قشم - ایرنا - مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم از آغاز فرآیند مرحله نخست ذخیره سازی بزرگترین محموله بچه ماهی سی باس در بزرگترین مجموعه شیلاتی ماهی در قفس ایران، در این جزیره خبر داد.

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد قشم، مریم نوری بالانجی روز سه شنبه اظهار داشت: محموله ۷۰۰ هزار قطعه بچه ماهی سی باس توسط یکی از شرکت های دارای مجوز از منطقه آزاد قشم از مبدا بوشهر انجام شده و پس از رسیدن به جزیره قشم، فرآیند ذخیره سازی آن آغاز می شود.

وی ادامه داد: شرکت اندیشه شیلات قشم به عنوان بزرگترین مجموعه شیلاتی ماهی در قفس کشور، در مرحله نخست طی سه مرحله ۷۰۰ هزار قطعه بچه ماهی (در هر مرحله ۲۴۰ هزار قطعه) تا پایان تیرماه ذخیره سازی می کند.

مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم تصریح کرد: این شرکت با ظرفیت تولید هزار تُن ماهی در دریا و ایجاد اشتغال مستقیم و فصلی برای ۳۸ نفر زمستان سال گذشته با همکاری و حمایت مدیریت شیلات و کشاورزی این منطقه آزاد و شیلات استان هرمزگان آغاز به کار کرد.

به گفته نوری بالانجی؛ پرورش ماهی در قفس یکی از شاخه های اصلی در حوزه شیلات است که در سال های گذشته بخاطر نرخ سوددهی مناسب و همچنین زمان کوتاه برای ایجاد درآمدزایی، مورد توجه سرمایه گذاران بخش خصوصی قرار گرفته است.

وی با اشاره به عملکرد خوب تولیدکنندگان در حوزه شیلات و کشاورزی و صنایع وابسته به آن ها در جزیره قشم، خاطرنشان کرد: در مراسم روز ملی صنعت و معدن نیز بیش از ۱۰ شرکت فعال در حوزه شیلات و کشاورزی و صنایع وابسته همچون پرورش ماهی در قفس، پرورش میگو، تکثیر ماهی و میگو، تولید قارچ خوراکی، تولید ماهیان زینتی، تولید ماهی خشک صنعتی و تولید پودر ماهی به عنوان صنعتگران برتر و نمونه منطقه آزاد قشم انتخاب شدند.

مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری تخصصی توانمندی فنی ۲۰ مجموعه علاقه مند به سرمایه‌گذاری در حوزه تواید خوراک آبزیان به آن با روش های نوین و دانش بنیان در جزیره قشم بررسی شده است.

بر اساس این گزارش، در راستای اجرای قانون ماده ۶۵ احکام دائمی برنامه های توسعه کشور و همچنین ماده هفت قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ماده ۱۱ و ۲۷ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد، صدور و تمدید مجوزات و تایید واگذاری اراضی در پهنه های جانمایی شده شیلاتی و کشاورزی جزیره قشم و انجام تمامی فرآیندهای احداث و تولید مجموعه های شیلاتی و کشاورزی سطح جزیره قشم باید با نظر مثبت و تایید مدیریت شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم صورت پذیرد.

به گزارش ایرنا، ماهی سی باس دریایی آسیایی به صورت گسترده‌ای در منطقه اقیانوس هند و آرام غربی از خلیج فارس تا چین، تایوان، پاپوآ گینه نو و استرالیای شمالی پراکنده شده است.

آبزی پروری این گونه در دهه ۷۰ میلادی در تایلند شروع شده و به سرعت در سراسر جنوب شرق آسیا گسترش یافته و از گونه های مهم پرورشی در آسیای جنوب شرقی و اقیانوسیه است.

رشد سریع، مقاومت به تغییرات شوری و توانایی سازگار شدن به پرورش در استخرهای خاکی و قفس در محیط های دریایی، لب شور و آب شیرین از ویژگی های بارز این ماهی است.

در سال‌های اخیر، با ورود بچه ماهیان زیر یک گرمی این گونه از خارج از کشور، به صورت محدود در برخی از استان‌های ساحلی جنوب کشور از جمله هرمزگان و خوزستان و گذراندن دوره نرسری در استخرهای خاکی یا قفس های دریایی پرورش این گونه آغاز شده است که با نتایج به نسبت خوبی از لحاظ تولید در واحد سطح و بازماندگی همراه بوده است.

ماهی سی باس آسیایی در زمره ماهیان مهم پرورشی در کشورهای آسیای جنوب شرقی است. این ماهی از زمره پرطرفدارترین و گرانترین ماهیان در کشورهای استرالیا، تایلند، مالزی و تایوان است. این ماهی در خلیج فارس و دریایی عمان به خصوص سواحل جنوب شرقی ایران نیز موجود است و دارای تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی است.

هر ۱۰۰ گرم گوشت ماهی سی باس آسیایی دارای تقریبا ۱۹/۵ گرم پروتئین و ۰/۱ گرم چربی است. کلسیم، فسفر، آهن و پتاسیم از جمله مواد معدنی موجود در گوشت ماهی هستند. ویتامین های گروه ب نیز در گوشت ماهی سی باس آسیایی تازه موجود است.

جزیره زیبای قشم مشرف به تنگه هرمز و مجرای ورودی به خلیج فارس و دریای عمان است.

این جزیره که بزرگ‌ ترین جزیره خلیج فارس است، به دلیل مجاورت با اقیانوس هند، وجود منابع نفت و گاز و واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی و تجهیزات فرا ساحلی و برخورداری از تسهیلات بندری برای کشتی‌ های بزرگ (در رده پاناماکس) یکی از راهبردی ترین جزایر ایران و خلیج فارس است.

از سوی دیگر، ویژگی‌ های طبیعی و تاریخی این جزیره، باعث شده قشم به یکی از مقاصد گردشگری اصلی در ایران تبدیل شود.

منطقه آزاد تجاری – صنعتی قشم، حدود ۳۰۰ کیلومتر مربع از این جزیره را شامل می‌ شود.

این منطقه به دلیل قرارگیری در نقطه‌ ای کلیدی از کریدور ترانزیتی شمال - جنوب، دسترسی به کریدور پروازهای بین‌المللی شرق - غرب و تسهیلات بندری آن، که به نوعی مکمل بندر شهید رجایی است، نقش پررنگی در تجارت و بازرگانی جهانی دارد.

اهداف و محورهای اصلی فعالیت‌ های این منطقه آزاد تجاری - صنعتی شامل توسعه و گسترش صنعت ترانزیت و حمل و نقل، گسترش تجارت و خدمات تجاری، صنایع انرژی‌ بر، صنایع بیوتکنولوژیک و منابع دریایی، صنایع گردشگری، شیلات و صید صنعتی، خدمات پشتیبان نفت و پارک‌ های انرژی است.