گرگان - ایرنا - شلوغی زیاد نانوایی‌ها؛ علامت سوال جدید مردم گلستان است. جایی که پیشتر با حداکثر ۱۰ دقیقه ایستادن در صف، نیاز روزانه یک خانواده تامین می‌شد حالا به حداقل ۳۰ دقیقه انتظار احتیاج دارد. برخی می‌گویند تابستان است و فصل ورود مسافر، عده‌ای مهاجران را عامل این شلوغی‌ها می‌دادند و برخی مردم هم به ضعف نظارت اشاره دارند. دلیل اصلی این شلوغی‌ها چیست؟

به گزارش ایرنا، پس از گذشت چندهفته، دیگر تماشای ازدحام بیش از اندازه نانوایی‌ها در گلستان، صحنه عجیب و غریبی نیست . حتی اگر ابتدای صبح که همه کوچه و خیابان‌ها خلوت است گذرتان به یک نانوایی در کوچه‌ای در حاشیه شهر هم بیفتند باز هم باید خود را برای یک انتظار طولانی آماده کنید تازه اگر خوش شانس باشید که نان به شما برسد و آقای شاطر از داخل نانوایی فریاد نزند: «نفرای آخر صف. نون به شماها نمی‌رسه . نگید چرا نگفتی!»

گلستان، از دیرباز به استانی مهاجر پذیر مشهور بود و سکونت اقوام گوناگون داخلی و خارجی در نقطه نقطه آن، دلیل محکمی بر این ادعاست.

خشکسالی روبه افزون استان‌های شرقی کشور، آرام آرام انگیزه مهاجرت را در ساکنان این استان‌ها ایجاد کرده و سکونت وابستگان این قوم ها در گلستان، شاید دلیلی برای انتخاب این استان برای سکونت مهاجران جدید باشد.

نفی یا تایید این‌گونه مهاجرت، موضوع این گزارش نیست اما آن‌چه باید پذیرفت آن است که این میهمانان تازه وارد سهمیه مشخصی برای آرد ندارند و تا تثبیت نشدن حضورشان در خانه جدید باید از سهمیه آرد ساکنان فعلی بهره مند شوند.

از طرف دیگر، برخی شهروندان از افزایش ورود مهاجران اتباع به گلستان به خصوص در گرگان و گنبد خبر می دهند که طبیعتا این افراد هم در ردیف مشتریان نانویی ها قرار می‌گیرند.

مرتضی احمدی که در صف یک نانوایی در میدان مدرس گرگان ایستاده گفت: مشتری همیشگی این نانوایی هستم. افغان‌های منطقه را هم به خوبی می‌شناسم اما در هفته‌های اخیر چهره‌های جدیدی از این افراد به نانوایی می‌آیند . نشانه قانونی یا غیرقانونی بودن آن‌ها هم این است که اتباع غیرقانونی، با پول نقد نان می‌خرند که البته این مورد، مطلق نیست.

وی در رد گفته‌های خود ادامه داد: البته ممکن است یک مهاجر که به صورت غیرقانونی در ایران زندگی می‌کند از کارت بانکی دوستانش برای خرید استفاده کند!

به جز مهاجران، فرارسیدن فصل گرما و ورود مسافران هم دلیل دیگر افزایش مصرف نان در گلستان است.

تردد سالانه ۲۰ میلیون مسافر در جاده‌های گلستان که بخش عمده این سفرها در فصل تابستان انجام می‌شود، دلیل مهم و موثر در شلوغی نانوایی‌ها است؛ معضلی که دیگر استان‌های شمالی هم در این ایام با آن روبه‌رو هستند.

مشاهده پلاک استان‌های دیگر در مجاورت نانوایی‌ها، به خصوص در جاده سراسری، برای ساکنان این مناطق تازگی ندارد و محدود به زمان و ساعت مشخصی هم نیست.

در کنار همه این دلایل، برخی مردم گلستان، نبود نظارت کافی را علت شلوغی زیاد نانوایی‌های استان می‌دادند؛ مشکلی که در هفته‌های گذشته و با ورود مسوولان ارشد استان منجر به تعطیلی چند نانوایی شد.

استاندار گلستان با پذیرش مشکل شلوغی نانوایی‌های استان تاکید کرد: نانوایی‌های متخلف باید بدون چشم‌پوشی جریمه شوند اما کسر سهمیه یک نانوایی نباید منجر به کسر سهمیه آرد استان شود و بهترین تصمیم، اختصاص سهمیه آرد به نزدیک‌ترین نانوایی است.

علی‌محمد زنگانه بیان کرد: کوتاهی در موضوع آرد و نان پذیرفته نیست و با هرگونه تخلف برخورد قانونی خواهد شد.

استاندار گلستان ادامه داد: بخش قابل توجهی از عرضه خارج از شبکه آرد استان توسط نانوایی‌های اجاره‌ای رقم می‌خورد و بر اساس قانون صاحب جواز و یا مباشر باید در محل کسب حاضر باشند و در غیر اینصورت واحد خبازی اجاره‌ای پلمب خواهد شد.

