محمدرضا ملکی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دفتر نمایندگی اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی تربتحیدریه با بهره مندی از یک کارشناس در ساختمان پژوهشکده زعفران شهرستان و بصورت محدود فعال شده است که نمی تواند پاسخگوی حجم بالای نیاز صنعتگران و صنوف منطقه باشد.
وی همچنین به ایجاد دفتر گمرک تربتحیدریه در سال ۱۳۹۶ اشاره کرد و گفت: این نمایندگی تا پارسال چند نوبت غیر فعال شد بطوریکه تجار و بازرگان شهرستان مجبورند اقلام صادراتی خود را با کد گمرکی دیگر شهرهای خراسان رضوی به خارج از کشور صادر کنند.
ملکی با بیان اینکه اکنون دست کم ۱۲ قلم کالا از تربت حیدریه به خارج از کشور صادر میشود، افزود: با در نظر گرفتن توسعه صادرات منطقه انتظار داریم قول مساعد پارسال ناظر گمرکات خراسان رضوی برای فعال شدن کد گمرکی ویژه تربتحیدریه هرچه زودتر فعال شود زیرا در زمان حاضر امور مربوط به تشریفات گمرک در خارج از شهرستان و با شرایط سخت تری انجام می شود.
وی گفت: این در حالیست که فقط در یک مورد توانمندی منطقه؛ مجوز ایجاد پایانه صادراتی زعفران تربت حیدریه اسفند پارسال برای استقرار در شهرک صنعتی شماره ۲ شهرستان صادر و هم اکنون در مرحله تخصیص زمین و ساخت و ساز است.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت تربتحیدریه همچنین گفت: ۴۰ درصد فعالیتهای اقتصادی شهرستان مرتبط با حوزه صنعت، معدن و تجارت است بنابراین توجه و حمایت بیشتر به این حوزه برای رشد شاخص های اقتصادی ضروریست.
ملکی افزود: هم اکنون ۲ شهرک و یک ناحیه صنعتی در زمینی به مساحت ۲۰۷ هکتار و با ۱۰۵ هکتار فضای صنعتی و حجم سرمایهگذاری ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان با اشتغالزایی افزون بر ۲ هزار و ۵۰ نفر در تربت حیدریه فعال است و ۸۸ واحد صنعتی به کار تولید مشغولند.
وی با برشمردن دیگر فرصت های صنایع منطقه اضافه کرد: پارسال افزون بر ۷۴ فقره جواز تاسیس واحد صنعتی در تربت حیدریه با حجم سرمایهگذاری ۶۳۳ میلیارد تومان و پیشبینی اشتغال هزار و ۶۲۳ نفر در رشتههای صنایع غذایی، شیمیایی، سلولوزی، کانیهای غیرفلزی و صنایع فلزی محصولات بهداشتی و دارویی و کانیهای معدنی فلزی و غیرفلزی صادر شد.
ملکی تصریح کرد: همچنین پارسال ۱۰ فقره پروانه بهرهبرداری واحد صنعتی با حجم سرمایهگذاری ۳۱۷ میلیارد تومان و اشتغال مستقیم ۱۶۵ نفر در حوزههای مختلف تربت حیدریه صادر شد.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت تربتحیدریه همچنین گفت: پارسال ۶ واحد صنعتی راکد تربت حیدریه احیا و اکنون با احتساب مجتمع فولاد پروان زاوه پنج واحد صنعتی و معدنی بزرگ در این منطقه از خراسان رضوی فعال هستند.
ملکی به دیگر طرحهای بزرگ صنعتی در دست تکمیل تربت حیدریه اشاره و اظهار کرد: ۲۱ طرح بزرگ و کوچک در دست ساخت نظیر مجتمع فولاد رخ تربتحیدریه با ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی، کاشی کف شرکت زرین با ۳۵ درصد پیشرفت، شرکت احیا ریل ایرانیان با ۵۷ درصد پیشرفت در زمینه تولید تعمیر و بازسازی و تولید واگن قطار نشان از مزیت نسبی و توانمندی بالای منطقه در حوزه صنعت دارد.
وی اظهار کرد: هم اکنون و با وجود برخی مشکلات و موانع؛ از مجموع ۶۲ واحد معدنی تربت حیدریه ۳۲ معدن فعال و به تولید ۱۲ ماده متنوع با اشتغال مستقیم افزون بر هزار و ۴۰۰ نفر مشغول هستند.
ملکی عمده ترین چالش حوزه معدن تربت حیدریه را وجود معارضان محلی و سهمخواهی مجاوران عنوان و اظهار کرد: همین موضوع باعث غیرفعال شدن برخی معادن شده است که در این رابطه نقش و تشریک مساعی دهیاران و بخشداران شهرستان می تواند مشکل را برطرف کند.
رییس اداره صمت تربت حیدریه تصریح کرد: فعالیت مستمر و تقویت بنیه کارشناسی ادارات استاندارد و گمرک در این شهرستان به طور قطع باعث شتاب بخشی امور و کمک به حوزه های مختلف اقتصادی می شود که در این رابطه حمایت مسوولان و دستگاههای بالادستی را خواستاریم.
ملکی عمده اقلام و کالاهای صادراتی تربت حیدریه را شامل سیمان، زعفران، کاشی، انواع کانی های معدنی، سنگهای صنعتی و فراورده های لبنی، رنگ، ابریشم، فرش، گچ سفید و محصولات فرآوری شده بخش کشاورزی اعلام کرد.
تربت حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد مقدس به عنوان قطب کشاورزی و تولیدات دامی دارای مزیت نسبی در سایر بخش ها و سواپ نفتی (مبادله یا تهاتر) هم هست.