زنجان - ایرنا - مناطق محروم و کم برخوردار استان زنجان سال‌ها با مشکلات و چالش‌های اجتماعی و فرهنگی مواجه بود تا اینکه با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توسعه متوازن شهری و رفع این آسیب‌ها در دستور کار مسوولان و متولیان امر قرار گرفت.

به گزارش ایرنا، مناطق محروم، حاشیه ای و کم برخوردار که اغلب دارای آمار جمعیتی بالایی هستند امروزه به یک معضل و آسیب اجتماعی برای بسیاری از شهرها تبدیل شده اند.

با افزایش بافت های حاشیه ای و مناطق محروم و کم برخوردار، نابرابری اجتماعی میان شهروندان و شکاف طبقاتی در یک جامعه بیش از پیش خود را نشان می دهد و آسیب های اجتماعی از قبیل سرقت، اعتیاد و فساد و فحشا افزایش می یابد.

با توجه به اهمیت این موضوع، توسعه یکسان و پایدار شهری و توانمندسازی گروه‌های محروم اجتماعی در اولویت دولت سیزدهم قرار گرفته است تا تحقق عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه خدمات و امکانات شهری را برای رسیدن به یک جامعه متوازن شاهد باشیم.

در استان زنجان نیز با توجه به وجود مناطق حاشیه نشین، سکونتگاه های غیررسمی و مناطق کم برخوردار، توسعه متوازن شهری در دستور کار قرار گرفته است و دستگاه های اجرایی متولی، توزیع مناسب خدمات، اجرای عدالت و افزایش سطح رضایت مندی شهروندان در سرلوحه فعالیت‌های کاری خود قرار داده اند.

توسعه متوازن شهری از اولویتهای دولت سیزدهم است

فقدان توسعه متوازن شهری در استان موجب شده است که مسئولان به دنبال برقراری توازن در این حوزه باشند که با روی کار آمدن دولت سیزدهم به صورت جدی در حال پیگیری است و مسئولان به دنبال رفع کاستی ها و پر کردن شکاف های اجتماعی در نقاط مختلف استان و شهرستان‌ها هستند.

استاندار زنجان در نشست با فرمانداران و همچنین در جمع مدیران شهری این موضوع را مورد تاکید قرار داد و گفت: فرمانداران عناصر اصلی و تاثیرگذار مدیریت استان در شهرستان‌ها هستند و باید با جدیت بیشتری توسعه متوازن شهرستان ها را پیگیری کنند.

محسن افشارچی حرکت دهیاری‌ها و شهرداری‌های استان را در این زمینه مثبت ارزیابی کرد و گفت: در حوزه‌های مختلفی همچون آب و راهداری، پروژه های خوبی اجرا می شود که با هماهنگی بیشتر فرمانداران و مدیران باید جدیتر پیگیری شود.استاندار زنجان: توسعه متوازن سبب برقراری عدالت و ایجاد مشاغل جدید در شهر می‌شود.

وی با بیان اینکه یکی از موضوعات مورد تأکید در توسعه متوازن و برقراری عدالت در امکانات شهری توجه به تقسیم امکانات در شهر زنجان به عنوان مرکز استان است، افزود: قطعا توسعه متوازن سبب برقراری عدالت و ایجاد مشاغل جدید در شهر می‌شود.

استاندار زنجان با بیان اینکه در شهر زنجان جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر سکونت دارند، خاطر نشان کرد: امروزه آن چیزی که مسیر حرکت‌ ما را نشان می‌دهد، شاخص‌ها است، بنابراین باید شاخص های توسعه شهری مشخص شود و مسیر حرکت شهرداری ها باید از پروژه‌محوری به برنامه محوری تغییر یابد.

افشارچی همچنین راه‌اندازی مراکز مختلف سرویس‌ دهنده به شهروندان بر اساس عدالت را حائز اهمیت دانست و اظهار کرد: شهر را در حالی توسعه داده‌ایم که زیرساخت‌ها فراهم نیست، به همین دلیل باید توسعه را مد نظر قرار داده و شهر را متوازن توسعه دهیم.

