گرگان - ایرنا- هفته قبل اگر میخواستی در یک شهر گلستان نان بگیری باید قید چند ساعت از وقتت را می‌زدی و می‌رفتی داخل صف. فرقی هم نمی‌کرد چه ساعتی از شبانه‌روز است . صف نانوایی نیم ساعت قبل از آمدن شاطر شکل می‌گرفت و تا دقیقه آخر فروش نان ادامه داشت اما حالا وضع به حالت سابق برگشته و دیگر خبری از آن همه شلوغی و صف نیست. مگر در این چند روز چه اتفاقی افتاده است؟

به گزارش ایرنا، مردم گلستان کم کم داشتند به شلوغی صف نانوایی‌ها عادت می‌کردند و این مشکل در همه شهر و روستاها هم وجود نداشت و محدود به جای خاصی و نانوایی مشخصی نبود.

تلف شدن وقت مردم در این صف ها و گلایه فراوان به مسوولان برای چاره‌اندیشی حل این مشکل، مدیران استان را به فکر انداخت تا با شناسایی دلایل بروز این نارسایی به فکر راه چاره باشند.

اعلام آغاز فعالیت مدیران برای رفع این معضل در نظر اول مورد توجه مردم قرار نگرفت و گمان می‌رفت که مانند وعده‌های بی‌سرانجام پیشینیان پس از مدتی به فراموشی سپرده شود اما انگار قول این دولتمردان متفاوت است.

تشکیل کارگروه ضربتی برای شناسایی دلایل شلوغی نانوایی‌ها در زمانی کوتاه به اعلام عوامل بروز این مشکل ختم شد و استاندار گلستان با هشدار به متخلفان، راهکارهای پایان یافتن این شلوغی‌ها را اعلام کرد.

گفته می‌شد نظارت پایین در برخی مراحل تهیه آرد نانوایی‌ها و سپس نحوه عرضه و زمان پخت از مهمترین دلایل ایجاد صف طولانی مقابل نانوایی‌های گلستان است که اتخاذ تدابیر راهبردی و عملیاتی برای هر کدام از آن‌ها در مدت زمان چند روز، به بازگشت آرامش در نانوایی‌ها و گذر از صف‌های طولانی ختم شد.

در گام اول و با تصمیم استاندار، طرح ویژه نظارتی بر عملکرد نانوایی‌های استان در شهرها و روستاها آغاز شد و طبق آن فرمانداران، بخشداران، مدیران‌کل صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی، جهاد کشاورزی و امور روستایی مکلف شدند در قالب طرح ویژه نظارتی بر عملکرد نانوایی‌ها و کارخانه‌های تولید آرد در استان، با متخلفان برخورد قاطع داشته باشند.

در همین راستا از شهروندان خواسته شد در صورت مشاهده تخلف نانوایی‌ها و یا عملکرد مطلوب واحدهای خبازی، موضوع را گزارش کنند.

مسوولیت نظارت بر موضوع آرد و نان گلستان به معاون سیاسی امنیتی واجتماعی استانداری واگذار شد و سیدعلی مهاجر در گام اول پس از این واگذاری مسوولیت گفت: نگاه ما در موضوع آرد و نان، ایجابی است و باور داریم بهترین و موثرترین ناظر در هر حوزه‌ای مردم هستند که می‌توانند در مبارزه با فساد، بهبود و اصلاح امور بسیار کمک کننده باشند.

وی ادامه داد: تلاش خواهیم کرد با ایجاد ساختار تشکیلاتی و شبکه‌بندی شده از ناظرین در اتحادیه‌های آرد و نان، کارخانه‌های آرد، شبکه حمل و نقل و توزیع آرد و نانوایی‌ها، بر روند تهیه و تولید نان نظارت جدی انجام شود که در این نظارت و ارزیابی، با کسانی که مرتکب تخلف می‌شوند و به‌دنبال سودجویی خود هستند، برخورد خواهد شد.

در ادامه نیروهای بسیج مسوولیت نظارت بر حمل آرد از کارخانه تا نانوایی را بر عهده گرفتند تا هدر رفت آرد و فروش غیرقانونی این محصول در مسیر به صفر برسد.

فرماندار کلاله گفت: دولت برای تامین نان مردم، یارانه ۱۰ برابری به آرد می‌دهد تا نانوا بپزد و نان در اختیار مردم قرار دهد ولیکن برخی افراد بدنبال سودجویی از این مسئله هستند.

فرهاد شیبک گفت: برای جلوگیری از سواستفاده برخی افراد سوجو، نظارت از خبازی‌ها و حمل آرد، روزانه توسط تیم های بازرسی ادارات ، بسیج و متعهدین شهرستان صورت میگیرد و کارخانجات بدون حضور ناظر، آرد را به شرکت حمل تحویل نمی دهند.

