررات و سازوکارهای بین المللی دانست و تصریح کرد، کشورها حق مداخله در امور داخلی کشورهای مستقل را ندارند.

وی با اشاره به حق واکنش متقابل ایران و تحریم‌های وضع شده افزود: جمهوری اسلامی ایران در استفاده از ظرفیت ها و توانمندی ها و حقوق قانونی خود به منظور ایجاد بازدارندگی در رفتار غلط و غیر سازنده این کشورها تردیدی به خود راه نخواهد داد و در خصوص هرگونه رفتار غیر سازنده به موقع اقدام خواهد کرد.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: مداخله در امور داخلی جمهوری اسلامی بدون واکنش نخواهد بود و ایران تحت تاثیر فشارهای سیاسی که با هدف اخذ امتیاز از جمهوری اسلامی در برخی زمینه ها در حال اقدام و اجرا است قرار نخواهد گرفت.
https://irna.ir/xjMpG2
**اتحادیه عرب خواستار فشار بر رژیم اسرائیل برای آزادی اسرای فلسطینی شد
اتحادیه عرب از جامعه بین‌الملل و نهادهای حقوقی خواست تا رژیم صهیونیستی را برای آزادی تمام اسرای فلسطینی به ویژه اسرای قدیمی، بیمار، زنان و کودکان و همچنین تحویل پیکر توقیف شده شهدا، تحت فشار قرار دهند.

این اتحادیه رژیم صهیونیستی را به عنوان یک رژیم اشغالگر در برابر شهادت «شیخ خضر عدنان» از رهبران اسیر جنبش جهاد اسلامی فلسطین مسئول دانست.

وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در نشست خود پیرامون تحولات فلسطین، بر همبستگی کامل خود با ملت فلسطین به مناسبت هفتاد و پنجمین سالروز اشغال این سرزمین و حقوق ثابت و غیرقابل تصرف آن تاکید کردند.

آن‌ها همچنین خواستار اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی جهت پایان دادن به اشغال اراضی فلسطینی، توقف تجاوزات و جنایات خود علیه ملت فلسطین از جمله قتل و کشتار و بازداشت فلسطینیان، شهرک‌سازی و مصادره اراضی فلسطینی، تخریب خانه‌های فلسطینیان و کوچاندن آنان و تعرض به مقدسات فلسطین شدند.

اتحادیه عرب ضمن محکومیت تجاوزات و جنایات اخیر رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و غزه، بار دیگر مسئله فلسطین را مسئله‌ای مرکزی خوانده و بر حمایت از حقوق ملت فلسطین از جمله حق تعیین سرنوشت و برخورداری از کشوری مستقل به پایتختی قدس تاکید کرد.
https://irna.ir/xjMpF6
**استعفای وزیر آموزش صربستان به دنبال خشم عمومی از ۲ حادثه تیراندازی
برانکو روزیچ، وزیر آموزش و پرورش صربستان، به دنبال دو حادثه تیراندازی هفته گذشته که یکی از آنها در مدرسه ابتدایی رخ داد و منجر به کشته شدن هشت کودک و یک نگهبان مدرسه شد و خشم عمومی را برانگیخت، استعفا داد.

صربستان به دلیل دو حادثه تیراندازی همچنان در شوک است. اولین حادثه قتل عام چهارشنبه گذشته در مدرسه‌ای در بلگراد و دیگری خشونت مسلحانه روز پنجشنبه در خارج از شهر است که منجر به کشته شدن هشت نفر شد.

مظنونان هر دو پرونده به ترتیب یک پسر ۱۳ ساله و یک مرد ۲۰ ساله در بازداشت هستند.

احزاب اپوزیسیون که دولت نخست وزیر آنا برنابیچ را به دلیل ناتوانی در جلوگیری از این دو جنایت مقصر می دانند، از حامیان خود خواسته اند که به راهپیمایی ضددولتی دوشنبه در بلگراد بپیوندند. آنها همچنین خواستار کناره‌گیری برانکو روزیچ بودند.

روزیچ در نامه استعفای خود به برنابیچ گفت: به عنوان مردی مسئول، یک متخصص در انجام کلیه وظایف اجتماعی که تاکنون داشتم، یک پدر و به عنوان یک شهروند این تصمیم عاقلانه را برای استعفا گرفتم.

پیرو این تیراندازی‌ها، دولت هفته گذشته مجموعه ای از اقدامات را با هدف جلوگیری از خشونت در مدارس و کاهش تعداد سلاح‌ها در دست اشخاص غیرنظامی ارائه کرد.
https://irna.ir/xjMpDK
**سناریوی جدید آمریکا در خاورمیانه همزمان با افزایش نقش چین
مقام‌های ارشد کمیته اطلاعاتی مجلس آمریکا حین سفر به خاورمیانه به شبکه سی ان ان گفتند که اردن، مصر و اسرائیل به دنبال افزایش نقش واشنگتن در منطقه برای مقابله با نفوذ فزاینده چین هستند.

مایک ترنر، نماینده جمهوری‌خواه ایالت اوهایو و رئیس کمیته مذکور به همراه جیم هیمز نماینده دموکرات ایالت کنتیکت و عضو ارشد این کمیته پس از سفر به اردن و مصر و در آخرین مقصد از این تور خاورمیانه ای روز گذشته در اسرائیل با سی ان ان مصاحبه کردند.

ترنر گفت: تمام این کشورها افزایش نفوذ چین در منطقه را نشانه لزوم افزایش نفوذ آمریکا مطرح کردند. همگی به دقت این موضوع را زیر نظر دارند و آن را فرصتی برای آمریکا می ‌دانند تا نقش بیشتری در ایجاد امنیت و دور نگاه داشتن چین ایفا کند.

هیمز نیز در موافقت با سخنان همکار جمهوری خواه خود گفت که این سه کشور «اتحاد با آمریکا را ضروری می دانند.»

ادعاها در مورد برنامه هسته‌ای ایران

این دو مقام ارشد امنیتی کنگره همچنین گفتند که ایران همچنان یکی از دغدغه‌های بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل است.

هیمز در پاسخ به سوالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد: در شرایطی که ایران با مردم خود بدرفتاری می‌کند، امکان انجام مذاکره از هر زمان دیگری بعیدتر است.

به ادعای ترنر، نتانیاهو در دیدار با این نمایندگان به صراحت گفت که گمان می کند بتوان جلوی ایران را گرفت.

نماینده اوهایو ادعا کرد: اگر ایرانی ها باور کنند که علیه آنها اقدام نظامی و دقیق با هدف کاهش تواناییشان برای دستیابی به سلاح های هسته ای، انجام خواهد شد، (از پیگیری برنامه هسته ای) دست خواهند کشید و شاید برنامه ‌هایشان متوقف شود. نتانیاهو نمی‌ خواهد این فرصت از دست برود.
https://irna.ir/xjMpFC
**پذیرش سوریه در اتحادیه عرب و پیامی که به جهان مخابره شد
با رفع تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب، گره‌ای دیگر از گره‌های کور منطقه‌ای گشوده‌شد؛ این رخداد در کنار ازسرگیری روابط ایران و عربستان بعد از هفت سال وآستانه حل بحران هشت‌ساله یمن، نظم نوینی را در منطقه به تصویر می‌کشد؛ نظمی که ریشه در نقش انکارناپذیر تهران و متحدانش در معادلات منطقه‌ای دارد.

همان طور که انتظار می‌رفت، وزیران خارجه کشورهای عربی پس از ۱۲ سال تعلیق عضویت، تصمیم به بازگشت سوریه به این اتحادیه گرفتند. اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ و همزمان با شروع مبارزه دمشق با تروریست های چندملیتیِ مورد حمایت محور غربی- عبری، عضویت این کشور را به حال تعلیق درآورد و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده‌بود.

در بیانیه‌ای که اتحادیه عرب در پایان نشست مشورتی ویژه خود در این زمینه منتشر کرد، آمده‌است: «اتحادیه عرب با تصویب پیوستن مجدد سوریه به این اتحادیه، از سرگیری فعالیت هیئت‌های دیپلماتیک سوریه در نشست‌های جاری این سازمان را بعد از ۱۲ سال تعلیق اعلام می‌کند.»

بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به خودی خود یک هدف نیست بلکه مزیت‌ها و فرصت‌های حاصل از رفع تعلیق عضویت است که اهمیت دارد. این بازگشت بدون قید و شرط انجام می‌گیرد که نشان می‌دهد دولت بشار اسد بعد از پیروزی بر تروریسم در کنار متحدانش، توانسته مشروعیت نظام خود را در میان کشورهای عربی تثبیت کند.

همچنین بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به معنای شکست بخش بزرگی از محاصره سنگین واشنگتن علیه این کشور است و تا حد زیادی می‌تواند چالش‌های اقتصادی سوری‌ها را بعد از احیای رسمی روابط با کشورهای عربی حل کند. اهمیت این مسئله در بازه زمانی کنونی که آمریکا و اروپا هرگونه عادی شدن روابط کشورهای مختلف جهان و منطقه با دولت سوریه را رد می‌کنند و خواستار تشدید انزوای سیاسی این کشور هستند، دوچندان می‌شود و به دمشق کمک می‌کند تا جایگاه واقعی منطقه‌ای و جهانی خود را پیدا کند.

از سوی دیگر حل بحران آوارگان سوری و آغاز روند بازسازی این کشور نیز بعد از بازگشت به اتحادیه عرب، با ساز و کار موثرتری پیگیری خواهد شد. این حضور هماهنگ اعراب در صحنه بحران سوریه و در چارچوب احیای روابط با دولت دمشق، فرصت‌های موثری در اختیار نظام سوریه قرار می‌دهد تا بتواند از حاکمیت خود بر اراضی کشورش دفاع کند.

از مواضع وزارت امور خارجه آمریکا در این زمینه مبنی بر اینکه «معقدیم که برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب خیلی زود است!» می‌توان به شکست و ناامیدی کاخ سفید پی برد؛ واقعیتی که خبرگزاری «بلومبرگ» نیز به آن اذعان می‌کند و می نویسد: بی‌توجهی سران کشورهای عربی به سیاست‌های واشنگتن در قبال سوریه و آغوش باز آنان برای سوریه در بازگشت دوباره به اتحادیه عرب نشان‌دهنده کاهش نفوذ سنتی واشنگتن در میان کشورهای عربی منطقه غرب آسیا است.

بر پایه این گزارش خبرگزاری آمریکایی «بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به تعبیری دیگر به معنای پیروزی ایران و روسیه در برابر سیاست‌های منطقه‌ای واشنگتن است.»

همان طور که در تحلیل بلومبرگ نیز غیرمستقیم به آن اشاره شده‌است، پذیرش سوریه از سوی اتحادیه عرب و دولت‌های عرب منطقه بی‌ارتباط با بازی قدرتمندانه و موثر تهران در صفحه شطرنج خاورمیانه نیست؛ کشوری که به رغم تحریم‌ها و تنگناهای اقتصادی آمریکا و متحدان اروپایی آن تحت عنوان کارزار «فشار حداکثری» همواره در معادلات منطقه نقش‌آفرین است و تا به امروز ناکارامدی تمامی ائتلاف‌سازی‌های آمریکا را اثبات کرده‌است.

بنابراین دست‌کم طی ۲ دهه اخیر، مهار و انزوای ایران یکی از مهمترین دلایل حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس و بهانه‌ای برای اجماع‌سازی بین رژیم صهیونیستی با کشورهای عرب و مسلمان منطقه علیه تهران بوده‌است. البته هیچ یک از این اتئلاف‌ها همچون «ناتوی عربی» (ائتلاف عربی بدون حضور اسرائیل) و «ناتوی خاورمیانه» (ائتلاف عربی با همراهی اسرائیل) به بار ننشستند و در نهایت شاهد شکست راهبرد غرب و متحدان منطقه‌ای علیه تهران بودیم.

در نهایت کشورهای عربی و عربستان به عنوان سرمدار آنها، چاره‌ای جز ترمیم مناسبات با تهران نیافتند. بنابراین سرمنشاء تغییر و تحولات سریع‌ در روند تحولات منطقه غرب آسیا، توافقی است که وزیران خارجه ایران و عربستان با میانجی‌گری چین مبنی بر ازسرگیری روابط دیپلماتیک انجام دادند. همین توافق بسترساز سفر هیاتی عربستانی به یمن و سوریه شد.

بنابراین امروز گره‌های کور منطقه یکی پس از دیگری در حال گشوده شدن است و بدون مداخلات آمریکا یک نظم و امنیتی درونزا در منطقه شکل خواهدگرفت؛ نظمی که در آن رژیم صهیونیستی نیز در انزوا قرار می‌گیرد.
https://irna.ir/xjMpCC
**گاردین: یوان برنده ناخواسته تحریم‌های غرب علیه مسکو است
روزنامه گاردین با ارایه تحلیلی، از راهبرد چین برای کاهش وابستگی به دلار و استفاده روزافزون دیگر کشورها از یوان برای تجارت خارجی خبر داده و واحد پولی پکن را برنده ناخواسته تحریم‌های غرب علیه مسکو ارزیابی کرده است.

با آغاز جنگ در اوکراین و وضع تحریم‌ها علیه روسیه، چین با هدف کاهش وابستگی به دلار تلاش کرد در داد و ستدهای بین‌المللی بیش از پیش از واحد ارزی خود یعنی یوان استفاده کند.

بر پایه این گزارش، تلاش پکن برای کاهش وابستگی به دلار منحصر به دوران پس از جنگ اوکراین نمی‌شود و این کشور بیش از یک دهه است که به منظور دوری گزیدن از خطرهای ناشی از اقتصاد آمریکا مانند آنچه در سال ۲۰۰۸ به وقوع پیوست و همچنین با هدف تقویت حوزه نفوذ خود، تلاش کرده از اتکا به دلار بکاهد. اما انگیزه پکن برای کاهش وابستگی به این ارز در سال گذشته و همزمان با آغاز تنش‌ها بر سر تایوان شدت یافته است.

گاردین در ادامه تحلیل خود یادآور شده است: پس از آغاز جنگ در اوکراین، یکی از اهرم‌های آمریکا در برابر روسیه، قطع ارتباط این کشور از مبادلات مبتنی بر دلار بود که توانایی آن را برای تجارت با سایر کشورها محدود کرد.

این گزارش می‌افزاید: اما درحالیکه کرملین با آغاز جنگ در اوکراین تحریم می‌شد، یوان چین به عنوان برنده ناخواسته رژیم تحریم‌های غرب شناخته شد. به گونه‌ای که تنها در سال گذشته میلادی، واردات روسیه از چین بر مبنای یوان از چهار درصد به ۲۳ درصد رسیده است. در ماه فوریه (بهمن) نیز یوان برای نخستین بار در تاریخ از دلار پیشی گرفت و پرمعامله‌ترین ارز در صرافی مسکو شد.