طرح بوستان هاشم نژاد یکی از بزرگترین پروژه‌ها در برقراری عدالت شهری است

شهردار زنجان با بیان اینکه شهرداری اقداماتی را در حوزه رسیدگی به مناطق محروم و توزیع عادلانه امکانات شهری انجام داده است، گفت: نمونه این کار آغاز بزرگترین پروژه شهری به مبلغ یک هزار میلیارد تومان در منطقه غرب زنجان است.

علیرضا فیروزفر با بیان اینکه احداث پروژه محور شهیدان کریمی در ۶ نقطه از مسیر شامل ۲ اصلاح هندسی همسطح و چهار سازه غیر همسطح آغاز شد، اظهار کرد: امید است با پیگیری‌های مربوط این پروژه در موعد مقرر به شهروندان تحویل شود.

وی همچنین از انجام آسفالت‌ریزی در مناطق غرب شهر زنجان از آغاز سال جاری خبر داد و گفت: برایند عملکرد شهرداری از سال گذشته جلوتر است و در منطقه یک شهری از ابتدای سال هفت هزار تن روکش و در معابر شهرک اندیشه به صورت شبانه روزی روکش آسفالت انجام شد که بی سابقه است و همچنین بلوار شهید سلیمانی، شهرک شهدا و خیابان ظفر در کوی قائم روکش آسفالت شد.

شهردار زنجان از فعالیت پارک خانواده در غرب شهر زنجان خبر داد و گفت: این پارک به عنوان پارک خانواده مورد بهره برداری قرار می گیرد ضمن اینکه پارک بانوان شرق یکی از پارک های بی نظیر در سطح کشور است.شهردار زنجان: پروژه بوستان هاشم نژاد نیز یکی از بزرگترین پروژه‌ها در برقراری عدالت شهری است که به مساحت ۶۵ هزار و ۵۹۱ مترمربع بوده و با قرارداد اولیه یک هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال در حال ساخت است.

وی با ابیان اینکه پروژه بوستان هاشم نژاد نیز یکی از بزرگترین پروژه‌ها در برقراری عدالت شهری است، اضافه کرد: این پروژه یکی از پروژه‌های ویژه شهرداری به مساحت ۶۵ هزار و ۵۹۱ مترمربع بوده و با قرارداد اولیه یک هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال در حال ساخت است.

فیروزفر با اشاره به اینکه پروژه بوستان هاشم‌نژاد در بیسیم منطقه‌ای که به محرومیت مشهور است در حال ساخت است، اضافه کرد: امیدواریم با قدم‌های خیر این پروژه در مدت زمان کوتاهی شاهد آبادانی منطقه باشیم. توزیع متوازن امکانات شهری از اهداف مهم شهرداری است.

شهردار زنجان گفت: ایجاد سرای محله شامل کتابخانه و کلاس‌های آموزش هنری، سالن آمفی‌تئاتر روباز، بوفه، کافی‌شاپ، نمازخانه و سایه‌بان برای پاسخ‌گویی به نیاز شهروندان و تحقق اهداف شهرداری نسبت به مسائل فرهنگی شهروندان انجام می‌شود و قطعا اجرای این پروژه و احداث این بوستان از لحاظ فرهنگی نیز باعث ارتقای محله و منطقه شده و در کاهش آسیب‌های اجتماعی نیز تاثیرگذار خواهد بود.

وجود فاصله طبقاتی ظلم به شهر و شهروندان است

رئیس شورای اسلامی شهر زنجان نیز با اشاره به رویکرد شورای شهر در حوزه محرومیت زدایی، گفت: توسعه مناطق محروم در اولویت بودجه امسال قرار دارد، البته از سال گذشته نیز اقدامات خوبی در سطح مناطق محروم شهر زنجان انجام شده است.

مجید ناصحی مقدم با بیان اینکه همه اعضای شورای شهر به دنبال توسعه متوازن شهری هستند و مصوبات خوبی در این زمینه داشتیم، افزود: ما در شورا معتقدیم که طبقه‌بندی شهری نباید خیلی فاحش باشد.