وی همچنین در نشست اخیر با اعضای کارگروه آرد و نان گلستان ضمن اعلام افزایش ۹۰۰ تنی سهمیه آرد نانوایی‌های استان، از اجرای طرحی نظارتی برای حل مشکل شلوغی صف نانوایی‌ها با اختصاص این سهمیه خبر داده بود.

به دنبال تاکید مدیریت ارشد گلستان در حل این مشکل، طرح ویژه نظارت بر عملکرد نانوایی‌های گلستان در شهرها و روستاهای استان آغاز شد و فرمانداران، بخشداران، مدیران‌کل صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی، جهادکشاورزی، امور روستایی مکلف شدند ضمن نظارت بر عملکرد نانوایی‌ها و کارخانه‌های تولید آرد، با متخلفان برخورد قاطع داشته باشند.

نشست ویژه کارگروه آرد و نان گلستان

معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار گلستان از واگذار شدن نظارت بر آرد و نان استان به این معاونت خبر داد و گفت: با واگذاری این مسوولیت از سوی استاندار به معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی، تلاش خواهد شد ضمن ایجاد ساختار تشکیلاتی و شبکه‌بندی شده از ناظرین در اتحادیه‌های آرد و نان، کارخانه‌های آرد، شبکه حمل و نقل و توزیع آرد و نانوایی‌ها، بر روند تهیه و تولید نان در گلستان نظارت جدی شود.

سیدعلی مهاجر افزود: نگاه در موضوع آرد و نان، ایجابی بوده و باور داریم بهترین و موثرترین ناظر در هر حوزه‌ای مردم هستند که می‌توانند در مبارزه با فساد، بهبود و اصلاح امور بسیار کمک کننده باشند.

مهاجر گفت: در این نظارت و ارزیابی، اتحادیه‌ها و نانوایان برتر و امین به مردم معرفی و تجلیل خواهند شد و با کسانی که مرتکب تخلف یا اخلال در تامین نان موردنیاز مردم و سودجویی خود هستند، برخورد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: نظارت بر فعالیت نانوایی‌ها و شبکه توزیع آرد دراستان از روز گذشته (نهم تیرماه سال جاری) به طور رسمی آغاز شده است.

کاهش صف خبازی‌ها

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گلستان گفت: برای حل صف‌ مردم در خبازی‌های استان طرح ویژه نظارتی قبل از روز عید قربان تشکیل شد که علاوه بر افزایش گروه‌های نظارتی و ارائه سهمیه تشویقی شناور به خبازی‌ها، ساعت پخت نان هم افزایش داده شد که امیدواریم این اقدام به کاهش صف نانوایی‌ها منجر شود.

سیدمحمد دهنوی افزود: طی ۲ روز گذشته از حدود ۹۷ درصد نانوایی‌ها استان بازدید و به ترتیب ۸۶ و ۲۰۸ پرونده تخلف خبازی‌ها ثبت شد.

به گفته وی چند روز گذشته حداقل فعالیت ۱۰ خبازی سوپر آزاد به دلیل مشخص نبودن منشا تامین آرد آن‌ها لغو شد و روز جمعه هم ۱۰ نانوایی کشیک که وظیفه تامین نان مردم گرگان را برعهده داشتند اما خودسرانه تعطیل بودند برای برخورد به دادستان مرکز معرفی شدند.

استفاده از ظرفیت بسیج

وی از اجرای طرح نظارت بر حمل آرد به خبازی‌های گلستان خبرداد و گفت: در این طرح نظارتی توافق شد بسیج استان مسوولیت نظارت بر حمل و نقل آرد از کارخانه به خبازی‌ها را بر عهده بگیرد.

معاون استاندار گلستان با توحه به افزایش سهمیه آرد و تشدید نظارت بر فعالیت خبازی‌های استان به مردم استان وعده داد روز به روز از اندارزه صف نانوایی‌ها کاسته شود.

وی تاکید کرد: در تامین نان مردم گلستان با کسی شوخی نداریم و با متخلفین در هر جایگاهی که باشند برخورد قانونی خواهد شد.

همچنین در این ارتباط طرح «شهروند ناظر» در گلستان فعال شده و هم استانی‌ها می‌توانند تخلف بخش آرد و نان و عملکرد مطلوب نانوایی‌های استان را از طریق شماره‌های ۱۲۴ و ۱۳۵ و همچنین تصاویر و عکس‌های مربوطه را از طریق پیامرسان‌های داخلی به شماره ۰۹۳۰۴۹۶۱۹۳۸ ارسال کنند.

براساس داده‌های آماری دستگاه های مرتبط، حدود ۲۷۰ هزار تن گندم مورد نیاز سالانه نانوایی‌های گلستان است که توسط ۲۹ کارخانه استان تبدیل به آرد شده و در اختیار حدود ۲ هزار و ۴۰۰ نانوایی دولتی و آزادپز مستقر در مناطق روستایی و شهری استان قرار می‌گیرد.