گاردین تاکید می‌کند: در ماه‌های اخیر نیز تلاش چین برای تشویق سایر کشورها به منظور استفاده از یوان در معاملات بین‌المللی بیشتر شده است و در تازه‌ترین اقدام، آرژانتین و برزیل نیز توافق‌هایی برای پرداخت هزینه واردات از چین بر مبنای یوان امضا کرده‌اند.

بر اساس داده‌های این گزارش، در ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت)، بنگلادش نیز به جمع این کشورها پیوست و برای تسویه بخشی از وامی که از روسیه برای تامین مالی توسعه یک نیروگاه هسته‌ای گرفته، از یوان استفاده کرد.

دنیل مک داول از اعضای اندیشکده ویلسون مستقر در واشنگتن در این خصوص گفت: اقتصاد چین به مراتب بیشتر از اقتصاد روسیه با غرب در هم تنیده و از این رو غیرممکن است که اروپا و آمریکا بتوانند به اقتصاد چین بدون هیچ عواقبی ضربه بزنند.

گاردین یادآوری می‌کند: از دیگر نمونه‌های بارز تقویت نفوذ واحد پولی پکن، معامله یک شرکت چینی در ماه مارس بود که از یوان برای خرید گاز مایع از شرکت فرانسوی توتال استفاده کرد. نکته حائز اهمیت این معامله تجاری این بود که برای نخستین بار ارز چین در یک معامله بین‌المللی خرید ال‌ان‌جی (LNG) استفاده شد.

به باور تحلیلگران، شکی نیست که پکن نمی‌خواهد برای واردات کالا به دلار وابسته باشد و این امر گامی کلیدی در تضمین امنیت انرژی چین است.

شو جین اقتصاددان ارشد شرکت دولتی چاینا انرژی سال گذشته در مقاله‌ای نوشت که چین باید هرچه سریع‌تر برای بین‌المللی کردن یوان تلاش و از منابع انرژی خود در پی تحریم‌های احتمالی محافظت کند.

روزنامه بریتانیایی گاردین در پایان تحلیل خود آورده است: چنانچه چین برای داد و ستد، استقراض خارجی و قیمت‌گذاری انرژی و کالا به دلار تکیه کند، نمی‌تواند ادعا داشته باشد که یک ابرقدرت است.
https://irna.ir/xjMpH2
**ازبکستان انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام برگزار می کند
شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در این کشور خبر داد.

شوکت میرضیایف فرمان انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در این کشور را امضا کرد. در متن این قانون آمده است: «از زمان امضای این فرمان توسط رئیس جمهوری انتخابات انتخابات ظرف دو ماه مطابق با این قانون برگزار می شود.

بر اساس این گزارش، میرضیایف قانونی را امضا کرد که با تصمیم رئیس دولت، اجازه می دهد تا انتخابات زودهنگام انجام شود. این سند از لحظه انتشار آن لازم الاجرا شد. پیش از این، انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام در ازبکستان تنها در صورتی مجاز بود که رئیس فعلی این کشور به مدت سه ماه قادر به انجام وظایف خود نباشد.

هفته گذشته نیز پیش‌نویس قانون اساسی ازبکستان مورد حمایت ۹۰.۲۱ درصدی از سوی شرکت کنندگان در همه پرسی قرار گرفت که بر اساس آن و با تصویب اصلاحات قانون اساسی، شوکت میرضیایف می تواند تا سال ۲۰۴۰ در قدرت باقی بماند.

اصلاحات قانون اساسی ازبکستان این فرصت را برای میرضیایف رئیس جمهور فعلی فراهم می کند تا دو بار دیگر به عنوان رئیس دولت انتخاب شود و اختیارات رئیس جمهور را گسترش دهد. در نسخه جدید این سند، تعهد دولت برای ارائه حداقل دستمزد، مسکن و مراقبت های پزشکی و همچنین دسترسی به اینترنت به شهروندان مشخص می شود. مجازات اعدام نیز ممنوع است.

قانون اساسی ازبکستان در سال ۱۹۹۲ تصویب شد و از آن زمان تاکنون ۱۵ بار اصلاح شده است. ۲۷ ماده دیگر به نسخه جدید این قانون اضافه شد و تعداد کل آنها از ۱۲۸ به ۱۵۵ افزایش یافت و با اصلاحات، قانون اساسی ۶۵ درصد آن به روز می شود.

در ژوئیه ۲۰۲۲، اعتراضات متعددی در نوکوس، پایتخت کاراکالپاکستان و اطراف آن اغاز شد. بر اساس آمار رسمی، ۲۱ نفر در جریان اعتراضات جان باختند، بیش از ۲۴۰ نفر مجروح و بیش از ۵۰۰ نفر بازداشت شدند. بعداً، مجلس مواد مربوط به وضعیت جمهوری خودمختار را از پیش نویس اصلاحات قانون اساسی مستثنی کرد. رئیس جمهور میرضیایف پیشنهاد کرد که حاکمیت خودمختاری قراقالپاکستان حفظ شود.
https://irna.ir/xjMpHv

**عمان بدنبال افزایش سرمایه‌گذاری با ایران است/ ایران اکسپو ۲۰۲۳ فرصت خوبی برای تجار عمانی
روزنامه الرویه عمان امروز دوشنبه با اشاره به حضور هیات تجاری و اقتصادی این کشور در نمایشگاه «ایران اکسپو ۲۰۲۳» نوشت: مسقط به دنبال افزایش حجم سرمایه گذاری مشترک با ایران است و نمایشگاه توانمندی های صادراتی ایران فرصتی برای شرکت های عمانی است تا مشارکت خود با شرکت های ایرانی را افزایش دهند.

روزنامه الرویه در گزارش خود از حضور هیات عمانی در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۳ آورده است: هیات عمانی متشکل از «فیصل بن عبداالله الرواس» رئیس هیات مدیره اتاق صنعت و بازرگانی و «إبراهیم بن أحمد المعینی» سفیر عمان در جمهوری اسلامی ایران و تعدادی از تجار عمان به ریاست «قیس بن محمد الیوسف» وزیر بازرگانی؛ صنعت و ترویج سرمایه‌گذاری روز گذشته در مراسم پنجمین نمایشگاه توانمندی‌های صادرات ایران (ایران اکسپو) شرکت کرد.

این روزنامه عمانی اضافه کرد: نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۳ فرصتی برای آشنایی با صنایع ایران، توسعه صادرات، گشودن بازارهای جدید و توسعه روابط تجاری با کشورهای جهان است.

این نمایشگاه با حضور بیش از ۷۵۰ شرکت ایرانی و نمایندگان شرکت‌های ۶۰ کشور جهان از ۷ تا ۱۰ ماه می‌۲۰۲۳ در تهران پایتخت ایران برگزار شده است تا محصولات خود از جمله صنایع، لوازم پزشکی و خانگی، مواد غذایی و پتروشیمی را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دهند.

الرویه نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۳ را فرصت خوبی برای شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران عمانی برای افزایش حجم سرمایه‌گذاری و تنوع بخشیدن به منابع واردات و صادرات و ایجاد مشارکت‌های استراتژیک اقتصادی و تسهیل تبادل کالاها و محصولات بین دو کشور دانست.
به نوشته این روزنامه عمانی، در جریان این سفر، هیات عمانی ضمن دیدار و گفت و گو با تجار ایرانی، از تعدادی از کارخانه‌های ایرانی بازدید کرد و از فرصت‌های سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف آگاه شد.

همچنین هیات عمانی با تعدادی از شرکت‌های ایرانی که تمایل خود را برای مشارکت با شرکت‌های عمانی اعلام کرده اند، دیدارهایی داشت.

بر اساس اعلام الرویه، آمار مبادلات تجاری بین عمان و جمهوری اسلامی در سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) نشان می‌دهد که کل صادرات ایران به عمان بالغ بر ۱۱۳ میلیون ریال عمانی بوده در حالی که ارزش کل صادرات عمان به ایران مبلغ ۲۰۷ میلیون ریال عمانی بوده است.
https://irna.ir/xjMpyB
**چرخش سیاسی در شیلی؛ نگارش قانون اساسی به دست راستگرایان افتاد
نتایج انتخابات «شورای قانون اساسی» در شیلی، توازن سیاسی را بر هم زده و حزب راست افراطی که هرگز تمایلی به تغییر قانون اساسی دوران دیکتاتوری نداشت، ۳۵.۵ درصد آرا را از آن خود کرد و حزب رئیس‌جمهوری، با کسب ۲۸.۵ درصد آرا، حق وتو را از دست داد.

۱۵ میلیون و یکصد هزار نفر از شهروندان شیلی دیروز یکشنبه (هفتم مه/ ۱۷ اردیبهشت) به پای صندوق‌های رای رفتند تا اعضای شورای قانون اساسی (Consejo Constituyente) را برگزینند. پس از رد پیش‌نویس قبلی قانون اساسی (در همه‌پرسی چهارم سپتامبر ۲۰۲۲/ ۱۳ شهریور)، این دومین تلاش برای انتخاب اعضای جدید هیات موسسان بود.

طبق نتایج اعلام شده، حزب جمهوری‌خواه (Partido Republicano) با گرایش راست افراطی موفق شد با ۳۵.۵ درصد آرا (۲۲ عضو از ۵۰ عضو شورا) به یک پیروزی قاطع دست یابد.

در مقابل، حزب چپ میانه (همه برای شیلی/ Todo por Chile) با عدم کسب هیچ سهمیه ای در این نهاد، بازنده بزرگ این رویداد سیاسی بود.

شمار کرسی‌هایی که جناح چپ مورد حمایت رئیس‌جمهوری (اتحاد برای شیلی/ Unidad Para Chile) به دست آورد، به زحمت به ۱۷ مورد می‌رسد و این مسئله حق وتو را از این حزب سلب می‌کند.

در این انتخابات، حزب راست افراطی، حزب محافظه‌کاران را نیز با اختلاف زیادی پشت سر گذاشت. حزب مردم (Partido de la Gente/ پوپولیست‌های محافظه‌کار) توانست ۲۱.۲ درصد آرا (۱۱ عضو) را به دست آورد.

حزب جمهوری خواه تحت رهبری خوسه آنتونیو کاست (José Antonio Kast) نامزد سابق ریاست جمهوری (در انتخابات ۲۰۲۱) که توسط گابریل بوریک (Gabriel Boric) رئیس‌جمهوری فعلی این کشور شکست خورد، از اعتبار قانون اساسی فعلی که در سال ۱۹۸۰ در زمان دیکتاتوری آگوستو پینوشه (Augusto Pinochet) تدوین شده بود، دفاع کرده است. متن پیشنهادی جدید در ماه دسامبر (آذر- دی) به رای گذاشته خواهد شد.

با توجه به اینکه جمهوری‌خواهان بیش از دو سوم کرسی‌های شورا را به دست آوردند، از حق وتو برخوردار خواهند بود و چنانچه ۱۱ عضو شیلی سقورو (Chile Seguro/ از جناح راست) به آن‌ها اضافه شود (با کسب ۲۱ درصد آرا)، جناح راست می‌تواند بدون نیاز به توافق با دولت یا چپ میانه، قوانین را تصویب کند.

پیِرینا فِریتی (Pierina Ferretti) مدیر اجرایی بنیاد نودو ۲۱ (Fundación Nodo XXI) و از حامیان دولت گفت: اگر پیش‌بینی‌ها محقق شود و پارادوکس‌های تاریخ به وقوع بپیوندند، کسانی که برای دهه‌ها امکان تغییر قانون اساسی را انکار می‌کردند و امروز تهدید اصلی دموکراسی هستند، عرصه مناسبی برای نوشتن متن جدید بدون مشکلات اساسی در اختیار خواهد داشت.

رهبر حزب جمهوری‌خواه در واکنش به نتایج اعلام کرد: شیلی یک دولت شکست‌خورده را شکست داد. گابریل بوریک رئیس‌جمهوری این کشور نیز با بیان اینکه شکست شورای قبلی به دلیل عدم حرف‌شنوی کسانی بود که متفاوت فکر می‌کردند، گفت: می خواهم از حزب جمهوری‌خواه دعوت کنم تا اشتباهی که ما مرتکب شدیم را انجام ندهند.

به این ترتیب، شیلیایی‌ها در دسامبر آینده (آذر- دی) برای تایید یا رد پیش‌نویس جدید قانون اساسی به پای صندوق‌های رای خواهند رفت و می‌بایست بین قانون اساسی پینوشه و قانون اساسی راستگرایان، یکی را انتخاب کنند.

به طور کلی انتظار می‌رود که با شکست روند قبلی پیش‌نویس قانون اساسی که با دیدگاه‌های دولت بسیار همسو بود، با وجود شورای قانون اساسی متشکل از نمایندگان جناح راست، یک قانون اساسی کمتر مترقی را شاهد باشیم.

در حالی که اکثریت کرسی‌های مجلس شیلی در دست نمایندگان جناح راست است، نتایج این انتخابات نیز نشان‌دهنده تعمیق کنترل احزاب راست بر عرصه سیاسی و قانون اساسی است.
https://irna.ir/xjMpzP
**پایان سنگلاخ روابط تهران- قاهره
همزمان با عضویت سوریه در اتحادیه عرب و عادی سازی روابط این کشور با کشورهای عربی، منابع دیپلماتیک مصری اعلام کردند که تماس‌هایی میان مقامات امنیتی ایران و مصر صورت گرفته و در مورد امکان توسعه تدریجی روابط دو کشور دوره آینده گفت‌وگو شده است.


https://irna.ir/xjMpCp
**ضرر هنگفت لهستان از تحریم نفتی روسیه
شرکت نفت دولتی لهستان که به دلیل ممنوعیت خرید نفت خام روسیه مجبور به یافتن منابع جایگزین گران‌تر برای پالایشگاه خود است، روزانه ۲۷ میلیون دلار ضرر متحمل می شود.

دانیل اوبایتک، مدیر اجرایی پالایشگاه لهستانی (PKN Orlen)، گفت: با توجه به اختلاف حدود ۳۰ دلاری نفت روسیه با منابع جایگزین، از دست دادن نفت ارزان این کشور بخاطر تحریم های اعمال شده غرب ، روزانه حدود ۲۷ میلیون‌دلار ضرر مالی به ما تحمیل می کند.

اوباتیک اظهار کرد: البته من آن را زیان نمی‌نامم، بلکه این یک هزینه بازاری برای هر شرکتی است که نمی تواند از روسیه نفت وارد کند.

این مدیر نفتی لهستان در عین حال گفت که شرکت او برغم تحریم های غرب همچنان از نفت روسیه از طریق شبکه خط لوله "دروژبا" برای پالایشگاه چک در لیتوینوف استفاده می‌کند که مشمول تحریم‌ها قرار نگرفته است.

