به گزارش ایرنا، در سالهای اخیر به مقوله اقتصاد دانش بنیان به عنوان کلیدی برای رشد توسعه جوامع در شرایط محدودیت منابع توجه ویژه شده است.
در استان زنجان نیز طی چند سال اخیر برنامه ریزی ها، حرکت ها و اقدامات متعددی در خصوص توسعه فعالیت های دانش بنیان در دستور کار قرار گرفته و با وجود موفقیت های به دست آمده در این حوزه ولی همچنان جای نیازمندی های متعددی از جمله شتاب دهنده های بومی خالی است.
شتابدهنده سازمانی است که با فراهمکردن خدمات حمایتی مثل آموزش و فضای کاری و تامین منابع لازم برای زنجیره تولید و کمکهای مالی به استارتاپها کمک میکند.
این سازمانها همچنین فرصتهای سرمایهگذاری در استارتاپهای مستعد را برای سرمایهگذاران فراهم میسازد.
شتابدهنده معمولاً استارتاپهای شایسته (ایده قوی و کارکنان مستعد) را وارد برنامه خود میکند و طی زمانی کمتر از چند ماه آنها را تحت حمایت میگیرد.
شتابدهندهها بازی دوسَربُردی برای سرمایهگذارها و استارتاپها به حساب میآیند، از یک طرف، کسبوکارهای نوپا لازم نیست برای بهدستآوردن منابع مالی، انسانی یا موارد دیگر سردرگم باشند و از طرف دیگر، سرمایهگذاران میتوانند به فرصتهای موجود در شتابدهندهها خیلی سادهتر اعتماد کنند؛ چون در شتابدهنده، کارشناسان خبره صلاحیت استارتاپها را تأیید میکنند و در کنار جذب سرمایه برای آن، خدمات حمایتی دیگری مثل آموزش را هم در اختیار آنها قرار میدهند.
تلاش برای افزایش سهم اقتصاد دانش بنیان در اقتصاد استان
رییس پارک علم و فناوری استان زنجان بر لزوم هم افزایی و پرهیز از موازی کاری در توسعه اکوسیستم فناوری استان تاکید کرد و گفت: تلاش ما حرکت در مسیری است که بتوانیم سهم اقتصاد دانش بنیان را در استان بیشتر کنیم.
عباسعلی زمانی افزود: دغدغه تحقق عدالت در توسعه کسب و کارهای فناورانه در استان مطرح است و در همین راستا ایجاد مراکز نوآوری در همه شهرستان های استان در دستور کار و پیگیری قرار دارد.
تعداد شرکت های دانشبنیان استان به ۱۰۲ شرکت رسیده است و از این حیث زنجان رتبه ۱۳ را بین استان های کشور دارد. وی اظهار کرد: در مناطق مختلف و دوردست استان نیز جوانان مستعدی هستند که علاقه و انگیزه زیادی برای کار دارند که توجه به آنان منجر به توانمند شدن زیست بوم نوآوری در استان خواهد شد.
به گفته رییس پارک علم و فناوری استان زنجان در زمان حاضر شمار شرکت های دانشبنیان استان به ۱۰۲ شرکت رسیده است و از این حیث زنجان رتبه ۱۳ را بین استان های کشور دارد.
زیست بوم نوآوری در استان زنجان ناقص است
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان نیز با بیان اینکه زیست بوم نوآوری در استان زنجان ناقص است، گفت: ما در استان چیزهای لازم همچون شتاب دهنده ها را نداریم و باید تمرکزمان را روی رفع این نواقص بگذاریم.
ما نیاز زیادی به شتاب دهنده های بیشتری داریم و آوردن شتاب دهنده ها هم با سختی های زیاد مواجه است. احسان ندایی اسکویی با بیان اینکه باید کمک کنیم تا شتاب دهنده ها در استان پا بگیرند، اظهار کرد: در این زمینه کارها و اقداماتی در دانشگاه علوم پایه زنجان در حال انجام است.
