به گزارش خبرنگار ایرنا؛ «رشد تولید و مهار تورم» سالها و بلکه دهههاست که از مسائل اصلی پیش روی مسئولان و کارشناسان اقتصادی کشور بوده و هست. در حقیقت رونق تولید و مدیریت تورم از مطالبات دائمی رهبر معظم انقلاب است که در سالهای گذشته نیز به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم به آن اشاره کردهاند.
امسال اما با محور قرار گرفتن مقوله تولید و تورم در شعار سال اهمیت توجه به این موضوع دوچندان شده و انتخاب آن برای سال جاری به دلایل متعدد از جمله شرایط و اوضاع ویژه کشور نشاندهنده اولویتدار شدن این دو موضوع مهم است.
عزم دولت سیزدهم برای بهبود وضعیت نابسامان اقتصادی کشور
دولت سیزدهم نیز که تقریباً نیمی از عمرش سپری شده عزم خود را جزم کرده که سیاستها و تصمیمات اتخاذ شده در این زمینه را با جدیت و تلاش بیشتر پیگیری کند تا بتواند از این طریق شرایط لازم را برای بهبود وضعیت نابهسامان اقتصادی کشور فراهم کند.
تلاش مدیران ارشد فارس برای تحقق شعار سال
در استان فارس هم به منظور تحقق شعار مبنی بر مهار تورم و رشد تولید، حمایت از بخش تولید و سرمایهگذاری از همان شروع سال جدید در اولویت برنامههای استان قرار گرفت. در واقع حمایت از تولید و رفع موانع فعالیتهای صنعتی از مهمترین برنامههایی بود که در سال جدید با جدیت و اهتمام بیشتری دنبال شد.
استاندار فارس هم که در طول این مدت همواره بر تحقق شعار سال تأکید کرده معتقد است که تلاش برای تحقق شعار سال باید در اولویت تمامی مدیران دستگاههای اجرایی استان قرار بگیرد.
محمدهادی ایمانیه ۲۷ فروردین ماه ۱۴۰۲ در شورای برنامه ریزی و توسعه استان با بیان اینکه ۲ شعار اصلی دولت سیزدهم، هم اکنون به ۲ شاخص ملی تبدیل شده است، افزود: ایجاد یک میلیون شغل و احداث یک میلیون مسکن در سال، ۲ شعار اصلی دولت بوده است، که فارس در این ۲ حوزه، رتبه برتر را بین استان های بزرگ کشور کسب کرده؛ امسال هم باید این رتبه حفظ شود. تلاش خواهیم کرد تا پایان امسال صنایع راکدی که تمایل به خروج از رکود دارند، در استان نداشته باشیم.
وی خواستار تشکیل شورای حمایت از اجرای تحقق شعار سال ۱۴۰۲ با حضور همه دستگاهها و نهادها شد و گفت: شورایی متشکل از مسئولان دستگاههای حاکمیتی، امنیتی، نماینده ولی فقیه در استان، دادگستری، نمایندگان مجلس در استان و سایر مدیران اجرایی ایجاد و وظیفه همه اعضا مشخص شود تا بتوانیم شعار سال را به سهم خود، جامه عمل بپوشانیم.
استاندار فارس، نکته مهم مورد توجه مدیران استان را خروج کامل صنایع راکد باقیمانده عنوان و اضافه کرد: به رغم همه زحمات شما عزیزان، هنوز برخی صنایع در استان راکد است که باید به صورت گروهی و دسته بندی شده مسائل مربوط به هر حوزه در جلسات رفع موانع تولید و کارگروه حمایت از سرمایهگذاری استان مطرح شود تا موانع پیش روی آنان را برطرف کنیم.
ایمانیه عمده ترین دلیل رکود صنایع و بنگاه های اقتصادی را کمبود نقدینگی دانست و گفت: سهشنبههای آخر هر ماه توسط اداره کل اقتصاد و امور دارایی استان، عدد ریالی سرمایه گذاریهای انجام شده در فارس اعلام می شود.
برگزاری منظم و مستمر کارگروه استانی تسهیل و رفع موانع تولید
همان گونه که گفته شد یکی از اولویتهای کشور در سال مهار تورم و رشد تولید رسیدگی به مشکلات واحدهای تولیدی و بنگاههای اقتصادی است. بر همین اساس رفع موانع تولید به منظور تحقق شعار سال به صورت ویژهتری در دستور کار مسئولان متولی در این عرصه قرار گرفته است. در استان فارس نیز در چارچوب یک همدلی کمنظیر تحت حمایتهای استاندار و همراهی همه دستگاههای عامل در حوزه تولید کارگروه استانی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید شکل گرفته است. کارگروهی که مهمترین هدف آن پشتیبانی از واحدهای تولیدی و شهرکهای صنعتی و رفع موانع تولید از سر راه تولیدکنندگان است. این کارگروه هر هفته به صورت منظم به ریاست محمدهادی ایمانیه استاندار فارس برگزار میشود و رسیدگی به مشکلات بنگاههای اقتصادی استان هم به صورت مستمر در دستور کار دبیرخانه آن قرار دارد.