اوباتیک در این مصاحبه‌ تاکید کرد: جایگزینی کامل نفت روسیه مستلزم بهبود تامین و پشتیبانی منابع نفت است که ما با دولت چک روی آن کار می‌کنیم.

برغم تعهد اولیه لهستان مبنی بر توقف واردات نفت روسیه تا پایان سال گذشته، اورلن (شرکت نیمه‌دولتی نفت لهستانی) نیز تا فوریه به واردات نفت روسیه به بازار داخلی خود ادامه داده است.

در حالی که شرکت نفت لهستان تلاش می‌کند وابستگی خود را به روسیه کم کند، اوبایتک گفت که با وجود تحریم‌های اتحادیه اروپا که در جهت کاهش توانایی مالی روسیه در جنگ با اوکراین طراحی شده‌ است، شرکت های نفتی روسیه همچنان اروپا را با محصولات پتروشیمی و سایر مشتقات نفتی تامین می‌کنند.

اوبایتک در پاسخ به این سوال که آیا او نگران دسترسی کشورهایی مانند آلمان به نفت خام روسیه از طریق قراردادهای عرضه اخیر با قزاقستان نیست، گفت: "طرف آلمانی بهتر است در اصول اخلاقی کاری که انجام می‌دهند تجدید نظر کند."

اوبایتک همچنین اظهار کرد که شرکت او به بازار آلمان بسیار علاقه‌مند است و با وجود ۶۰۰ پایگاهی که در این کشور دارد قصد ندارد بازارش در آلمان متوقف شود.
https://irna.ir/xjMpxv

**نتانیاهو مدعی پیشرفت در مذاکرات تبادل اسرا با حماس شد
نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد که در پرونده تبادل اسرا با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) پیشرفتی صورت گرفته است.

کانال ۷ رژیم صهیونیستی نوشت: بنیامین نتانیاهو طی سخنانی در نشست کابینه اعلام کرد که مذاکرات در خصوص پرونده تبادل اسرا با جنبش حماس شاهد پیشرفت هایی بوده است.

کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی نیز سخنان نتانیاهو را پاسخی به انتقادات اخیر در خصوص تحویل پیکر دو تن از شهدای مقاومت فلسطین دانست و نوشت: نتانیاهو در پاسخ به اعتراض وزیر شهرک سازی به این امر گفته است که اکنون از هر زمان دیگری به موفقیت تبادل اسرا نزدیک تر شده ایم ولی اعمال فشار از سوی اسرائیل، تاثیر منفی بر این پرونده خواهد داشت. منظور وی انتقاداتی است که اخیرا از سوی خانواده های دو نظامی صهیونیست به هلاکت رسیده مطرح شده و نتانیاهو را متهم کرده اند که تلاش کافی برای پس گرفتن جنازه های آنان از جنبش حماس نکرده است.

گردان‌های عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس، چهار نظامی اسرائیلی به نام‌های "آبراهام منگستو"، "هشام السید"، "هدار گلدن" و "شائول آرون" را از زمان حمله اسرائیل به غزه در سال ۲۰۱۴ در اسارت دارد.

رژیم صهیونیستی بارها اعلام کرده بود که هدار گلدن و شائول آرون دو نظامی اسیر صهیونیست در غزه کشته شدند و گردان های قسام اجساد آن‌ها را در اختیار دارد اما گردان‌های شهید عزالدین قسام نهم مردادماه تحت عنوان «دولت شما دروغ می‌گوید»، تصویری از «هدار گولدن» و «شائول آرون» دو نظامی اسیر رژیم صهیونیستی در غزه منتشر کرده بود.

کانال ۱۲ رژیم صهیونیتی مدعی شد که مذاکرات محرمانه غیرمستقیمی بین جنبش حماس و رژیم صهیونیستی از طریق چند میانجی بین المللی در جریان است و پیشرفت هایی نیز در این زمینه بوجود آمده است و حماس رفتاری منضبط و در عین حال انعطاف پذیر در این خصوص از خود نشان داده است.

این کانال در عین حال افزود که پیشرفت مورد بحث در موضوع تبادل اسرا، اتفاق خارق العاده ای نیست و نتانیاهو بدلیل شکستی که در ۱۰ سال گذشته در این خصوص داشته، اکنون دنبال به نتیجه رساندن آن افتاده است.
https://irna.ir/xjMpwS
**اتهام جنجالی نامزد انتخابات آمریکا علیه سازمان سیا
«رابرت اف. کندی» نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا از حزب دموکرات، گفت «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (CIA) در ترور «جان اف.کندی» رئیس جمهور اسبق این کشور دست داشته است.

برادرزاده رئیس جمهور اسبق آمریکا در یک برنامه رادیویی با اشاره به ترور جان اف.کندی مدعی شد: مدارک محکمی وجود دارد که نشان می‌دهد سازمان سیا در قتل وی دست داشته است. فکر می‌کنم در این مرحله از شک و تردید فراتر هستیم.

رابرت کندی تاکید کرد: شواهد حاکیست که این سازمان هم در قتل و هم در پوشش آن دخیل بوده است.

وی در این اظهارات با اشاره به کتاب «جی.اف.کی و ناگفتنی‌ها» نوشته جیمز داگلاس که در سال ۲۰۰۸ میلادی به چاپ رسید،‌ از آن به عنوان یک گردآوری از مدارک یاد کرد.

بر اساس این گزارش، تحقیقات رسمی دولت آمریکا درباره ترور جان اف.کندی به این نتیجه رسید: لی هاروی اسوالد در تیراندازی مرگبار به رییس جمهوری اسبق آمریکا به صورت مستقل عمل کرده و هیچ مدرک معتبری وجود ندارد که نشان دهد او بخشی از یک «برنامه توطئه برای ترور» سی و پنجمین رئیس جمهور آمریکا بوده است.

جان اف. کندی در ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ در شهر «دالاس» ایالت تگزاس آمریکا مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.

نتایج تحقیقات دولتی نشان داد که این ترور توسط لی هاروی اسوالد انجام شده است. در گزارش کمیسیون وارن در سال ۱۹۶۴ نیز عنوان شده بود که او به تنهایی عمل کرده است. اسوالد ۲ روز پس از دستگیری به ضرب گلوله کشته شد.
https://irna.ir/xjMpwd
**نبیه بری: بازگشت دمشق به اتحادیه عرب روزنه امید برای همکاری جدید مشترک است
رئیس پارلمان لبنان تاکید کرد: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و بازگشت عرب ها به سوریه، روزنه امیدی برای آغاز همکاری جدید مشترک عربی است.

«نبیه بری» در بیانیه ای تاکید کرد که تصمیم اتحادیه عرب برای بازگرداندن سوریه به آن، گامی صحیح در راستای اتحاد و یکپارچگی کشورهای عربی است.

وی گفت که این تصمیم برای چندین سال به تاخیر افتاد، اما گامی درست در راستای بهبودی اوضاع کشورهای های عربی است که تنها با اتحاد محقق می شود.

نبیه بری اضافه کرد که بازگشت سوریه به کشورهای عربی و بازگشت عرب ها به سوریه روزنه امیدی برای آغاز همکاری جدید مشترک عربی است.

پیش از این نیز دبیرکل اتحادیه عرب گفت که «دولت سوریه در تمام جلسات اتحادیه عرب و سازمان‌‎های منطقه‌ای آن حضور خواهد داشت و بشار اسد می‌تواند در اجلاس آتی سران عرب شرکت کند».

«احمد ابوالغیط» افزود: «بشار اسد رئیس جمهور سوریه حق شرکت در نشست آتی سران کشورهای عربی در عربستان را دارد».

کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
https://irna.ir/xjMpy2
**تهدید سلامت آمریکایی ها با آفت کش های سمی؛ آلودگی میلیون ها هکتار زمین کشاورزی
آزمایش های جدید در آمریکا نشان می دهد که برخی از آفت کش های غذایی که به طور گسترده از آنها در زمین های کشاورزی استفاده می شود آلوده به «سطوحی از مواد شیمیایی سمی» بسیار خطرناک برای انسان هستند.

روزنامه گاردین با انتشار گزارشی در این زمینه، نوشت: آزمایش های جدید محصولات غذایی در آمریکا نشان داده است که این گروه از افت کش ها محتوی ماده سمی موسوم به «مواد شیمیایی ماندگار» (PFAS) هستند.

(ماده شیمیایی ماندگار گروهی از محصولات انسان ساخت خطرناک هستند که به PFAS، مخفف موادپرفلوئورو آلکیلی یا پلی فلوئور و آلکیلی مشهورند و برخی از آنها با ابتلا به سرطان ارتباط دارند).

سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا پیشتر نیز به رغم کشف این مواد شیمیایی در محصولات غیر غذایی، درباره وجود مواد PFAS در آفت کش ها سکوت کرده بود.

محققان درباره احتمال آلودگی میلیون ها هکتار زمین کشاورزی به این ماده سمی هشدار داده و خواستار اقدامات نظارتی سریع تر و قوی تر در این رابطه هستند.

آنها دوشنبه گذشته نتایج آزمایش ها را به اداره حفاظت از محیط زیست آمریکا و اداره مقررات آفت کش های کالیفرنیا ارسال کردند و از آنها خواستند تا زمانی که آلودگی برطرف نشده، استفاده از این محصولات را از سبد مصرف کنندگان حذف کنند.

PFAS حاوی ۱۵ هزار ماده شیمیایی است که اغلب برای ساخت هزاران محصول مصرفی در ده ها صنعت مقاوم در برابر آب، لکه ها و گرما استفاده می شود. این مواد شیمیایی در همه جا وجود دارند و به غیر از ابتلا به سرطان، قرار گرفتن در معرض آنها می تواند منجر به بیماری تیروئید، اختلال در عملکرد کلیه، نقص مادرزادی، بیماری خود ایمنی و سایر مشکلات جدی سلامتی مرتبط شود. آنها را «مواد شیمیایی ماندگار» می نامند زیرا به طور طبیعی تجزیه نمی شوند.
آزمایش محصولات غذایی در آمریکا نشان داده که سه مورد از هفت آفت کش کشاورزی در آمریکا حاوی مواد شیمیایی ماندگار است که برخی از آنها استفاده گسترده ای دارند.

مشخص نیست که چرا این مواد شیمیایی به آفت کش ها اضافه می شوند، اما برخی در این صنعت معتقدند از آنها به عنوان عامل پراکنده کردن آفت ها استفاده می شود.

نتایج آزمایش های جدید، اختلافات مداوم بین ناظران فدرال و محققان مستقل را درباره میزان آلودگی آفت کش کشاورزی در آمریکا با مواد شیمیایی سمی و خطرناک و نحوه پاسخگویی به آن را نشان می دهد.
https://irna.ir/xjMpxX
**وزیر خارجه چین: روابط پکن- واشنگتن باید باثبات شود
کین گانگ وزیر خارجه چین روز دوشنبه گفت که تثبیت روابط چین و ایالات متحده، اجتناب از یک روند کاهشی روابط و ایجاد اختلاف میان دو طرف از اهمیت فراوانی برخوردار است.

کین در دیدار با سفیر آمریکا در چین در پکن تاکید کرد که آمریکا باید رویکرد خود در قبال مسئله تایوان را را مورد بازنگری قرار دهد و بر اصل چین واحد پایبند باشد.

در شرایطی که چین می کوشد نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد، شی جین پینگ رئیس جمهور چین قرار است هفته آینده میزبان نشست دو روزه ای با حضور رهبران پنج کشور آسیای مرکزی باشد.

بر اساس این گزارش، وزارت خارجه چین اعلام کرد رهبران قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان از ۱۸ تا ۱۹ ماه مه (۲۸-۲۹) اردیبهشت در اجلاس چین و آسیای مرکزی شرکت کنند.

به گزارش رسانه های دولتی چین، این نشست که اولین در نوع خود به شمار می آید و هدف آن تقویت روابط اقتصادی و دیپلماتیک آسیای مرکزی با پکن است، در شهر شیان برگزار خواهد شد.

چین به عنوان دومین مصرف کننده بزرگ انرژی جهان، تاکنون میلیاردها دلار برای استفاده از ذخایر گاز طبیعی در آسیای مرکزی سرمایه گذاری کرده است. اتصال چین به اروپا از طریق راه آهن کلید موفقیت پروژه جهانی چند تریلیون دلار «یک کمربند و جاده» به شمار می آید.
https://irna.ir/xjMpyc
**کیسینجر: با ورود چین به بحران اوکراین به نقطه عطف نزدیک می‌شویم
«هنری کیسینجر» وزیر خارجه دولت‌های پیشین ایالات‌متحده گفت: بحران اوکراین احتمالا به یک نقطه عطف نزدیک می‌شود و این وضعیت به ویژه با ورود چین به مذاکرات ممکن است تا پایان سال به نتیجه برسد.

هنری کیسینجر در مصاحبه با شبکه خبری سی‌بی‌اس گفت: بحران کنونی اوکراین ممکن است به نقطه عطفی نزدیک شود. اکنون که چین وارد مذاکره شده، فکر می کنم تا پایان سال به نتیجه برسد. وی در ادامه تاکید کرد که ما در مورد فرآیندهای مذاکره و گفت و گوهای واقعی صحبت خواهیم کرد.

کیسینجر در سال ۱۹۷۱ و در اوج جنگ سرد طی یک ماموریت مخفی، زمینه را برای سفر تاریخی ریچارد نیکسون رئیس جمهوری وقت آمریکا به چین در سال بعد فراهم کرد. وضعیتی که به نوشته این شبکه خبری در حال حاضر با ۵۰ سال پیش بسیار متفاوت است و اکنون چین به یک قدرت جهانی تبدیل شده است.

خبرنگار سی‌بی‌اس سپس با اشاره به همین موضوع از کسینجر در مورد اینکه آیا اکنون با ورود چین به عرصه قدرت جهانی، زمین جای امن تری است یا خیر، پرسید و کسینجر گفت: ورود چین به نظام بین‌الملل در هر صورت اتفاق می افتاد. شما نمی توانید آن را حذف کنید.

این سیاستمدار در ادامه در خصوص وضعیت کنونی در تایوان و احتمال بروز جنگ میان واشنگتن و پکن تاکید کرد: ما یک مشکل داریم و آن این است که این شرایط می تواند به یک جنگ میان دو کشور پیشرفته تبدیل شود. باید فورا به این قضیه رسیدگی شود.
https://irna.ir/xjMpzg
**آغاز دورانی جدید در روابط ژاپن و کره جنوبی
فومیو کشیدا نخست وزیر ژاپن امروز دوشنبه با ابراز اشتیاق برای ایجاد اعتماد بیشتر با یون سوک یول رئیس جمهوری کره جنوبی از آغاز دورانی جدید در روابط دوجانبه دو کشور پس از مذاکرات روز گذشته خبر داد.

