محمد شفیعیزاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به اینکه برخی از جنگلها و اراضی ملی در فاصلههای طولانی از مرکز شهرستان واقع شدهاند تا رسیدن نیروهای حفاظتی و اطفای حریق به محل وقوع آتش، زمان طلایی از دست خواهد رفت.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول گفت: متاسفانه طی بازدیدهای انجام شده بسیاری از دهیاریها به ویژه در مناطق جنگلی از ابتداییترین تجهیزات برای خاموش کردن آتش بیبهره هستند.
وی افزود: تحلیل دادههای ماهوارهای نشان میدهد در سال جاری با توجه به افزایش بارش رحمت الهی در مقایسه با خشکسالیهای سال گذشته افزایش بیومس(زیست توده) علوفه خشک در مراتع و جنگلها افزایش قابل توجهی داشته به گونهای که وسعت مناطق بحرانی و نیمه بحرانی وقوع آتش سوزی از میزان کمتر از ۱۰ درصد اراضی ملی در سال گذشته به بیش از ۵۵ درصد افزایش یافته است.
شفیعی زاده مقابله با آتش سوزیهای گسترده در زمانهای بحرانی را تکلیفی قانونی برای تمام دستگاههای لشگری و کشوری دانست و گفت: طبق تبصره ذیل ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع، تمام دستگاههای دولتی اعم از لشگری و کشوری و شهرداریها مکلفند درمقابل تقاضای ماموران منابع طبیعی، بخشداریها و یا نیروهای انتظامی با تمام وسایل دولتی در اختیار به آتشنشانی کمک کنند که ضمانتهای اجرایی آن نیز در قانون دیده شده است.
وی با تاکید بر لزوم آمادگی همه دستگاههای مرتبط برای مقابله با آتش سوزی افزود: یکی از اصلی ترین دلایل آتش سوزی در مراتع و جنگلها آتش زدن کاه و کلش و پسماند گیاهی مزارع است که منجر به سرایت آتش به اراضی ملی همجوار میشود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری دزفول بیان کرد: حفظ بقایای گیاهی از منظر حفاظت از خاک در مقابل فرسایش آبی و بادی، تقویت خاک، کاهش دمای سطحی خاک و حفظ میکروارگانیسمهای موجود در خاک بسیار با اهمیت است ولی متاسفانه برخی از کشاورزان به طور سنتی اقدام به آتش زدن آن میکنند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اصلی ترین دلایل حریق در اراضی مرتعی و جنگلی سهل انگاری و بی احتیاطی دامداران، گردشگران و یا رهگذران با پرتاب سیگار یا کبریت روشن در حاشیه جاده است که می تواند منجر به ایجاد حریق های گسترده شود.
۲ ماه تا یک سال حبس در انتظار عاملان سرایت آتش به اراضی ملی
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول گفت: آتش زدن پسماند و بقایای گیاهی مزارع به استناد ماده ۲۰ قانون هوای پاک جرم است و متخلفان به پرداخت جزای نقدی و حبس محکوم خواهند شد.
وی افزود: به استناد ماده ۴۵ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع درصورت سرایت آتش از مزارع و باغات مجاور اراضی ملی، متخلف به ۲ ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.
شفیعی زاده بیان کرد: خوشبختانه از ابتدای امسال تاکنون آتش سوزی قابل ملاحظه ای در جنگل های دزفول ثبت نشده است که امیدواریم با همکاری منابع محلی آتش سوزی ها نداشته باشیم.
وی افزود: نیروهای منابع طبیعی از طریق ۲ سامانه تلفنی ۱۵۰۴ و ۱۳۹ آماده دریافت گزارشهای مردمی به صورت ۲۴ ساعته درخصوص وقوع آتش سوزی در اراضی جنگلی، مرتعی و بیشه زارها هستند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دزفول گفت: سال گذشته ۲ مورد سرایت آتش از زمین کشاورزی به بیشه زارها و مراتع دزفول شناسایی شد.
شهرستان دزفول حدود ۲۳۰ هزار هکتار جنگل، حدود ۶ هزار هکتار بیشه زار و ۱۱۲ هزار هکتار مرتع دارد.