ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین پس از ۱۵ ماه از آغاز جنگ، روز شنبه ۲۰ خردادماه ۱۴۰۲ تائید کرد که ضدحمله نیروهای این کشور علیه روسیه آغاز شده است.
در این شرایط، جنگ روایت ها درباره خسارات جنگ، روزهای اخیر و پس از آنکه رئیس جمهوری روسیه آماری در این زمینه اعلام کرد، اوج گرفت و با پاسخ متقابل اوکراین همراه بود.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه سهشنبه در دیدار با خبرنگاران حوزه اخبار نظامی این کشور گفتک که حملات اوکراین تاکنون هیچ موفقیتی نداشته و تلفات نظامی اوکراین، ۱۰ برابر روسیه بوده است.
ولادیمر پوتین اظهار داشت: آنها حمله میکنند و این منطقی است که طرف مدافع، تلفات کمتری داشته باشد.
وی افزود: نیروهای مسلح اوکراین در جریان ضد حمله تاکنون بیش از ۱۶۰ تانک و بیش از ۳۶۰ خودروی زرهی از انواع مختلف را از دست دادهاند، این در حالی است که روسیه تنها ۵۴ تانک را از دست داد.
رئیس جمهور روسیه گفت: بر اساس محاسبات ما، اوکراین ۲۵ تا ۳۰ درصد از حجم تجهیزات عرضه شده به این کشور را از دست داده است.
اوکراین: چند برابر کمتر از روسیه، تلفات داشته ایم
حنا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین نیز در سخنانی آمار اعلامی رئیس جمهور روسیه را با هدف تضعیف روحیه و ایجاد وحشت عنوان کرد و گفت: در طول حمله، ارتش اوکراین چندین برابر کمتر از روسیه، متحمل تلفات شده است، با وجود اینکه روسها اطلاعات جعلی منتشر میکنند.
وی افزود: در طول جنگ هیچ یک از طرفین اطلاعات دقیقی از تلفات خود منتشر نمی کنند، زیرا دشمن می تواند از این اطلاعات برای پیش بینی اقدامات آینده دشمن در میدان نبرد استفاده کند.
معاون وزیر دفاع اوکراین اظهار داشت: با این وجود، اگر نسبت کشته شدگان را در هفته گذشته بررسی کنیم، تلفات روسیه در صحنه نبرد در خورتیتسیا و باخموت تقریبا ۹ برابر و در محور تاوریا، زاپوریژیا و بردیانسک ۵.۳ برابر بیشتر از تلفات اوکراین بوده است.
وی گفت: نیروهای دفاعی اوکراین به انجام عملیات تهاجمی با موفقیت نسبی ادامه می دهند و ارتش این کشور در ضلع چپ شهر باخموت تا عمق ۱.۵ کیلومتری و در ضلع راست این شهر تا عمق ۳.۵ کیلومتری پیشروی کرده و در یک هفته گذشته، ۱۶ کیلومتر مربع از باخموت را آزادسازی کرده است.
جنگ عددها
بنا بر آخرین آمار اعلامی روز پنجشنبه ۲۵ خردادماه ۱۴۰۲، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که از آغاز عملیات ویژه نظامی تاکنون ۴۴۴ فروند هواپیما، ۲۳۸ فروند بالگرد، چهار هزار و ۶۳۰ فروند هواپیمای بدون سرنشین، ۴۲۶ سامانه موشکی ضد هوایی، ۹ هزار و ۹۹۴ دستگاه تانک و سایر خودروهای زرهی رزمی از اوکراین را منهدم کرده است.
در نقطه مقابل، وزارت دفاع اوکراین نیز در همین روز، آماری از خسارات ارتش روسیه بدین شرح اعلام کرد: ۳۱۴ فروند هواپیما، ۳۰۱ فروند بالگرد، سه هزار و ۳۳۳ فروند هواپیمای بدون سرنشین، ۳۶۴ سامانه موشکی ضدهوایی و سه هزار و ۹۵۵ تانک.
روایت روس از آخرین صحنه نبرد
وزارت دفاع روسیه پنجشنبه در گزارش روزانه خود از آخرین وضعیت عملیات نظامی این کشور در اوکراین گزارش داد: هواپیمای جنگنده نیروی هوافضای روسیه یک فروند هواپیمای سوخو ۲۷ نیروی هوایی اوکراین را در نزدیکی روستای کراسنوآرمیسک در جمهوری دونتسک سرنگون کرد.
