به گزارش ایرنا، طرح هادی روستایی که از آن به عنوان نقشه راه ساماندهی و توسعه روستاها یاد می شود، ضمن اصلاح بافت موجود روستا، میزان گسترش این بافت در آینده و نحوه استفاده از آنرا در زمینه مسکونی، تجاری، تولیدی، کشاورزی و سایر نیازمندی های عمومی روستایی مشخص می کند.
طرح هادی روستایی را می توان یکی از بهترین طرح ها و برنامه ها برای توسعه و گسترش روستاها دانست که ضمن ساماندهی و اصلاح بافت روستاها، روند توسعه و گسترش آنرا در افق ۱۰ ساله مشخص می کند.
از آنجا که طرح های هادی روستایی برای یک دوره ۱۰ ساله تهیه می شود، پس از گذر از این مدت طرح و اطلاعات آن نیازمند بازنگری و اصلاح می شود.
از جمله اهداف طرح هادی روستایی می توان به ایجاد زمینه توسعه و عمران روستاها، تامین عادلانه امکانات از طریق ایجاد تسهیلات اجتماعی، تولیدی و رفاهی، هدایت وضعیت فیزیکی روستاها و ایجاد تسهیلات لازم جهت بهبود مسکن روستائیان و خدمات زیست محیطی و عمومی اشاره کرد.
هم اینک تقریبا در تمام روستاهای کشور طرح هادی به عنوان سند و مرجع اصلی توسعه آن روستا محسوب میشود و انجام هر گونه ساخت و ساز باید بر اساس این طرح و منطبق با آن باشد.
آسفالت سه میلیون متر مربع از معابر روستایی فارس تا پایان سال
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس گفت: امسال با توجه به حمایتهای دولت در زمینه تامین قیر رایگان، آسفالت سه میلیون متر مربع از معابر روستایی این استان تا پایان سال در دستور کار قرار دارد.
حامد رستمی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: سال گذشته و با اهتمام دولت مردمی سیزدهم نیز ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار متر مربع از معابر روستایی این استان آسفالت شد.
او ادامه داد: علاوه بر آسفالت معابر، امسال در ۵۲۰ روستای استان نیز در قالب اعتبارات شهرستانی، استانی و ملی در حوزه بهسازی، آسفالت و جدول گذاری معابر اقداماتی انجام خواهد شد.
وی، با اشاره به دغدغه استاندار نسبت به شرایط روستاهای استان گفت: یکی از موارد مورد تاکید استاندار بحث بازنگری در طرح هادی روستایی است که پیش بینی می شود امسال نیز همانند سال گذشته طرح هادی ۲۲۰ روستا بازنگری شود.
مدیر کل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس گفت: یکی از معضلات موجود در روستاها ساخت و سازهای بدون ضابطه و غیرمجاز بود که طرح هادی روستایی این امکان را از متخلفان گرفت و امروز هرگونه ساخت و سازی در خارج از محدوده و طرح هادی ممنوع است.
رستمی افزود: ساخت و سازهای خارج از محدوده طرح هادی هیچگونه خدمتی دریافت نخواهند کرد و علاوه بر این به مراجع قضایی نیز معرفی و ضمن جریمه متخلفین، نسبت به تخریب ساخت و سازهای غیر قانونی نیز اقدام خواهد شد.
وی ادامه داد: یکی از نیازهای اساسی جامعه روستایی، دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی است و که این مهم نیز با توجه به اهتمام و تاکید ویژه استاندار فارس با جدیت در دست پیگیری است.
او اظهار کرد: در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم نزدیک به یک هزار روستای استان فارس دچار بحران یا تنش آبی بودند که از سال گذشته با پیگیری های استاندار فارس و همراهی بسیج سازندگی و آبفا استان عملیات آبرسانی به ۳۷۰ روستا آغاز شده که بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
رستمی گفت: مجموعه این اقدامات سبب شد که حدود ۲۰۰ روستای فارس از آب آشامیدنی پایدار بهره مند شوند و امیدواریم به سرعت شاهد بهره مندی تمام روستاها از آب آشامیدنی سالم باشیم.
او افزود: علاوه بر این قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در ۱۲شاخص اصلی که مسیر را برای توسعه پایدار روستاها فراهم می کند از جمله در زمینه آبرسانی، آموزش و راه، بهداشت و درمان ورود کرده که با همکاری دستگاه های خدمات رسان تحول چشمگیری در مناطق محروم و روستایی استان را تا پایان سال جاری شاهد خواهیم بود.
نیاز ۷۰۰ روستای فارس به بازنگری در طرح هادی
مدیرکل بنیاد مسکن فارس نیز با بیان اینکه حدود ۷۰۰ روستای استان نیازمند بازنگری طرح هادی است گفت: پارسال این تعداد هزار روستا بوده که ۳۰۰ روستای آن بازنگری شده و تا سه سال آینده طرح هادی در تمام روستاهای استان مورد بازنگری قرار میگیرد.
سید علیرضا حمیدی افزود: در مجموع سال گذشته شاهد رشد پنج برابری بازنگری در طرحهای هادی روستایی در استان بودیم.
او اظهار کرد: هم اینک ۲ هزار و ۳۳۸ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان وجود دارد که دارای طرح هادی هستند.
وی گفت: از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم و با توجه به اهتمام ویژه دولت به مناطق محروم، به بسیاری از مناطق روستایی استان فارس خدمات رسانی قابل توجهی شده است و مجموعه این اقدامات علاوه بر رشد و شکوفایی روستاها، زمینه کاهش مهاجرت روستائیان و افزایش مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها را فراهم کرده است.
حمیدی، ضمن اشاره به اهمیت توقف مهاجرت روستائیان به شهرها و تحقق مهاجرت معکوس گفت: در همین راستا، اجرا و تکمیل طرحهای عمران روستایی به ویژه در روستاهای هدف و ارائه خدمات مطلوب به روستائیان را به عنوان یک اولویت مهم در اداره کل بنیاد مسکن استان دنبال می کنیم.
مدیر کل بنیاد مسکن فارس افزود: در حوزه عمران روستایی توجه ویژهای به روستاهای شاخص و هدف گردشگری و همچنین روستاهای دارای بافت با ارزش در جهت کاهش مهاجرت میشود چرا که معتقدیم روستا نه تنها محل تولید است بلکه می تواند هم به افزایش جمعیت کمک کند و هم مانع از مهاجرت و شکل گیری حاشیه نشینی شود.
اجرای موفق طرح هادی روستایی در سایه همراهی و مشارکت روستائیان در مراحل مختلف آن محقق خواهد شد، مشارکت و همراهی در شناسایی هرچه بهتر محیط روستا و امکانات و نیازهای اساسی روستائیان از جمله مصادق مشارکت روستائیان در اجرای این طرح است.