به گزارش ایرنا، اما طی سال های گذشته با توجه به استفاده نامطلوب از منابع آبی و بی توجهی نسبت استفاده از سیستم های آبیاری نوین و از طرف دیگر کاهش بارندگی ها و مواجه استان با خشکسالی، کشاورزی استان دچار آسیب های جدی شد و علاوه بر کاهش میزان تولید محصولات کشاورزی و باغی، آسیب های دیگری از جمله بیکاری و مهاجرت روستائیان را نیز به استان تحمیل کرد.
مجموعه این اتفاقات و رکود شدید بخش کشاورزی سبب شد که مسئولان کاهش اتکای اقتصاد استان به کشاورزی به ویژه کشاورزی سنتی و تقویت بخش صنعت را دنبال کنند.
هرچند در کنار تقویت حوزه صنعت بخش کشاورزی نیز مورد غفلت واقع نشد و اقداماتی همچون استفاده از فناوری های نوین در کشاورزی و توسعه کشت های گلخانه ای با هدف توجیه پذیر کردن کشاورزی در دستور کار قرار گرفت.
طی این سال ها یکی از چالش های استان فارس در جهت صنعتی شدن فراهم نبودن زیرساخت های اصلی مانند آب، برق و گاز در برخی مناطق بود که سبب شده بود توسعه صنایع در این استان به کندی پیش رود.
فراهم نبودن زیرساخت ها، انگیزه سرمایه گذاری را کاهش می دهد
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: بین فراهم بودن شرایط، امکانات و زیرساخت ها با تمایل به سرمایه گذاری ارتباط مستقیم وجود دارد و هرجا که زیرساخت ها فراهم نباشد انگیزه سرمایه گذاری نیز قطعا کاهش می یابد.
سهراب شرفی در گفت و گو با ایرنا افزود: سرمایه گذار در جایی اقدام به سرمایه گذاری میکند که علاوه بر داشتن منفعت حتی به طور نسبی، زیرساخت های مورد نیاز نیز فراهم باشد.
وی ادامه داد: مهمترین این زیرساخت آب، برق و گاز است و هرکجا که این زیرساخت ها نباشد انگیزه برای سرمایه گذاری کاهش می یابد.
او اظهار داشت: اگر بنا باشد و بتوان این زیرساخت ها را از جاهای خاص تامین کرد آنقدر این کار هزینه بر است که باعث افزایش قیمت تولید می شود و وقتی هزینه تولید افزایش پیدا کند امکان رقابت در بازارهای منطقه ای از بین می رود.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس گفت: اگر برای کالایی امکان صادرات فراهم نباشد با توجه به وجود تعداد زیادی کارخانه که بیش از نیاز جامعه تاسیس شده و تولید دارند، سرمایه گذاری جدید نیز فاقد توجیه اقتصادی می شود.
شرفی افزود: علاوه بر حوزه تولید، در حوزه صادرات نیز وضعیت زیرساخت های لازم مطلوب نیست از جمله اینکه استان فاقد پایانه صادراتی مناسب است، حمل و نقل هوایی ما مانند برخی کشورها از جمله ترکیه که رقیب ما محسوب می شود مطلوب نیست.
وی گفت: لازمه تشویق ترغیب سرمایه گذار به سرمایه گذاری در هر حوزه ای در کنار سایر مولفه ها، فراهم بودن زیرساخت ها است که این مهم نیز با شعار محقق نمی شود و باید با برنامه ریزی در جهت تقویت و تامین این زیرساخت ها گام برداشت.
او اظهار کرد: استان فارس یک استان کم آب است و صنایعی مانند فولاد و پتروشیمی برای حیات اقتصادی این استان مانند یک سم مهلک است.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت فارس ادامه داد: در برخی صنایع حجم قابل توجهی آب صرف فرآوری یک محصول با هدف جلوگیری از خام فروشی می شود غافل از اینکه ارزش آن آب که امکان جایگزینی آن وجود ندارد به مراتب بیش از آن کالای فرآوری شده است.
شرفی افزود: باید با مدیریت صحیح و برنامه ریزی به سمت تامین تمام زیرساخت ها در جهت افزایش سرمایه گذاری گام برداریم.
فراهم شدن زمینه جذب سرمایه گذار با تامین زیرساخت ها
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس هم، یکی از وظایف و رسالت های این شرکت را، تامین زیرساخت ها و فراهم کردن زمینه برای جذب سرمایه گذار دانست و گفت: به هر میزان که بتوانیم زیرساخت ها را برای انجام سرمایه گذاری های مولد ارتقاء دهیم، از انحراف سرمایه ها به بخش های غیرمولد سوداگرانه و واسطه گری که آسیب بسیاری به اقتصاد کشور وارد می کند جلوگیری کرده ایم.
