به گزارش ایرنا، عطا حسنپور روز سهشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: کاوش باستانشناسی شهر شاپور خواست خرمآباد نیمه اول فروردین ماه امسال آغاز شد تا قبل از آن هیچگونه اطلاعاتی از این شهر وجود نداشت و از آنجایی که این شهر بسیار مهم میباشد اقدامات لازم برای از زیرخاک بیرون آمدن این شهر انجام شده است.
وی گفت: لایههای دستنخورده شهر قدیمی شاپور خواست خرم آباد در جریان کاوش این محوطه نمایان شده و در برداشت نخست از کاوش محوطه باستانی مناره آجری خرمآباد لایههای دست نخورده از شهر قدیم شاپور خواست به شکل یک معماری فاقد اهمیت و شامل آخرین دوره استقرار نمایان شده است.
وی گفت: همچنین در این مدت از کاوش چندین سنگ قبر و بقایای متلاشی شده از اجساد انسانی مربوط به یک گورستان قدیمی و تعدادی کوره خانگی به دست آمده است.
وی با بیان اینکه برنامه میدانی و کاوش باستانشناسی این محوطه تا ۲ ماه دیگر ادامه خواهد داشت، افزود: تمرکز در این عملیات بر شناخت انواع کاربریها و دورههای استقراری موجود در منطقه و همچنین ارتباط آن با معماری قرون گذشته خواهد بود.
حسنپور اضافه کرد: شهر شاپور خواست در قرون چهارم، پنجم و ششم هجری همزمان با دوره شکوفایی خود، آثار معماری پر کار و گستردهای داشته و احتمالاً بقایای آن در میدان امام حسین (ع) و قاضیآباد کنونی گسترده شده است.
وی در مطالعات اخیر تلاش ما بررسی چهار گمانه وسعت ۴۰۰ مترمربع است که امید میرود با تخصیص اعتبار کافی زودتر به سرانجام برسد و پس از آن مطالعات مربوط به استقرار دورههای پیش از اسلام در این منطقه انجام خواهد شد.
وی بیان کرد: بخش اندکی از اعتبارات به حوزه زیرساخت اختصاص دارد که با توجه با حجم سنگین اقدامات زمان بر خواهد بود اما بخش عظیمی از ایجاد زیرساختها به حوزه راهداری مربوط میشود.
وی افزود: برای مرمت اشیا و دیگر مرمتها قلعه فلک الافلاک با دانشگاه هنر اصفهان تفاهم نامه امضا شده است و در آینده نزدیک اقدامات لازم اجرایی میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، گفت: برای حفاظت، استحکامبخشی و مرمت پلهای تاریخی این استان به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
حسنپور اظهار کرد: بعد از سیل سال ۹۸ برای برخی پلهای تاریخی استان تعدادی سیل بند احداث شد و در چند منطقه که بستر پلها تخریب شده بود عملیات بسترسازی نیز انجام گرفت.
وی تصریح کرد: بسترهایی که آب شکستگی داشت مرمت و رفع خطر اضطراری انجام شد تا چنانچه سیلابی جدید رخ دهد، خطر رفع شده باشد.
حسن پور بیان کرد: پایه پل تاریخی کشکان در سیلاب فروردین ماه سال ۹۸ کج شده و احتمال اینکه با سیلابی دوباره تحت فشار قرار گرفته و تخریب شود وجود دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان اضافه کرد: زیر پایه این پل را بسترسازی و جدارهها را هم مستحکم کردیم تا اگر سیلابی رخ داد، وضع موجود تثبیت شده باشد و بیشتر از این رانش نکند.
حسنپور با اشاره به تخصیص اعتبار پس از سیلاب ۹۸ به پلهای استان، تصریح کرد: به رغم اهمیت بالای پلهای مهم تاریخی استان اما تاکنون مبلغی برای این آثار تخصیص نیافته است.
وی ادامه داد: بیش از ۱۰۰ پل تاریخی در لرستان وجود دارد که پلهای "گاومیشان"، "شاپوری"، "پل آجری"، "پلدختر"، "کلهر"، "کشکان" و "پل شکسته" از جمله سازههایی هستند که بیش از هزار و ۴۰۰ سال قدمت دارند و از معماری و هنر پلسازی منحصربهفرد برخوردار هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: مجموعه پادگان ۰۷ خرم آباد دارای شماره ثبت ملی میباشد و هرگونه تخریب یا آسیب به آثار تاریخی آن جرم محسوب میشود.
حسن پور ادامه داد: کل مجموعه ۱۵ هکتاری پادگان ۰۷ خرمآباد تحت عنوان "محوطه و مجموعه بناهای تاریخی پادگان" ثبت ملی میباشد و این عنوان به همراه شماره ثبت ملی از سوی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استاندار لرستان ابلاغ شده است.
وی با اشاره به اینکه این مجموعه در سال ۱۳۹۴ ثبت ملی شده است گفت: اما مالکیت آن با ارتش بوده و برای هرگونه ساخت و ساز در آن باید ضوابط ثبت ملی رعایت شود بنابراین هرگونه اقدام و عملیات ساخت و ساز در حریم و عرصه این مجموعه باید بر اساس ضوابط میراث فرهنگی صورت گیرد.
وی افزود: هفت هکتار پادگان ۰۷ دارای آثار تاریخی بوده و هرگونه تخریب، تهدید و یا آسیب به این بناها طبق قانون جرم محسوب میشود همچنین هشت هکتار باقی مانده دارای زمین هموار بوده که قرار است برای ساخت و ساز به پیمانکار واگذار شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: بحثی بر سر مالکیت وجود ندارد و ارتش میتواند براساس مالکیت اقدام کند اما برای پِی کنی همچنین ایجاد ساختمان و یا تعداد طبقات حتماً باید ضوابط را رعایت کند.
حسن پور افزود: براساس ماده ۵۵۸ قانون مجازات اسلامی چنانچه هر فردی به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطهها و مجموعههای فرهنگی، تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، یا تزئینات، ملحقات تأسیسات، اشیا و لوازم، خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور که مستقلاً نیز واجد حیثیت فرهنگی-تاریخی یا مذهبی باشد، خرابی وارد آورد علاوه بر الزام به جبران خسارات وارده، به حبس از یک تا ۱۰ سال محکوم میشود که این ماده قانونی نشان دهنده اهمیت میراث تاریخی و فرهنگی کشور است.
وی ادامه داد: پادگان ۰۷ خرمآباد به عنوان یک میراث ماندگار تاریخی برای مردم شهر از اهمیت بالایی برخوردار است بنابراین باید هرچه سریعتر ساماندهی شود و مرمت محوطه و بناهای آن در دستور کار قرار گیرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: روستای بیشه این استان در بین هشت روستای مهم جهان قرار گرفت و بزودی ثبت جهانی خواهد شد.
حسنپور گفت: در نشست کمیته جهانی سازمان جهانگردی نام روستای بیشه نیز در فهرست هشت روستای مهم جهان قرار گرفته و بزودی ثبت جهانی آن انجام میشود.