به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، «فاضل خیاط آیسک» رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی به مناسبت سفر حسین امیرعبداللهیان به کیپ تاون و حضور در اجلاس وزرای خارجه عضو بریکس در یادداشتی اختصاصی به خبرگزاری جمهوری اسلامی به بررسی ظرفیت های بازار آفریقا برای تجار ایرانی با هدف توسعه صادرات و بازارهای محصولات کشورمان پرداخته است که به شرح زیر است:
قاره آفریقا با جمعیت حدود ۱.۳ میلیارد نفر و با رشد جمعیت بالاتر نسبت به دیگر نقاط جهان بازار بسیار مناسبی برای صادرات در حال حاضر و آینده دارد. این که چرا این بازار برای تجار ایرانی ناشناخته مانده است می تواند دلایل متعددی داشته باشد.
بعد مسافت، هزینه بالای سفر، نبود زیرساخت های مناسب لجستیکی و خطوط مستقیم هوایی، عدم ثبات سیاسی و مخاطرات امنیتی در برخی کشورهای آفریقایی، محدودیت های بانکی و البته معطوف بودن سیاست های تجاری کشور به تجارت با دیگر نقاط جهان در گذشته می توانند از مهمترین دلایل عدم توجه بخش خصوصی درگذشته به حضور مستقیم در این بازار باشد.
این در حالیست که با توجه به سیاستهای جدید دولت سیزدهم در توسعه روابط با کشورهای همسایه و قاره آفریقا فصل جدیدی از روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای آفریقایی آغاز گردیده است.
بر اساس آمار منتشر شده توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال گذشته بیشترین صادرات جمهوری اسلامی به قاره آفریقا به مقصد کشور آفریقای جنوبی انجام شده است. مهترین اقلام صادراتی ایران به آفریقای جنوبی در سال های گذشته شامل کود اوره، مقاطع فولادی و آهنی، گوگرد، قیر، فرش و کف پوش، خرما و .. بوده است. این در حالیست که با توجه به ظرفیت بالای بازار این کشور و همچنین دیگر کشورهای حوزه جنوب آفریقا امکان توسعه سبد صادراتی و همچنین واردات از این کشور وجود دارد.
تاکنون ۱۴ کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی بین دو کشور برگزار گردیده که آخرین کمیسیون مربوط به مهرماه ۱۳۹۸ بوده و پانزدهمین کمیسیون مشترک به احتمال قوی در تیر ماه سال جاری برگزار خواهد شد. بسیاری از اسناد همکاری در کمیسیون های سابق بین طرفین به امضا رسیده که برخی از آنها اجرایی شده و تعدادی به مرحله اجرا نرسیده است. امیدواریم در کمیسیون آتی با تدبیر وزارت امور خارجه و دستگاه های اقتصادی در تدوین اسناد عملیاتی و قابل اجرا، توافقات مناسبی بین دو کشور صورت پذیرد.
آفریقای جنوبی متفاوت از دیگر کشورهای آفریقایی بوده و صاحب فناوری و دانش فنی در زمینه های مختلف بویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزارهای امنیتی و تلفن همراه، ماشین آلات معدنی، دارو و تجهیزات پزشکی و حمل و نقل ریلی می باشد. لذا امکان همکاریهای تحقیقاتی و توسعه ای در زمینه های مذکور با این کشور وجود دارد.
در دهه گذشته سطح همکاری های تجاری و سرمایه گذاری بین دو کشور قابل توجه بود که در سال های اخیر با تشدید محدودیت های بین المللی این همکاری ها نیز تنزل یافت. در دولت سیزدهم با رویکرد توسعه روابط با کشورهای دوست و همسایه، افزایش روابط با قاره آفریقا و کشور آفریقای جنوبی اهمیت تازهای یافته است که درخواست ایران برای پیوستن به بریکس و سفر برخی از مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران به آفریقای جنوبی نوید بخش آغاز فصل جدیدی از همکاری های دوجانبه است.
در همین راستا در رویکرد جدید سازمان توسعه تجارت نیز نگاه ویژهای به بازار آفریقا شده و اعزام سه رایزن بازرگانی به کشورهای کنیا (شرق آفریقا)، الجزایر (شمال آفریقا) و آفریقای جنوبی و برنامهریزی برای استقرار دیگر رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی در غرب آفریقا در کنار اعطاء مجوز راه اندازی مراکز تجاری و بازاریابی محصولات و خدمات ایرانی در بیش از ده کشور آفریقایی؛ نشان از عزم جدی و اراده مصمم مدیران این سازمان برای ورود هرچه وسیع تر به بازار سرشار از ظرفیت آفریقا است.