به گزارش ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی گفت: اگر این اتفاق رخ دهد، این یک گام وحشتناک دیگر رو به عقب برای مردم افغانستان و بهویژه برای زنان و دختران این کشور خواهد بود.
وی ادامه داد: همکاران ما در کابل درحال گفتگو با با مقامات موقت طالبان هستند. ما سعی می کنیم به جزییات این طرح دست یابیم. هنوز به صورت رسمی گزارشی ارائه نشده است.
سخنگوی سازمان ملل افزود: «هر فردی حق برخورداری از آموزش را دارد و ما میخواهیم مطمئن شویم که مقامات موقت طالبان دسترسی به آموزش را برای کودکان و بزرگسالان تضمین میکنند.»
از زمان روی کارآمدن دوباره طالبان در آگوست ۲۰۲۱ ( ۲۰ مرداد ۱۴۰۰)، این گروه محدودیتهایی برای زنان افغان اعمال کردند که موجب شد، آنان از زندگی عادی خود دور بمانند. از جمله این محدودیتها، آن است که مقطع دبیرستان برای دختران ممنوع شده و بسیاری از زنان اجازه کار در مراکز دولتی را ندارند.
وزارت اقتصاد افغانستان ۲۴ دسامبر (۳ دی ماه) سال جاری نیز به بهانه آن که شکایتهای جدی از رعایت نشدن حجاب را دریافت کرده است، مانع از فعالیت زنان در مراکز غیردولتی شد.
این تصمیمات دولت طالبان بشدت با واکنش های جهانی مواجه شده است. اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد ۲۷ آوریل ( ۷ اردیبهشت ماه )با اجماع به قطعنامه ای رای مثبت دادند که اعمال محدودیت ها و ممنوعیت ها از سوی دولت طالبان بر زنان افغانستان را محکوم کرده است.
قطعنامه پیشنهادی را اگرچه امارات و ژاپن ارائه کردند و مورد حمایت آمریکا و دیگر کشورهای غربی بود اما بیش از ۹۰ عضو سازمان ملل از این قطعنامه حمایت کردند.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل اعمال محدودیت بر زنان افغان و ممنوعیت کار آنان برای سازمان ملل متحد در افغانستان را محکوم کرده و از دولت طالبان خواسته است که این اعمال محدودیت ها و ممنوعیت ها را "به سرعت" متوقف کند.
در این قطعنامه آمده است که ممنوعیت کار زنان افغان برای سازمان ملل متحد "حقوق بشر و اصول بشردوستانه را تضعیف می کند."
وزارت خارجه دولت طالبان در واکنش به این قطعنامه در محکومیت حکومت افغانستان به دلیل ممنوعیت کار زنان در سازمان های بین المللی، این ممنوعیت را "یک امر داخلی" خواند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نشستی پیرامون افغانستان با خضور نمایندگان ویژه کشورهای مختلف در روزهای اول و دوم ماه می (۱۱ و ۱۲ اردیبهشت ماه) در دوحه قطر با هدف «تقویت مجدد تعامل بینالمللی حول اهداف مشترک جهت دستیابی به مسیر پایدار رو به جلو در مورد وضعیت افغانستان» تشکیل داد که دولت طالبان این مذاکرات را رد کرد.
گوترش در پایان این اجلاس در جمع خبرنگاران گفت: برای دستیابی به اهدافمان، نمیتوانیم ارتباط را قطع کنیم. بسیاری خواستار تعامل موثرتر و بر اساس تجارب گذشته بودند.
دبیرکل سازمان ملل در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا احتمال دیدار مستقیم دبیرکل با طالبان وجود دارد، گفت: "هرگاه زمان مناسبی برای انجام این کار باشد، بدیهی است من آن را رد نخواهم کرد. اما امروز چنین زمان مناسبی برای انجام این کار نیست."
گوترش افزود: سازمان ملل همچنان از قدرت خود استفاده خواهد کرد تا بتواند رویکردی روبه جلو و درست را پیش ببرد که مردم افغانستان را در اولویت قرار میدهد. اکثر کارمندان ما شهروندان افغانستان هستند و ممنوعیت کار زنان غیر قابل قبول است و زندگی بسیاری را به مخاطره خواهد انداخت. هرگز در برابر این حملات سیستماتیک به زنان و دختران سکوت نخواهیم کرد. این یک نقض بزرگ حقوق اساسی بشر است.
به گفته دبیرکل سازمان ملل، ۹۷ درصد مردم افغانستان در فقر زندگی می کنند. دو سوم از جمعیت این کشور یا ۲۸ میلیون نفر امسال برای بقا به کمک های بشردوستانه نیاز خواهند داشت. شش میلیون کودک، زن و مرد افغان در یک قدمی شرایط قحطی هستند. در همین حال، بودجه رو به پایان است. طرح واکنش بشردوستانه ۴.۶ میلیارد دلاری ما, تنها ۲۹۴ میلیون دلار یا ۶.۴ درصد از کل بودجه تامین شده است.