به گزارش خبرنگار ایرنا، آیین اختتامیه دومین جشنواره دفنوازی و مولودیخوانی «نوای رحمت» که به مناسبت عید قربان و گرامیداشت شهدای بمباران شیمیایی سردشت سوم و چهارم تیر ماه در تالار وحدت شهرداری مهاباد برگزار شد، بامداد دوشنبه با معرفی نفرات برتر هر بخش پایان یافت.
در طول ۲ روز برگزاری این جشنواره گروهها و دستههای دفنوازی و مولودی خوانی، به صورت گروهی و تکنوازی چندین اجرا داشتند و در طول ۲ شب برگزاری جشنواره نیز شمار زیادی از شهروندان مهابادی با حضور در محل برگزاری جشنواره از نزدیک اجراها را تماشا کردند.
آیین افتتاحیه این جشنواره آنچنان که باید و شاید مورد استقبال شهروندان مهابادی و حتی مسوولان این شهرستان قرار نگرفت و با وجود ۲ ساعت تاخیر تنها گروه های شرکت کننده در سالن حضور داشتند و به غیر از سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد هیچ مسوول شهرستانی و استان در سالن حاضر نبود.
هر کدام از شرکت کنندگان این جشنواره از استان های مختلف با پوشیدن لباس های محلی خود برای آیین افتتاحیه حاضر شده بودند که تنوع و زیبایی خاصی به سالن بخشیده بود اما حضور کمرنگ مسوولان تا حدودی مایه دلسردی حاضران بهویژه عوامل اجرایی جشنواره شده بود.
این جشنواره در بین رسانهها و خبرگزاری های شهرستان هم بازتاب گستردهای نداشت و در مدت ۲ روز برگزاری این جشنواره بخش هایی از آن توسط صدا و سیمای مرکز مهاباد ضبط شد و خبری از رسانههای استان برای بازتاب اخبار این جشنواره نبود.
دفنوازی و مولودیخوانی بخشی از موسیقی کُردی است
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد در آیین افتتاحیه دومین جشنواره ملی دفنوازی و مولودیخوانی «نوای وحدت» در تالار وحدت گفت: دفنوازی و مولودیخوانی بخشی از موسیقی کُردی است و جایگاه ویژهای در بین هنرمندان این شهرستان دارد.
کریم رحیمی اظهار کرد: در این جشنواره که برای دومین بار است برگزار میشود، هنرمندانی از ۱۳ استان کشور حضور دارند.
سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد اضافه کرد: پس از اعلام فراخوان دومین جشنواره ملی دفنوازی و مولودیخوانی نوای وحدت در ۲۵ مرداد سال گذشته، ۸۵ اثر ارسال به دبیرخانه جشنواره ارسال شده بود.
رحیمی گفت: آثار ارسالی در چهار بخش گروه نوازی، مولودی خوانی، تک نوازی کمتر از ۱۹ سال و تک نوازی بالای ۱۹ سال توسط هیات داوران بازبین این جشنواره که شامل مجید شمس الدینی، محمد نقشبندی، رضا دزائی پور و هاوری شاهین پور بودند، بررسی شد.
بعد از آیین افتتاحیه نهچندان پرشور این جشنواره، تعدادی از گروهها اجراهای خود را شروع کردند و در نوبت عصر هم گروه ها و دفنوازان بدون حضور تماشاگر به اجرای آثار خود پرداختند و هیات داوران نیز آثار را بررسی می کردند.
دومین روز جشنواره دفنوازی و مولودیخوانی مهاباد با ۱۲ اجرا پیگیری شد
دبیر اجرایی دومین جشنواره ملی دفنوازی و مولودیخوانی «نوای وحدت» گفت: دومین روز این جشنواره با ۱۲ اجرا شامل ۱۱ تکنوازی و یک گروه مولودیخوانی پیگیری شد.
امید ابراهیمیان اظهار کرد: در دومین روز این جشنواره ۱۱ دفنواز گروه سنی الف (کمتر از ۱۹ سال) به اجرای برنامه پرداختند.
وی افزود: پس از هر اجرا نیز هیات داوران جشنواره سوالاتی را از شرکت کنندگان میپرسیدند و دفنوازان علاوه بر اجرای اصلی خود، قطعاتی را بنا به درخواست داوران نیز اجرا میکردند.
وی اضافه کرد: اجراهای تکنوازی رده سنی ب (بالای ۱۹ سال) نیز عصر دیروز برگزار شده بود و هیات داوران جشنواره چگونگی اجرای دفنوازان را بررسی میکنند
دبیر اجرایی دومین جشنواره ملی دفنوازی و مولودیخوانی «نوای وحدت» مهاباد گفت: در این بخش جشنواره هیات داوران شامل «ئاسو نادری»، «علی پورعطایی»، «شهباز شاهینپور» و «امید ابراهیمیان» اجرای تکنوازی و گروهنوازی هنرمندان را بررسی کرده و سپس نفرات برتر هر بخش را اعلام میکنند.
آیین اختتامیه و اعلام نفرات برتر
دومین جشنواره دفنوازی و مولودیخوانی «نوای رحمت» مهاباد با معرفی نفرات و گروههای برتر هر بخش به کار خود پایان داد.
آیین اختتامیه دومین جشنواره دفنوازی و مولودیخوانی «نوای رحمت» که به مناسبت عید قربان و گرامیداشت شهدای بمباران شیمیایی سردشت سوم و چهارم تیر ماه در تالار وحدت شهرداری مهاباد برگزار شد، بامداد دوشنبه با معرفی نفرات برتر هر بخش پایان یافت.
