رضا قانع مقدم روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اجرای طرحهای آبخیزداری در شهرستان گرمی اظهار کرد: تاکنون ۴۴سازه مکانیکی در شهرستان گرمی اجرا شده که نقش موثری در مهار اثرات مخرب سیل اخیر داشته است.
وی گفت: برای مطالعه آبخیزداری در ۲ حوضه دیزج و سلاله که جزو مناطق سیل خیز شهرستان گرمی هستند اعتبار اندکی تخصیص یافته که اگر مسئولان در تامین اعتبارات برای اجرای طرحهای آبخیزداری اهتمام داشته باشند میتوانیم مناطق بحرانی سیل خیز را شناسایی و با اجرای طرحهای آبخیزداری از خسارت احتمالی پیشگیر کنیم.
قانع مقدم با تاکید بر لزوم اهتمام و مساعدت مسئولین برای اجرای طرحهای آبخیزداری گفت: در سال ۱۴۰۱در مجموع ۴۴۹میلیارد ریال به آبخیزداری مصوب شده بود که از این رقم تاکنون ۲۱۰میلیارد ریال تخصیص یافته است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل با بیان اینکه اجرای طرحهای آبخیزداری در مناطق مختلف استان میتواند از خسارت بیشتر سیل جلو گیری کند، افزود: اگر آب، خاک، پوشش گیاهی مرتع و جنگل مدیریت شود با طرحهای آبخیزداری میتوان جلوی سیلاب را گرفت.
وی ذخیره نزولات آسمانی، افزایش پوشش گیاهی و تغذیه آبخوانها را از اهداف اجرای طرحهای آبخیزداری در استان ذکر کرد و گفت: احداث سازههای سنگی گابیونی، بندهای زیرزمینی و ۲ منظوره پخش سیلاب و کنتور فارو از جمله اقدامات انجام گرفته در حوزه آبخیزداری استان است.
قانع مقدم ادامه داد: طرحهای پیشران توسعه در حوضه آبخیز استان با هدف حفظ و پایداری آب، افزایش ذخیره آب در حوضه آبخیزداری، جلوگیری از فرسایش خاک، تاخیر در روان آبها و جلوگیری از سیل و تخریب مراتع و پوشش گیاهی در اولویت اجرایی قرار گرفته است.
وی افزود: از مهمترین خطراتی که استان را به دلیل بیتوجهی به حوضه آبخیزداری تهدید میکند از بین رفتن غنای خاک در بخش زراعت و باغ است که میتواند بازدهی در این بخش را با چالش روبرو کند.
به گزارش ایرنا طی هفتههای اخیر بارشهای رگباری پراکنده منجر به وقوع سیلابهای مکر در استان اردبیل شده است که کانون سیل شهرستانهای گرمی،انگوت بیله سوار و مشگین شهر بوده است. در اثر این سیلها هشت نفر از هم استانیها جان باختند که چهار نفر از آنها کودک بودند.
گذشته از خسارتهای سیل به بخشهای کشاورزی، ابنیه فنی راهها، تاسیسات زیربنایی آب و برق و گاز، تاسیسات و واحدهای مسکونی شهری و واحدهای تولیدی و صنعتی یکی از عمده ترین خسارتهایی که معمولا نادیده گرفته میشود آب خارج شده از حوضه آبخیز و خاکی است که در اثر شست و شوی سطحی و فرسایش خاک از بین می رود.
در همین زمینه قانع مقدم با بیان اینکه فرسایش خاک یکی از مشکلات عمده استان است در خصوص حجم فرسایش خاک در حوضه های آبریز استان گفت: در حوضه سفیدرود که ۳۸۲ هزار هکتار مساحت دارد، سالانه نزدیک ۱۴ تن در هکتار، در حوضه بالهارود ۱۹ تن و ارس هم ۱۳ تن فرسایش خاک اتفاق میافتد.
نکته مهم دیگر اینکه این آبها به واسطه مرزی بودن از استان خارج میشود در حالی که با اجرای طرحهای آبخیزداری امکان ذخیره نزولات جوی در استان وجود داشت و در شرایطی که خشکسالی و تنش شدید خشکی اقتصاد استان و معیشت اهالی را تحت تاثیر قرار داده است، این امکان وجود داشت که با اجرای سازه های آبخیزداری تهدید بارشهای رگباری و سیل آسا را برای استان تبدیل به فرصت کرد.
در شرایطی که خشکسالی اقتصاد استان و معیشت اهالی را تحت تاثیر قرار داده است، این امکان وجود داشت که با اجرای سازههای آبخیزداری تهدید بارشهای سیل آسا را برای استان تبدیل به فرصت کرد.
به گفته معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل در مجموع مطالعات تفصیلی اجرای طرح آبخیزداری در سطح ۴۰۰ هزار هکتار از اراضی استان انجام شده و ۷۸ هزار هکتار هم در حال مطالعه است. علاوه بر این در سالهای اخیر ۱۸۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری اجرا شده و ۱۵ هزار هکتار دیگر هم در نقاط مختلف استان در دست اجراست.
از این جهت اجرای طرحهای آبخیزداری مبتنی بر نگاه آینده نگرانه و صیانتی از منابع خدادادی است که آثار مثبت و ارزشمندی برای استان داشته و میتواند بستر ساز توسعه پایدار برای استان باشد.
استان اردبیل ۹۰۲ هزار هکتار مرتع ییلاقی، قشلاقی و میانبند و همچنین ۶۹ هزار هکتار جنگل دارد ، گونههای غالب جنگلهای استان اردبیل را فندق ، ارس ، بلوط ، زبان گنجشک و افرا تشکیل میدهد.