سید مصطفی هاشمی در گفت و گو با ایرنا افزود: سال گذشته توانستیم اقداماتی درحوزه تکمیل و توسعه زیرساختها و اجرای طرح های توسعه ای در شهرکها و نواحی صنعتی انجام دهیم که برخی از این اقدامات طی سال های اخیر بی نظیر است.
وی ادامه داد: به منظور ایجاد و تکمیل زیرساختهای مورد نیاز شهرکها و نواحی صنعتی استان، امسال اقداماتی از جمله اجرای هشت پروژه گازرسانی در شهرکها و نواحی صنعتی با اعتبار مورد نیاز بالغ بر ۲۱۰ میلیارد ریال، اجرای ۱۹ پروژه برق رسانی شامل (احداث پست و اجرای خط انتقال، شبکه داخلی برق و روشنایی معابر) در شهرکها و نواحی صنعتی استان با اعتبار بالغ بر یک هزار و ۹۵۰ میلیارد ریال، اجرای ۳۳ پروژه احداث معابر داخلی و جاده دسترس با اعتباری بالغ بر یک هزار و ۹۸۰ میلیارد ریال، اجرای ۹ پروژه شامل آتش نشانی، مجتمع کارگاهی و ساختمان اداری با اعتبار بالغ بر یک هزار و ۷۰ میلیارد ریال در استان انجام شده است.
او اظهار کرد: از دیگر اقدامات انجام شده در جهت تامین زیرساخت های شهرکها و نواحی صنعتی فارس می توان به احداث تصفیه خانه و اجرای شبکه فاضلاب در قالب هفت پروژه و با اعتباری بالغ بر یک هزار و ۲۱۰ میلیارد ریال، اجرای ۱۱ پروژه خط انتقال، شبکه توزیع، حفاری چاه و خرید انشعاب آب با اعتباری بالغ بر ۲ هزار و ۷۳۰ میلیارد ریال و اجرای سه پروژه شبکه مخابرات و فیبر نوری با اعتباری بالغ بر ۵۰ میلیارد ریال اشاره کرد.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی فارس گفت: همچنین امسال اقداماتی در جهت تامین آب پایدار برای شهرکها ونواحی صنعتی استان از جمله انعقاد قرارداد تامین آب شهرک صنعتی برمشور به مبلغ ۱۵۰ میلیارد ریال و حجم ۱۵ لیتر برثانیه، انعقاد قرارداد خرید انشعاب آب شهرک صنعتی دارویی به مبلغ ۱۵۰ میلیارد ریال وحجم ۱۰ لیتر برثانیه، موافقت شرکت آبفا جهت تامین آب صنعتی شهرک صنعتی سروستان ۲ از محل پساب تصفیه خانه شیراز به حجم ۱۵۰ لیتر و اعتبار۲ هزار میلیارد ریالی جهت اجرا در دستور کار است.
هاشمی افزود: انعقاد قرارداد و خرید انشعاب جهت تامین آب شرب شهرک صنعتی بزرگ شیراز به مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریال و حجم ۵۰ لیتر بر ثانیه، خرید پساب جهت تامین آب شهرک صنعتی بزرگ شیراز از محل تصفیه خانه شهر شیراز به میزان ۱.۵ لیتر برثانیه و پیگیری اجرای خط به مبلغ ۲۸ میلیارد ریال از طریق مناقصه (در حال برگزاری) از دیگر اقدامات انجام شده و در دست اقدام در جهت تامین آب مورد صنایع فارس است.
وی اظهار کرد: انجام مراحل حفاری چاه ناحیه صنعتی خفر، خرم بید و کوار، خرید انشعاب به مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریال و به میزان پنج لیتر بر ثانیه و و اجرای خط انتقال آب فتح آباد مرودشت به طول ۱۲ کیلومتر به مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریال، انعقاد قرارداد و تفاهم نامه با شرکت آبفا جهت خرید انشعاب شهرک صنعتی زرین دشت به مبلغ ۵۰ میلیارد ریال و حجم ۲ لیتر برثانیه، اجرای خط انتقال برق شهرک صنعتی دارویی به طول ۱۴ کیلومتر با مبلغ برآورد اولیه ۲۰۰ میلیارد ریال به میزان ۱۰ مگاوات برق، تکمیل خط انتقال برق سعادت شهر به طول ۱۶ کیلومتر با مبلغ برآورد اولیه ۲۱۰ میلیارد ریال به میزان ۱۲ مگاوات برق از جمله دیگر اقدامات انجام شده یا در دست انجام بر جهت تامین زیرساخت ها در شهرکها و نواحی صنعتی فارس است.