طبق اعلام هیات داوران این جشنواره در بخش تکنوازی رده سنی الف (کمتر از ۱۹ سال) به ترتیب نازنین مهربانیان و نیایش ذاکری مهر به صورت مشترک مقام اول، مهشاد حیدری و عارف پارسا نژاد به صورت مشترک دوم و نهال کمانی و آراز شیخی را به صورت مشترک به عنوان رتبه سوم انتخاب کردند.
در بخش تکنوازی گروه سنی ب (بالای ۱۹ سال) نوید حسین زاده مقام نخست، کیمیا اکبرپور و سلام داوردان به صورت مشترک مقام دوم و مهدی نخعی و علی غفورپور به صورت مشترک مقام سوم را کسب کردند.
در بخش مولودی خوانی نیز هیات داوران گروه سماء به سرپرستی ماهان یاسینی از سنندج را به عنوان گروه اول، گروه بیدل به سرپرستی علی اصغر ظاهر گرجی از تربت جام و گروه شور عاشقان به سرپرستی محمدقهرمان نژاد از بوکان را برای این بخش انتخاب کردند.
در بخش گروهنوازی نیز هیات داوران گروه هیوا به سرپرستی امیر حسین کرامت از کرمان و گروه آیریا به سرپرستی لیلی شیرازی از اصفهان را به صورت مشترک رتبه نخست، گروه آوین به سرپرستی مریم گلسرخی زاده از یزد و گروه نجما به سرپرستی رضا دزائی پور از مازندران را به صورت مشترک به عنوان رتبه دوم و گروه طیار به سرپرستی اجلال رحیمی از سنندج را رتبه سوم انتخاب کردند.
گردشگری فرهنگی در مهاباد شکل گرفته است
رییس شورای اسلامی مهاباد در ابتدای مراسم اختتامیه دومین جشنواره دفنوازی و مولودیخوانی «نوای رحمت» گفت: مهاباد به عنوان یک شهر فرهنگی در منطقه شناخته شده و هم اکنون گردشگری فرهنگی در این شهر شکل گرفته است.
آرش شهابی با اشاره برگزاری جشنواره دفنوازی نیز اضافه کرد: این نوع موسیقی در فرهنگ ایرانی به عنوان هنری شور آفرین شناخته شده و اگر این هنر در مسیر جشنواره ای قرار گیرد میتواند تحول آفرین هم باشد.
وی ادامه داد: گسترش موسیقی عرفانی و خانقایی میتواند نوید بخش وحدت و همگرایی در بین اقوام ایرانی باشد و از طرفی دیگر نسل جوان امروزی را با این حوزه بیشتر آشنا سازد.
شهابی با اشاره به سابقه موسیقی عرفانی و خانقایی در این منطقه گفت: موسیقی عرفانی از گذشته های دور در این منطقه طرفدان خاص خود را داشته و صاحبنظران و پیشکسوتان بیشماری در این عرصه تلاشهای زیادی کردند.
نکته آخر؛
جشنواره دفنوازی و مولودیخوانی «نوای رحمت» مهاباد در حالی به ایستگاه آخر رسید که هم برگزار کنندگان و هم شرکت کنندگان این جشنواره که مناسبت برگزاری آن به ۲ مناسبت مهم عید سعید قربان و بمباران شیمیایی سردشت مزین شده بود، از عدم حضور و استقبال مسوولان استانی و شهرستانی دلسرد شده بودند.
عدم حضور مسوولان، پوشش کمرنگ رسانهها را نیز به دنبال داشت و اگر واقع بینانه هم به قضیه نگاه کنیم، این انتقاد هم منطقی و درست است و امیدواریم برای برگزاری جشنواره سوم هم عوامل اجرایی و هم مسوولان نقاط ضعف را برطرف و بر تقویت نقاط قوت آن تاکید کنند.
در مهاباد که به شهری فرهنگی، شهرت دارد و مردم همیشه پای برنامههای فرهنگی و هنری هستند، اگر مسوولان امر کمی همت به خرج می دادند، حضور و مشارکت مردم برای برگزاری جشنواره های از این دست بیشتر و حتی پیدا کردن حامیان مالی هم ممکن بود.
به گزارش ایرنا در مدت ۲ روز (سوم و چهارم تیر) برگزاری این جشنواره ۴۱ اثر از ۱۳ استان کشور در چهار بخش گروهنوازی، مولودیخوانی و تکنوازی گروه الف و تکنوازی گروه ب با هم رقابت کردند.
ساز دف در بین مردم مناطق کُردنشین استانهای آذربایجانغربی و کردستان و هنگام برگزاری آیینهای مذهبی از جمله آیینهای مولودیخوانی استفاده میشود.
دف یکی از سازهای کوبهای در موسیقی ایرانی است که شامل حلقهای چوبی است که پوست نازکی بر آن کشیدهاند و با ضربههای انگشت مینوازند؛ این ساز از سازهای ضربی ایرانی شبیه به دایره ولی بزرگتر از آن و با صدای بمتر است و در دوره اسلامی ایران، این ساز برای پشتیبانی از ساز و حفظ وزن بهکار میرفته و رکن اصلی مجالس محافل اهل ذوق و عرفان بوده و برای آنکه طنین بهتری داشته باشد، روی دف پوست آهو میکشیدند.
مهاباد در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.