بنا بر این گزارش، ۲۵ هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی در مناطق شهرک های شیپیلووکا در جمهوری خلق لوهانسک، یلنوفکا، اسپورنویه، زلنی گی در جمهوری خلق دونتسک، ریمووکا، نوویه در منطقه زاپوروژیه و پرولتارکا در منطقه خرسون منهدم شدند.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که طی شبانه روز گذشته، سامانه های این کشور، پنج راکت از سامانه راکت اوراگان و سامانه پرتاب چندگانه آمریکایی هیمارس رهگیری و منهدم کردند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: نیروهای هوافضای روسیه شامگاه چهارشنبه با تسلیحات هواپرتاب دوربرد با دقت بالا به محل تولید هواپیماهای بدون سرنشین اوکراین حمله و آن را منهدم کردند.
ضدحمله اوکراین از نگاه روس
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: در شبانه روز گذشته، نیروهای مسلح اوکراین به عملیات تهاجمی در جهتهای دونتسک جنوبی، زاپوروژیه، دونتسک و لوهانسک ادامه دادند و ضدحملات را خنثی کردند.
بنا بر این گزارش، در حملات روس ها، یک انبار مهمات تیپ ۶۵ مکانیزه نیروهای مسلح اوکراین در منطقه زاپوریژیا و سه انبار مهمات درمناطقی دیگر منهدم شد.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که در جریان نبرد، یک دستگاه توپخانه خودکششی سزار ساخت فرانسه و همچنین هویتزر Msta-B و D-۳۰ را از بین برده است.
ضد حمله از نگاه اوکراین
در نقطه مقابل، نماینده ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین در گزارشی از آخرین وضعیت میدان نبرد اعلام کرد: ارتش روسیه در حال انجام عملیات دفاعی در جهت باخموت است، در عین حال مدافعان اوکراینی در جناحین به پیشروی خود ادامه می دهند.
به گزارش منابع خبری اوکراین، اولکسی گروموف مدعی شد: فعالیت روس ها در مسیر باخموت به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
وی ادامه داد: جنگنده های اوکراینی به انجام عملیات تهاجمی در سه جبهه - بردیانسک، ماریوپل و باخموت ادامه می دهند؛ آنها موفق به آزادسازی حدود سه کیلومتر مربع شامل هفت آبادی از تصرف نیروهای روس شده اند.
آرتم لیسوهور رئیس اداره نظامی منطقهای لوهانسک اوکراین نیز اعلام کرد: در راستای ضدحمله ارتش اوکراین و در جریان نبرد میان اپراتورهای پهپادهای اوکراینی و روسی در محور سواتوف - کوپیانسک در منطقه لوهانسک، سکوی پرتاب پهپادهای روسی کشف و منهدم شد.
لیسوهور خاطرنشان کرد: اپراتورهای اوکراینی در جریان این حمله از پهپادهای «ماویک ۳» و «ماویک تی ۳» که توسط شرکت یونایتد ۲۴ به اوکراین اهدا شده است، استفاده کردند.
حنا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: در منطقه بردیانسک، جنگ در نزدیکی روستای ماکاروفکا ادامه دارد و در جهت ماریوپول نیز، جنگ در مناطق نوودانیلیوکا و نووپوکروفسک در جریان است.
صدای آژیر در کی یف
در این شرایط، برخی کانال های تلگرامی در اوکراین از به صدا در آمدن صدای آژیر خطر در کی یف پایتخت این کشور سخن به میان آورده اند.
بنا بر این گزارش های غیر رسمی، به پرواز درآمدن هواپیمای بمب افکن استراتژیک دوربرد توپولف ۹۵ و همچنین هواپیمای میگ ۳۱ متعلق به روسیه علت به صدا درآمدن این آژیر بوده است.
کانال تلگرامی دیگر نیز نوشت: به دنبال شناسایی یک پهپاد روس در آسمان کی یف، صدای آژیر خطر دوباره به صدا درآمد؛ در پناهگاه ها بمانید.
ویدیوی تهدید به انفجار نیروگاه اتمی زاپوریژیا
در همین حال، ویدیویی در شبکه های اجتماعی اوکراین و منطقه زاپوریژیا منتشر شد که در آن، به انفجار نیروگاه اتمی زاپوریژیا در روز سوم جولای (۱۲ تیرماه ۱۴۰۲) تهدید شده است.
