به گزارش خبرنگار ایرنا، عمارت تشریفات وزارت امور خارجه روسیه در مسکو از دقایقی قبل میزبان دکتر حسین امیرعبداللهیان، سرگئی لاوروف، فیصل المقداد و مولود چاووشاوغلو است تا درباره حل مسائل سوریه در چارچوب سیاسی گفتوگو کنند.
قبل از آغاز این نشست، حسین امیرعبداللهیان و فیصل مقداد وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه در مسکو با یکدیگر دیدار کردند.
وزیر امور خارجه ایران بامداد چهارشنبه در بدو ورود به مسکو گفت: امیدواریم نشست چهارجانبه مسکو پیام قوی مبنی بر تمرکز ترکیه و سوریه بر راه حل سیاسی صادر کند.
امیرعبداللهیان افزود: سال گذشته شرایط خیلی سختی در منطقه ایجاد شد و احتمال بروز درگیری نظامی در مناطق مرزی سوریه از سوی ترکیه قوت گرفت. تلاش دیپلماتیک زیادی انجام شد که مانع وقوع یک جنگ و درگیری جدید در منطقه و مرز مشترک ترکیه و سوریه شویم.
آخرین تکاپوها در چارچوب همکاری های این چهار کشور مربوط به اجلاس وزیران دفاع بود که اوایل اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ به میزبانی مسکو برگزار شد.
پیش از آن، چهار کشور اواخر فروردین ماه در سطح معاونان وزارت امور خارجه در پایتخت روسیه، مذاکراتی در این راستا داشتند.
آنچه که از این نشست ها در قالب گزارش های خبری و بیانیه های پایانی، به افکار عمومی اطلاع رسانی شده است که این ابتکار عمل ایران و روسیه برای پایان دادن به مناقشه میان ترکیه و سوریه، با گام هایی رو به جلو در مسیر پایان ۱۲ سال چالش در روابط آنکارا – دمشق همراه بوده است.
پیش از این، سخنگوی وزارت امور خارجه با اعلام خبر سفر امیرعبداللهیان به مسکو، در نشستی خبری گفته بود: جمهوری اسلامی ایران همواره بر حل و فصل مسائل و اختلافات میان سوریه و ترکیه تاکید داشته و در همین چارچوب تماس ها و گفتوگوهای دوجانبهای هم با مقامات دمشق و آنکارا انجام داده است.
کنعانی به نشست های روند آستانه اشاره کرد و یادآور شد: ایران همواره در این نشستهای چهارجانبه تاکید کرده است که ضمن درک مسائل امنیتی ترکیه در سوریه معتقد هستیم که این موضوعات راهکار نظامی ندارد؛ در این نشست ها پیشرفت های خوبی حاصل شده و روندهای خوبی هم شکل گرفت و این نشست با اراده سیاسی چهار شرکت کننده میتواند خروجی خوبی داشته باشد و اختلافات ترکیه و سوریه حل و فصل شود.
مذاکرات چهارجانبه مسکو در حالی روز چهارشنبه با هدف حل و فصل مسائل آنکارا – دمشق برگزار می شود که کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو، چشم انداز این مذاکرات را روشن و نویدبخش در ایجاد سازوکارهای بومی برای حل مسائل منطقه با بهره گیری از ظرفیت کشورهای منطقه خواند.
انتظارات دمشق و آنکارا از مذاکرات چهارجانبه
به گفته تحلیلگران، پایان دادن به حضور نظامی ترکیه در مرزها و خاک سوریه، مبارزه با تروریسم و تأکید بر خودداری از دخالت در امور روسیه از مهمترین محورهای مورد نظر دمشق در مذاکرات چهارجانبه است.
آنکارا هم تلاش میکند تا اقدامات لازم برای مبارزه با تروریسم را با سه کشور دیگر هماهنگ کرده و با تمرکز بر روند مذاکرات سیاسی، برای بحران پناهجویان و بازگشت آبرومندانه آنها به سوریه هم رایزنی و برنامهریزی کند.