مشهد-ایرنا- معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان گفت: بنیاد ملی نخبگان در دولت سیزدهم و طی یک سال و نیم گذشته، نگاه واقع بینانه برای رفع مشکلات و مسائل نخبگان داشته است.

عباس ابراهیمی روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بر همین اساس تمرکز بر موضوع اشتغال، مسکن و زمینه‌های فراهم شدن اثربخشی و اثر گذاری نخبگان و سرآمدان توسط این بنیاد برنامه ریزی شده است.

وی ادامه داد: در زمینه اشتغال نخبگان، چند مسیر موازی از سال گذشته طراحی شده که نتایج آن در حال به ثمر نشستن است.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی، حکمرانی و حاکمیتی کشور یکی از اقداماتی است که دنبال می‌شود، زیرا برخی از نخبگان با توجه به تخصص و علاقه مندی خود می‌توانند منجر به تحول در حکمرانی شوند تا ثمردهی آن به تمام جامعه برسد.

او اظهار کرد: بر همین اساس و در اواخر سال ۱۴۰۰ مصوبه ای از سوی هیات دولت برای جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی به تصویب رسید و سال گذشته در پی ۲ نوبت فراخوان هزار نفر از شرکت کنندگان برگزیده و به سازمان امور استخدامی معرفی شدند.

به گفته وی، از این تعداد ۵۰۰ نفر از نخبگان در دستگاه‌های دولتی جایابی شدند و مابقی نیز در حال جایابی هستند.

ابراهیمی با بیان اینکه فرایند جذب در دستگاه‌های اجرایی طولانی است و باید مجوزهای لازم اخذ شود، افزود: اکنون این روند در حال طی شدن است و در چند روز آینده، حکم استخدام و ثبت اولین شناسه برای نخبگان صادر می‌شود. با صدور اولین شناسه مراحل جذب و بکارگیری نخبگان رخ می دهد و روند این مسیر روان و ساده تر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه امیدوار هستیم تا جذب و استخدام حداقل هزار نفر به طور کامل در دستگاه های اجرایی به پایان برسد، گفت: به تازگی نیز پنج هزار شغل از محل دستگاه های مختلف به بنیاد ملی نخبگان معرفی شده است.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: برخی از دانشجویان مقطع کارشناسی علاقمند هستند تا بعد از پایان تحصیل خود مشغول به کار شوند که این دانشجویان می‌توانند از طرح بورسیه صنعتی بهره مند شوند.

او ادامه داد: بر اساس تفاهم و توافقی بین صنایع با بنیاد ملی نخبگان، دانشجویان نخبه در برخی از ساعات طول هفته و در قالب کارورزی و کارآموزی در صنایع طرف قرارداد حضور پیدا می‌کنند و صنایع نیز برای پشتیبانی این افراد، ماهانه حقوقی به آنها می‌دهد و این افراد متعهد می شوند تا پس از پایان تحصیلات جذب آن صنایع شوند.

ابراهیمی اظهار کرد: در این اقدام، ضمن ایجاد اطمینان خاطر برای دانشجویان نسبت به اشتغال پس از پایان تحصیلات، صنایع نیز مطمئن هستند که فرد ماهر و دانشی را در اختیار خواهند داشت.

وی گفت: از دیگر اقدامات در دست اقدام، فراهم کردن مسیر برای جذب نخبگان در بخش‌های خصوصی است، در این طرح دانشجویان پس از پایان تحصیلات خود دوره توانمند سازی بین سه تا ۶ ماه را پشت سر می‌گذرانند تا امکان جذب در بخش خصوصی را به دست آورند.

این مقام مسوول بیان کرد: در این طرح که به نام «شهید تهرانی مقدم» نامیده می‌شود، هزینه افزایش مهارت و کارآموزی توسط بنیاد نخبگان پرداخت می‌شود، به طور مثال هم اکنون حدود ۵۰۰ نفر از نخبگان با استعداد در حوزه آی.تی و برنامه نویسی در حال پشت سر گذراندن دوره کوتاه مدت برنامه نویسی هستند و بعد از پایان دوره جذب بخش خصوصی می‌شوند.