در این ویدیو که عبارت نیروهای مسلح اوکراین در آغاز آن به نمایش درآمده است، انفجارهای پل کریمسکی و نیروگاه سد آبی کاخوفسکایا را نشان می دهد. این ویدئو با ظاهر شدن تاریخ ۲۰۲۳.۰۷.۰۳ در پس زمینه به پایان می رسد.
نیروگاه زاپوریژیا به عنوان بزرگترین نیروگاه هسته ای اروپا حدود ۱۵ ماه پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین باری دیگر در کانون اخبار قرار گرفته است، آنجا که پیامدهای آتش جنگ طرفهای درگیر، این نیروگاه را تهدید میکند. این نیروگاه با دربرگیری ۶ واحد تولید برق از انرژی هستهای به میزان کل ۶ گیگاوات، در ابتدای اسفندماه ۱۴۰۱ (اواخر فوریه ۲۰۲۲) تحت کنترل نیروهای روس قرار گرفت.
در مقطع کنونی و همزمان با انتشار اخباری درباره تدارک اوکراین برای ضد حمله، مسکو و کیف، یکدیگر را به نقض حریم نیروگاه و تلاش برای آسیبهای جبرانناپذیر به این نیروگاه و مناطق اطراف آن متهم کردهاند.
در این شرایط، رنات کارچا مشاور رئیس شرکت روس اتم گفت: ورود هیات آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نیروگاه برق زاپوریژیا که برای چهارشنبه (۲۴ خرداد ۱۴۰۲) برنامهریزی شده بود، به دلیل نامعلومی به تعویق افتاده است.
از جنگ تا انتخابات
در این میان، نکته جالب توجه، حضور منطقه زاپوریژیا در مجمع بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ است. یوهان بالیتسکی سرپرست فرمانداری این منطقه در مصاحبه ای در حاشیه این اجلاس به خبرگزاری تاس گفت: ۳۰ هزار نفر یعنی ۷۰ درصد جمعیت این منطقه آواره شده و به دلیل گلوله باران مداوم نیروهای مسلح اوکراین این منطقه را ترک کرده اند.
بنا بر اعلام مقامهای روس، انتخابات میان دوره ای دومای دولتی در چهار حوزه انتخابیه تک نفره در ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور ۱۴۰۲) برگزار می شود که جمهوری کریمه، کراسنویارسک، کراچای چرکس و لیپتسک، در آن نمایندگان خود را انتخاب می کنند و برای اولین بار، مناطق خرسون و زاپوریژیا در این انتخابات شرکت می کنند.
سرپرست فرمانداری زاپوریژیا اعلام کرد که افراد حتی با داشتن شناسنامه اوکراینی نیز قادر به شرکت در این انتخابات خواهند بود.
پیامدهای تازه تخلیه آب سد کاخوفکا
۱۵ خردادماه، نیروهای روسیه و اوکراین اعلام کردند سد بزرگ کاخوفکا، متعلق به دوره شوروی سابق، در بخش تحت کنترل روسیه در جنوب اوکراین منفجر و باعث ایجاد سیلاب در سراسر منطقه جنگی شده است؛ در پی این رخداد، مسکو و کییف متقابلا اتهاماتی را به یکدیگر وارد کردند.
سد کاخوفکا بر رودخانه «دنیپرو»، آبراه اصلی جداکننده نیروهای اوکراینی و روسی در جنوب اوکراین قرار دارد.
فرماندار خرسون اوکراین پیش از این اعلام کرد که بعد از انفجار در سد کاخوفکا، حدود ۶۰۰ کیلومتر مربع از منطقه خرسون در جنوب اوکراین به زیر آب رفته است که ۶۸ درصد آن در ساحل چپ رود دنیپرو و تحت تصرف روسیه قرار دارد.
شبکه های اجتماعی محلی در این باره نوشتند: باریک شدن رودخانه دنیپر پس از تخریب نیروگاه کاخوفسکا، فرصت هایی را برای حملات کمکی در میان مدت به منظور حمایت از حمله به جنوب کامنسک ایجاد کرده است.
در همین حال، منابع اوکراینی اعلام کردند که شاخص های آب رودخانه دنیپر به طور قابل توجهی رو به وخامت است و از این رو، حمام کردن و ماهیگیری در مناطق خرسون، میکولایف و اودسا ممنوع اعلام می شود.
بنا بر گزارش دیگری، به زیر آب رفتن مناطق گسترده ای منطقه زیردست سد کاخوفسکا سبب از بین رفتن مزارع به ویژه سبزیجات شده است که به گفته منابع محلی، به افزایش قیمت این محصولات در منطقه دامن خواهد زد.