تهران- ایرنا- رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: پارک بین‌المللی علم و فناوری در بیش از هزار هکتار به‌ زودی افتتاح می‌شود.

به گزارش روز یکشنبه خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، حسن زمانیان در نشستی با خبرنگاران در محل سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران ضمن اشاره به طرح‌های مختلف این سازمان طی سال گذشته اظهار داشت: یکی از کلان‌طرح‌های ما با توجه به ماموریت وزیر علوم به سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران راه اندازی پارک علم و فناوری بین المللی است که اقدامات اولیه شامل اساسنامه، آیین نامه و پُرتابل آن آماده شده است. همچنین ۹۸ درصد از بنای ساختمان ۶ هزار مترمربعی ستاد مرکزی و ۴۵ هزار مترمربع فضا برای استقرار شرکت های دانش بنیان ایرانی و خارجی آماده است.

وی تاکید کرد: یک فضای هزار هکتاری جنب زمین ۴۵ هزار متری در جوار مرقد مطهر امام خمینی (ره) در حال آماده سازی است که محل اصلی استقرار شرکت های دانش بنیان داخلی و خارجی با هدف افزایش و بهبود تعامل های بین المللی در حوزه فناوری است. شرکت های داخلی با گردش مالی بالای ۲۰ میلیارد تومان و شرکت های خارجی برتر و بیشتر متعلق به ایرانیان خارج از کشور، در این فضا مستقر می شوند که مانند منطقه آزاد است و از عوارض گمرکی هم مستثنی هستند.

زمانیان افزود: این بنای پارک بین المللی علم و فناوری به زودی و با حضور مقامات کشوری گشایش خواهد یافت.

وی همچنین با اشاره به برگزاری جشنواره های خوارزمی توسط سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران گفت: مبلغ نقدی این جایزه که سال گذشته سقف آن ۱۵۰ میلیون تومان بود، امسال به یک میلیارد تومان (برای نفر اول) افزایش یافته است.

رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران از راه اندازی معاونت ارتباط با صنعت در این سازمان خبر داد و افزود: در این معاونت کرسی ارتباط با وزارتخانه ها و صنایع مختلف را نیز ایجاد کردیم مانند کرسی ارتباط با وزارت دفاع، وزارت ارتباطات و غیره.

زمانیان همچنین گزارشی از دستاوردهای سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران ارائه داد و گفت: این سازمان در سال ۱۳۵۹ با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با هدف ایجاد محصولات صنعتی بر پایه پژوهش‌ راه اندازی شد و وظیفه رفع مشکلات کشور با دانش فنی و پژوهش‌ها را برعهده دارد.

این دو رکن اساسی سازمان، پژوهشگاه ها و واحدهای فنی است. چرخه ایده تا تولید محصول صنعتی در سازمان وجود دارد، زیرا بر خلاف برخی پژوهشگاه دنبال خلق مقاله نیستیم، بلکه پژوهش را انحام می دهیم که یا یک مشکل کشور را رفع کند یا به تولید محصول منجر شود.

رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران افزود: این سازمان در آخرین رتبه بندی موسسه استنادی پایش و علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، در بین ۵۲ پژوهشگاه و موسسه آموزش عالی رتبه اول را کسب کرد، همچنین بین پژوهشگاه های فنی و در تعاملات بین المللی رتبه اول را کسب کرده است.

ساخت ماهواره آیات نیازمند ۲ میلیارد دلار اعتبار ارزی

وی با اشاره به فعالیت هفت پژوهشکده در این سازمان گفت: پژوهشگاه‌های برق و فناوری اطلاعات، مواد و فناوری نوین، فناوری های شیمیایی، کشاورزی، زیست فناوری، مطالعات فناوری و مکانیک این پژوهشکده ها هستند و ۲ پژوهشکده دیگر نیز به نام های شیمی دارویی و پژوهشکده اکتشاف و استحصال عناصر راهبردی به زودی راه اندازی می شوند. پژوهشکده اکتشاف و استحصال عناصر راهبردی با هدف جلوگیری از خام‌فروشی مواد طبیعی راه اندازی می‌شود.

زمانیان درباره ساخت اولین ماهواره کشور یعنی ماهواره مخابراتی مصباح در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی اظهار داشت: اکنون در حال مطالعه برای ساخت ماهواره زلزله‌شناسی آیات هستیم که در ۱۳ زیرپروژه پیگیری می‌شود و نیازمند ۲ میلیون دلار اعتبار ارزی است.

