تهران- ایرنا- مدیر انتشارات گلگشت، ناشر کتاب‌های ورزشی گفت: هدف‌مان در نقطه شروع این بود که کتاب زندگی بیست نفر از قهرمانان داخلی‌مان را بنویسیم. ولی مشکل این است که اکثر ورزشکاران و به خصوص فوتبالیست‌ها علاقه ندارند راجع به زندگی‌شان صحبت کنند.

ماشاالله صفری، یکی از ناشران سی و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با یادآوری این که نشر گلگشت بنیانگذار ادبیات ورزشی در کشور است در گفت‌ وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: دو عنوان کتاب درباره قهرمانان کُشتی کشور منتشر کرده‌ایم که شامل زندگی امامعلی حبیبی دارنده اولین مدال طلای المپیک ایران و علیرضا حیدری یکی از پرمدال ترین کشتی گیران ایرانی می‌شود.

وی افزود: همچنین کتاب‌هایی درباره محمدعلی کلی، قهرمان مشت زنی (بوکس) و راجر فدرر تنیس باز سوییسی داریم. بقیه کتاب‌هایی که داریم اکثرا مرتبط با فوتبال است. کتاب معجزه ذهن هم شامل مصاحبه‌های دکتر خسروحمزه، روان شناس با مدال آوران المپیک داخلی می‌شود. او تحلیل روان شناسی کوتاهی از هر کدام از مدال‌آوران داشته است.

وی با بیان این‌که کتاب های خوب بازار جهانی را ترجمه می کنیم افزود: کتاب‌هایی که درباره زلاتان، دیوید بکام، محمدعلی کلی، رونالدو و مسی منتشر کرده‌ایم بسیار پرفروش شده‌اند. ادبیات ورزشی گونه‌ای جدید از ادبیات در دنیا است که از دهه‌ی نود میلادی در انگلستان شکل گرفت و اواخر همان دهه در اروپا همه‌گیر شد. کتاب زلاتان ابراهیموویج به نام من زلاتان هستم که به بیش از ۲۲ زبان ترجمه‌شده است.

صفری با اشاره‌ای به تاریخچه این انتشاراتی توضیح داد: انتشارات گلگشت سال ۱۳۷۳ تاسیس شد و ابتدا در زمینه‌های مذهبی و روانشناسی اجتماعی مشغول به کار شد. اما در سال ۱۳۹۱ با ورود نیروهای جوان خط مشی خود را تغییر داد و تبدیل به اولین و تنها ناشر تخصصی ادبیات ورزشی در کشور شد. در بازار کمبود این موضوع را احساس کردیم. انگیزه مان این بود که کتاب بیست نفر از قهرمانان داخلی‌مان را بنویسیم. فعلا دو نفرشان را پیدا کرده ایم.

انگیزه مان این بود که کتاب بیست نفر از قهرمانان داخلی‌مان را بنویسیم. فعلا دو نفرشان را پیدا کرده ایم

وی در پاسخ به این سوال که چرا تعداد کتاب‌های زندگی‌نامه‌ای فوتبالیست‌های داخلی کم است گفت: دسترسی به بازیکنان فوتبال و راضی کردن شان سخت است. صحبت هایی کرده ایم و ممکن است امسال زندگی نامه دو نفر را منتشر کنیم.

وی گفت: اکثر فوتبالیست ها علاقه ندارند راجع به زندگی‌شان صحبت کنند. علیرضا حیدری، کشتی‌گیر خیلی راحت از همه بالا و پایین زندگی و شکست و پیروزی اش صحبت می کند. این کتاب خیلی مورد استقبال قرار گرفت. حتی سال ۹۸ فینالیست جایزه جلال شد. پیشکسوتان ما باید به این فرهنگ برسند که کتاب زندگی‌نامه‌ای پدیده لازمی است. آنها باید از خودشان یک تاریخ شفاهی مکتوب به جا بگذارند تا جوانان بخوانند و لذت ببرند. این کتاب ها می تواند آموزنده باشد.

برخی فوتبالیست‌ها تقاضای پول می‌کنند

علیرضا حیدری، کشتی‌گیر خیلی راحت از همه بالا و پایین زندگی و شکست و پیروزی اش صحبت می کند. این کتاب خیلی مورد استقبال قرار گرفت

این ناشر ادامه داد: من شنیده ام که برخی فوتبالیست ها در ازای انتشار کتاب تقاضای پول می کنند و می گویند اگر این کتاب چاپ شود چقدر گیر من می‌آید. اگر یک کتاب خوب تبلیغ شود برای ورزشکار توجیه اقتصادی هم دارد. ولی انتشار کتاب بیشتر یک کار فرهنگی است. ورزشکاران با انتشار کتاب اثری از خودشان به جا می گذارند که در تاریخ می ماند. کتاب تاریخ مصرف ندارد. ممکن است ۵۰ سال دیگر کسی علاقه مند شود که درباره علیرضا حیدری چیزی بخواند. البته به علیرضا حیدری درصدی از سود کتاب تعلق می گرفت. ولی او گفت این مبلغ را خرج کارهای خیریه کنید.

وی با انتقاد از پدیده ترجمه‌دزدی گفت: کتاب من زلاتان هستم در خیابان انقلاب با چاپ افست فروخته می شود. وقتی کتابی پرفروش می شود ناشران دیگر مثل قارچ از رویش چاپ می کنند. معمولا همان ترجمه ما را دست کاری می کنند و مجوز می گیرند.

کتاب های جدید درباره روبرتو باجو و لوکا مودریچ

صفری به کتاب‌های جدید این انتشارات اشاره کرد و ادامه داد: امسال زندگی نامه لوکا مودریچ را به نمایشگاه آورده‌ایم که این کتاب نامزد جایزه کتاب سال ورزشی هم شد. زندگی او از جنگ بالگان شروع می شود و فجایعی در زندگی اش رقم می خورد. دری به آسمان هم کتاب جدیدی است که به زندگی روبرتو باجو می‌پردازد.

کتابی درباره آندری شوچنکو مهاجم اکراینی آ ث میلان داریم. زندگی او از شوروی سابق شروع می شود و در زمان حیاتش چرنوبیل اتفاق می افتد. رشدش در بلوک شرق و ارتباطش با کشورهای غربی جالب است. فوتبال، فلسفه پشت بازی را هم یک فیلسوف انگلیسی نوشته و در آن یک ارتباطی بین فوتبال و فلسفه ایجاد کرده است.