اصفهان-ایرنا- ناباروری یکی از چالش‌های سه‌گانه پیش روی جوانی جمعیت در کشور و استان اصفهان است، افزایش سن ازدواج که یکی از مهمترین عوامل ناباروری است، باعث شده نقش مراکز درمان ناباروری برای حل چالش جمعیت پررنگ‌تر شود.

کارشناسان جمعیت و فرزندآوری بر مبنای آمار و بررسی های انجام شده بر این باورند که کاهش ازدواج‌ها، سقط‌های جنین جنایی و ناباروری سه چالش مهم پیش روی جوانی جمعیت در کشور و استان هستند.

امروزه سن ازدواج در استان اصفهان و در کل کشور افزایش یافته است و به گفته رییس مرکز بهداشت استان اصفهان، میانگین سن پدر و مادر در کل کشور و در اولین فرزندآوری در سال ۱۴۰۱ برای مادران به ۲۷.۳ سال و برای پدران به ۳۲ سال رسیده است.

دغدغه مسکن، شغل و تحصیل باعث شده که زوجین فرزندآوری را به تاخیر بیاندازند و این باعث ایجاد مشکلاتی شده که یکی از مهمترین آن‌ها، افزایش موارد ناباروری است و باید توجه داشت که مهمترین فاکتور در باروری یک زوج، ابتدا سن خانم است.

یکی از راه‌های مقابله با چالش‌های پیش روی جوانی جمعیت، توسعه مراکز درمان ناباروری است.

امروز بیش از ۱۰۰ مرکز درمان ناباروری در کشور وجود دارد که استان پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفری اصفهان دارای مراکز درمان ناباروری در اصفهان (۲مرکز)، شهرضا و نجف آباد است و احداث مراکزی در شاهین شهر و نایین هدف‌گذاری شده است.

اصفهان رتبه ۲۵ در موالید و رتبه ۳۰ در ازدواج را دارد

دبیر قرارگاه جوانی جمعیت استان اصفهان در این پیوند گفت: با وجود ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ و تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در آبان سال ۱۴۰۰، هنوز شاخص‌های جمعیتی کشور و استان نگران کننده هستند.

حمید گله‌داری ادامه داد: پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح چانشینی، رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج، حمایت از زوج های جوان و توانمند سازی آنان در تامین هزینه های زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد بخشی از سیاست های کلی جمعیت هستند که رهبر انقلاب در سال ۱۳۹۳ آن را اعلام کردند.

وی ادامه داد: استان اصفهان همکنون در نرخ موالید رتبه ۲۵ و در ازدواج رتبه ۳۰ کشور را دارد.

براساس گزارش سازمان ثبت احوال کشور، سال ۱۴۰۱ در کشور یک میلیون و ۷۵۲ هزار و ۲۹۰ رویداد ولادت ثبت شده که ۴۰ هزار و ۹۱۴ ولادت کمتر از کل ولادت‌های ثبت شده در سال ۱۴۰۰ است.

حمید گله‌داری افزود: کاهش ۴۰ هزار و ۹۱۴ ولادت در سال ۱۴۰۱، کاهش ۳.۷ درصدی را نشان می‌دهد که بیشترین کاهش به ترتیب مربوط به استان‌های تهران، خراسان رضوی و اصفهان است.

رییس مرکز بهداشت استان اصفهان اظهار داشت: کاهش نرخ موالید، توجه به بحث درمان ناباروری را بیشتر می‌کند هرچند براساس گزارش نهایی طرح بررسی ناباروری در ایران که در سال ۱۳۹۸ انجام شده، شیوع ناباروری در اصفهان پایین است ولی با توجه به کم بودن نرخ موالید در استان باید به این مهم، نیز توجه داشت.

گله‌داری تصریح کرد: برآورد تقریبی تعداد زنان نابارور ۱۵ تا ۴۹ ساله استان نشان می دهد که تعداد ۹۰۷ هزار و ۷۴۳ نفر از این زنان شوهردار هستند و ۸۶ هزار و ۲۳۶ نفر آن‌ها که معادل ۹.۵ درصد است دارای شیوع ناباروری اولیه و ۱۰۷ هزار و ۱۱۴ نفر، معادل ۱۱.۸ درصد دارای شیوع ناباروری ثانویه هستند.

خدمات قابل ارایه درمان ناباروری در اصفهان

رییس بیمارستان شهید بهشتی اصفهان در این پیوند گفت: مرکز درمانی پژوهشی باروری و درمان ناباروری حضرت مریم(س) وابسته به بیمارستان شهید دکتر بهشتی به عنوان تنها مرکز ریفرال دولتی در استان اصفهان در سال ۱۳۷۸ توسط مسوولین کشوری افتتاح شد و به بهره برداری رسید.

صفورا روح الامین ادامه داد:ا ین مرکز در سال ۱۳۹۴ بازسازی و نوسازی کلی شُد و از سال ۱۳۹۶ پس از بازسازی و تجهیز به طور فعال شروع به خدمت رسانی به جامعه تحت پوشش به خصوص اقشار ضعیف از نظر مالی کرد که خدمات رسانی‌های این مرکز مطابق با پروتکل‌های علمی روز دنیا است.

وی تصریح کرد: همکنون همه درمان‌های ناباروری استاندارد دنیا با تجهیزات و امکانات به روز، در مرکز حضرت مریم(س) انجام می‌شود و بیمارستان شهید بهشتی در راستای برنامه ریزی برای افزایش جمعیت، جدا از بخش درمان ناباروری، بخش حاملگی‌های پرخطر را نیز داراست.

