دکتر حسین ابراهیمیپور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از این تعداد ۱۴ هزار و ۱۷۸ نفر در تربتحیدریه، پنج هزار و ۹۳۹ نفر در زاوه و بقیه مبتلایان در مهولات ساکن هستند.
وی ادامه داد: بر اساس پیمایش ملی بیماریهای غیرواگیر که در سال ۱۴۰۰ انجام شد، حدود ۳۲ درصد افراد ۱۸ سال و بالاتر یعنی حدود ۱۶ میلیون نفر در کشورمان فشار خون بالا داشتند که آمار دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه نسبت به میران کشوری بسیار پایینتر است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه گفت: به عنوان متولی تامین سلامت شهروندان اکنون برای شناسایی، غربالگری و درمان بیماران مبتلا به فشارخون بالا، در قالب برنامه خطرسنجی سکتههای قلبی مغزی در کلیه پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت تحت پوشش دانشگاه به صورت رایگان در حال انجام است.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهولات نیز با تاکید بر این که بیماران فشارخون ماهانه توسط اعضای گروه سلامت تحت مراقبت، آموزش و کنترل بیماری به صورت رایگان قرار دارند گفت: افرادی که دارای فشار خون بالا هستند، در صورت فقدان کنترل این بیماری، در معرض خطر بیماریهای قلبی - عروقی و سکته مغزی قرار می گیرند.
دکتر سیما عسکری افزود: تعداد کل بیماران فشارخون شناسایی شده در جمعیت بالای ۳۰ سال این خطه، پنج هزار و ۳۱۳ نفر است.
وی اضافه کرد: به طور معمول فشارخون بالا، علامتی ایجاد نمیکند و به همین دلیل به فشارخون بالا "قاتل خاموش" نیز میگویند لذا تنها در برخی موارد فشارخون با علایمی همچون سردرد در ناحیه پس سر، سرگیجه، تاری دید، تپش قلب، خستگی زودرس، تنگی نفس شبانه یا هنگام فعالیت، درد قفسه سینه و نیز ادرار کردن بیش از یک بار در طول شب همراه است.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهولات سابقه خانوادگی، سن و جنسیت، مصرف زیاد نمک و چربی خون را از عوامل زمینهساز بیماری فشارخون بالا، برشمرد و گفت: چاقی و کمتحرکی، مصرف دخانیات، مصرف نوشابههای گازدار، دیابت، قرصهای ضدبارداری خوراکی، استرس و فشارعصبی، زمینهساز بیماری فشارخون بالا به شمار میروند.
عسکری با تاکید بر این که خطر بروز سکتههای قلبی و مغزی در افرادی که فشارخون بالا دارند زیاد است، افزود: فشارخون بالا درصورتی که کنترل نشود، به رگهای مغز، قلب، کلیه و چشم آسیب میرساند.
وی آموزش خودمراقبتی در برابر بیماری فشارخون، کنترل وزن، تغذیه سالم، کاهش مصرف نوشابههای گازدار، ورزش و فعالیت بدنی (۱۵ تا ۳۰ دقیقه به مدت ۳ تا ۵ مرتبه درهفته) را از اقدامات مهم در پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون عنوان کرد و گفت: مصرف منظم داروها، خودپایشی و خودمراقبتی با اجرای طرح خطرسنجی در جمعیت بالای ۳۰ سال به منظور پیشگیری از سکته قلبی مغزی و بیماریهای فشارخون و دیابت و چربی خون و خوابیدن درشب به هنگام مناسب را، دیگر اقدامات مهم در پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون برشمرد.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان مهولات گفت: افراد باید ضمن ترک سیگار، استرس را مدیریت کنند و مصرف نمک را به کمتر از پنج گرم در شبانه روز کاهش دهند.
دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه، علاوه بر این شهرستان به مردم شهرستانهای مهولات و زاوه و در جمع به ۳۷۳ هزار و ۳۱۳ نفر جمعیت سه شهرستان در جنوب استان خراسان رضوی خدمات میدهد که از این تعداد ۱۸۷ هزار و ۱۷ نفر در نواحی روستایی سکونت دارند.
شهرستان مهولات دارای یک بیمارستان دولتی، ۶ پایگاه اورژانس ۱۱۵، ۶ مرکز خدمات جامع سلامت، ۲۴ خانه بهداشت و سه پایگاه بهداشتی است که خدمات مختلف بهداشتی درمانی به مردم ارایه میدهند.