تهران- ایرنا- خبرگزاری رسمی دولت چین "شینهوا" در یک گزارش تحلیلی، به تشریح چرایی شکست سیاستهای آمریکا در منطقه خاورمیانه پرداخته و نوشت: مردم منطقه دیگر به آمریکا اعتماد ندارند و حرفهایش را گوش نمی دهند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از این رسانه چینی، در گزارش های خبری واژه "شکست خورده" بیش از هر واژه دیگری در مورد سیاست آمریکا در خاورمیانه به چشم می خورد.

پایگاه خبری الجزیره نیز به تازگی در تحلیلی نوشته است ایالات متحده بازی در منطقه خاورمیانه را باخته و فقط واشنگتن در این مساله مقصر است.

نگاهی به تحولات اخیر نشان می دهد این دیدگاه حاکم در خاورمیانه است. برای چندین دهه ایالات متحده که بیش از ۱۰ هزار کیلومتر از این منطقه فاصله دارد با دخالت در امور داخلی کشورهای خاورمیانه باعث درگیری، جنگ و فقر در این منطقه شده است. بنابراین کشورهای منطقه چاره ایی جز جدایی از سیاستهای استکباری "عمو سام" ندارند.

آمریکا با دامن زدن به شعله های جنگ در خاورمیانه فجایع بی سابقه ای در این منطقه ایجاد کرده است. این کشور در سال ۲۰۰۳ با استناد به شواهد ساختگی، جنگی را در عراق بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل و علی رغم مخالفت شدید جامعه بین المللی آغاز کرد.

به استناد آمارهای منتشر شده از سوی موسسه بین المللی اطلاعات و آمار Statista، حدود ۲۰۹ هزار غیرنظامی عراقی در جریان جنگ و درگیری های خشونت آمیز بین سال های ۲۰۰۳ و ۲۰۲۱ کشته شدند و حدود ۹.۲ میلیون عراقی هم آواره شده و یا مجبور به ترک کشورشان شدند.

در همین حال، ایالات متحده از مدت ها پیش از نفوذ سازمان ها و عوامل غیر دولتی در جامعه خاورمیانه حمایت کرده و بارها مسیرهای توسعه کشورهای خاورمیانه را با استفاده از "انقلاب های رنگی" تغییر داده است.

آمریکا همچنین با تداوم حمایت مالی از بنیاد ملی دموکراسی ایالات متحده، انقلاب های رنگی را در مصر، یمن ، اردن، الجزایر، سوریه و دیگر کشورها زمینه چینی و با ارائه بودجه به افراد و گروه های طرفدار خود به نوعی مغز متفکر "بهار عربی" به شمار می آید.

ایالات متحده همچنین از تحریم ها به عنوان ابزاری برای آزار و اذیت در منطقه خاورمیانه سوء استفاده کرده است. واشنگتن با هدف براندازی جمهوری اسلامی ایران بیش از چهار دهه است که از اهرم تحریم استفاده می کند. تهران، تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا را اقدامات غیرانسانی و جنایتکارانه و تروریستی" توصیف می کند.

انتقاد تهران از اقدامات آمریکا همچنین بارها از سوی کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل تکرار شده است. آلنا دوهان ، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد پس از سفر به ایران در ماه مه ۲۰۲۲ ، به این نتیجه رسید که تحریم ها ، تحریم های ثانویه و اشکال مختلف آن می تواند تاثیر منفی بر اقتصاد کشور داشته باشد و منجر به "نقض جدی حقوق بشر و چالش های بشردوستانه" شود.

از دیگر سو، سوریه نیز قربانی تحریم های ایالات متحده شده است. به عنون مثال پس از وقوع زلزله شدید در سوریه در ماه فوریه (فروردین-اردیبهشت)، آمریکا با اعمال تحریم مانع ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم زلزله زده در این کشور شد.

بنابر اعلام وزارت خارجه سوریه، به دنبال تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا برای ارسال کمکهای بشر دوستانه به سوریه، مردم بی دفاع این کشور با دستان خالی و ساده ترین ابزار، عزیران خود را از زیر آوارها خارج کردند. همچنین آمریکا مانع از ارسال داروهای مورد نیاز و تجهیزات پزشکی به سوریه شد.

