به گزارش روز یکشنبه ایرنا از رسانه کره ای "کره تایمز"، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جریان سفرش به کره جنوبی گفت: «کاملاً منطقی» است که طرح ژاپن برای رهاسازی آب رادیواکتیو تصفیهشده از نیروگاه هستهای فوکوشیما توجه زیادی در منطقه به خود جلب کند.
گروسی همچنین گفت درک میکند که نگرانیهایی در مورد این طرح همچنان وجود دارد، اما بررسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که هفته گذشته منتشر شد نشان میدهد که اگر رهاسازی طبق برنامه اجرا شود، "با استانداردهای ایمنی بینالمللی مطابقت دارد".
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه با اعضای حزب دموکراتیک کره (DPK) کره جنوبی دیدار کرد که نگرانی های شدیدی را در مورد طرح ژاپن ابراز کردند و از روند تحقیقات آژانس انتقاد کردند.
مدیر کل آژانس مدعی شده است که براساس دوسال تحقیقات کارشناسان این نهاد، آثار و تبعات رهاسازی میلیون ها تن پساب آلوده به مواد رادیواکتیو نیروگاه هسته ای فوکوشیما به آب اقیانوس "ناچیز و قابل" اغماض است چون مقدار موارد رادیواکتیو در این پساب اندک است. اما برخی کشورها مخالف این نظر هستند و می گویند تیم های کارشناسی دیگر، نظر متفاوتی در این خصوص دارند.
گروسی در این نشست گفت: «موضوع مورد بحث امروز توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و این کاملاً منطقی است زیرا اقدامات و روشی که ژاپن برای رهاسازی مواد رادیو اکتیو به آن اقدام خواهد کرد، پیامدهای مهمی دارد.»
بنا به گزارش کره تایمز، یکی از اعضای حزب دموکراتیک خلق کره جنوبی که ریاست کمیته ویژه ای در این زمینه را بر عهده دارد، گفت یافته های آژانس "کاستی هایی" دارد و نگرانی های عمومی در مورد ایمنی "مشروع و منطقی" است.
وی سونگ گون به گروسی گفت: «ما عمیقا متأسفیم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این نتیجه رسید که طرح ژاپن برای تخلیه آب آلوده از نیروگاه هستهای فوکوشیما مطابق با استانداردهای بینالمللی است.»
گروسی روز جمعه به محض ورود از ژاپن به کره جنوبی با تظاهرات خیابانی معترضان کره ای مواجه شد.
کره جنوبی روز جمعه اعلام کرد به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی احترام می گذارد و تحلیل خود دولت نیز نشان می دهد که انتشار این زباله ها "هیچ تاثیر معناداری" بر آب های این کشور نخواهد داشت.
روز گذشته هنگام ورود رافائل گروسی به سئول، تعداد زیادی از مردم کره جنوبی با حمل پلاکاردهایی در محکومیت چراغ سبز آژانس به ژاپن برای ریختن میلیونها تن آب الوده به مواد هسته ای خطرناک به آب اقیانوس و سردادن شعارهایی علیه این اقدام، تصمیم آژانس بین المللی انرژی اتمی در صدور مجوز این اقدام برای ژاپن را محکوم کردند.
اتحادیه های صنعای شیلات کشورهای منطقه نیز مخالفت خود را با تصمیم آژانس اعلام کرده و معتقدند این اقدام، اثر مخرب بر محیط زیست اقیانوس و آبزیان و در نهایت برای انسان ها خواهد داشت.
وانگ ونبین سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه از برنامه ژاپن برای تخلیه آب های آلوده به اقیانوس انتقاد کرد و تهدید کرد در صورت پیشبرد این طرح، چین واکنش نشان خواهد داد.
کره شمالی نیز از حمایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی از طرح ژاپن انتقاد کرد و آن را «ناعادلانه» و نشان دادن استانداردهای دوگانه خواند و به عملکرد متناقض ناظر هستهای سازمان ملل برای محدود کردن برنامه هستهای پیونگ یانگ اشاره کرد.