به گزارش ایرنا، آیینهای عزاداری ویژه محرم در اشترینان از شب اول با برگزاری مراسم اذن عزا در محلات چهارگانه و با نواختن ساز و سرنا چمری به نشانه اقامه عزا در این شهر شروع میشود.
مردم اشترینان از شب اول ماه محرم، در مساجد و تکایا محلات جمع شده و با تشکیل دستهجات به عزاداری و سوگواری میپردازند.
مردم عزادار اشترینان در ماه محرم هر شب با حرکت دستههای عزاداری که اغلب سینه زنی هستند، عزاداری در چهار محله کوی بالا، جلایر، گودرزی و هیات زنجیرزنان اشترینان با شور و حماسه حسینی آغاز شده و هر هیات با حضور در محلات دیگر عزاداری میکنند.
عزاداری سنتی مردم اشترینان تا شب تاسوعا و عاشورا ادامه دارد و در تاسوعا و عاشورا حسینی عزاداری مردم اشترینان به اوج خود میرسد.
آیینهای عزاداری و سوگواری سنتی اشترینان در روز عاشورا ابتدای صبح آغاز میشود و روز شهادت امام حسین (ع) و ۷۲ تن از یاران با وفای ایشان حال هوای خاص دارد.
جمعیت اشترینان در ایام محرم ۲ تا سه برابر افزایش مییابد و تمام کسانی که روزگاری از این شهر مهاجرت کرده به عشق امام حسین(ع) و شرکت در عزاداری در این ایام به این شهر سفر میکنند و در این ایام کمتر خانهای وجود دارد، که مهمان نداشته باشد.
در روز تاسوعا و عاشورای حسینی عزاداران امام حسین(ع) در اشترینان شب و روز به عزاداری میپردازند و در نوحه خوانیها لهجه لری استفاده میکنند.
هیات عزاداری در پیشاپیش دستهجات عزاداری خود از سرنا و دهل استفاده میکنند که این ساز به نشانه اقامه عزای امام حسین(ع) و به سبک چمری نواخته میشود.
عزاداران حسینی اشترینان در روز عاشورا بعد از اقامه نماز صبح مشغول درست کردن گل برای آیین ویژه ˈ"گل مالی" عزاداری امام حسین(ع) میشوند و نوع گل را از خاک" رُس" که مقداری نیز خاک کربلا و گلاب داشته باشد تهیه میکنند.
همه عزاداری حسینی در اشترینان به نشانه عزای امام حسین(ع) بر روی سر و صورت خود گل مالیده و سپس در عزاداری شرکت می کنند.
پس از آیین "گل مالی" در هر محله خیمههایی با پارچههایی به رنگ سفید و سبز برپا میشود و عزاداران حسینی کنار آنها به عزاداری میپردازند.
زنان و کودکان نیز برای گرفتن حاجات خود در زیر این خیمه ها نماز و زیارت عاشورا میخوانند و شمع روشن میکنند.
عزاداری مردم اشترینان در ظهر عاشورا به اوج خود میرسد و با صدای اذان موذن عزاداران به نماز ظهر عاشورا میپیوندند و نماز را به جماعت اقامه میکنند.
بعد از اقامه نماز ظهر عاشورا به جماعت عزاداران آماده آتش زدن نمادین خیمههای امام حسین(ع) می شود و این آیین ویژه به صورت مجزا در هر محله برگزار میشود.
عزاداری مردم اشترینان هنگام آتش زدن خیمهها با شور حسینی همراه است و عزاداران حسین حسین کنان تا پایان سوختن خیمه بر سر و صورت خود میزنند و به یاد غربت امام حسین(ع) عزاداری میکنند.
مردم اشترینان بعد از پایان عزاداری در روز عاشورا با حلیم نذری از ممهانان حسینی پذیرایی میکنند و بیشتر خانوادهها در خانههای خود حلیم نذری میپزند و در خانههای خود را باز میگذارند.
به گزارش خبرنگار ایرنا و به نقل از ریش سفیدان شهر اشترینان آیین ها ویژه محرم در اشترینان از حدود یک قرن پیش به همین منوال برگزار شده و قدمتی تاریخی در آن دیده میشود که هم اکنون نیز بسیاری از این آیین ها حفظ شده است.
عزاداری مردم شهر اشترینان قابلیت ثبت ملی در آثار ملی و معنوی کشور را دارد و همه ساله مردم این شهر خواستار این موضوع هستند.
شهر اشترینان در ۱۵ کیلومتری بروجرد و اولین شهر استان لرستان از سمت غرب کشور می باشد.