به گزارش ایرنا، در حالی که تنها ۱۹ ماه از پیروی انقلاب شکوهمند اسلامی مردم ایران سپری شده بود، ارتش بعث عراق با فرمان و دستور قدرت های استعماری که منافع انرژی، مالی، سیاسی و فرهنگی خود را در منطقه غرب آسیا در خطر می دیدند، برای نهایی کردن انواع توطئه های خود علیه جمهوری اسلامی به ایران عزیز حمله کرد تا بلکه بتواند ضمن ضربات اقتصادی سهمگین به کشور، انقلاب نوپای مردم را از بین برده و منافع غرب و شرق در این جغرافیای مهم جهان را تامین کند.
اینکه ارتش قدرتمند عراق نتوانست مطامع سیاسی و اقتصادی استعمار و استکبار را در جریان هشت سال دفاع مقدس برآورده کند، به عوامل مختلفی بستگی داشت که مهمترین آن اتحاد و همبستگی ملت ایران در قالب ادیان، قومیت ها، اقشار و طبقات مختلف اجتماعی بود که اجازه نداد وجبی از خاک مام میهن به دست بیگانگان بیفتد.
سوم خرداد یکی از رویدادهای مهم تقویمی کشور است که طی آن با برگزاری آیین ها و مراسم های مختلف این روز بزرگ و جشن ملی به نحوی گرامی داشته می شود و امروز مصلای امام خمینی تبریز میزبان اقشار مختلف برای بازگویی آزادسازی خرمشهر بود.
یکی از فاتحان و فرماندهان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در عملیات آزادسازی خرمشهر نیز در این مراسم با بیان خاطراتی از آن دوران، گفت: این پیروزی بزرگ در سایه تلاش رزمندگان در قالب نیروهای مختلف مسلح، هدایت های امام راحل (ره) و مهمتر از همه پشتیبانی های بی مانند مردمی حاصل شد و این واقعه مهم تاریخی باید به طرز ماهرانه ای به نسل جدید و جوان منتقل شود.
ناخدا یکم تکاور هوشنگ صمدی با اشاره به اینکه در آغاز جنگ تحمیلی ارتش ایران با تسلیحات غربی و ارتش عراق با امکانات بلوک شرق رویاروی هم قرار گرفتند، افزود: اما در ادامه این جنگ آمریکایی تغییر رویکرد داده و از ارتش عراق حمایت مالی و تسلیحاتی کردند، این در حالی بود که ارتش جمهوری اسلامی ایران برخلاف تصور عده ای به هیچ عنوان غافلگیر نشد.
وی پایمردی مردم ایران در این جنگ هشت ساله را نشانه ای بارز از غیرت، شجاعت و حمیت ملی خواند و با تاکید بر اینکه آزادسازی خرمشهر حاصل تلاش و جان فشانی و شهادت بسیاری از جوانان، شیرزنان و دلاورمردانی بود که برای همیشه تاریخ باید یاد و نام آنها زنده نگه داشته شود.
ناخدا صمدی عملیات بیت المقدس را عملیاتی بسیار سنگین و مهم در علوم نظامی برشمرد و گفت: با توجه به اینکه این عملیات باید در ۲ محور رودخانه ای شامل کارون و کرخه نیز تداوم می یافت، سربازان و امکانات نیروی دریایی ارتش به طور شگفت آوری در این عملیات وارد شده و برگ های زرین بر افتخارات این نیرو افزودند.
وی ادامه داد: عبور رزمندگان از سنگرهای دشمن بعثی و امکان ورود آنها به خرمشهر مستلزم عبور از رودخانه های کارون و کرخه بود که این امکان توسط سربازان دلاور و مظلوم نیروی دریایی ارتش فراهم شد که طی آن تعداد ۳۰۰ قایق تندرو و پنج تا هفت گردان تفنگدار دریایی ایفای نقش و وظیفه کردند.
هوشنگ صمدی به سال ۱۳۱۸ در یکی از روستاهای اردبیل متولد شد و از سال ۱۳۳۷ وارد ارتش شد و همزمان با آغاز جنگ ایران و عراق به عنوان یکی از فرماندهان ارشد تیپ تفنگداران دریایی، با وجود اینکه ابلاغیه بازنشستگی داشت، به خدمت بازگشت.