وی با بیان اینکه زمینه حضور ۲ شتاب دهنده از تهران در استان فراهم شده است، افزود: ما نیاز زیادی به شتاب دهنده های بیشتری داریم و آوردن شتاب دهنده ها هم با سختی های زیاد مواجه است.
وی خاطرنشان کرد: صندوق پژوهش و فناوری استان این ظرفیت را دارد که در زمینه ایجاد شتاب دهنده ها نقش آفرینی داشته باشد تا در خود استان شاهد تاسیس شتاب دهنده های بومی باشیم.
معاون پارک علم و فناوری استان زنجان با بیان اینکه برای حضور شتاب دهنده ها در این استان پیگیری های زیادی طی سال گذشته انجام شده است، گفت: برخی شتاب دهنده ها برای حضور در استان شرایطی از جمله مشارکت در صندوق پژوهش و فناوری استان را مطرح کردند که با اجرا نشدن آنها عملا فرصت حضور آنها را در استان از دست دادیم.
احسان خواصی افزود: با این وجود ما همچنان جذب شتاب دهنده برای استان را با جدیت پیگیر هستیم.
اشتغال ۴۹۶ نفر در هسته های فناور و شرکت های دانش بنیان زنجان
مدیر مرکز رشد و امور موسسات پارک علم و فناوری استان زنجان با اشاره به تاریخچه فعالیت این پارک، گفت: پارک علم و فناوری استان از سال ۱۳۹۶ راه اندازی شد، در سال اول تاسیس حداکثر ۳۰ واحد فناور مستقر در پارک داشتیم، ولی امروز این تعداد با روند رو به رشد به بیش از سه برابر افزایش پیدا کرده است.
حمید یوسفی ادامه داد: در زمینه فروش محصولات واحدهای نوآور نیز جهش قابل توجهی در استان داشتیم به طوری که از رقم ۲۵ میلیون تومان سال های نخست به ۶۶ میلیارد تومان در سال گذشته رسیدیم.
در زمینه فروش محصولات واحدهای نوآور نیز جهش قابل توجهی در استان داشتیم به طوری که از رقم ۲۵ میلیون تومان سال های نخست به ۶۶ میلیارد تومان در سال گذشته رسیدیم.یوسفی به اقدمات شاخص پارک علم و فناوری استان اشاره کرد و ادامه داد: توجه به نوجوانان و دانش آموزان جزو اولویتها است و ما درصدد راه اندازی مرکز نوآوری ویژه نوجوانان هستیم.
وی همچنین با بیان اینکه مرکز نوآوری بانوان کارآفرین در استان در حال راه اندازی است، اظهار کرد: توسعه و تقویت مراکز نوآوری در شهرستان های استان نیز با قوت و جدیت پیگیری می شود و در این راستا تاکنون مراکز نوآوری در همه شهرستان ها به جز ایجرود و ماهنشان راه اندازی شده و تأسیس این مراکز در این ۲ شهرستان نیز در دستور کار است.
یوسفی همچنین به لزوم تامین فضای فیزیکی جهت استقرار شرکت ها اشاره کرد و ادامه داد: در زمان حاضر حدود ۴۰ شرکت پذیرفته شده در پارک داریم که به دلیل کمبود فضای مورد نیاز، امکان استقرار آنها وجود ندارد.
این مسوول گفت: در این خصوص ظرفیت های قانونی وجود دارد که هنوز بالفعل نشده است و می توان از فضاهای بدون استفاده دولتی برای استقرار واحدها بهره گرفت.
وی اظهار کرد: در زمان حاضر فعالیت هسته های فناور و شرکت های دانش بنیان برای ۴۹۶ نفر در استان اشتغال ایجاد کرده اند و مجموعه صادرات شرکت های دانش بنیان استان سال گذشته به رقم ۲ و نیم دلار هم رسید.