تهران- ایرنا - پس از سفر دی ماه گذشته وزیر انرژی روسیه به پاکستان که منجر به قطعی شدن معامله نفتی میان دو کشور و آغاز مرحله جدید در مراوادات آنان شد، اسلام‌آباد و مسکو با هدف گسترش روابط تجاری قرارداد جدید گمرکی از جمله دسترسی آسان پاکستان به بازار روسیه امضا کردند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از تلویزیون ملی پاکستان، وزیر بازرگانی این کشور که برای در چهاردهمین اجلاس اقتصادی روسیه-جهان اسلام (کازان فورم ۲۰۲۳) به کازان پایتخت جمهوری تاتارستان روسیه سفر کرده است در حاشیه این رویداد با همتای روسی و همچنین رئیس جمهوری تاتارستان روسیه دیدار کرد.

وزارت بازرگانی پاکستان امضای قرارداد (پروتکل) همکاری گمرکی با اداره خدمات گمرکی فدراسیون روسیه را یک گام تاریخی در ایجاد چارچوب قانونی مورد نیاز برای توسعه روابط تجاری میان دو کشور عنوان کرد.

این وزارتخانه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که «سید نوید قمر» وزیر بازرگانی این کشور و همتای روسی وی در حاشیه اجلاس در تاتارستان روسیه، شاهد امضای قرارداد گمرکی بودند. این پروتکل همکاری اداری و تبادل اطلاعات را تحت اولویت های تعرفه ای اتحادیه اقتصادی اوراسیا پوشش می دهد.

در این بیانیه آمده است که با امضای این قرارداد، تضمین جریان ارسال کالا، تخفیف قابل توجهی در عوارض گمرکی برای محصولات پاکستانی که وارد بازار روسیه می شوند، در نظر گرفته می شود و همچنین دسترسی پاکستان به بازار روسیه نیز تسهیل می شود.

منابع رسمی پاکستان گزارش دادند که این اولین باری است که پاکستان در اجلاس مهم اقتصادی روسیه و جهان اسلام در سطح وزیران شرکت می کند که نشان دهنده تعهد اسلام‌آباد به تعمیق تعاملات اقتصادی و روابط همه جانبه با مسکو و جمهوری تاتارستان روسیه است.

تدارک اسلام‌آباد و مسکو برای روان سازی همکاری های تجاری درحالی انجام می شود که پس از سفر رسمی اواخر دیماه سال گذشته وزیر انرژی فدراسیون روسیه به پاکستان، اولین سفارش دولت اسلام‌آباد برای دریافت نفت زیرقمت ازمسکو قطعی شد و بنا بر گفته وزیر نفت پاکستان، محموله نفتی این کشور در راه است و با ورود نفت روسیه، نرخ سوخت در پاکستان نیز کاهش خواهد یافت.

وزیر بازرگانی پاکستان همچنین طی مصاحبه با شبکه تلویزیونی راشا تودی روسیه آمادگی اسلام‌آباد را برای گشایش روزنه های جدید در همکاری های مشترک با مسکو در بخش های سرمایه گذاری، تجارت و اقتصادی اعلام کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که بسیار از شرکت های سرمایه گذاری و تجاری غرب پس از جنگ اوکراین اقدام به تحریم روسیه و یا ترک این کشور کرده اند، اظهار داشت که پاکستان مشتاق به بهره برداری از ظرفیت های بزرگ روسیه در تقویت همکاری های فی مابین است و این را یک فرصت برای دو کشور می داند.

مناسبات پاکستان و روسیه طی سالیان اخیر علی رغم کارشکنی غرب و سنگ اندازی آمریکا رشد قابل توجهی داشته و این دو کشور به تحکیم همکاری‌های مشترک در شرایط مختلف از جمله تغییر دولت‌ها ادامه داده‌اند و ارتباط سران روسیه و پاکستان پس از تشکیل دولت جدید در اسلام‌آباد از مصادیق آن است. «بلاول بوتو زرداری» وزیر امور خارجه پاکستان اوایل بهمن سال گذشته سفر رسمی به مسکو انجام داد.

هفدهم فروردین سال ۱۴۰۰ «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه به پاکستان سفر کرد. این دومین سفر رسمی لاوروف به اسلام‌آباد در قامت وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه پس از ۹ سال بود.