در پی دیدار فومیو کشیدا نخست وزیر ژاپن با روسای کسب و کارهای کره جنوبی در سفر ۲ روزه که به سئول رفته بود در مصاحبه با خبرنگاران گفت ژاپن تمایل دارد تا تبادلات فردی را با کشور همسایه جهت تقویت درک متقابل و توسعه روابط دوجانبه افزایش دهد.

وی همچنین خاطرنشان کرد در این سفر با اعضای حزب های مختلف کره جنوبی برای بهبود روابط دوستانه میان سئول و توکیو دیدار و گفت و گو و از این افراد به خاطر تلاش هایشان برای ساختن پل ارتباطی میان دو کشور نیز قدردانی کرده است.

این نخستین سفر کشیدا به کره جنوبی طی ۵ سال گذشته بود که به عنوان بخشی ازبرنامه ازسرگیری دیدارهای دوجانبه رهبران دو کشور است.

در دولت پیشین کره جنوبی که مون جائی این به عنوان رئیس جمهوری برسر کار بود روابط ژاپن و کره جنوبی به دلیل مناقشه هایی بر سر پرداخت غرامت کارگران زمان جنگ به پایین ترین سطح طی دهه ها رسیده بود. اما یون سوک یول که در ماه مه سال گذشته به ریاست جمهوری کره جنوبی انتخاب شد گام هایی برای بهبود روابط با ژاپن از جمله پیشنهادش در اوایل ماه مارس برای یافتن راه حل در مسئله غرامت کارگران زمان جنگ برداشت و پس از آن برای دیدار با نخست وزیر ژاپن به توکیو سفر کرد.

در دیدار روز گذشته کشیدا و یول با تاکید بر تقویت روابط دو کشور خاطرنشان کردند ژاپن و کره جنوبی برای مقابله با تهدیدهای امنیتی فزاینده در شرق آسیا از جمله افزایش آزمایش های هسته ای کره شمالی و توسعه سلاح های هسته ای این کشور دست در دست هم خواهند داد.

کارشناسان معتقدند نخست وزیر ژاپن پیش از میزبانی اجلاس گروه ۷ که هفته آینده در هیروشیما برگزار خواهد شد به دنبال پیشرفت های دیپلماتیک برای تضمین پیروزی این گردهمایی بین المللی است. وی از رئیس جمهوری کره جنوبی به عنوان مهمان برای شرکت در اجلاس گروه ۷ دعوت کرده است.

هفته گذشته و در آستانه اجلاس گروه ۷ نیز فومیو کشیدا به ۴ کشور آفریقایی نیز برای تقویت روابط با کشورهای در حال توسعه سفر کرده بود.
https://irna.ir/xjMpyK
**بایدن «بی‌تفاوتی» جمهوری‌خواهان را در قبال تیراندازی‌های مرگبار محکوم کرد
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا که با معضل حمل سلاح گرم و کشتارهای جمعی رو به فزونی در این کشور دست به گریبان است، حزب سیاسی رقیب را به بی‌تفاوتی در برابر این حوادث مرگبار در ایالات متحده متهم کرد.

در پی تیراندازی مرگبار (روز شنبه گذشته) در دالاس تگزاس که به کشته شدن هشت نفر منجر گردید، جو بایدن گفت که جمهوری خواهان تنها به گفتن اینکه به یاد قربانیان این حادثه و با آنان همدرد هستند، اکتفا می کنند.

تارنمای نشریه آمریکایی «هافینگتون پست» نوشت: بایدن روز یکشنبه (روز گذشته) گفت که جمهوری‌خواهان تنها می گویند به یاد قربانیان این حوادث بوده و برای آنان دعا می کنند، اما (این حرکت) برای محدود کردن نرخ رو به رشد کشتار جمعی در آمریکا کافی نیست و آنان به جای اقدام در جهت اعمال کنترل و محدودساختن سلاح، تنها بر لرزوم مهار خشونت های بی وقفه (در آمریکا) صحه می گذارند.

این گزارش می افزاید: بایدن پس از حادثه کشته شدن هشت نفر در تگزاس گفت: اعضای حزب جمهوری‌خواه نمی توانند در قبال این «اپیدمی» به بی‌تفاوتی خود ادمه دهند.

رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه ای که بر روی تارنمای کاخ سفید قرار گرفت نوشته است: بسیاری از خانواده های آمریکایی بر سر میز شام خود صندلی های خالی دارند (که افراد خانواده بر اثر تیراندازی های کشتار جمعی جان باخته اند) و اعضای جمهوری خواه کنگره نمی توانند در قبال این اپیدمی بی‌تفاوت باشند.

این نشریه آمریکایی نوشت: درپی حادثه تیراندازی مرگبار در دالاس تگزاس، «گرِگ ابوت» فرماندار جمهوریخواه این ایالت گفته بود که وی با قربانیان این تراژدی هم درد است.

هافینگتون پست در ادامه این خبر نوشت: حزب جمهوریخواه که کنترل مجلس نمایندگان آمریکا را دراختیار دارد چندان تمایلی به اعمال محدودیت سلاح در آمریکا ندارند چرا که آنرا ناقض متمم دوم قانون اساسی آمریکایی می داند.

در بخشی از بیانیه بایدن در این باره آمده است: یک بار دیگر از کنگره می خواهم تا لایحه ای مبنی بر ممنوعیت سلاح های تهاجمی و اسلحه با ظرفیت خشاب گذاری بالا، بررسی پیشینه افراد متقاضی سلاح و سلب معافیت سازندگان تسلیحات در آمریکا را برای من ارسال تا به فوریت آن را (برای قانونی شدن) امضا کنم. برای ایمن نگاه داشتن خیابان ها به چیزی بیشتر از این نیاز نداریم .

این گزارش می افزاید: بنابر داده های خبرگزاری آسوشیتدپرس و روزنامه آمریکایی «یو.اس.ای تودی» (USA Today) و در همکاری با دانشگاه «نورث ایسترن» (Northeastern University) هم اکنون بطور میانگین هفته ای یک حادثه تیراندازی کشتار جمعی در آمریکا روی می دهد، این آمار نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

به گزارش ایرنا، در مورخ ۵ ماه مه برابر با ۱۶ اردیبهشت ماه، حادثه تیراندازی در مرکز خریدی در شهر «آلن» در ایالت تگزاس روی داد که درجریان این حمله مسلحانه ۹ نفر از جمله فرد ضارب کشته و هفت تن دیگر زخمی شدند.

ورود خودرو به داخل جمعیت در تگزاس آمریکا هفت کشته برجای گذاشت
در تازه‌ترین رخداد نیز ورود یک خودرو به داخل جمعیت در خارج از پناهگاهی در «برانزویل» تگزاس آمریکا که به مهاجران و بی خانمان‌ها خدمات می‌دهد، هفت کشته و یازده زخمی برجای گذاشت.

نشریه انگلیس گاردین در ۱۷ اردیبهشت ماه با انتشار این خبر، گزارش داده بود پلیس تگزاس با اعلام اینکه این تصادف ممکن است عمدی باشد، گفت که راننده به دلیل رانندگی بی احتیاط دستگیر شده و ممکن است با اتهامات دیگری روبرو شود.
https://irna.ir/xjMpyQ
**اتحادیه اروپا میزبان مذاکرات پاشینیان-علی اف/ ناکامی واشنگتن در حل مناقشه ایروان-باکو
پس از پایان ناامیدکننده مذاکرات وزیران امور جمهوری آذربایجان و ارمنستان در واشنگتن، بروکسل آماده میزبانی سران دو کشور می‌شود تا با میانجی‌گری اتحادیه اروپا طرفین راه حلی برای اختلافات خود پیدا کنند.

تارنمای روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز امروز در خبری اختصاصی نوشت: الهام علی‌اف و نیکول پاشینیان یکشنبه آینده (۲۴ اردیبهشت) برای ازسرگیری مذاکرات صلح در بلژیک دیدار خواهند کرد.

به نوشته این روزنامه، چارلز میشل رئیس شورای اروپا میزبان این دیدار خواهد بود. در فوریه گذشته نیز طرفین در مونیخ با یکدیگر دیدار کرده بودند.

یک مقام آگاه به فایننشال تایمز گفت: دیدار بروکسل "نشانه مهمی از پیشرفت" بوده و تلاش های آمریکا و اتحادیه اروپا در جهت تقویت و تکمیل یکدیگر است.

دو مقام آگاه دیگر نیز گفتند که برنامه ریزی شده تا سه مقام مذکور ۱ ژوئن (۱۱ خرداد) و در حاشیه اجلاس سران جامعه سیاسی اروپا در مولداوی با سران آلمان و فرانسه دیدار کنند.

به نوشته این روزنامه، تصمیم اخیر باکو در ایجاد ایست و بازرسی در جاده لاچین، ترسیم حدود مرزی، تبادل زندانیان و مین زدایی از قره باغ از جمله موضوع های مورد بحث این دیدار خواهد بود.

به تازگی و با وجود ادعای آمریکا مبنی بر پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان در واشنگتن، پاشینیان گفته بود که همچنان "اختلاف های زیادی" در تنظیم پیش نویس توافقنامه صلح و مواضع طرفین وجود دارد.

وی گفت که تفاوت های اساسی با جمهوری آذربایجان نه تنها مربوط به قره باغ، بلکه شامل ضمانت های ارضی و امنیتی نیز می شود.

نخست وزیر ارمنستان گفت: هنوز نمی‌توانیم در پیش‌ نویس توافقنامه صلح بر سر عبارتی که به ما اطمینان دهد (جمهوری) آذربایجان ۲۹ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع مساحت ارمنستان را به رسمیت می‌شناسد، به توافق برسیم.

وی با بیان اینکه ایروان و باکو در مورد چگونگی رسیدگی به حقوق ارامنه قره باغ کوهستانی تفاسیر متفاوتی دارند، گفت: در غیر این صورت، این موضوع و دستور کار به سادگی می تواند توسط (جمهوری) آذربایجان به فراموشی سپرده شود.

پاشینیان همچنین گفت که باید سازوکارهای بین المللی و محلی در مواردی مانند خروج نیروها و ایجاد منطقه غیرنظامی اعمال شود.
https://irna.ir/xjMpzn

**عطوان: بازگشت سوریه به اتحادیه عرب یک شکست بزرگ برای آمریکا است
«عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه فرامنطقه‌ای «رأی الیوم» در مقاله‌ای با اشاره به بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تاکید کرد که این بازگشت یک شکست بزرگ برای آمریکا و نشانگر کاهش نفوذ واشنگتن در منطقه خاورمیانه است.

«عبدالباری عطوان» در این مقاله نوشت: ایستادگی سوریه که ۱۲ سال است ادامه دارد، روز یکشنبه با تصمیم وزرای خارجه عرب مبنی بر بازگشت بدون قید و شرط سوریه به اتحادیه عرب، به پیروزی تاریخی دیگری ختم شد که درها را برای شرکت بشار اسد رئیس جمهور سوریه در نشست ۱۹ ماه مه (۲۹ اردیبهشت) سران اتحادیه عرب در ریاض باز خواهد کرد.

وی با بیان اینکه بازگشت به اتحادیه عرب، پیروزی برای مردم و رهبری سوریه است، افزود: این یک شکست بزرگ برای آمریکا است که به شدت با بازگشت سوریه مخالفت و برخی از متحدان خود را تحریک کرد تا از هر راه و روشی مانع از آن شوند اما هیچ کشور عربی با آمریکا همراهی نکرد و این مساله نشانگر کاهش نفوذ واشنگتن در منطقه خاورمیانه است.

این تحلیلگر عرب اضافه کرد: سوریه هم هیچ اهمیتی برای بازگشت به اتحادیه قائل نبود و واکنشی به این مساله نداشت و از ورود به هرگونه جنگ رسانه‌ای در افزایش اختلافات اجتناب کرد.

عطوان در ادامه این مقاله نوشت: سوریه در جریان نشست دوحه در سال ۲۰۱۳ از اجلاس سران عرب خارج یا اخراج شد و کرسی آن در اختیار مخالفان سوری قرار گرفت اما امروز پیش از برگزاری نشست ریاض، مجددا به این اتحادیه باز می‌گردد و این مساله به لطف تغییر راهبرد سران سعودی است که ناشی از توافق با جمهوری اسلامی ایران بود و به همگرایی با سوریه روی آورد.

وی افزود: مشخص نیست که بشار اسد در نشست بعدی اتحادیه عرب در ریاض شرکت خواهد کرد یا خیر، ولی در صورت شرکت ستاره بلامنازع آن خواهد بود.

سردبیر «رأی الیوم» اضافه کرد: سوریه پیروز شد و اگر ۱۲ سال پایداری بدون وقفه ارتش در میدان‌های نبرد، حمایت اکثر مردم سوریه از رهبری و ایستادگی آنها نبود، بازگشت آن به اتحادیه عرب ممکن نمی‌شد.

عطوان ادامه داد: ملت سوریه هم مشکلات بسیاری را تحمل کرد تا بتواند توطئه آمریکا و رژیم صهیونیستی برای تجزیه سوریه را خنثی کند و نظام رسمی عربی که صدها میلیارد دلار هزینه کرد تا سوریه را به زانو درآورد و به یک کشور ورشکسته تبدیل کند، پرچم سفید نشان داد و در برابر این کشور تسلیم شد.

وی افزود: ما در مرحله تغییر فراگیری قرار داریم که حاکم بر جهان است و مهمترین مؤلفه آن، کاهش نفوذ آمریکا و اروپا است و جهان چند قطبی به رهبری روسیه و چین در حال شکل‌ گیری است، در نتیجه طبیعی است که جهان عرب هم به دور از این تغییرات نباشد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی در جهان عرب اضافه کرد: سران سعودی هم برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب وارد عمل شدند؛ اقدامی که باعث ترسیم نقشه جدید منطقه خواهد شد که مهمترین عنوان آن، احیای ائتلاف چهارگانه مصر، عربستان، عراق و سوریه و تحکیم روابط با ایران خواهد بود.

وی در ادامه نوشت: رژیم اشغالگر اسرائیل بزرگترین بازنده این بیداری عربی و پیامدهایی خواهد بود که برجسته ترین آنها ریشه کن کردن درگیری‌های فرقه‌ای، توجه و اهتمام به آرمان فلسطین و لغو همه توافقات سازش جدید و قدیمی است.

عطوان افزود: نشست آتی سران عرب ممکن است نقطه شروعی برای رهبری عربستان در منطقه به ویژه پس از رهایی از وابستگی به آمریکا، اولویت دادن به منافع و ایجاد یک پایگاه اقتصادی و مالی محکم باشد.

سردبیر رأی الیوم اضافه کرد: استقبال از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به تنهایی کافی نیست بلکه باید اقدامات جدی انجام داد، سوریه بازسازی شود و مشکلات مردم این کشور هم کاهش یابد.

