به گزارش ایرنا، روز بهره وری و بهینه سازی مصرف، بهانه ای برای تکرار اهمیت استفاده موثر و مطلوب از زمان، امکانات، سرمایه، فرصت ها و نیروی انسانی در جهت تولید، بهینه سازی مصرف و در نتیجه رسیدن به رشد و شکوفایی همه جانبه اقتصادی و اجتماعی در جامعه است.
در بسیاری از کشورهای جهان (صنعتی و نیمه صنعتی) اکنون نوعی آگاهی در حال گسترش در زمینه نقش موثر انرژی در اقتصاد، تولید ملی و نظایر آن به وجود آمده است که این آگاهی زمینه مساعدی برای بهره برداری بهینه از انواع مختلف انرژی در بخش های گوناگون اقتصادی به ویژه صنایع، فراهم کرده است.
بهره وری در لغت معنای بهره بر، سود برنده و کامیاب و همچنین به مفهوم راندمان و بازده است، در تعریف مفهومی بهره وری؛ استفاده مطلوب، موثر و بهینه از همه لحظه ها، مجموعه امکانات، ظرفیت ها، سرمایه ها، نیروها و منابعی است که به انسان برای رسیدن به رشد و شکوفایی همه جانبه کمک می کند. در واقع انسان با بیشترین استفاده از کمترین امکانات به بهره وری بالایی دست می یابد.
در این رهگذر مدیریت انرژی امروزه یکی از مناسب ترین راه ها برای بهره برداری بهینه از منابع انرژی است.
کمبود انرژی و افزایش مصرف، نشانگر اهمیت مدیریت مصرف انرژی است و اتلاف نکردن منابع و استفاده بهینه از ذخایر گران بهای انرژی نقش مهمی در مدیریت مصرف بهینه دارد.
با افزایش بی رویه مصرف انرژی در سال های اخیر و پایان پذیری منابع سوختی، ضرورت صرفه جویی در مصرف این منابع هر روز ملموس تر می شود.
در کشورهای روبه رشد بینش صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی با تاخیر در حال انجام است و برخی از این کشورها با مشکل اجرای برنامه های بهینه سازی مصرف انرژی مواجه بوده و هستند.
کشورهای صنعتی جهان این مشکلات را در دوره ای که بهای انرژی در بازارهای بین المللی بسیار پایین بود، پشت سر گذاشته اند.
کشورهای روبه رشد جهان با وجود نیاز به توسعه اقتصادی پایدار و ایجاد رفاه اجتماعی برای مردم، افزایش استفاده از وسایل انرژی بر، توسعه صنعت حمل و نقل و گسترش شهرنشینی، در شرایط کنونی ناگزیر از کاهش مصرف انرژی هستند.
اما این کشورها باید به گونه ای عمل کنند که برنامه های صرفه جویی در مصرف انرژی مغایرتی با راهبرد توسعه اقتصادی آنها نداشته باشد و اختلالی در رونق فعالیت های اقتصادی آنها به وجود نیاورد.
بدیهی است که بهینه سازی مصرف انرژی به یک برنامه منسجم، عملی و سازمان یافته که از سوی متخصصان و کارشناسان آگاه و باتجربه طراحی و تدوین شده باشد، نیاز دارد.
از سوی دیگر برای اجرای موفق این برنامه به بذل توجه سازمان های ذیربط بیش از پیش نیاز است.
بررسی های انجام شده نشان می دهد که برخی کشورها با اعمال مدیریت مصرف انرژی تا حدود ۳۰ درصد از مصرف آن کاسته اند.
همچنین کارشناسان، بهینه سازی مصرف انرژی را راهبردی اصولی و موثر برای جلوگیری از هرز روی انرژی و تهی شدن منابع هر کشوری می دانند.
میزان زیادی از تلفات انرژی در ایران که موجب افزایش مصرف می شود، با راهکارهای کم هزینه قابل تعدیل است و مقداری نیز با سرمایه گذاری متوسط و اصلاح سیستم های مصرف کننده انرژی و بخشی نیز با روش های پرهزینه از جمله تعویض فناوری و خط تولید در صنایع قابل اجرا است.
در اغلب کشورهای صنعتی جهان در مدیریت مصرف انرژی ابتدا راهکارهای کم هزینه آموزش و آگاه سازی مورد توجه قرار می گیرد زیرا بدون آموزش و یاد دادن نحوه مصرف بهینه انرژی به کارکنان و کارشناسان، بقیه راه های کاهش مصرف انرژی جوابگو نخواهد بود.
با استفاده از آموزش و آگاه بخشی عمومی از سوی رسانه های جمعی، تدوین متون تخصصی مدیریت مصرف انرژی، ایجاد پایگاه های دانشی در زمینه مدیریت انرژی در کشور می توان افراد هر مجموعه ای را با وضعیت مناسب مصرف انرژی آشنا کرد که این کار موجب کاهش در مصرف انرژی خواهد شد و بستر لازم برای بقیه راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی فراهم می شود.
روز بهره وری و بهینه سازی مصرف در کشور ما فرصتی است تا با فرهنگ سازی در زمینه مصرف متعادل، صرفه جویی در امور مختلف و تاکید بر چشم اندازهای یادشده، با عزمی ملی در مسیر خودکفایی، استقلال و رشد کمی و کیفی و جامعه، که موجب دست یابی به استانداردهای بالای یک زندگی می شود، گام بر داریم.