همچنین بی احترامی به یک کلمه کلیدی تلخ در خاطره مردم منطقه از تعامل با ایالات متحده تبدیل شده است. سیاستمداران واشنگتن حتی برای توصیف کشورهای منطقه از کلمات توهین آمیز مانند "بیگانه" استفاده می کردند و زمانیکه دیدند خواسته دولت مردانشان در خاورمیانه تامین نمی شود با توسل به تهدیدهای مکرر، غرور ملی و استقلال استراتژیک مردم منطقه را نادیده گرفتند.

در یک نظرسنجی که در سال ۲۰۲۲ توسط مرکز تحقیقات و مطالعات سیاسی عرب مستقر در دوحه در ۱۴ کشور عربی انجام شد ، ۷۸ درصد از پاسخ دهندگان ایالات متحده را به عنوان بزرگترین منبع تهدید و بی ثباتی در منطقه عنوان کردند.

بنابر این جای تعجب نیست که روز بروز کشورهای خاورمیانه از گرفتن دستورات از واشنگتن امتناع می کنند. با افزایش بحران اوکراین، اکثر کشورهای خاورمیانه از پیوستن به "اردوگاه ضد روسی" به رهبری ایالات متحده خودداری کرده اند. همچنین با در نظر گرفتن منافع ملی خود، عربستان سعودی و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس علاقه چندانی به همکاری با آمریکا در امور نفتی نشان نداده اند.

به طور خاص، واشنگتن از آرامشی ایجاد شده در روابط میان تهران-ریاض به میانجیگری پکن، شوکه شده است. این شوک زمانی بیشتر شد که تلاشهای جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده در سفر به خاورمیانه برای جلب حمایت علیه آنچه به ادعای واهی وی "تهدیدات ایرانی" نامید می شد، با شکست روبرور شد. همچنین در حال حاضر موجی از آشتی و روابط مسالمت آمیز با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، خاورمیانه را فرا گرفته است. در حال حاضر کشورهای عربی متوجه شده اند که دخالت ایالات متحده تنها منطقه را به بی ثباتی و هرج و مرج می کشاند.

برای جلوگیری از کاهش نفوذ آمریکا در خاورمیانه، مقامات ارشد ایالات متحده برای بازدید از کشورهای خاورمیانه عجله فراوانی از خود نشان می دهد. اکنون سوالی که مطرح می شود این است که چه کسی "خلاء قدرت" را که در کاهش نفود ایالات متحده در منطقه باقی مانده است را پر خواهد کرد.

واشنگتن پست نوشته است: مادامی که آمریکا از سوی نخبگان اداره می شود که نهایت تلاش خود را برای راضی کردن حوزه های انتخاباتی بکار می برند و از درک این مساله که جهان در حال تغییر است، غافل مانده اند، سیاست خارجی آمریکا انعطاف پذیری لازم خود را از دست داده است.

دقیقا در زمانیکه جهان می کوشد خاورمیانه را به برقراری آرامش دعوت کند، ایالات متحده نه تنها به صورت شفاهی تحولات این منطقه را زیر سوال می برد، حتی به حملات هوایی علیه سوریه ادامه می دهد و آشکارا با نیازهای کشورهای منطقه برای برقراری صلح مخالفت می کند. در حالحاضر این اقدامات آمریکا از سوی مردم خاورمیانه با انتقاداتی روبرو شده است.

به گفته ابراهیم هاشم، تحلیلگر ارشدامارات متحده عربی گفت:" عرب ها به خارجی هایی که در دهه های اخیر نقش مخرب در جهان عرب ایفا کرده اند دیگر گوش نمی دهند."

در پایان این گزارش آمده است اگر ایالات متحده همچنان به اقدامات سلطه جویانه خود در منطقه ادامه دهد، بازی رقابت را در این منطقه خواهد باخت و دیگر جایی در این منطقه نخواهد داشت.