معرفی ۲۷واحد راکد به تبصره ۱۶، ۱۰ واحد راکد در انتظار اعطای تسهیلات
معاون امور صنایع ادارهکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس در این باره گفت: طبق تأکیدات استاندار فارس و تیم اقتصادی استان مبنی بر بررسی وضعیت واحدهای راکد، اقدامات قابل توجهی برای رصد و ارزیابی این واحدها انجام شد. در حال حاضر حدود ۲۷ واحد راکد به تبصره ۱۶ معرفی شدند و حدود ۱۰ واحد راکد هم مشمول دریافت تسهیلات از تبصره ۱۸ شدند که منتظر اعطای تسهیلات به این واحدها هستیم. بدون شک با این اقدامات در آیندهای نزدیک شاهد راهاندازی این واحدها خواهیم بود.
مجید کشاورز در گفتوگو با ایرنا افزود: شنبه هر هفته را با عنوان «شنبه رونق تولید و رفع موانع تولید» برای بررسی وضعیت واحدهای تولیدی و برطرف کردن مشکلات در این بخش در نظر گرفتیم که یک کمیته تخصصی پیگیری این امر مهم را بر عهده دارد.
او مشاوره به واحدهای صنعتی را از مهمترین اقدامات این کمیته دانست و گفت: هر شنبه وضعیت و مشکلات ۲۰ تا ۳۰ واحد صنعتی در کمیته های تخصصی ذیل کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید پیگیری و مصوبات پیشنهادی برای ارائه به استاندار فارس آماده میشود. سپس گزارش تهیه شده از این جلسات و مصوبات پیشنهادی هر سهشنبه در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید با حضور استاندار فارس مورد بررسی قرار میگیرد و پس از تأیید مصوبات اقدامات لازم برای کمک به واحدهای صنعتی انجام میشود.
کارگروهی برای حمایت حقوقی و قضایی واحدهای صنعتی
کشاورز اضافه کرد: خوشبختانه با پیگیریهایی که برای حل مشکلات واحدهای صنعتی فارس در حوزههای مختلف انجام میشود شاهد اتفاقات خوبی هستیم به طوری که هر هفته تقاضای این واحدها به صفر میرسد.
وی بیان کرد: دستگاه قضایی فارس هم هر هفته کارگروه حمایت حقوقی و قضایی را در استان برگزار میکنند و واحدهایی که مشکلات حقوقی دارند میتوانند مشکلات خود را در این کارگروه تخصصی مطرح و برطرف کنند.
تلاش برای تسهیل صدور پروانه بهرهبرداری
کشاورز با بیان اینکه استان فارس در بحث صدور پروانه بهرهبرداری رتبه پنجم کشور را در اختیار دارد، گفت: تمام تلاش خود را برای تسهیل امور جهت صدور پروانه بهرهبرداری به کار گرفتهایم و شرایطی فراهم کردهایم تا واحدهای صنعتی با مشکلی برای دریافت پروانه بهرهبرداری مواجه نشوند.
وی افزود: در بحث درگاه ملی مجوزها که به دلیل حساسیتهای دولت برای صدور مجوز واحدهای صنعتی راهاندازی شده است هم اقدامات خوبی در استان فارس انجام میشود و میتوان گفت در حال حاضر روند راهاندازی واحدهای صنعتی تسهیل و تسریع شده است.
پیگیری مستمر وضعیت واحدهای راکد
کشاورز بر ضرورت پیگیری مستمر وضعیت واحدهای راکد تأکید کرد و گفت: در کنار تشکیل کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، هر هفته یک جلسه هم برای واحدهای راکد برگزار میشود که در این جلسه مشکلات سه یا چهار واحد راکد مورد بررسی قرار میگیرد. بسیاری از واحدهای راکد مشکلات مالی دارند که با توجه به بند الف تبصره ۱۶ و با همکاری بسیج سازندگی و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی تسهیلاتی برای این واحدها در نظر گرفته میشود که اگر این تسهیلات اعطا شود شاهد راهاندازی ۲۷ واحد دیگر در استان خواهیم بود.
احیای سه واحد راکد از ابتدای سال
وی ادامه داد: در سه ماهه اول سال ۱۴۰۲ با همت کارشناسان سه واحد راکد راهاندازی شده است و قطعا تا پایان سال ۱۴۰۲ شاهد راهاندازی، احیا و تعیین تکلیف واحدهای بیشتری خواهیم بود.
