مهدی اله پور روز چهارشنبه درگفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگر در مفاهیم قوانین مجازات اسلامی تعمق کنیم، در فلسفه اصلی مجازاتها ،چیزی جز بازسازی اخلاقی مجرم و بازگشت وی به جامعه نخواهیم دید. موضوعی که در سند تحول قضایی پیش بینی شده و اصلاح مجریان از طریق استفاده از نهاد های ارفاقی از جمله مجازاتهای جایگزین حبس طراحی و پیگیری شده است.
وی بیان کرد: خوشبختانه از سال ۱۳۹۲ مجازات جایگزین حبس به عنوان یک نوآوری بسیار خوب در قانون مجازات اسلامی ایجاد شده است که درحوزه های مختلف از جمله حفاظت محیط زیست با عنوان احکام سبز، فعالیتهای عام المنفعه را جایگزین حبس می کند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی افزود: متخلفان محیط زیستی با بازگشت به طبیعت برای جبران آسیبی که به آن منطقه وارد نمودند، با حکم سبز و نگاه ویژه و باز حوزه قضایی گام بر می دارند.
وی اظهار کرد: این آراء برای کسانی صادر می شود که اقدام به تخریب محیط زیست می کنند و یا در برخی موارد دارای تخلفاتی دیگر میباشند و قاضی پرونده مجازات حبس متخلف را تبدیل به اقدام عام المنفعه در راستای حفاظت از محیط زیست میکند.
اله پور تاکید کرد: خوشبختانه قضات دادگاهها با درک کاملی از حساسیت حفاظت محیط زیست و با تسلط بر قانون، علاوه بر جزای نقدی، انجام یک فعالیت اجتماعی شایسته را بر عهده فرد خاطی گذاشته و حکم جایگزین را به نفع محیط زیست بر حسب نیاز در همان منطقه و یا مناطق دیگر صادر می کنند که بسته به نیاز زیست محیطی مناطق متغیر است.
وی با اظهار امیدواری از اینکه صدور چنین احکامی تبدیل به رویه شود، افزود: متخلفان حوزه حفاظت محیط زیست بایستی آگاه باشند، در صورت خسارت رساندن به محیط زیست، مراجع قضایی بر اساس قانون با آنها برخورد و حکم مناسب را صادر میکند.
خواف سرآمد احکام سبز در خراسان رضوی
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در خصوص تعداد آراء سبز صادره حوزه استان خراسان رضوی بیان کرد: در سال ۱۴۰۱ تعدادی رأی سبز محیط زیستی توسط قضات توانمند و دوستدار محیط زیست استان در ۹ شهرستان استان صادر شد، که شهرستان مرزی خواف، دارای بیشترین آرای سبز صادره محیط زیستی بوده است.
اله پور افزود: در شهرستان مرزی خواف با وجود حضور هر ساله قاچاقچیان حیات وحش در این شهرستان و نیز تخریب های جبران ناپذیر این حوزه از طریق صنایع و معادن دارای آلودگی زیست محیطی، همکاری بسیار ارزشمندی را از حوزه قضایی و دادستانی این شهرستان با محیط زیست استان صورت پذیرفت و از حمایت ها و پشتیبانی های حوزه قضایی شهرستان در خصوص برخورد قاطع با این متخلفین، تقدیر کرد.
وی در ادامه از همکاری و نگاه سبز دستگاه قضایی در سایر شهرستان های استان از جمله درگز، قوچان، تربت جام، تربت حیدریه ، فریمان ، سبزوار ، رشتخوار و مشهد که به ترتیب دارای بیشترین احکام سبز در سطح استان می باشند، تشکر نمود.
مدیر کل محیط زیست خراسان رضوی گفت: صدور این قبیل احکام، در کاهش یا تکرار نشدن جرم نقشی موثر ایفا میکند و این مجازاتها میتواند هم به نفع مجرم و هم به نفع جامعه و خانواده واقع شود و در جهت عدالت ترمیمی با کاهش تبعات ناشی از حبس، تاثیر خوبی در فرد داشته باشد، ضمن اینکه فرصتی دوباره برای بازگشت به زندگی سالم برای مجرم را فراهم میکند.
۲۱ درصد مساحت ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش اداره کل حفاظت محیط زیست قرار دارد و این اداره به ازای هر ۲۵ هزار هکتار یک محیطبان دارد و مساحت زیستگاههای این استان نیز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.
خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.
حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دو زیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست میکنند.
گونههای شاخص حیات وحش این استان شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است.