تهران- ایرنا- سفر وزیر اقتصاد آرژانتین به چین در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و در میانه بحران اقتصادی پیچیده این کشور، نه تنها در راستای تقویت روابط دوستی پکن - بوئنوس آیرس مهم تلقی می‌شود بلکه پویایی مثبتی به اقتصاد آرژانتین خواهد بخشید.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، سرخیو ماسا (Sergio Massa) وزیر اقتصاد آرژانتین از روز یکشنبه (۲۸ مه/ هفتم خرداد) با هیاتی از مقامات و معاونان به منظور تحکیم توافقنامه‌هایی که امکان گسترش استفاده از یوان (واحد پول چین) در تجارت دوجانبه و توسعه بیشتر همکاری‌ها به ویژه در حوزه انرژی دارد، راهی چین شده است.

به گزارش تارنمای اسپوتنیک موندو، برخی کارشناسان معتقدند این سفر پویایی مثبتی به اقتصاد آرژانتین خواهد بخشید و برای ادامه تقویت روابط دوستی و همکاری میان دو کشور مهم خواهد بود.

چرا این سفر برای آرژانتین مهم است؟

یکی از موضوعات اصلی مذاکرات میان وزیر اقتصاد آرژانتین و سران چین، باید تمدید قرارداد فعلی سوآپ (مبادله مالی) ارزها باشد. همچنین در جریان مذاکرات آتی، طرفین می‌توانند همکاری با پکن در زمینه‌های انرژی‌آبی، ایجاد زیرساخت‌ها و استخراج و فرآوری لیتیوم را بررسی کنند.

به گزارش روزنامه بوئنوس آیرس هرالد (Buenos Aires Herald) وزیر آرژانتین در پکن درباره مشارکت احتمالی گروه چینی گژوبا (Gezhouba) در یک پروژه ساخت سد روی رودخانه سانکا کروز (Sanca Cruz) در پاتاگونیا (Patagonia) گفت‌وگو خواهد کرد. این شرکت چینی جایگاه قدرتمندی در بازار ساخت و ساز برق‌آبی آرژانتین دارد.

این شرکت چینی پیشتر در سال ۲۰۱۳، به توافق با شرکت‌های انرژی آرژانتینی (Electroingenieri/ Hidrocuyo) برای ساخت نیروگاه‌های بزرگ برق‌آبی نستور کرشنر و خورخه سِپِرنیکوس (Néstor Kirchne/ Jorge Sepernicus) دست یافت. بانک توسعه چین، بانک صنعتی و تجاری چین و بانک چین در این پروژه مشارکت دارند. در ماه مه ۲۰۲۲، دولت آرژانتین موانع موجود برای اعطای وام به این پروژه را برطرف کرد. بانک چین پیشتر ۱.۳۵ میلیارد دلار تعهد کرده است. هنوز سه میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار به عنوان یکی از شروط تکمیل این پروژه همکاری تاریخی بین چین و آرژانتین باقی مانده است.

وزیر اقتصاد آرژانتین با سفر به پکن ممکن است مذاکراتی با نمایندگان گانفنگ لیتیوم (Ganfeng Lithium) و گروه هلدینگ تسینگشان (Tsingshan Holding Group) برای جذب سرمایه گذاری در صنعت معدن این کشور داشته باشد. مذاکرات به طور عمده بر مسئله افزایش مشارکت شرکت‌های چینی در پروژه‌های لیتیوم آرژانتین تمرکز خواهد داشت.

شرکت گانفنگ لیتیوم، غول چینی تولید باتری قصد دارد با به دست آوردن ۱۰۰ درصد سهام شرکت لیتِئا (Lithea Inc) تا مبلغ ۹۶۲ میلیون دلار، موقعیت خود را در بازار آرژانتین تقویت کند. لیتِئا یک شرکت تابعه ال اس سی لیتیوم (LSC Lithium BV) واقع در شهر سالتا (Salta) در غرب آرژانتین است.

پس از شیلی، استرالیا و چین، آرژانتین چهارمین تولیدکننده لیتیوم در جهان است. آرژانتین حدود ۱۰ درصد از ذخایر لیتیوم جهان را در اختیار دارد و به همراه بولیوی و شیلی که ۵۰ درصد و ۲۵ درصد از ذخایر لیتیوم جهان را در اختیار دارند، به عنوان یکی از بنیانگذاران احتمالی اوپک لیتیوم در نظر گرفته می‌شود.

پویایی اقتصاد آرژانتین با حمایت چین

نادژدا کودیاروا (Nadezhda Kudeyárova) سرپرست مرکز مطالعات سیاسی انستیتوی آمریکای لاتین آکادمی علوم روسیه در مصاحبه با اسپوتنیک پیش بینی کرد که پروژه‌های جدید احتمالی لیتیوم در چین و آرژانتین در دراز مدت تاثیر مطلوبی بر بازارهای کالا خواهد داشت.

این کارشناس معتقد است: این همکاری ممکن است اثر تثبیت کننده‌ای بر بازار جهانی لیتیوم داشته باشد. لیتیوم، حوزه‌ای مهم برای توسعه احتمالی آرژانتین و ثبات در اقتصاد این کشور است. هر گونه حمایت از سوی چین پویایی مثبتی برای اقتصاد آرژانتین ایجاد می‌کند و این مسئله برای این کشور بسیار مهم است.