وی ادامه داد: همه مراحل حمل آرد در کلاله از ابتدای بارگیری در کارخانه تا زمان تحویل به خبازی توسط نیروهای بسیج نظارت و ثبت می شود.

این راه حل در دیگر شهرهای گلستان هم اندیشیده و اجرا شد تا گام نخست به تاراج رفتن سرمایه ملی و سوء استفاده سودجویان از تفاوت قیمت آرد دولتی و آزاد از بین برود.

در همین راستا خبازان سوپر آزاد استان هم توجیه شدند که خرید آرد نوع یک و نوع ۲ ممنوع است و هر واحد صنفی سوپرآزاد که آرد مورد نیاز خود را از سامانه خریداری نکند توسط اداره غله معرفی شده و جواز آن را اداره صمت ابطال می‌شود.

جواز ۱۰ نانوایی سوپر آزاد گرگان هم به دلیل مشخص نبودن منشا تامین آرد باطل شد تا جدیت مدیران گلستان در پایان دادن به این مشکل آشکار شود.

رییس اداره صنعت، معدن و تجارت گنبدکاووس هم از تشکیل ۹۰ پرونده تعزیراتی برای خبازان متخلف این شهرستان در مناطق شهری و روستایی خبر داد و گفت: نانوایان متخلف از ۲۰ خرداد امسال تا ۱۲ تیرماه جاری توسط بازرسان این اداره با همراهی نهادهای متولی از جمله «غله و بازرگانی، فرمانداری، جهادکشاورزی و تعزیرات حکومتی» شناسایی شدند.

روح الله کوهساری افزود: تعدادی از نانوایان متخلف که تاکنون پرونده آنها در تعزیرات حکومتی گنبدکاووس بررسی شده در مجموع به پرداخت ۲۰۶ میلیون و ۴۷۸ هزار و ۴۰۰ ریال جزای نقدی محکوم شدند.

وی بابیان اینکه روزانه پنج تیم نظارتی بر فعالیت حدود ۴۵۰ واحد خبازی گنبدکاووس در ۲ نوبت صبح و عصر نظارت می‌کنند، اضافه کرد: کم فروشی، گرانفروشی، عرضه آرد خارج از شبکه و تعطیلی خودسرانه نانوایی از مهمترین تخلفات نانوایان این شهرستان در مدت اشاره شده و انجام ۵۱۴ بازرسی بوده است.

در ادامه استاندار گلستان از افزایش ۹۰۰ تنی سهمیه آرد نانوایی‌های استان خبر داد و گفت: مشکل شلوغی صف نانوایی‌ها با اختصاص این سهمیه برطرف خواهد شد.

علی‌محمد زنگانه اظهار کرد: نانوایی‌های متخلف باید بدون چشم‌پوشی جریمه شوند اما کسر سهمیه یک نانوایی نباید منجر به کسر سهمیه آرد استان شود و بهترین تصمیم، اختصاص سهمیه آرد به نزدیک‌ترین نانوایی است.

وی بیان کرد: کوتاهی در موضوع آرد و نان پذیرفته نیست و با هرگونه تخلف برخورد قانونی خواهد شد.

استاندار گلستان ادامه داد: بخش قابل توجهی از عرضه خارج از شبکه آرد استان توسط نانوایی‌های اجاره‌ای رقم می‌خورد و بر اساس قانون صاحب جواز و یا مباشر باید در محل کسب حاضر باشند و در غیر اینصورت واحد خبازی اجاره‌ای پلمب خواهد شد.

وی گفت: در موضوع نان مردم، ۱۰ درصد کم کاری را مساوی ۱۰۰ درصد می‌دانم و با فساد در هر سطح و فردی که باشد مقابله می‌کنم.

با گسترده شدن این شبکه نظارتی و جدیت در اجرای قانون و تنبیه متخلفان، آرام آرام از طول صف نانوایی‌های گلستان کاسته شد و اوضاع به روزهای قبل بازگشت.

دیگر گرفتن چند قرص نان نیاز به ایستادن چند ساعته در نانوایی ندارد و با کمی معطلی معقول و متناسب، نیاز روزانه نان ساکنان گلستان تامین می‌شود.

اقدام جهادی مدیران گلستان در تدبیر برای حل مشکل نانوایی‌های گلستان، نشانه‌ای از اهتمام دولتمردان برای پایان دادن به نارسایی ها است اما آن‌چه بیش از همه اهمیت دارد، صبوری مردم برای به ثمرنشستن طرح‌ها است. طرحی مانند کاهش صف نانوایی‌ها به فرصت چند هفته‌ای نیاز دارد اما به ثمرنشستن پروژه‌های بزرگ و زیربنایی به زمانی بیشتر و حتی چند سال.