وی در پایان با بیان اینکه سوریه بیش از ۱۲ سال خشم خود را فرو نشاند، زخم‌های زهرآگین خیانت را تحمل کرد و ارزش‌ها و اعتقادات خود را رها نکرد، نوشت: به کشورهای عرب می گوئیم که به سوریه خوش آمدید.

کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
https://irna.ir/xjMptf
**استقبال جنبش حماس از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بامداد دوشنبه از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کرد.

«حازم قاسم» سخنگوی حماس گفت: از اعلام وزرای خارجه کشورهای عربی مبنی بر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال می‌کنیم.

سخنگوی حماس با ابراز امیدواری نسبت به حل سریع بحران سوریه و پیامدهای آن، خواستار تقویت روابط متقابل بین تمامی ارکان امت اسلامی برای تحکیم موقعیت خود در برابر جاه طلبی‌های استعماری خارجی شد که مهمترین آن پروژه توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی است.

کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
https://irna.ir/xjMptm
**نخست وزیر اسلواکی استعفا کرد
رسانه‌های محلی یکشنبه شب گزارش دادند، ادوارد هگر نخست وزیر موقت اسلواکی استعفای خود را اعلام کرد.

هگر که پس از فروپاشی ائتلاف چهار حزبی خود در آذر سال گذشته رهبری یک دولت موقت را بر عهده داشت، استعفای خود را به زوزانا چاپوتووا رئیس جمهور کشور تسلیم کرد.

وی که به حمایت بی قید و شرط از اوکراین شهرت دارد، گفت: من از رئیس جمهور درخواست کرده‌ام مأموریت من را لغو کند.

هگر بیان کر که تلاش برای رهنمون ساختن اسلواکی به سوی یک انتخابات آزاد و دموکراتیک را به رئیس جمهور واگذار خواهد کرد.

چند روز پیش، ساموئل ولکان وزیر کشاورزی هگر، تصمیم گرفت از سمت خود کناره گیری کند؛ اقدامی که پس از آن خبر استعفای راستیسلاو کاسر وزیر امور خارجه نیز منتشر شد.

در همین حال، طبق گزارش‌ها، چاپوتووا تائید کرد که یک دولت موقت در ۲۵ اردیبهشت تعیین خواهد شد.

به گزارش آناتولی، تا زمان انتخابات زودهنگام اسلواکی که در ماه شهریور برگزار خواهد شد، لودوویت اودور معاون بانک ملی اسلواکی زمامدار دولت موقت کشور خواهد بود.
https://irna.ir/xjMptg
**تروریست‌ دخیل در حمله به کامیون‌های ایرانی در بلوچستان پاکستان به هلاکت رسید
یک تروریست دخیل در عملیات‌های خرابکارانه علیه نیروهای امنیتی پاکستان از جمله حمله به کامیون‌های تجاری ایران در ایالت بلوچستان به هلاکت رسید.

شبکه‌های خبری پاکستان به نقل از منابع امنیتی در ایالت بلوچستان اعلام کردند که تروریست کشته شده در سال ۲۰۱۰ به یک گروه تجزیه طلب ملحق شده بود.

منابع خبری افزودند که «محمد عصا» معروف به «ملا ابراهیم» در بسیاری از حملات تروریستی علیه نیروهای امنیتی، عملیات‌های خرابکارانه برای تخریب پروژه‌های زیرساختی در ایالت بلوچستان به ویژه حمله به کامیون‌های ایرانی در مسیر نقطه صفر مرزی تفتان (میرجاوه) به دیگر نقاط ایالت بلوچستان، دخیل بوده است.

براساس این گزارش، دولت پاکستان جایزه ۱۴ هزار دلاری (۴ میلیون روپیه) برای سر این تروریست تعیین کرده بود و روز گذشته وی درپی اختلافات درون گروهی توسط تیراندازی از سوی دیگر عناصر تجزیه طلب به هلاکت رسید.

تروریست کشته شده به عنوان طراح بمب‌گذاری‌ها، ساخت مین و انواع بمب‌های کنار جاده‌ای شناخته می‌شد.
https://irna.ir/xjMptz
**گفت وگوی تلفنی بشار اسد با رئیس امارات متحده عربی
منابع خبری یکشنبه شب گزارش دادند، بشار اسد رئیس جمهور سوریه با رئیس امارات متحده عربی تلفنی درباره همکاری‌های مشترک و تحولات جهان عرب صحبت کرد.

رئیس جمهور سوریه با شیخ محمد بن زاید آل نهیان رئیس امارات متحده عربی تلفنی گفت ‌وگو کرد.

بر اساس این گزارش، اسد و بن زاید درباره تحولات مثبت در جهان عرب به بحث و تبادل نظر پرداختند.

رئیس جمهور سوریه از نقش امارات متحده عربی برای ایجاد اتحاد و بهبود روابط عربی جهت تحکیم همکاری مشترک کشورهای عربی و خدمت به منافع کشورها و مردم عرب ابراز قدردانی کرد.

در این گفت وگو همچنین روابط دوجانبه و همکاری‌های مستمر سوریه و امارات متحده عربی در بسیاری از زمینه‌ها مورد بررسی قرار گرفت.

این گفت وگوی تلفنی در حالی صورت گرفت که کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
https://irna.ir/xjMptF
**صنعا: مزدوران ائتلاف سعودی در حال تجدید قوا در جبهه‌های جنوبی و شرقی هستند
رئیس سازمان اطلاعات نظامی وزارت دفاع دولت نجات ملی یمن عصر یکشنبه در دیدار با مشاور نظامی فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن گفت که مزدوران ائتلاف سعودی درحال تجدید قوا در جبهه‌های جنوبی و شرقی هستند.

«عبدالله یحیی الحاکم» رئیس سازمان اطلاعات نظامی در وزارت دفاع دولت نجات ملی یمن با «آنتونی هایوارد» مشاور نظامی فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن در صنعا دیدار و گفت وگو کرد.

الحاکم در این دیدار با بیان اینکه ما همان طور که آماده صلح هستیم، آماده بدترین احتمالات نیز هستیم، گفت: مزدوران ائتلاف سعودی از آتش‌بس سوء استفاده کردند و در حال تجدید قوا در جبهه‌های جنوبی و شرقی یمن هستند.

وی افزود: سران یمن به دنبال صلح عادلانه و شرافتمندانه‌ای هستند که تمامیت ارضی، استقلال، عزت و کرامت این کشور را حفظ کند.

رئیس سازمان اطلاعات نظامی یمن با بیان اینکه ائتلاف سعودی در روند صلح و اجرای میدانی آن مانع‌تراشی می‌کند، تأکید کرد: اقدامات پنهانی طرف مقابل در زمینه‌های سیاسی، دیپلماتیک، محاصره و مواضع جدید به دقت رصد می‌شود.

این فرمانده یمنی اضافه کرد: ائتلاف سعودی باید هرج ‌و مرجی را که در منطقه ساحلی و عدن و به صورت کلی در جنوب یمن پدید آورده است، مهار کند.

الحاکم در ادامه بر لزوم افزایش اعتماد در آتش‌بس از سوی ائتلاف سعودی و حل سایر مسائل انسانی و آزادی همه اسرای یمن تأکید کرد.

از سوی دیگر هایوارد هم با بیان اینکه در راستای صلح و آتش‌بس تلاش خواهد کرد، گفت که باید تمامی مشکلات مربوط فرآیند صلح حل شود و بر ادامه کار تا رسیدن به مسیر درست برای حل مشکلات مربوط به موفقیت روند صلح، تاکید کرد.

این در حالی است که یک هیات عربستانی شامگاه شنبه (۱۹ فروردین ماه) وارد صنعا شد. در این سفر بی سابقه که نخستین سفر یک هیات عربستانی به صنعا پس از آغاز جنگ علیه یمن در فروردین ماه ۱۳۹۴ بود، طرفین برای نشان دادن حسن نیت خود با آزادی ۹۰۰ اسیر از دو طرف موافقت کردند.

پیش از این نیز خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از یک منبع یمنی نوشته بود که آتش بس جدید ممکن است حاوی چندین نکته از جمله از سرگیری صادرات نفت از میادین نفتی در جنوب و از مارب در شمال، لغو تمام محدودیت‌ها در بندر الحدیده، گسترش پروازها به فرودگاه صنعا و باز کردن تمام راه‌ها بین مناطقی باشد که تحت کنترل دولت نجات ملی یمن و قسمت‌هایی که تحت کنترل نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن است.
https://irna.ir/xjMptM
**روسیه از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کرد
سخنگوی وزارت خارجه روسیه یکشنبه شب از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کرد.

وزارت خارجه روسیه از تصمیم برای از سرگیری حضور هیات‌های سوری در فعالیت‌های اتحادیه کشورهای عربی و تمام سازمان‌ها و ارگان‌های وابسته به آن استقبال کرد.

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: از سرگیری مشارکت سوریه در فعالیت‌های اتحادیه عرب که یکی از کشورهای موسس آن است، به بهبود فضای منطقه خاورمیانه و غلبه سریع بر پیامدهای بحران سوریه کمک خواهد کرد.

وی همچنین افزود که انتظار دارد حمایت کشورهای عربی از سوریه در حل مشکلات بازسازی آن افزایش یابد.

کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
https://irna.ir/xjMptP
**گوترش خواستار تلاش مضاعف برای دستیابی به صلح در کنگو شد
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار افزایش تلاش‌ها برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو و منطقه دریاچه‌های بزرگ شد.

گوترش در سخنانی در اجلاس مربوط به کنگو و منطقه اطراف آن در بوژومبورا پایتخت تجاری بوروندی، بار دیگر تاکید کرد که هم گروه‌های مسلح داخلی و هم طرف های خارجی در کنگو باید سلاح‌های خود را زمین بگذارند.

وی گفت: من کشورهای عضو اتحادیه‌های آفریقا، کنفرانس بین‌المللی منطقه دریاچه‌های بزرگ و جامعه توسعه آفریقای جنوبی را تشویق می‌کنم تلاش‌های خود را مضاعف کنند.

این نشست با حضور چندین رهبر منطقه‌ای برای بررسی پیشرفت‌ها و چالش‌ها در اجرای مکانیسم نظارت منطقه‌ای چارچوب صلح، امنیت و همکاری برای کنگو و منطقه که در سال ۲۰۱۳ در اتیوپی امضا شد، تشکیل شد.

گوترش افزود: امضای چارچوب این توافق در ۱۰ سال پیش امیدهای زیادی را ایجاد کرد.

وی گفت: این توافق نقطه عطفی بود که در آن کشورهای منطقه تعهدات مشخصی برای پایان دادن به چرخه‌های مکرر خشونت، به ویژه در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو و ایجاد صلح و امنیت پایدار را پذیرا شدند اما متأسفانه، بحران کنونی نشان می‌دهد که ما هنوز راه طولانی در پیش داریم.

به گزارش آناتولی، در کنگو بیش از صد گروه مسلح کنگویی و خارجی وجود دارد. گروه‌هایی که متهم به ارتکاب نقض جدی حقوق بشر از جمله خشونت جنسی هستند که ثبات کل منطقه دریاچه‌های بزرگ را تهدید می‌کنند.

توافق چارچوب آدیس آبابا با هدف پایان دادن به خشونت‌های مکرر در کنگو و حل و فصل مناقشه، مقابله با بی ثباتی و ایجاد صلح پایدار در منطق، با حضور سازمان ملل متحد، اتحادیه آفریقا، کنفرانس بین المللی منطقه دریاچه‌های بزرگ و جامعه توسعه آفریقای جنوبی، منعقد شد. این سازمان‌ها به عنوان نهادهای ضامن عمل می‌کنند.

در این نشست، دبیرکل سازمان ملل متحد با درخواست از گروه‌های مسلح برای پیوستن به روند خلع سلاح و ادغام مجدد دولت کنگو، از رهبران سیاسی و جامعه کنگو خواست به سخنان نفرت انگیز و تحریک به خشونت پایان دهند.

فلیکس شیسکدی رئیس‌جمهور کنگو نیز با تکرار ادعاهایش مبنی بر متهم کردن رواندا به حمایت از گروه شورشی M۲۳ که با دولت او در شرق می‌جنگد، گفت: برخی از امضاکنندگان قرارداد، چارچوب توافق آدیس آبابا را نقض کرده‌اند.

رواندا که در این اجلاس ادوارد نگیرنته نخست وزیر خود را به عنوان نماینده اعزام کرده است، همواره این اتهام را رد کرده است. به گفته سازمان ملل از زمان احیای مجدد M۲۳ در آبان ۱۴۰۰، بیش از پانصد هزار نفر خانه‌های خود را ترک کرده‌اند.

اواریست ندایشیمیه رئیس جمهور بوروندی هم در این نشست خواستار خرد آفریقایی برای یافتن راه حل‌های آفریقایی برای مشکلات آفریقا شد.

سیریل رامافوزا رئیس جمهور آفریقای جنوبی، یووری موسوینی رئیس جمهور اوگاندا و موسا فاکی ماهامات رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا از جمله دیگر سران حاضر در این نشست بودند که روز گذشته به پایان رسید.
https://irna.ir/xjMptZ
**قصد بروکسل برای تحریم شرکت‌های چینی
روزنامه فایننشال تایمز یکشنبه شب گزارش داد که اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه شرکت‌های چینی که متهم به فروش تجهیزاتی هستند که می‌تواند در امور تسلیحاتی روسیه مورد استفاده قرار گیرد، پیشنهاد کرده است.

فایننشال تایمز مدعی است نسخه‌ای از فهرست تحریم‌ها را مشاهده کرده که در آن هفت شرکت چینی در بسته جدیدی از تحریم‌ها قرار گرفته‌اند که این هفته توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا مورد بحث قرار خواهد گرفت.

به گفته فایننشال تایمز، فهرست تحریم‌ها شامل دو شرکت چینی، ۳HC Semiconductors و King-Pai Technology، به همراه پنج شرکت از هنگ کنگ شامل Sinno Electronics، Sigma Technology، Asia Pacific Links، Tordan Industry و Alpha Trading Investments است.

برخی از این شرکت‌ها مانند King-Pai Technology قبلاً توسط آمریکا تحت تحریم قرار گرفته‌اند.

آمریکا مدعی است شرکت مزبور یک تامین‌کننده تسلیحات مستقر در چین برای چندین نهاد در یک مجتمع نظامی - صنعتی روسیه است.

کمیسیون اروپا به درخواست خبرگزاری‌ها برای اظهار نظر درخصوص تحریم جدید شرکت‌های چینی پاسخ نداده است.

از ۱۴ ماه پیش که جنگ اوکراین و روسیه آغاز شده، اتحادیه اروپا با هدف ایجاد مشکلات اقتصادی برای روس‌ها و شرکت‌های مرتبط ۱۰ بسته تحریمی را علیه افراد و شرکت‌های روسی تصویب کرده است.

https://irna.ir/xjMpv4
**بررسی روابط استراتژیک در دیدار مشاور امنیت ملی کاخ سفید با ولیعهد عربستان
در بحبوحه تنش‌های طولانی مدت بین کاخ سفید و پادشاهی عربستان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید یکشنبه شب با ولیعهد عربستان سعودی دیدار کرد.