او افزود: یکی دیگر از اقدامات حمایت از ایجاد کارآفرینی و اشتغال آفرینی نخبگان برای دیگران است. بر همین اساس بنیاد ملی نخبگان با ایجاد حمایت‌های مختلفی همچون اعتبار مالی اولیه، معافیت های مالی و تسهیلات مختلف برای اشتغال زایی، نخبگانی که بتوانند کسب و کاری راه اندازند را مورد حمایت خود قرار می‌دهد.

ابراهیمی ادامه داد: اشتغال موقت برای دانش آموختگان دکتری یکی از برنامه های دیگر بنیاد ملی نخبگان است تا آنها بتوانند مسیر اشتغال حرفه‌ای خود را انتخاب کنند و به همین دلیل نیاز به فرصت تعمق بیشتری دارند که یا عضو هیات علمی دانشگاه شوند و یا جذب بخش خصوصی و یا دولتی شوند.

وی گفت: این افراد یک دوره پسا دکتری را می‌گذرانند و حقوق ماهیانه معادل استادیار پایه یک توسط بنیاد ملی نخبگان به آنها پرداخت می‌شود تا در این مدت ضمن افزایش مهارت و دانش خود در پایان یکسال بتوانند مسیر حرفه ای آینده خود را برنامه ریزی و انتخاب کنند.

دستیابی به مرجعیت علمی در دنیا به کمک نخبگان
معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان گفت: برای دستیابی به مرجعیت علمی، سرآمدان علمی باید در سطح بین الملل نقش آفرینی کنند.
وی افزود: از سوی دیگر مشکلاتی در کشورمان وجود دارد که توسط فناوران و صنعت گران باید حل شود و به همین دلیل نیاز است سرآمدان فناوری، صنعت گر و جامعه کار و تولید نیز شناسایی شوند.
ابراهیمی ادامه داد: به همین دلیل ما به همه این تنوع های تخصصی و علمی در کشورمان نیاز داریم تا ایران در همه حوزه ها به رشد و بالندگی برسد و این موضوع منجر به حکمرانی نخبگانی و سرآمدی کشورمان، ایران خواهد شد.
وی با بیان اینکه در گذشته بیشترین توجه بنیاد ملی نخبگان بیشترین به حوزه نخبگانی علمی و دانشگاهی بود، اضافه کرد: در حال حاضر با ایجاد تنوع در شناسایی استعدادها علاوه بر حوزه علمی به حوزه‌های فناوری، صنعتی، کارآفرینی، حوزه تولید در کنار سرآمدان هنری، قرآنی و ادبی گسترش یافته است.
معاون بنیاد ملی نخبگان گفت: امسال برای نخستین بار در کنار معرفی سرآمدان علمی، سرآمدان فناوری، کارآفرینی صنعتگری و  جامعه تولید که همان کارگران هستند، معرفی خواهند شد.

وی افزود: به عنوان نمونه برخی از دانشجویان دارای استعداهای پنهانی هستند که در نمرات درسی آنها دیده نمی‌شود، به همین دلیل در بنیاد ملی نخگیان، علاوه بر سوابق آموزشی و پژوهشی دانشجویان، رویکرد "استاد محوری" نیز در نظر گرفته شده است که استادان مورد موثق و معتمد بنیاد در ارتباط با دانشجویان، این افراد را به بنیاد ملی نخبگان معرفی می‌کنند.
ابراهیمی گفت: باید این افراد و دانشجویان شناسایی و کشف شوند؛ سپس با توانمندسازی آنها همراه با مهارت افزایی که با حمایت بنیاد انجام می‌شود ، این افراد بتوانند به کشورشان خدمت کنند.