علیرضا قاسمی فرزاد روز چهارشنبه در بازدید از محوطه تاریخی تپه هگمتانه و روند اجرایی ساماندهی منظر شهری برای ثبت جهانی اظهار داشت: با استقرار مشاور متخصص در زمینه میراث فرهنگی و ثبت جهانی آثار تاریخی با همکاری شهرداری و میراث فرهنگی انتظار داریم مواردی که مشاور به آن تاکید میکند بررسی و مشکلات برطرف شود.
وی اظهار داشت: وضعیت مسیر گردشگری سایت هگمتانه از میدان مرکزی تا میدان هگمتانه نسبت به قبل رضایتبخش است اما هنوز با رضایت کامل و صددرصدی فاصله داریم که لازم است همه یک دست شده و درصدد تسهیل شرایط اقدام کنیم.
استاندار همدان ادامه داد: آنچه به عنوان دستاورد جهانی در پرونده هگمتانه مطرح است اینکه با ثبت جهانی این اثر فاخر تاریخی اطلاعرسانی جهانی از تاریخ ایران زمین، هویت، تمدن و هگمتانه سه هزار ساله خواهد شد.
وی افزود: با اینکه فرصت کمی برای استان باقی مانده اما در بازدید امروز عملیات اجرایی رضایتبخش دیده شد که با الزام سرعتبخشی بیشتر به طور قطع در یکی دو هفته آینده شرایط بهتر و مطلوبتر خواهد شد.
استاندار همدان با بیان اینکه تمام دستگاههای خدمترسان پای کار جهانی شدن همدان با ثبت جهانی هگمتانه هستند گفت: در جلسه هفته گذشته ستاد ثبت جهانی مقرر شد تا هر هفته چهارشنبه ها در کنار تمام دستگاههای خدمترسان، شهرداری و میراث فرهنگی از ساعت پنج صبح بازدید هفتگی
انجام شود تا روند ساماندهی و عملیات اجرایی سرعت بیشتری گرفته و موانع برطرف شود.
قاسمی فرزاد ادامه داد: با جهانی شدن هگمتانه اهمیت بسیاری در تبادلات فرهنگی و تغییر نگاه گردشگران دنیا به کشور ایران دارد.
این بازدید از ساعت پنج صبح آغاز شد و محورهای خیابان بوعلی، اکباتان، خیابان تختی و کوچههای مجاور، محوطه سرگذر، کاروانسراهای قرار گرفته در مسیر ثبت جهانی و مسجد جامعه همدان مورد بازدید قرار گرفت.
براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثری است که به یونسکو ارسال میشود.
«هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است و با ثبت جهانی این اثر، انتظار میرود بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راههای شهر همدان حفظ شود.
سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره مادها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت مادها اقتباس کرده است.
سایت تاریخی هگمتانه با ۴۰ هکتار وسعت در انتهای خیابان اکباتان همدان قرار دارد، این تپه تاریخی به دوره مادها منسوب بوده و نام خود را از هگمتانه پایتخت دولت مادها اقتباس کرده است.بر اساس کاوش های بدست آمده از سوی عده ای از باستان شناسان، آثار مکشوفه در این شهر تاریخی مربوط به دوره اشکانیان و دوره های پس از آن است البته آثاری از دوره هخامنشیان نیز از این سایت تاریخی کشف شده که بیانگر استقرار سیاسی دولت هخامنشیان در همدان است.
هگمتانه به معنای" محل تجمع" بوده و از ۲ واژه پارسی باستان "هگمتا" به معنای گردآمدن و پسوند اسم مکان "نا" تشکیل شده است.
زمان استقرار حکومت ماد از ۷۲۸ ق.م تا ۵۵۰ ق.م است و اگر چه این مکان به محل و پایتخت استقرار مادها معروف شده است ولی تاکنون شواهد محکمی دال از این دوره به دست نیامده است.
با کشف سیستم معماری موجود که متعلق به دوره اشکانیان است قدمت این شهر به دوره اشکانی و پس از آن منصوب شده است.
از مجموعه ساختمان های مکشوفه که در عمق ۲ تا پنج متری از سطح تپه قرار دارد بناهایی با ابعاد ۵/۱۷ *۵/۱۷ متر کشف شد.
مجموعه بناهای موجود در ۲ ردیف موازی به صورت قرینه و پشت به یکدیگر ساخته شده اند و بین هر ۲ ردیف بنای موجود معبری به عرض۵/۳ متر در جهت شمال شرقی –جنوب غربی ایجاد شده است.
بخش هایی از حصار عظیم شهر به قطر تقریبی ۹ متر و ارتفاع باقی مانده هشت تا ۱۲ متر نیز کشف شده که در فواصل معین دارای برج های عظیمی بوده است.
در شرق سایت، موزه هگمتانه قرار دارد که آثار بسیار ارزشمندی از دوره های قبل و پس از اسلام را در خود جای داده است.
هگمتانه پذیرای ۲ اثر تاریخی دیگر شامل کلیسای "مریم مقدس" و کلیسای "گرگوری استپانوس" است.
تپه تاریخی هگمتانه به شماره ۲۸ در تاریخ ۲۴/۰۶/۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است