به گزارش ایرنا، «یوسف یوسفی» روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی در جمع خبرنگاران در اراک، افزود: بر اساس اطلاعات اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) ۱۵ گونه جانوری ایران در معرض انقراض شدید قرار دارد که ۲ گونه آن در زیستگاههای استان مرکزی زیست میکنند.
وی بیان کرد: بر اساس آخرین مطالعات انجام شده در استان مرکزی، ۱۷ گونه پستاندار، ۲۲ گونه پرنده و ۲ گونه خزنده در معرض تهدید نیز وجود دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: این استان دارای ۱۳ منطقه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست کشور است که ۳۰۶ هزار و ۹۹۸ هکتار وسعت دارد و در خاستگاه سوم کشور در حوزه تنوع زیستی است و نماد تنوع زیستی استان مرکزی کل (پازن) است.
یوسفی اظهار کرد: تاکنون ۳۳۵ گونه جانوری شامل۵۳ گونه پستاندار، ۲۰۵ گونه پرنده، ۵۴ گونه خزنده، چهار گونه دوزیست، ۱۹ گونه ماهی بومی و یکهزار و ۳۳۶ گونه گیاهی در این استان شناسایی شده است.
وی گفت: تنوع زیستی به عنوان ارزشمندترین گنجینه حیات بشری و سرمایههای طبیعی هر منطقه است که حراست و ارتقای آن در کیفیت چرخه زیستی و حیات نقش مهم و کلیدی دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: روز ۲۲ می (May) مصادف با اول خردادماه از طرف سازمان ملل متحد با هدف ارتقای آگاهی و افزایش سطح بینش مردم نسبت به تنوع زیستی به عنوان روز جهانی «تنوع زیستی» نامگذاری شده است.
یوسفی افزود: منشا تنوع زیستی تکامل است، زمانیکه یک گونه از بین برود، در واقع محصول میلیونها سال زمان و صرف انرژی که منجر به تکامل آن گونه شده، از بین میرود و انقراض یک گونه سفری بیبازگشت است و همه تلاشها و ثروتهای جهان برای بازگرداندنش بیثمر است.
وی تاکید کرد: حفظ محیط زیست و تنوع زیستی امری همگانی و مستلزم همافزایی بیشتر مردم و مسئولان است و بهترین حافظان تنوع زیستی در واقع ساکنان همان مناطق هستند.
استان مرکزی به دلیل قرار گرفتن در ناحیه مرکزی ایران، بین سلسله کوههای زاگرس و کویر مرکزی از آب و هوای متنوعی متاثر از اقلیمهای متنوع برخوردار است.
در این استان مناطق حفاظت شده هفتاد قله اراک و الوند خمین، پناهگاههای حیات وحش جاسب دلیجان و راسوند شازند و اثر طبیعی ملی غار نخجیر دلیجان، با وسعت ۱۳۲ هزار و ۲۳۸ هکتار که حدود پنج و چهار دهم درصد مساحت استان مرکزی میشود، به عنوان ذخیرهگاههای زیستی تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
تالاب میقان اراک و بازرجان تفرش هم در مجموع با مساحت پنج هزار و ۷۴ هکتار به عنوان مناطق شکار ممنوع اعلام شدهاند.
همچنین قسمتی از محدوده پناهگاه حیات وحش موته اصفهان در جنوب استان مرکزی و مناطق پلنگدره قم در شرق استان و گلپرآباد و آق گل همدان در غرب این استان قرار دارد.