کودیاروا خاطر نشان کرد: همکاری دوجانبه در حال حاضر در سطح بسیار پیشرفته است و این کشور آسیایی حتی در پروژه‌های فناوری و زیرساختی در بازار آرژانتین حضور پررنگی دارد.

وی تاکید کرد که سطح تعامل بسیار بالا است و در حال حاضر مبنای محکمی برای توافق‌های جدید میان وزیر آرژانتین و چین وجود دارد.

این تحلیلگر مسائل آمریکای لاتین سفر موفقیت‌آمیز لولا داسیلوا رئیس‌جمهوری برزیل به چین را در مذاکرات فعلی بوئنوس آیرس - پکن، تاثیرگذار دانست و افزود: آرژانتین، مانند برزیل، امیدوار است همکاری با چین را پیش ببرد. وضعیت اقتصادی آرژانتین بسیار دشوار است و کمک چین می‌تواند نقش تثبیت‌کننده خاصی داشته باشد.

سفری مهم در راستای تقویت روابط دوستی

ژو شیچنگ (Xu Shicheng) محقق موسسه آمریکای لاتین آکادمی علوم اجتماعی چین، در مصاحبه با اسپوتنیک تاکید کرد: مشکلات اقتصادی کنونی، آرژانتین را به سمت توسعه همکاری با چین سوق می‌دهد.

به گفته وی، «آرژانتین همواره روابط خوبی با چین داشته که به سطح یک مشارکت استراتژیک جامع رسیده است. در جریان سفر آلبرتو فرناندز رئیس‌جمهوری آرژانتین به چین در فوریه ۲۰۲۲، یادداشت تفاهم بین دولتی برای ساخت مشترک ابتکار کمربند و جاده چین امضا شد. در نتیجه، آرژانتین به اولین کشور بزرگ آمریکای لاتین تبدیل شد که به همکاری بین‌المللی این ابتکار چینی پیوست.

این کارشناس چینی در بیان مشکلات اقتصادی آرژانتین گفت: قیمت‌ها افزایش می‌یابند، نرخ ارز محلی در نوسان و قدرت خرید مردم در حال کاهش است. علاوه بر این، آرژانتین تحت تاثیر خشکسالی شدیدی قرار گرفته که صادرات سویا، ذرت و گندم را تحت تاثیر قرار داده است.

در همین حال، دولت آرژانتین با بدهی معوق یک وام از صندوق بین المللی پول مواجه است که مائوریسیو مکری رئیس‌جمهوری پیشین دریافت کرد. مبلغ این وام، ۵۷ میلیارد دلار است. علاوه بر این، مقامات درخواست وام‌های جدیدی از صندوق بین‌المللی پول دارند که نشان‌دهنده شدت بحران اقتصادی است.

وزیر اقتصاد آرژانتین همچنین قصد دارد سوآپ ارزی با چین را که معادل پنج میلیارد دلار است و در ماه اوت (مرداد- شهریور) منقضی می‌شود، تمدید کند. روزنامه آرژانتینی لا نسیون (La Nación) گزارش داد که اقداماتی برای گسترش سوآپ تا سه میلیارد دلار انجام خواهد شد. به گفته این کارشناس، گسترش این توافقنامه همکاری‌های تجاری و اقتصادی دوجانبه را بیشتر ارتقا می‌دهد.

شیچنگ تصریح کرد: قرارداد سوآپ ارزی سال‌ها پیش توسط بانک‌های مرکزی چین و آرژانتین امضا شد. با این حال، بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین از جمله برزیل، بولیوی و ونزوئلا نیز در سال‌های اخیر کاهش تدریجی استفاده از دلار در تجارت با این کشور را آغاز کرده‌اند.

به عقیده این کارشناس، وزیر اقتصاد آرژانتین در سفر به چین از یک سو باید اجرای توافق‌های همکاری‌های مختلف که در سال گذشته توسط سران دو کشور منعقد شده‌اند را پیگیری و از سوی دیگر حمایت اقتصادی آرژانتین را تضمین کند.

شیچنگ افزود: آرژانتین به زودی انتخابات عمومی برگزار خواهد کرد. کاهش تورم و مهار افزایش قیمت‌ها در کنار افزایش ذخایر ارزی اولویت‌های اصلی دولت هستند. در حال حاضر تجارت بین چین و آرژانتین بسیار مکمل یکدیگر است؛ چین مقادیر زیادی سویا و گوشت گاو وارد می‌کند. در عین حال، چین از طریق همکاری‌های علمی و فنی به ساخت نیروگاه‌های برق‌آبی، نیروگاه‌های هسته‌ای، بزرگراه‌ها و راه آهن کمک می‌کند. آرژانتین در حال بررسی خرید هواپیمای نظامی چینی است. از طرفی، سفر ماسا برای ادامه تقویت روابط دوستی و همکاری میان دو کشور مهم خواهد بود.

وزیر اقتصاد آرژانتین قرار است با دیلما روسف رئیس بانک توسعه جدید بریکس مستقر در شانگهای دیدار کند. آرژانتین ممکن است از این بانک، کمک مالی درخواست کند، زیرا از قبل حمایت شرکای چینی خود را تضمین کرده است. برزیل نیز به نوبه خود در تلاش است تا از طریق بانک توسعه جدید بریکس به آرژانتین کمک کند.

آرژانتین از حمایت چین و برزیل به عنوان اعضای موسس بانک توسعه جدید کشورهای بریکس برخوردار است. این مسئله، نقش این بانک در بازار سرمایه جهانی و نقش رو به رشد بریکس در سیاست جهانی را نشان می‌دهد.