کشاورز اظهار کرد: در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مصوبهای به تمامی شهرستانها ابلاغ شد که بر اساس این مصوبه مقرر شد مشکلات واحدهای صنعتی در این شهرستانها با ریاست فرمانداران و دبیری اداره صنعت، معدن و تجارت هر شهرستان در قالب کارشناسی رصد و مورد بررسی قرار بگیرد. در چند ماه اخیر همه شهرستانها در این بخش فعال شدند.
وی ادامه داد: بر اساس این مصوبه مشکلات واحدهایی که امکان حل آنها در شهرستان وجود ندارد به مرکز استان ارجاع داده شود تا مشکلات آنها در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مطرح و برطرف شود.
کشاورز بیان کرد: استاندار فارس هم برای ارزیابی وضعیت واحدهای صنعتی استان در شهرستانهای مختلف استان حضور مییابد. البته قبل از سفر استاندار به این شهرستانها،مسئولان و کارشناسان اداره کل صنعت، معدن و تجارت فارس نیز با حضور در این شهرستانها موضوعات واحدها را بررسی میکنند و در نهایت مصوبات این سفرها در کارگروههای تخصصی پیگیری میشود.
به نتیجه رسیدن ۷۱ درصدی مصوبات کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید
وی اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون ۱۸ جلسه کارگروه تسهیل و رفع موانع با حضور استاندار برگزار شده است که در این ۱۸ جلسه مشکلات ۳۰۹ واحد صنعتی پیگیری و منجر به ۳۲۷ مصوبه شده است. خوشبختانه ۷۱درصد از این مصوبات به نتیجه رسیده است.
کشاورز با بیان اینکه برخی مشکلات واحدهای صنعتی در استان قابل حل نیست، گفت: هماهنگیهای لازم برای مطرح شدن مشکلات این واحدها در کارگروههای ملی به صورت مستمر انجام میشود.
معاون امور صنایع ادارهکل صنعت، معدن و تجارت استان فارس با اشاره به اینکه عمدهترین مشکلات واحدهای صنعتی مشکلات مالی است اظهار کرد: تمام مشکلات برق، گاز و آب این واحدها در کارگروه مطرح و تلاش برای برطرف شدن آنها انجام میشود اما مشکلات مالی از مهمترین مشکلات این واحدها محسوب میشود که اگر تسهیلات و مبالغ مورد نیاز به این واحدها تزریق شود قطعا شاهد اتفاقات خوبی در عرصه تولید استان خواهیم بود.
تدابیر استان فارس برای توسعه و ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی پیرامون شیراز
از دیگر راهکارها برای تحقق شعار سال توسعه و ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی پیرامون شیراز است. یک نماینده مجلس بر این باور است که رونق و رشد تولید با احداث و احیای واحدهای صنعتی در استان فارس محقق میشود و باتوجه به حجم قابل توجه تقاضا برای احداث واحدهای صنعتی در شیراز و اطراف شیراز و ضرورت استقرار این واحدها در شهرکها و نواحی صنعتی و عدم امکان پاسخگویی به این تقاضاها در شهرکها و نواحی موجود، سیاست توسعه و ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی در شیراز و اطراف شیراز دنبال میشود.
جعفر قادری در گفتوگو با ایرنا افزود: تلاش ما بر این است که از استقرار متفرقه واحدهای تولیدی جلوگیری و واحدهای تولیدی را در شهرکها و نواحی صنعتی مستقر کنیم.
نماینده مردم شیراز و زرقان ادامه داد: افزون بر افزایش حداقل ۱۵۰ هکتاری شهرک بزرگ صنعتی شیراز از طریق خریداری زمینهای ملکی و تأمین زیرساختهای شهرکهای صنعتی سروستان ۲ و بیضا در ۲ شهرستان مجاور شیراز، مجوز شهرک صنعتی ۳۰۰ هکتاری غیردولتی منطقه ویژه اقتصادی شیراز و ناحیه صنعتی ۵۰ هکتاری بخش رحمت آباد شهرستان زرقان صادر شده و تأمین زیرساختهای این دو شهرک و ناحیه صنعتی در دست برنامهریزی و یا انجام است.
صدور مجوز تأسیس شهرک ۲۲۰ هکتاری در لپویی شهرستان زرقان
وی اضافه کرد: در حال حاضر مجوز تأسیس شهرک ۲۲۰ هکتاری در لپویی شهرستان زرقان توسط شرکت شهرکهای صنعتی استان صادر شده و پیگیریهای لازم برای تملک زمینهای ملکی از اشخاص توسط این استان، منطقه ویژه و یا سایر سرمایه گذاران خصوصی در دست اقدام است و تابحال با چند سرمایه گذار مذاکره شده است.