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) گزارش داد دیدار جیک سالیوان و محمد بن سلمان در شهر بندری جده که اکنون به مرکز تخلیه دریایی پناهندگان درگیری‌های سودان بدل شده است، برگزار شد.

این گزارش می‌افزاید بن سلمان و سالیوان در جلسه‌ای که سایر مقام‌های آمریکایی نیز در آن حضور داشتند، روابط استراتژیک را بررسی کردند.

سالیوان روز یکشنبه همچنین با آجیت دوال مشاور امنیت ملی هند و شیخ تهنون بن زاید آل نهیان مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی نیز دیدار و گفت و گو کرد.

کاخ سفید در بیانیه‌ای با تائید این دیدارها، اذعان کرد هدف این ملاقات‌ها پیشبرد دیدگاه مشترک طرفین در مورد منطقه‌ای امن‌تر و خاورمیانه‌ای با رفاه بیشتر در ارتباط با هند و جهان بوده است و توضیح بیشتری نداد.

رسانه‌های دولتی عربستان فیلم یا عکسی از این دیدارها منتشر نکردند.
https://irna.ir/xjMpv6
**حملات گسترده روسیه به اوکراین در آستانه روز پیروزی / پنج نفر زخمی شدند
مقامات اوکراینی ساعتی پیش از حملات گسترده روسیه به اوکراین خبر دادند و گفتند: در حالی که مسکو برای تعطیلات گرامیداشت «روز پیروزی» خود در ۹ ماه مه (۱۹ اردیبهشت) مصادف با سالگرد شکست آلمان نازی آماده می‌شود، این کشور موج گسترده‌ای از حملات را به سراسر اوکراین آغاز کرده است.

مقامات اوکراینی اعلام کردند در حالی که موشک‌های روسیه بامداد امروز (دوشنبه) یک انبار مواد غذایی را در شهر بندری اودسا در دریای سیاه به آتش کشیدند و انفجارهایی در چندین منطقه دیگر اوکراین گزارش شده است، در اثر حملات روسیه به کی‌یف حداقل پنج نفر زخمی شدند.

حملات جدید در حالی صورت می‌گیرد که مسکو برای رژه روز پیروزی خود در روز سه‌شنبه آماده می‌شود، یک سالگرد کلیدی برای ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه که روح ارتش شوروی را که نیروهای آلمان نازی را شکست داد برانگیخته و اعلام کرده است که روسیه اوکراینی را که در سیطره تجسم نازی قرار دارد، شکست خواهد داد.

ژنرال ارشد اوکراینی که مسئول دفاع از شهر محاصره شده باخموت است، گفت: پس از اینکه به نظر می‌رسد گروه واگنر از عقب‌نشینی خود از این شهر منصرف شده است، روسیه گلوله‌باران باخموت را تشدید کرد تا بتواند آن را تا روز سه‌شنبه تصرف کند.

شهردار ویتالی کلیچکو در کانال پیام رسان تلگرام خود گفت: سه نفر در انفجارها در منطقه سولومیانسکی کی‌یف زخمی شدند و دو نفر دیگر بر اثر سقوط لاشه هواپیمای بدون سرنشین به منطقه سویاتوشین در غرب پایتخت اوکراین زخمی شدند.

اداره نظامی کی‌یف اعلام کرد که لاشه هواپیمای بدون سرنشین بر روی باند فرودگاه ژولیانی، یکی از دو فرودگاه مسافربری پایتخت اوکراین سقوط کرد اما آتش‌سوزی در پی نداشت.

شاهدان عینی به رویترز گفتند که صدای انفجارهای متعددی را در کی‌یف شنیده‌اند و مقامات محلی اعلام کردند که سامانه‌های پدافند هوایی این شهر در حال دفع این حملات هستند اما هنوز مشخص نیست که چه تعداد پهپاد روسی به کی‌یف اعزام شده است.
سرهی براتچوک سخنگوی اداره نظامی اودسا در کانال تلگرام خود عکس‌هایی از یک سازه بزرگ که به‌طور کامل در شعله‌های آتش سوخته است را منتشر کرد که به گفته او حاصل حمله روسیه به یک انبار مواد غذایی و ساختمان‌های اطراف آن است.

پس از اینکه هشدارهای حمله هوایی برای ساعت‌ها در حدود دو سوم اوکراین پخش شد، همچنین گزارش‌های رسانه‌ای از شنیده شدن صداهای انفجار در منطقه جنوبی خرسون و نیز در منطقه زاپوریژیا در جنوب شرقی اوکراین منتشر شد.

ارتش روسیه جمعه‌ شب نیز مناطق غربی شهر باخموت را که هنوز تحت کنترل نیروهای اوکراینی قرار دارد با استفاده از مهمات فسفری و آتش‌زا به شدت گلوله‌باران کرده بود.

رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تبدیل شد.

آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کی‌یف ارسال کرده‌اند.

از برگزاری دور اول و دوم گفت‌ وگوهای صلح بین روسیه و اوکراین در هفته نخست این درگیری‌ها تا آخرین روزها و ساعت‌های سال ۲۰۲۲ که از یک طرف مسکو برای ادامه مذاکرات اعلام آمادگی می‌کرد و کی‌یف در واشنگتن به دنبال دریافت حمایت‌های مالی و تسلیحاتی بیشتر برای ادامه جنگ بود گرفته، تا هفته نخست سال جدید میلادی که پیشنهاد آتش‌بس یک‌جانبه روسیه از طرف اوکراین رد شد و اروپا از ارسال سامانه‌های جدید نظامی به اوکراین پرده برداشت؛ تاکنون دورنمایی برای صلح دیده نشده است.
https://irna.ir/xjMpv7
**اعتراض مردم کره جنوبی به سفر نخست وزیر ژاپن به سئول
جمعی از معترضان کره جنوبی عصر یکشنبه در اعتراض به سفر فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن به سئول در این شهر تظاهرات کردند.

معترضان خواستار عذرخواهی توکیو به خاطر گذشته نظامی خود شدند. آنان همچنین با همکاری نظامی کره جنوبی و ژاپن ابراز مخالفت کردند و خواستار لغو طرح ژاپن برای تخلیه فاضلاب رادیواکتیو شدند.

طبق این گزارش، گروهی از فعالان همبستگی برای صلح و اتحاد مجدد کره موسوم به SPARK در نزدیکی دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی در سئول، جایی که کیشیدا با یون سوک یول رئیس جمهور کره جنوبی دیدار کرد، گرد هم آمدند.

معترضان شعار می‌دادند: «ژاپن باید به خاطر حکومت استعماری غیرقانونی خود عذرخواهی کند و طرح تخلیه آب آلوده فوکوشیما را پس بگیرد».

کره جنوبی اسفند ماه گذشته از پیشنهاد ژاپن برای پرداخت غرامت به قربانیان کره‌ای کار اجباری در زمان جنگ ژاپن از طریق یک بنیاد تحت حمایت دولت که با کمک‌های مالی بخش خصوصی تامین می‌شود، خبرداد که واکنش شدیدی را در سئول به دنبال داشت.

قربانیان کار اجباری و قربانیان بردگی جنسی که توسط امپراتوری ژاپن مجبور به کار در طول جنگ جهانی دوم شدند، از دولت ژاپن خواسته‌اند که صمیمانه از جنایات دوران جنگ عذرخواهی کند.

کیشیدا در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با یون مدعی شد که قلبش برای افرادی که رنج‌های سخت و غم انگیزی را متحمل شده‌اند به درد آمده است.

کارشناسان بر این باورند که اظهارات وی می‌تواند برای کاهش تنش‌ها مثمر ثمر باشد زیرا اکثر کابینه‌های قبلی ژاپن مسئولیت این اقدامات را نپذیرفتند و به خاطر اقدامات زمان جنگ عذرخواهی نکردند با این حال سخنان کیشیدا عذرخواهی رسمی دولت ژاپن محسوب نمی‌شود.
پیش از سفر کیشیدا به سئول نیز حدود ۵ هزار معترض شنبه شب در سئول تجمعی با شمع روشن برگزار کردند و با سفر نخست وزیر ژاپن بدون عذرخواهی برای مسائل تاریخی مخالفت کردند.

آنها همچنین از ژاپن خواستند که طرح تخلیه آب حاوی تریتیوم را کنار بگذارد و از دولت کره جنوبی درخواست کردند که دیپلماسی خود را مبنی بر پیروی و اطاعت از ژاپن و ایالات متحده متوقف کند.
https://irna.ir/xjMpvb
**زلنسکی از برگزاری نشست‌های بین‌المللی آتی در اوکراین خبر داد
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین یکشنبه شب در پیام ویدئویی خود اعلام کرد که این کشور در حال آماده‌ شدن برای برگزاری نشست‌های برنامه‌ریزی شده بین‌المللی در سطوح مختلف در ماه‌های مه و ژوئن در کی‌یف است.

زلنسکی اظهار کرد: هفته‌ای بسیار پربار برای اوکراین به پایان رسید و در روزهای جاری ما به‌طور فعال برای نشست‌های جدید برنامه‌ریزی شده برای ماه‌های مه و ژوئن آماده می‌شویم.

وی افزود: ما باید از فرصت به وجود آمده در این نشست‌های بین‌المللی از نظر تامین تسلیحات برای نیروهای‌مان و نیز از نظر ارائه راه‌حل برای بازگرداندن صلح به اوکراین در مذاکرات با شرکایمان به خوبی استفاده کنیم.

زلنسکی با قدردانی از شرکای خود برای تصمیمات‌شان در خصوص حمایت از اوکراین، افزود: در هفته‌ای که گذشت نیز شاهد حمایت کشورهای مختلف از اوکراین از جمله ایالات متحده، نیوزیلند، هلند، بلژیک، کرواسی و همچنین کشورهای شمال اروپا مانند نروژ، دانمارک، سوئد، فنلاند و ایسلند بودیم.

رئیس جمهور اوکراین با اشاره به اینکه تدوین تصمیمات تحریمی علیه روسیه در حال انجام است، تاکید کرد: ما از دوستان خود انتظار داریم که از هیچ تلاشی در راستای تقویت نیروهای ما در جبهه، حفاظت از حریم هوایی شهرهای ما، اجرای عدالت در برابر تروریست‌ها و بازگرداندن سریعتر صلح برای کل سرزمین اوکراین فروگذار نکنند.

رسانه‌های اوکراینی پنجشنبه گذشته گزارش کردند که در ادامه کمک‌های نظامی حامیان اوکراین به این کشور، کمیسیون اروپا از تخصیص ۵۰۰ میلیون یورو برای افزایش تولید گلوله‌های توپخانه و موشک به‌منظور تجهیز کی‌یف و تامین ذخایر اعضای خود، آمریکا از بسته کمکی نظامی جدید ۳۰۰ میلیون دلاری و کانادا از ارسال ۱۶.۵ دلار تجهیزات پاکسازی مین به اوکراین خبر دادند.
https://irna.ir/xjMpvf
**ایران از موفقیت سوریه در دستیابی به جایگاه خود در اتحادیه عرب استقبال کرد
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه با استقبال از موفقیت سوریه در دستیابی به جایگاه و کرسی خود نزد اتحادیه عرب، این موفقیت را به دولت و ملت این کشور تبریک گفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: رفع اختلافات میان کشورهای اسلامی و همگرایی و هم‌افزایی میان آنان، دارای نتایج مثبت در ثبات و آرامش فراگیر و زمینه ساز کاهش مداخلات سودجویانه خارجی در مسائل منطقه است.

کنعانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از چنین رویکردی استقبال می‌کند.

کشورهای عضو اتحادیه عرب روز یکشنبه موافقت خود را با طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه اعلام کردند.

شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره با صدور بیانیه‌ای به طور رسمی از سرگیری مشارکت دولت سوریه در نشست‌های این اتحادیه را اعلام کرد.

اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم‌های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
https://irna.ir/xjMpvp
**بنی گانتس بالاتر از نتانیاهو در نظرسنجی‌ها
کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی یکشنبه شب با انتشار نظرسنجی اعلام کرد که شرکت کنندگان در یک نظرسنجی، «بنی گانتس» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی را مناسب‌تر از «بنیامین نتانیاهو» برای پست نخست وزیری می‌دانند.

بر اساس نظرسنجی کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی، احزاب ائتلاف کنونی ۵۲ کرسی در مقابل ۶۸ کرسی احزاب اپوزیسیون به دست می‌آورند.

طبق نظرسنجی کانال ۱۲، بنی گانتس با ۴۱ درصد، محبوب ترین گزینه برای ریاست کابینه است در حالی که ۳۱ درصد نتانیاهو را مناسب ترین گزینه برای تصدی این سمت می‌دانند.

بر اساس این گزارش، نتانیاهو در مقایسه با یائیر لاپید نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی از حمایت ۳۶ درصدی برخوردار شد در حالی که ۲۶ درصد از شرکت کنندگان به لاپید رأی دادند.

در نتایج نظرسنجی کانال ۱۳ رژیم صهیونیستی نیز محبوبیت بنی گانتس افزایش داشته است، به طوری که ۴۵ درصد او را مناسب ترین گزینه برای تصدی پست نخست وزیری می دانند، در حالی که ۳۷ درصد نتانیاهو را مناسب می‌دانند.

پیش تر شبکه تلویزیونی صهیونیستی آی۲۴نیوز، کاهش محبوبیت حزب حاکم رژیم صهیونیستی را با عملیات گروه‌های مقاومت در سرزمین‌های اشغالی مرتبط دانست.

ناتوانی رژیم صهیونیستی در مقابله با حملات موشکی سه‌شنبه شب و بامداد چهارشنبه گذشته مقاومت فلسطین و پاسخ به این حملات اعتراض دو حزب تندروی «صهیونیسم دینی» به رهبری «بزالل اسموتریچ» و حزب «عوتسما یهودیت» به رهبری «ایتامار بن گویر» به عنوان دو هم‌پیمان اصلی نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم را به همراه داشت.
https://irna.ir/xjMpvn
**امارات ۳ تفاهم‌نامه هسته‌ای با چین امضا کرد
شرکت انرژی هسته‌ای امارات از امضای ۳ یادداشت تفاهم با بخش انرژی هسته‌ای چین خبر داد.

«محمد ابراهیم الحمادی» مدیرعامل شرکت انرژی هسته‌ای امارات در سفر به چین سه یادداشت تفاهم بین این شرکت و موسسه تحقیقات عملیات انرژی هسته‌ای، شرکت ملی انرژی هسته‌ای چین در خارج و شرکت صنایع انرژی هسته‌ای چین امضا کرد.