وی با بیان اینکه یکی از اولویت‌های شهرداری تبدیل به احسن کردن پارک‌های واقع شده در مناطق غرب زنجان است، اضافه کرد: از جمله این پارک‌ها پارک ارم و گلستان است.رئیس شورای شهر زنجان ایجاد فاصله طبقاتی را ظلم به شهر دانست و گفت: نباید با توسعه نامتوازن شهری زمینه ایجاد فاصله طبقاتی را به دست خودمان فراهم کنیم.

رئیس شورای شهر زنجان ایجاد فاصله طبقاتی را ظلم به شهر دانست و گفت: نباید با توسعه نامتوازن شهری زمینه ایجاد فاصله طبقاتی را به دست خودمان فراهم کنیم.

وی با اشاره به برخی از اقدامات مجموعه شهری در حوزه توسعه متوازن شهری، بیان کرد: محور شهیدان کریمی، پروژه هاشم نژاد و ساماندهی کوی خرداد از جمله اتفاقات مثبتی است که در حوزه توسعه متوازن شهری رخ داد.

ایجاد مرکز آموزشی فنی و حرفه‌ای در غرب زنجان

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان زنجان نیز گفت: سازمان فنی و حرفه ای استان به عنوان یکی از دستگاه های متولی امر در این حوزه برای توسعه آموزش های مهارتی در میان جامعه هدف از جمله در منطقه غرب زنجان اقدام کرده و با راه اندازی مرکز آموزشی شهید رجایی و ارایه آموزش های مهارتی برای صاحب شغل کردن بانوان و زنان سرپرست خانوار، جوانان و نوجوانان وارد عمل شده است.

محمدرضا انصاری ادامه داد: منطقه غرب زنجان به عنوان یکی از نقاط محروم استان با وجود سکونتگاه‌های غیررسمی به لحاظ اجتماعی آسیب پذیر است و راه اندازی این مرکز آموزشی در آن ضروری و لازم بود.

وی اضافه کرد: مرکز آموزشی شهید رجایی به عنوان یکی از همین مراکز برای آموزش افراد آسیب دیده اجتماعی و مددجویان کمیته امداد و بهزیستی راه اندازی شده و در طول قریب به یکسال فعالیت خود آموزش های موثری در این منطقه ارایه کرده است.

انصاری با بیان اینکه طی چند ماه گذشته از فعالیت این مرکز، استقبال خوبی از آموزش‌های آن شده است، اضافه کرد: با همکاری شرکای اجتماعی یعنی کمیته امداد و بهزیستی توانستیم افراد زیادی را که توانایی انجام کار نداشتند آموزش دهیم.

یکی از شهروندان زنجانی ساکن در منطقه حسینیه زنجان گفت: متاسفانه این منطقه از امکانات شهری برخوردار نیست و نبود مراکز تفریحی و پارک در این مکان ها باعث شده کوچه ها و خیابانهایی که اغلب فاقد آسفالت مناسب است به محل بازی کودکان تبدیل شود.

وی ادامه داد: این منطقه با مشکلاتی از جمله نبود امکانات شهری، تفریحی و بهداشتی و فاضلاب های جاری در جوی های روباز در کوچه ها مواجه است که متاسفانه توجهی به آنها نمی شود و در برخی از مواقع موجب مهاجرت ساکنان از این منطقه شده است.

برآیند:

توسعه نامتوازن شهری و وجود بافت های حاشیه نشین و کم برخوردار به آسیب های اجتماعی از قبیل فقر، اعتیاد و بیکاری دامن می زند و اتفاقات ناخوشایندی را برای ساکنان یک منطقه به بار می آورد.

خوشبختانه با روی کار آمدن دولت سیزدهم اقدامات متعددی به منظور توسعه متوازن شهری و رفع مشکلات و آسیب ها در مناطق حاشیه‌ای و محروم انجام شده است که در سال های آینده، نتایج و آثار مثبت آن در سطح جامعه مشاهده می شود.