قادری عنوان کرد: استفاده از ظرفیت زمینهای شهرک صنعتی سنگ شیراز و شهرک صنعتی برمشور در اطراف روستاهای برمشور علیا و سفلی از طریق تأمین زیرساختهای لازم در این دو شهرک صنعتی از دیگر برنامه های شرکت شهرکهای صنعتی استان و سرمایه گذار خصوصی است و برای واگذاری زمین در این دو شهرک صنعتی و استقرار واحدهای صنعتی مانعی وجود ندارد.
وی یادآور شد: افزون بر اینها مذاکرات لازم با ارتش به منظور استفاده از زمینهای این نهاد در بخش سیاخ دارنگون شیراز بمنظور ایجاد یک ناحیه صنعتی ۵۰ هکتاری در این بخش و نیز مذاکره با مالک شخصی به کنظور ایجاد یک ناحیه صنعتی ۵۰ هکتاری صنایع مرتبط با کنجد و ارده در اطراف کارخانه درخشان ماکارون در شهرستان زرقان انجام شده است.
این نماینده مجلس افزود: در تلاش هستیم تا از طریق حل مشکل سرمایه گذار و یا ورود شرکت شهرکهای صنعتی استان، مشکل ناحیه صنعتی بخش ارژن شیراز در اطراف کارخانه تراکتور سازی را حل کنیم تا متقاضیان احداث واحدهای صنعتی در این بخش هم در تأمین زمین مورد نیاز برای استقرار واحدهای صنعتی خود با مشکل مواجه نشوند.
ضرورت راهاندازی یک ناحیه صنعتی در حوالی شهرستان زرقان
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به حجم تقاضاهای قابل توجه در بخشهای شمالی شیراز و به ویژه در شهرستان زرقان و آلودگی هوای شهر زرقان و عدم امکان استقرار واحدهای جدید صنعتی در محدوده و حریم شهر زرقان، در تلاش هستیم تا یک ناحیه صنعتی را در حوالی روستای بندامیر شهرستان زرقان با استفاده از زمینهای ملکی افراد ایجاد نماییم. واقع شدن این زمینها در پایین دست سد درودزن و عبور خط لوله انتقال آب شرب و صنعت روستاهای شهرستان زرقان و شهرستان خرامه از این محدوده، امکان تأمین آب برای این ناحیه صنعتی را فراهم کرده است.
وی عنوان کرد: رایزنی با سرمایه گذار بونیز خودرو در محدوده گویم برای توسعه زمینهای خود و تبدیل این محدوده به یک ناحیه صنعتی نیز از دیگر اقدامات ما برای تأمین زمین متقاضیان استقرار واحدهای صنعتی در نواحی و شهرکهای صنعتی در محدوده غرب شهر شیراز است که در این رابطه متقاضی هم اقدامات اولیه را دنبال کرده است.
قادری بیان کرد: درگذشته یک ناحیه صنعتی در شرق شیراز در محدوده دهستان کفترک هم وجود داشته که به دلیل عدم استقبال واحدهای صنعتی در جذب واحدهای صنعتی توفیقی نداشته است. لذا نیاز است که زیرساختهای این ناحیه هم تکمیل و امکان جذب واحدهای صنعتی در این ناحیه نیز فراهم شود.
استفاده از زمینهای شرق شیراز برای ایجاد شهرکهای صنفی تولیدی
وی با بیان اینکه استفاده از زمینهای شرق شیراز برای ایجاد شهرکهای صنفی تولیدی و یا شهرکهای صنفی توزیعی هم از دیگر برنامههای نمایندگان و مدیران شهرستان شیراز برای توسعه ظرفیتهای شغلی در محدوده شرق این شهرستان است، گفت: در این رابطه مجوز شهرک صنفی توزیعی اتاق اصناف شیراز صادر شده و شرکت شهرکهای صنعتی استان هم یک شهرک صنفی تولیدی صنایع دستی در محدوده شرق شیراز را نیز دنبال میکند.
نماینده مردم شیراز و زرقان اظهار کرد: استفاده از ظرفیت شهرکهای صنعتی ملوس جان و لپویی با امکان ایجاد ارتباط شهر صدرا با این محدوده و اتصال شهر صدرا به آزادراه شیراز- اصفهان و پیگیری احداث یک تونل جنوبی شمالی بین شهر صدرا و شهر لپویی نیز از دیگر برنامه های نمایندگان و مسئولین شهرستان شیراز برای حل مشکل زمین متقاضیان احداث واحدهای تولیدی در شهر صدرا است.