وی خاطرنشان کرد: درمان ناباروری در این مرکز با به روزترین روش‌ها مانند آی یو آی، آی وی اف، میکرواینجکشن انجام می‌شود و انواع خدمات سونوگرافی، انجام کلیه آزمایشات خون و اسپرم، مشاوره روانپرشکی، فریز جنین، فریز اسپرم، درمان اندومتریوز،پی آر پی رحم، پی آر پی تخمدان، فریز تخمک در این مرکز قابل ارائه است.

وی افزود: مشاوره ژنتیک، مشاوره جنین شناسی، ویزیت و مشاوره متخصصین اُرولوژی(ناباروری)، متخصصین زنان و فلوشیب ناباروری نیز از دیگر خدماتی است که این مرکز در حال ارایه آن ‌ها در بخش درمان ناباروری هستیم.

رییس بیمارستان شهید بهشتی اصفهان با اشاره با سابقه خدمات ارایه شده در این مرکز گفت: خدمات فریز تخمک، برای حفظ باروری در سنین بالاتر و بیماران سرطانی، و مشاوره ژنتیک از سال ۱۳۹۷ در این مرکز ارایه می شود.

روح الامین یادآور شد: از سال ۱۳۹۸ با تایید وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مجوز پذیرش دانشجوی فوق تخصصی فلوشیپ ناباروری در این مرکز صادر شد و بصورت سالانه یک نفر در این حوزه آموزش داده می‌شود.

وی ادامه داد: ۲ نفر دانش آموخته بیولوژی تولیدمثل نیز به این بخش اضافه شده و از سال ۹۹ نیز با راه اندازی "لیزر هچینگ" خدمات ژنتیک مرکز بروزرسانی و افزایش یافته است و با جذب یک نفر متخصص ژنتیک پزشکی در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ و با تکمیل تجهیزات تخصصی لازم، امید است به عنوان اولین آزمایشگاه دولتی در زمینه تشخیص ناهنجاری های ژنتیکی قبل از تولد و قبل از لانه گزینی ارایه خدمات نماییم.

درصد موفقیت درمان ناباروری

رییس بیمارستان شهید بهشتی اصفهان در این پیوند گفت: میزان موفقیت درمان ناباروری در مرکز درمانی حضرت مریم اصفهان مشابه استاندارد جهانی است.

صفورا روح الامین ادامه داد: درصد موفقیت درمان در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰1، 26 درصد برای موفقیت انتقال تازه و 28 درصد موفقیت در مورد انتقال فریز بود و میانگین کلی ۲۷ درصد ثبت شد.

روح الامین اظهار داشت: در ۶ ماه دوم سال ۱۴۰1 نیز درصد موفقیت انتقال تازه،۲۲ درصد و درصد موفقیت انتقال فریز، ۲۸.۵ درصد و میانگین کلی ۲۵.۲۵ درصد ثبت شد.

افزایش پوشش بیمه‌ای برای درمان ناباروری

رییس بیمارستان شهید بهشتی اصفهان در این پیوند گفت: در سال‌های اخیر، بویژه در دولت سیزدهم، هزینه‌های درمان ناباروری زیر پوشش بیمه خدمات درمانی، تأمین اجتماعی و نیروهای مسلح قرار گرفته و این موضوع موجب افزایش مراجعه کنندگان به این مرکز شده است.

صفورا روح الامین ادامه داد: از بهمن تا اردیبشهت سال ۱۴۰۱ بیمه سلامت قرار داد مستقیمی با بیمارستان در این خصوص نداشت و مراجعین پس از تسویه حساب با مراجعه به سازمان بیمه سلامت، مابه‌التفاوت بیمه را دریافت می‌کردند ولی از خرداد ماه ۱۴۰۱ هزینه‌های درمان ناباروری تحت پوشش مستقیم بیمه سلامت نیز قرار گرفت.

وی خاطر نشان کرد: سازمان تامین اجتماعی، پوشش طرح حمایت زوجین نابارور را با تخفیف ۸۵ درصد از مرداد سال ۱۳۹۵ اجرا کرد و پوشش هزینه های زوجین نابارور تا ۹۰ درصد از سال ۱۳۹۹ تا شهریور ۱۴۰۰ توسط این بیمه گر اجرا شد.

وی تصریح کرد: برای بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی، بیمارستان شهید بهشتی در قالب طرح حمایت، از شهریور تا دی ماه ۱۴۰۰ پرونده مراجعین را به بیمه‌گر ارسال می‌کرد و از بهمن ماه ۱۴۰۰ این روند تحت پوشش مستقیم بیمه سازمان تامین اجتماعی قرار گرفت.

وی تاکید کرد: از مرداد ماه ۱۴۰۱ خدمات درمان ناباروری تحت پوشش بیمه نیروهای مسلح نیز قرار گرفت و همکنون بیش از ۹۰ درصد از هزینه‌های درمان ناباروری زیر پوشش انواع بیمه‌های پایه گرفته است و مردم از این بابت نگرانی نداشته باشند.

به گزارش ایرنا؛ استان اصفهان اکنون با بیش از پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از لحاظ شاخص جمعیتی روند کاهشی دارد. حدود ۱۲ درصد از جمعیت استان سالمند و بالای ۶۰ سال هستند و اصفهان در آستانه سقوط جمعیتی قرار دارد و به گفته مسوولان اگر هفت یا هشت سال آینده نرخ رشد منفی جمعیت جبران نشود، بین سال‌های ۱۴۲۵ تا سال ۱۴۳۰، یک سوم جمعیت استان در سن سالمندی قرار می‌گیرند.

برچسب‌ها