بر اساس این گزارش، تفاهم نامه اول بر فرصت‌های همکاری بین دو طرف در زمینه هسته‌ای، تعمیر و نگهداری آن تمرکز خواهد کرد، در حالی که تفاهم نامه دوم بر همکاری در زمینه راکتورهای خنک کننده با گاز با دمای بالا متمرکز خواهد بود.

یادداشت تفاهم سوم نیز با شرکت صنایع انرژی هسته‌ای چین در زمینه همکاری‌ها برای تامین سوخت هسته‌ای و سرمایه گذاری در آن تمرکز دارد.

مدیرعامل شرکت انرژی هسته‌ای امارات در این سفر با مقامات نهادهای مرتبط با انرژی هسته‌ای چین دیدار و در مورد فرصت‌های همکاری‌های آتی بین دو طرف گفت وگو کرد.

اسفند ماه گذشته امارات از بهره برداری تجاری (آزمایشی) سومین واحد نیروگاه هسته‌ای خود خبر داد و اعلام کرد که با بهره برداری سه نیروگاه برق در «براکه»، در مجموع توان تولید برق به ۴۲۰۰ مگاوات در ساعت افزایش می‌یابد.

در مارس ۲۰۲۲ نیز معاون شیخ محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دبی، از راه اندازی موفق دومین نیروگاه برق براکه خبر داده بود، نخستین واحد نیروگاهی براکه نیز اوایل اوت ۲۰۲۰ به بهره برداری رسیده بود.

نیروگاه براق «براکه» از غرب در حدود ۵۰ کیلومتری مرز عربستان، ۳۲۰کیلومتری مرز با عمان و ۳۵۰ کیلومتری مرز با ایران قرار دارد.

بر اساس این گزارش، سازمان آب و انرژی کره جنوبی تفاهم نامه‌ای را در زمینه تحقیق و توسعه با سازمان انرژی هسته‌ای امارات به منظور توسعه و تبادل فن آوری هسته‌ای میان دو کشور امضا کرده بود.

طبق این توافق نامه، دو طرف طی سه سال آینده در زمینه تحقیق و توسعه تجهیزات نیروگاه هسته‌ای، مواد شیمیایی و سایر موارد همکاری خواهند کرد.

رآکتور براکه در نزدیکی ابوظبی قرار دارد و ظرفیت تولید یکهزار و ۴۰۰ مگاوات برق را داراست.

عملیات ساخت نیروگاه هسته‌ای «براکه» از سال ۲۰۱۲ در کنسرسیومی به مدیریت شرکت «کپکو» کره جنوبی آغاز شده بود. امارات برای ساخت این چهار رآکتور هسته‌ای و خدمات پس از راه‌اندازی آن‌ها، مجموعا ۴۰ میلیارد دلار هزینه خواهد کرد.

برخی کشورهای منطقه و حتی شماری از انجمن‌های تخصصی نسبت به وضعیت ایمنی و امنیت این نیروگاه پرسش‌های جدی دارند و حتی کشوری همچون قطر این نگرانی‌ها را به آژانس انرژی اتمی منعکس کرده است.

کارشناسان با بیان اینکه امارات باید در خصوص وضعیت امنیت و ایمنی این نیروگاه به کشورهای منطقه پاسخگو باشد، گفته‌اند: کشورهایی که می‌خواهند از انرژی پیشرفته هسته‌ای بهره‌برداری کنند باید بتوانند استانداردهای پیشرفته ایمنی و امنیت آن را نیز رعایت کنند.
https://irna.ir/xjMpvx
**نظم نوین جهانی؛ غروب یکجانبه‌گرایی در مسیر دلارزدایی
شماری از دیپلمات‌های سابق و کارشناسان امور راهبردی پاکستان با اذعان به چالش‌های این کشور در روابط با آمریکا و تحکیم روابط راهبردی با چین، گفتند: امروز بسیاری از کشورها به رویکرد چینی‌ها برای همکاری برد-برد اعتماد دارند و خواستار پایان عصر یکجانبه گرایی و خروج جهان از فضای تک قطبی هستند.

همزمان با شماری از بلوک های منطقه‌ای در جهان که به دلیل تزلزل پذیر بودن دلار، انجام مبادلات تجاری با ارزهای غیر از دلار آمریکا را اتخاذ کرده اند، پاکستان به عنوان همسایه شرقی جمهوری اسلامی ایران نیز از این راهبرد استقبال و خواهان بهره‌برداری توانمندی‌های منطقه کشورهای منطقه برای توسعه تجارت مشترک با بکارگیری ارزهای ملی (محلی) است.

به تازگی برخی رسانه های پاکستان از کنار رفتن دلار از مناسبات تجاری این کشور با روسیه خبر داده و نوشته اند که پاکستان برای خرید نفت از روسیه، توافق هایی با مسکو برای انجام پراخت آن با استفاده از یوآن چین انجام داده است.

تحولات ماه های اخیر در منطقه غرب آسیا و افزایش تمایل اعراب به سمت چین و کاهش وابستگی شان به آمریکا، افزایش گرایش کشورهای حوزه آمریکای لاتین به سمت روابط با چین و روسیه و اعلام خبر تمایل آرژانتین برای استفاده از ارز یوان در همکاری های تجاری با چین، تمایل برزیل به عنوان بزرگترین قدرت اقتصادی منطقه آمریکای لاتین به سمت افزایش همکاری ها با کشورهای بلوک شرق از جمله چین، تکاپوی قدرتهای نوظهور حوزه بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) به کنار گذاشتن دلار از معاملات تجاری و استفاده از ارزهای ملی یا یک ارز واحد ، تلاش های جدی سازمان همکاری شانگهای برای دلار زدایی از همکاری های تجاری میان اعضا... همگی حکایت از آن دارد که جهان تک قطبی و دوره سلطه دلار بر تجارت جهانی به پایان راه خود رسیده و نظم نوین جهانی با محوریت قدرتهای آسیایی و شرقی در حال شکل گیری است.

پاکستان طی سال‌های اخیر به ویژه از زمان آغاز طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین(CPEC)تحت فشار شدید دولت‌های غربی از آمریکا برای کاهش مناسبات تجاری و اقتصادی با پکن رقیب سرسخت واشنگتن قرار دارد، حال در این وضعیت اسلام‌آباد مصمم به حذف دلار از معاملات تجاری با پکن، جهت روان سازی همکاری‌ها خود با چین است.

ابتکار سوآپ ارزی اخیرا از سوی رئیس شورای بازرگانی پاکستان در سازمان همکاری شانگهای مطرح شد که هدف آن کاهش فشار دلار آمریکا بر ارزهای ملی سایر کشورها و از همه مهم تر، استفاده بهتر کشورها از پتانسیل‌های متقابل در توسعه تجارت فی مابین می‌باشد.

«عرفان اقبال شیخ» که همزمان ریاست فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع پاکستان را برعهده دارد، طی سخنرانی ویدئو کنفرانس در گردهمایی شورای بازرگانی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد: کشورهای منطقه برای تقویت ارتباطات تجاری و اقتصادی می بایست از ارزهای ملی استفاده کنند و برای این مهم اجرای سوآپ ارزی میان بازیگران مهم منطقه ‌که در سازمان همکاری شانگهای نیز حضور دارند، را در دستور کار قرار دهند.

خانم «نغمانه هاشمی» در همین خصوص طی مصاحبه با خبرنگار ایرنا در اسلام‌آباد اظهار داشت: کشورهای گام‌های عملی را برای حذف دلار و پیشروی به سمت جهانی عاری از تقابل یا نظارت اجباری آمریکا بر فعالیت تجاری دیگر کشورها برداشته‌اند.
وی که ۵ سال به عنوان معاون سفارت پاکستان در چین و سپس ۳ سال به عنوان سفیر پاکستان در پکن خدمت کرده است، گفت: اسلام‌آباد هرگز خواهان تقابل با ایالات متحده یا نادیده گرفتن روابط تاریخی میان دو کشور نیست اما تاریخ گواه شکنندگی این روابط است و اینکه چگونه بی اعتمادی همواره روابط پاکستان با آمریکا را تحت تاثیر قرار داده است.

این دیپلمات کهنه کار معتقد است که برعکس روابط پرتنش ما با آمریکا، چین همواره یک شریک معتمد و دوست دیرینه پاکستان شناخته شده و دیدگاه مردم پاکستان نیز نسبت به چین مثبت و همه در داخل از تقویت بیش از پیش همکاری‌های دوجانبه با چینی‌ها حمایت می‌کنند.

وی گفت که پاکستان به روابط خود با آمریکا نیز اهمیت قائل است و دوستی قوی و عمیق ما با چینی‌ها هرگز به معنای پشت کردن به روابط با آمریکایی‌ها نیست اما کشورهای منطقه و جهان می‌دانمد که آمریکا برعکس چین آغازگر ده‌ها جنگ در اقصی نقاط جهان است اما چین هرگز نگاه سوء به حاکمیت و تمامیت ارضی دیگر کشورها ندارد و توسعه، همکاری و دوستی با رویکرد برد-برد را دنبال می‌کند.

نغمانه هاشمی اظهار داشت که عموم مردم پاکستان به آمریکا بی اعتماد هستند، روابط ما در طول تاریخ در زمینه‌های مختلف به ویژه دیپلماتیک، نظامی و امنیتی ثبات نداشته و این را آمریکایی‌ها قبول دارند که چین به عنوان همسایه پاکستان حق توسعه روابط میان یکدیگر دارد و نباید پاکستان را در این خصوص تحت فشار قرار داد.

وی افزود: چینی‌ها خردمند هستند و تلاش می‌کنند در دوستی و همکاری با سایر کشورها لطمه‌ای به اعتماد متقابل وارد نشود، اما برعکس آن آمریکایی‌ها همواره در تلاش برای سلطه و یورش هستند. کاری که آمریکا با افغانستان و دیگر ملت‌های مسلمان کرد هرگز فراموش شدنی نیست. چینی‌ها هرگز در اعمال تروریسم اقتصادی دست نداشته‌اند و اما این سنتی از جانب غرب آغاز شد، غربی‌ها دنبال دیکته کردن هستند اما چینی‌ها به نظر دیگر ملت‌ها احترام گذاشته و نظام و دولت‌ها در سایر کشورها را قبول دارند و هرگز تمایلی برای تغییر رژیم ندارند.

سفیر پیشین پاکستان در چین، با استقبال از تلاش‌ کشورها برای تجارت منهی دلار، گفت: متاسفانه آمریکا از دلار به عنوان یک ابزار سیاسی یا یک سلاح دیپلماتیک علیه سایر کشورها استفاده می‌کند لذا کشورها برای نجات از فشارهای خارجی در تکاپوی بکار گیری ارزهای ملی و محلی خود برای تجارت فی مابین هستند.

**توسعه مناسبات اسلام آباد-پکن به رغم ملاحظات واشنگتن

پاکستان و چین به عنوان دو کشور همسایه، از روابطی دیرینه و ریشه دار برخورداند و به ویژه در سال های گذشته، روابط این دو کشور از روابط دوستانه فراتر رفته و یکدیگر را متحدین آهنین و ناگسستنی می دانند.

احساس نیازهای راهبردی و متقابل اسلام آباد و پکن به یکدیگر در زمینه های گوناگون اقتصادی و تجاری، سیاسی، نظامی، دفاعی و امنیتی سبب شده است که حلقه های اتصال دو کشور در شرایط کنونی پس از فراز و نشیب های بسیار در روابط پاکستان و آمریکا محکم تر از هر زمان دیگر در گذشته باشد.

در نگاه نخست و سطحی به وضعیت اقتصادی پاکستان و چین، شاید اینگونه به نظر برسد که در معادله روابط دو کشور، پاکستان به دلیل نیازهای شدید به رشد اقتصادی و تولید انرژی، نیازمند برداشتن گام های بیشتر به سوی چین است اما دقیق تر به روابط این دو کشور همسایه و با درنظر گرفتن موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونومیک پاکستان، می توان به عمق نیاز پکن به همسایه خود اسلام آباد که مناسبات اقتصادی با آن همواره مورد ظن و انتقاد طرف آمریکایی بوده است، پی برد.

روز گذشته (شنبه) وزیر امور خارجه چین طی کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای پاکستانی خود در اسلام‌آباد در واکنش به ملاحظه غرب از جمله آمریکا درباره روابط چین با پاکستان، گفت که مردم پاکستان منتظر هستند تا شاهد گام‌های عملی آن کشورهایی باشند که فقط مدعی دوستی و شراکت هستند اما برعکس این کشورهای مدعی، چین دوست پاکستان است و مصمم به حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور و ثبات اقتصادی آن است.
«مسعود خالد» که به طولانی ترین سفیر پاکستان در چین معروف است، طی گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا اظهار داشت: به طور سنتی، پاکستان روابط خوبی با ایالات متحده و چین دارد. اسلام‌آباد یکی از متحدان غیرناتو ایالات متحده شناخته می‌شد، اما در طول زمان این رابطه شاهد فراز و نشیب های بزرگی بود.

وی که از دیماه ۹۱ تا خرداد ۹۸ به عنوان سفیر پاکستان در پکن حضور داشت گفت که پاکستان توانست با چین روابطی چند بعدی ایجاد کند و ارزش خود را ثابت کند. کمک‌های چین به پاکستان ثابت بوده است و ما برای این مشارکت که لنگر صلح و ثبات منطقه است، ارزش زیادی قائل هستیم.

مسعود خالد افزود: با توجه به رقابت فعلی بین ایالات متحده و چین، پاکستان نیز نسبت به افزایش قطبی شدن در محیط منطقه ای و جهانی احساس نگرانی می کند. پاکستان نمی خواهد بخشی از سیاست بلوک باشد اما مایل است مسیرهای دوجانبه هر دو رابطه را بر اساس منافع متقابل و در راستای منافع ملی خود دنبال کند.

وی گفت: طرح راهروی اقتصادی "سیپک" برای ارتباط منطقه‌ای به ویژه توسعه پاکستان مهم است. پاکستان به پیشبرد این پروژه مهم ادامه خواهد داد. پاکستان به عنوان عضوی از سازمان‌های همکاری اقتصادی و همکاری شانگهای بخشی از منطقه ای است که چین همسایه آن است، به دنبال تقویت همکاری و اتصال اقتصادی منطقه ای است. بنابراین، پاکستان همسویی با پیشرانه های ژئواقتصادی در منطقه و جستجوی مشارکت های سودمند متقابل را مهم می داند.

این دیپلمات سابق پاکستان افزود: توسعه روابط قوی با چین و اجتناب از پیوستن به رقابت قدرت‌ها، تنها راه برای توسعه این منطقه و مبارزه با نیروهای ستیزه جو و افراط گرایی است که در جهت بی ثبات کردن این منطقه هستند.