ناخدا صمدی در سلسله عملیاتهای نبرد خرمشهر، حصر آبادان و آزادسازی خرمشهر به همراه دیگر تکاوران نیروی دریایی ارتش نقش کلیدی ایفا کرد و در روزهای نخست جنگ گردان تکاوران تحت امر او به مدت ۳۴ روز در مقابل ارتش عراق از خرمشهر دفاع کرد.
وی در طول دوران دفاع مقدس هشت بار مجروح شد.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز گفت: فتح خرمشهر به دست رزمندگان اسلام به جهت اینکه مواضع تهاجمی آمریکا را به شرایط تدافعی تبدیل کرد، بسیار حائز اهمیت است.
حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی آل هاشم روز چهارشنبه در مراسم گرامیداشت سالگرد آزادسازی خرمشهر، افزود: تا پیش از این اتفاق بزرگ و تاریخی که در جنگ های جهان بی نظر بود، امریکا و قدرت های استعماری در مقابل ایران اسلامی مواضع بسیار تهاجمی داشتند که پس از سوم خرداد سال ۱۳۶۱ معادلات جنگ تغییرات اساسی یافت.
وی با اشاره به اینکه با این پیروزی بسیار مهم شرایط جنگ وارد مرحله جدید شد، گفت: طی آن قوای اسلام با حملات پی در پی در عملیات های مختلف به پیروزی های بس بزرگ و مهمی دست پیدا کردند که این حوادث در تاریخ کشور برای همیشه ماندگار خواهد بود.
حجت الاسلام آل هاشم مقاومت مردمی و نیروهای ارتش و بسیج در برابر ارتش عراق به مدت یک ماه در خرمشهر را برگ زرینی از تاریخ دفاع مقدس خواند و اظهار کرد: چه بسا اگر خیانت های بنی صدر ملعون نبود این شهر هرگز سقوط نمی کرد.
وی دلاوری، رشادت ها و جان فشانی های رزمندگان در پیروزی عملیات بیت المقدس را ناشی از راهبری امام راحل، پشتیبانی های مردمی و مقاومت ملت دانست و ادامه داد: امروز اگر شاهد دقرت نمایی ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در آب های آزاد هستیم که به مدت ۲۲ روز ۶۲۲ هزار کیلومتر از دور جهان را می پیماید و با افتخار به میهن اسلامی بر می گردد، ناشی از همین دلاوی و استفامت رزمندگان در جریان هشت سال دفاع مقدس است.
حجت الاسلام آل هاشم گفت: این حضور باصلابت نشان داد که هیچ قدرتی حتی در حیات خلوت آمریکا توان رویایی با ارتش قهرمان و سپاه دلاور ایران را ندارد.
به گزارش ایرنا، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و ارزش های دفاع مقدس آذربایجان شرقی نیز در این مراسم با بیان اینکه رزمندگان دلاور این استان در قالب نیروهای ارتش، ژاندارمری، بسیج و نیروهای مردمی در جریان فتح خرمشهر ۱۹۴ شهید را تقدیم میهن اسلامی کردند، گفت: بدون تردید این اتفاق مهم معادلات جنگ را به نفع جمهوری اسلامی ایران تغییر داد.
امیر دریادار رضا عباسی افزود: اگر امروز شعار وحدت نیروهای مسلح را سر می دهیم به دلیل ایمان قوی، عمل گرایی، اخلاص و مطیع ولی فقیه بودن رزمندگان اسلام است و باید همان روحیه جهادی و جان فشانی برای حل مشکلات کشور به کار گرفته شود.
وی با ابراز تاسف از اینکه موزه دفاع مقدس تبریز پس از ۲۷ سال هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده است، از تمام مدیران و مسئولان اجرایی آذربایجان شرقی درخواست کمک کرد و ادامه داد: این موضوع یکی از مطالبات جدی اهالی رسانه، خانواده های معظم شهدا و ایثارگران و رزمندگان دفاع مقدس است.
عملیات بیت المقدس با رمز یا علی بن ابیطالب از ۱۱ اردیبشهت تا سوم خرداد سال ۱۳۶۱ جریان داشت که منجر به آزادسازی خرمشهر راس ساعت ۱۱ سوم خرداد شد.