تشکیل شورای حکیمان و طرح‌های کلان

وی همچنین درباره تشکیل شورای حکیمان در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران بیان کرد: طرح های ضروری علمی و فناوری تا ۲۵ سال آینده در این شورا بررسی و تعیین شدند. یکی از این طرح ها سوخت‌های هیدروژن بود؛ زیرا سوخت های سنتی و فسیلی با سوخت هیدروژن جایگزین می شوند.

زمانیان ادامه داد: بحث امنیت غدایی، هوش مصنوعی‌، کمبود آب، تغییرات اقلیم، کوانتوم از دیگر موضوعاتی است که به عنوان طرح کلان تعیین شدند.

وی با تاکید بر اهمیت سنجش کیفیت محصولات نیز گفت: سامانه ملی (اتف یا ارزیابی توانمندی فناورانه) را برای تشخیص توانمندی فناورانه یا سطح فناوری یک کالا یا یک شرکت راه اندازی کردیم‌. سامانه ای هم برای ارزیابی و رتبه بندی واحدهای تحقیق و توسعه داریم که برای همه شرکت های زیر نظر وزارت صمت است.

سامانه جان؛ بستر ارائه فناوری
وی درباره سامانه جدید جریان اقتصادی نوین یا جان که فعلا در مرحله فنی است، گفت: این سامانه محل مبادلات تجاری همه شرکت های دیجیتال خواهد بود و به زودی رونمایی می شود. این سامانه کمک می کند همه شرکت های فناور دانش بنیان محصولات خود را در این سامانه عرضه کرده و از این طریق بخرند یا بفروشند.

رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران گفت: تعداد اعضای هیات علمی این سازمان که ۱۰۰ نفر بودند، سال گذشته به ۱۶۰ نفر افزایش یافتند و قصد داریم این تعداد را تا پایان سال به ۲۰۰ نفر افزایش دهیم.

وی درباره راه اندازی معاونت ارتباط با صنعت در این سازمان نیز اظهار داشت: این معاونت در خدمت صنعت کشور است، متناظر با نهادها و وزارتخانه های کشور، کرسی های مختلفی را در این معاونت ایجاد کردیم، برای نمونه کرسی ارتباط با صنعت پتروشیمی، وزارت دفاع، خودروساز و غیره. هر کرسی یک رئیس دارد و به عنوان راهبر وظیفه خلق ایده را دارد که تا سطح آمادگی فناوری چهار آن را خلق کرده و پیش می برد و بعد به واحدهای فناور ارائه می دهد. واحد فناور از آن فناوری محصول تولید می کند.

دعوت از شرکت های خارجی و ایرانیان خارج کشور برای حضور در پارک بین المللی علم و فناوری

رییس پارک بین المللی علم و فناوری نیز در این نشست گفت: تفاوت این پارک با بقیه پارک های علم و فناوری این است که به مثابه معبر و قطب صادراتی برای محصولات دانش بنیان کشور خواهد بود.

علیرضا زراسوندی افزود: این پارک واحدهای جدید فناور و شرکت های دانش بنیان تازه تاسیس را جذب نمی کند، بلکه شرکت های داخلی با گردش پولی بالا (حدود ۱۰۰ شرکت) که تعاملات خارجی دارند، در این شرکت مستقر می شوند. همچنین ایرانیان خارج از کشور که در زمینه علم و فناوری فعال هستند و شرکت دانش بنیان دارند، برای حضور در این پارک دعوت می شوند. جامعه هدف سوم نیز شرکت های خارجی در تعامل با ایران هستند که از آنها می خواهیم در این پارک مستقر شوند.

وی تاکید کرد: نباید از اهمیت نهادهای بین المللی مانند سازمان اکو، سازمان شانگهای، کامستک و یونسکو غفلت کنیم و این سازمان ها نیز می توانند در پارک علم و فناوری بین المللی دفتر داشته باشند تا روند تعاملات را تسهیل کنند.

زراسوندی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در مورد سامانه جان نیز یادآور شد: سامانه جان به زودی به سامانه نان متصل می شود. سامانه نان به نیاز پژوهش محور و سامانه جان به نیاز فناورانه پاسخ می‌دهد. همه ۵۴ پارک علم و فناوری و مراکز رشد و پژوهشگاه ها و موسسات پژوهشی می توانند کارگزاری در سامانه جان باشند و با داشتن رمز عبور و نام کاربری نیازهای خود را ثبت کرده و به نیازهای فناورانه پاسخ دهند.

وی تصریح کرد: واحدهای فناور و شرکت های دانش بنیان می توانند در این سامانه عضو شوند و مشوق هایی برای این امر مانند پرداخت وام یا اعتبار به خریداران فناوری از این سامانه‌ در نظر گرفته شده است.

برچسب‌ها