وی تاکید کرد: این یک واقعیت است که مرکز ثقل اقتصادی در حال انتقال به آسیا به رهبری چین است. همه کشورها از جمله کشورهای غربی در حال تنظیم مجدد سیاست های خود بر این اساس برای بهره مندی از تحول اقتصادی جدید در آسیا هستند. یک تغییر بزرگ در حال وقوع است. اگر قدرت‌های بزرگ به جای رقابت ژئوسیاسی، به همکاری اقتصادی منطقه‌ای اولویت بدهند، جهان برای همه ملت‌ها امن‌تر خواهد بود.

مسعود خالد اظهار داشت: چین یک سیاست غیر مداخله جویانه مبتنی بر همکاری اقتصادی برد برد را دنبال می کند. طرح نوین "کمربند و جاده" کشورها را به خود جذب کرده است زیرا آنها آن را به نفع خود می دانند. کمک‌های چین بدون چشم داشت و یا مطالبات پنهانی است. چینی‌ها می خواهد با همکاری با کشورهای خارجی به اقتصاد خود کمک کند و همچنین مزایای توسعه خود را با دیگران به اشتراک بگذارد.
خانم «فرحت آصف» کارشناس امور چین و رئیس اندیشکده پاکستانی مطالعات صلح و دیپلماتیک در اسلام‌آباد طی گفت‌وگو با ایرنا گفت: افکار عمومی در پاکستان همواره نسبت به روابط با آمریکایی‌ها بی اعتماد است در عین حال اسلام‌آباد برای ترمیم این روابط و همکاری سازنده میان دو کشور تلاش کرده است.

وی اظهار داشت: جایگاه همکاری با چین در پاکستان بسیار قوی است و بسیاری از نیروهای سیاسی و رهبران نظامی کشور حامی تقویت مناسبات همه جانبه با پکن هستند و از طرفی دیگر پاکستان مشارکت دفاعی، نظامی و اقتصادی با ایالات متحده را نیز مهم می داند هرچند متحمل رقابت قدرت‌های بزرگ در منطقه نیست و مصمم است تا روابط دوجانبه خود با سایر کشورها از جمله چین، علیه روابط با دیگر کشورها تصور نشود.

این کارشناس پاکستانی با اذعان به تمایل کشورها برای تجارت بدون فشار کشور ثالت و یافتن راهکارهایی برای نجات از چالش تحریم و نفوذ دلار آمریکا، اظهار داشت: این حق طبیعی کشورها است که ابتکارات اقتصادی آنان و یا فعالیت تجاری با سایر کشورها بدون نظارت یک کشور خاص و یا سلطه ارز خارجی انجام شود.

وی با تاکید بر اهمیت همکاری‌های اقتصادی پاکستان با چین و کشورهای همپیمان در شرق و غرب آسیا، گفت: نفوذ دلار و کاهش ذخایر ارزی پاکستان مشکلاتی را برای معیشت مردم و اقتصادی این کشور به وجود آورده که البته استفاده از ارزهای محلی برای غلبه بر این بحران می‌تواند کارساز باشد.
https://irna.ir/xjMp88
**رئیس شورای عالی قضایی عراق به ایران سفر می‌کند
معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه از سفر رئیس شورای عالی قضایی عراق به جمهوری اسلامی ایران خبر داد.

کاظم غریب‌آبادی اظهارداشت: بنابر دعوت حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی‌اژه‌ای رئیس قوه قضاییه، فائق زیدان رئیس شورای عالی قضایی عراق، فردا سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت برای یک دیدار رسمی ۲ روزه وارد جمهوری اسلامی ایران خواهد شد.

غریب‌آبادی افزود: در این دیدار که با هدف توسعه و تعمیق همکاری‌های حقوقی و قضایی میان ۲ کشور انجام می‌شود، موضوعات مختلفی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و ۲ یادداشت تفاهم همکاری نیز به امضا خواهد رسید.
https://irna.ir/xjMpwx
**اعتراف اتاق‌فکر آمریکایی؛ سرنوشت ایالات متحده مشابه دوران فروپاشی شوروی؟
مرکز مطالعاتی «نشنال اینترست» نوشت، دولت «جو بایدن» اذعان دارد که ساختار اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ایالات متحده دیگر کارآیی ندارد، شکاف داخلی و مشکلات بین المللی واشنگتن هم موفقیت اصلاحات را تاحدودی غیرممکن کرده و شرایطی شبیه دوران فروپاشی شوروی را پدید آورده است.

«کارلوس روآ» کارشناس و سردبیر اجرایی نشریه مرکز پژوهشی فوق، روند فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را با وضعیت کنونی ایالات متحده آمریکا مقایسه کرده و آورده است، «میخائیل گورباچف» مدت کوتاهی پس از به قدرت رسیدن به عنوان دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی، در یک سخنرانی نیاز به تغییر در این کشور را اعلام کرد.

تلاش گورباچف برای اصلاح سیستم سیاسی و اقتصادی رو به نابودی شوروی عنوان پرسترویکا به خود گرفت. وی بعدها در سازمان ملل تصریح کرد که این اقدام مسکو تلاشی برای تطبیق با کارکردهای جدید و تغییرات اساسی در جامعه به عنوان یک بازسازی کلی بوده است. با همه خوش بینی ها اما پرسترویکا شکست خورد زیرا نظام شوروی توانایی انجام چنین تغییرات عظیمی را نداشت و فروپاشید.

مدتی است که تحلیلگران نظام بین الملل همین روند را برای آمریکا نیز بیان می کنند. سخنرانی اخیر «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی ایالات متحده در مورد تجدید رهبری اقتصادی آمریکا در موسسه بروکینگز هم نشانگر تغییر عمیق در تفکر استراتژیک و نگاه اقتصادی آمریکا است. وی در واقع اعتراف کرد بسیاری از کارهایی که ایالات متحده در چند دهه انجام داده یا بیان کرده، اشتباه بوده اند. سالیوان اذعان داشت که اصلاحات دردناک و فوری برای واشنگتن ضروری است.

کارشناس این موسسه تاکید دارد: همانگونه که گورباچف نیاز به تغییر و اجرای اصلاحات را تشخیص داد که البته دو مقوله متفاوت بودند که در نهایت شکست خورد؛ آیا دولت بایدن در مسیر تجربه همان درس دردناک قرار دارد؟

تکرار ادبیات ترامپ در دولت بایدن

طبق تحلیل این اندیشکده، سخنرانی سالیوان تنها منعکس کننده دیدگاه های فردی او نیست و در چارچوب طرح کلی دکترین اقتصاد بین الملل دولت بایدن قابل بحث است که از مدت ها قبل در دولت آمریکا در حال توسعه بود. سخنان وی رد کامل سیاست‌های اقتصادی بازار آزاد ایالات متحده در چهل و چند سال گذشته بود و این نظر را به چالش کشید که بازارها همیشه کارآمد هستند و آزادسازی عمیق تجاری به آمریکا کمک می‌کند تا همیشه برتر باشد.

سالیوان خاطرنشان کرد که بسیاری از سیاست‌ های اقتصادی بین‌المللی، مبتنی بر این تصور که ادغام اقتصادی می‌ تواند منجر به پذیرش ارزش‌ های سیاسی غربی توسط کشورها شود، کاملاً اشتباه بود. این اتفاق آشکارا در مورد چین به وقوع پیوست.
سالیوان می گوید علاوه بر این مسائل، دو چالش جدید وجود دارد: بحران آب و هوا و نابرابری اقتصادی، که مورد دوم تا حدی نتیجه تفکر اقتصادی باقیمانده از قبل است. وی تاکید می کند که به رویکردی جدید در اقتصاد نیاز است تا واقعیت های جدید، از جمله بازگشت سیاست صنعتی را در نظر بگیرد. به همین دلیل دیدگاه های مشاور امنیتی ملی بایدن تکرار اظهارات دونالد ترامپ به نظر می رسند اما با ادبیاتی متعادل تر.

به گفته سالیوان، دستور کار دولت بایدن، بر ظرفیت ساخت، تولید و نوآوری متمرکز است. اولین قدم برای رسیدن به چنین چیزی، سرمایه گذاری در داخل از طریق استراتژی صنعتی مدرن آمریکایی است. در کل وی بر این امر تاکید دارد با توجه به تغییر شرایط و واقعیت های اقتصادی در داخل و در عرصه بین الملل، رویکردی جدیدی برای اقتصاد مورد نیاز است.

شکست اجماع جدید واشنگتن

طبق تحلیل نشنال اینترست، اگرچه اظهارات سالیوان مورد استقبال قرار می گیرد، اما اعتراف به وجود مشکل، تنها نخستین گام برای رسیدگی و حل آن است. دولت بایدن با سه مانع بزرگ مواجه است که تلاش‌ آن برای اصلاحات را اگر به طور کامل از بین نبرد، ناکام خواهند گذاشت.

اولین مساله نامگذاری این سیاست اقتصادی جدید به عنوان «اجماع جدید واشنگتن» است که آشکارا ارجاعی به اجماع قدیمی و مبتنی بر بازار آزاد واشنگتن است. این نشان می دهد که ایالات متحده قادر به رها شدن از تفکرات پیشین و رسیدن به پارادایم جدید نیست.

موضوع دوم، نبود صداقت در دولتمردان و سیاستگذاران ایالات متحده است که می گویند هدفشان برقراری روابط با چین است. خود سالیوان تاکید دارد که ایالات متحده در ابعاد چندگانه با چین رقابت می کند، اما به دنبال رویارویی یا درگیری نیست و برای مدیریت مسئولانه رقابت و تا حدممکن همکای با پکن تلا می کند. این ادعایی توخالی و دروغین است زیرا به عنوان نمونه کنترل صادرات نیمه هادی ها و مقابله با شرکت های چینی نمونه های بارز دشمنی با این کشور است.

طبق این تحلیل، کنار آمدن آمریکا با چین به معنای عقب نشینی واشنگتن از نظام تک قطبی است حال آنکه ایالات متحده می خواهد این نظم را حفظ ‌کند و حتی یک اینچ هم به خودنمایی چشم انداز نظام چندقطبی فرصت نمی دهد.

موضوع سوم و مهم تر این است که باوجود سخنان سالیوان، هنوز مشخص نیست که آیا چنین تغییری می‌ تواند به طور واقع بینانه در این مقطع و در شرایط سیاسی -اجتماعی-اقتصادی ایالات متحده محقق شود یا خیر. تاثیر ویروس کرونا و جنگ در اوکراین و واکنش واشنگتن به این رویدادها حکایت از آن دارند که باید در عملیاتی شدن اصلاحات از سوی واشنگتن تردید داشت زیرا موقعیت آن بسیار ضعیف تر از گذشته است و وحدت سیاسی داخلی نیز طی سه سال گذشته از بین رفته است.

«مالکوم کییونه» سوئدی معتقد است خطرناک‌ ترین دوره برای یک نظام سیاسی زمانی است که سال‌ ها و دهه‌ ها یک بحران را نادیده گرفته است و در نهایت، بدون پشتوانه ای مطمئن سعی ‌کند به طور گسترده اطلاحات انجام دهد. در این مرحله است که بیشترین احتمال برای وقوع انقلاب های سیاسی وجود دارد. انقلاب فرانسه، سقوط سلسله Qing یا فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از آن دست هستند.

نویسنده در بخش پایانی تحلیل خود تحت عنوان «آیا دیگر فرصتی وجود ندارد؟» آورده است، در این شرایط زمانی، اجرای یک استراتژی صنعتی در ایالات متحده حتی اگر امکان پذیر باشد، آسان نخواهد بود. اگرچه ایالات متحده هنوز ثروتمند و پرقدرت است اما با شکاف سیاسی داخلی و چالش‌ های خارجی گوناگون دست به گریبان است. شاید نگران‌کننده‌تر از همه، منافع داخلی قدرتمندی باشد که در برابر هر تغییر رادیکالی مقاومت می کند. سیاستگذاران و کارشناسان آمریکایی باید به واقعیات کنونی کشورشان بپردازند و با پیامدهای آن مقابله کنند. در غیر این صورت، این خطر ایالات متحده را تهدید می کند که روزی همچون پادشاهی فرانسه، با پرتاب سنگ از سوی شهروندان خشمگین از پشت بام‌ها بیدار شود؛ این شاید پیش درآمد و مقدمه ای باشد برای یک رویداد بزرگ.
https://irna.ir/xjMjdk
**تعداد تلفات غیرنظامیان در سودان به۴۸۱ نفر رسید/ ریاض: مذاکره جده برای آتش بس کوتاه مدت است
منابع خبری از افزایش شمار قربانیان غیرنظامی درگیری ها در سودان به ۴۸۱ نفر در سایه آغاز مذاکرات مقدماتی دو طرف درگیر در جده عربستان برای برقراری آتش بس موثر و موقت خبر دادند.

اتحادیه پزشکان سودان اعلام کرد که تعداد کشته شدگان غیرنظامی درگیری ها میان ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع به ۴۸۱ نفر رسید.

این اتحادیه همچنین اعلام کرد که از ابتدای این درگیری ها تا کنون ۲۵۶۴ غیر نظامی مجروح شدند.

از سوی دیگر، وزارت خارجه عربستان اعلام کرد که نمایندگانی از ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع از روز شنبه گفت وگوهای مقدماتی در جده به منظور ایجاد آتش بس موثر و کوتاه مدت را آغاز کرده اند.

بر اساس بیانیه وزارت خارجه عربستان، هدف از این مذاکرات تسهیل روند رسیدن کمک های بشردوستانه، بازگرداندن خدمات اساسی و ایجاد برنامه زمانی برای انجام مذاکرات گسترده در راستای ایجاد آتش بس دائم برای درگیری ها است.

در این بیانیه آمده است که بررسی اقدامات امنیتی میان طرف های درگیری به منظور انجام موارد ذکر شده آغاز شده است.

دولت عربستان اعلام کرد که ریاض و واشنگتن طرف های سودانی را به جدی بودن در گفت وگو تشویق کردند و از آن ها خواستند که فضای مثبت مذاکرات مقدماتی در جده را حفظ کنند.

با وجود برخی تلاش های دیپلماتیک برای پایان درگیری در سودان و تمدید چندباره آتش بس بین دوطرف درگیر، نبردها هر از چند گاهی در خارطوم پایتخت این کشور روی می دهد.

گزارش های سازمان جهانی بهداشت نیز حاکی است که درگیری های سودان از ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) تاکنون صدها کشته و هزاران نفر دیگر از جمله امدادگران سازمان ملل را مجروح کرده و ده ها هزار نفر نیز وادار به فرار از مناطق درگیری و رفتن به سمت ایالت های دیگر و یا کشورهای همسایه مانند مصر و چاد شده اند.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف هم در گزارشی از وجود بررسی هایی خبر داد که نشان می هد در هر ۷ ساعت یک کودک سودانی کشته یا زخمی می شود.
https://irna.ir/xjMpwD