به گزارش روز شنبه ایرنا، روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به افزایش دمای هوا در سراسر جنوب اروپا در ماه جاری به ۴۰ درجه سانتیگراد نوشت: آکروپولیس (به عنوان بنای برجسته در میراث فرهنگی اروپا) در یونان برای مدتی کوتاه قربانی گرمای شدید شد.
در گرم ترین ساعات روز به دنبال نیاز به مراقبت های پزشکی از سوی گردشگرانی که برای بازدید از این بنا صف کشیده بودند، مسئولان این محل مجبور شدند برای ساعاتی آن را تعطیل کنند.
موج گرما نشان میدهد که صنعت عظیم گردشگری مدیترانه تا چه اندازه در برابر امواج گرمایی که به موضوعی رایج در اروپا تبدیل می شود، آسیبپذیر است.
اما تاثیرات اقتصادی ناشی از آنچه که به گفته کارشناسان دوران جدیدی در گرمای بی سابقه زمین خواهد بود، از صنعت گردشگری فراتر می رود. صنایع مختلفی از ساخت و ساز و تولیدی و کشاورزی گرفته تا حمل و نقل و بیمه، خود را آماده تحول در شیوه کسب و کار خود می کنند زیرا روزهای که گرمای هوا بالا است به دلیل تغییرات آب و هوایی به موضوعی عادی تبدیل می شود.
دانشمندان به وضوح اعلام کرده اند که اتفاقات ناشی از افزایش دمای زمین با هر درجه گرم تر شدن هوا شدیدتر و مکررتر خواهد شد. در ماه ژوئیه که متوسط گرمای هوا ۱.۱ درجه سانتیگراد گرم تر از سطح قبل از صنعتی شدن بود بخش های گسترده ای از آمریکا، اروپا و آسیا زیر «گنبدهای گرما» قرار گرفتند و گرمای بی سابقه از چین تا ایتالیا را در بر گرفت.
رهبران تجاری و سیاستمداران اکنون هزینه تعطیلی شرکت ها و کاهش بهره وری خود را محاسبه می کنند. نتیجه تحقیقات منتشر شده در دانشگاه دارتموث آمریکا در سال گذشته نشان داد که امواج گرما که به دلیل نقش بشر در تغییرات آب و هوایی است می تواند در یک دوره ۲۱ ساله از دهه ۱۹۹۰ میلادی تاکنون، به طور تقریبی ۱۶ تریلیون دلار به اقتصاد جهان زیان وارد کند.
فایننشال تایمز نوشت در حالی که کسب و کارها خود را برای اوج گرمای شدیدتر تغییر می دهند تا خطرات و اختلالات ناشی از آن را کاهش دهند، چنین هزینه هایی در دهه های آینده احتمالا افزایش خواهد یافت.
این روزنامه یکی از دلایل تهدید اقتصادی گرمای شدید را دشوار کردن شرایط کار عنوان کرد و نوشت دمای بالا با کاهش بهره وری همراه است.
مطالعه انجام شده از سوی سازمان بینالمللی کار، پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۳۰، سالانه بیش از ۲ درصد از کل ساعات کاری در سراسر جهان از بین خواهد رفت که علت آن به دلیل گرمای بیش از حد برای کار یا کاهش سرعت کارگران است.
سازمان بین المللی کار اعلام کرده که کارگران به ویژه افراد فعال در بخش کشاورزی و ساخت و ساز بیشتر در معرض خطر مرگ، آسیب، بیماری و کاهش بهره وری به دلیل در معرض گرما بودن قرار دارند.
تحقیقات دانشگاهی نشان می دهد که بین سالهای ۱۹۹۲ و ۲۰۱۶ میلادی، ۲۸۵ کارگر بخش ساختمانی در آمریکا به دلایل مربوط به گرما جان خود را از دست داده اند که حدود یک سوم از کل مرگهای شغلی این کشور در اثر قرار گرفتن در معرض گرما را در بر می گرفت.
شورو داسگوپتا (Shouro Dasgupta) اقتصاد دان مسائل محیط زیستی مستقر در ایتالیا با بیان این که تاثیر گرمای شدید بر کارگران به مساله حقوق بشر تبدیل شده است، خواستار سیاست های قوی تری در حمایت از کارگران شد.
این گزارش در ادامه به بخش های آسیب پذیر در اقتصاد اشاره کرد و نوشت: به غیر از تاثیر موج گرما بر کارگران، محل و نحوه فعالیت برخی از کسب و کارهای نیز نیاز به بازنگری دارند.
به گفته یک کارشناس، آب و هوای گرم نه تنها بر روی کارگران بخش ساختمان در محل فعالیت آنها، بلکه بر مصالح ساختمانی نیز تاثیر دارد.
فولاد در شرایط گرم می تواند تاب بخورد، در حالی که کار با بتن دشوار می شود و باعث می شود بیشتر در معرض ترک خوردن قرار گیرد و بر روی استحکام و دوام آن تأثیر بگذارد. همچنین این خطر وجود دارد که بتن قبل از بتن ریزی فاسد و خراب شود.
این گزارش به نقل از کارشناسان به افزایش هزینه ها در نتیجه تاخیر در اجرای پروژه ها، نیاز به سفارش دوباره محصولات به عنوان آسیب های اقتصادی این بخش اشاره کرد و افزود: تولید یکی دیگر از بخش هایی است که در نتیجه تغییرات آب و هوایی و گرمایش شدید زمین با تغییرات قابل توجهی مواجه است. کارخانهها و انبارها «برای دمایی که اکنون شاهد آن هستیم و انتظار میرود شاهدش باشیم، طراحی نشدهاند». این بدان معنی است که تجهیزات ممکن است به طور مؤثر کار نکنند یا سریعتر فرسوده شوند، که با هزینه های عملیاتی بالاتر همراه است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: با خطرناک تر شدن شرایط کار در طیف وسیعی از بخش های اقتصادی، هزینه های بیمه افزایش می یابد.
بر اساس دادههای شرکت بیمه اتکایی «سوئیس ری» (Swiss Re) خسارتهای ناشی از فاجعه گرمایی برای شرکتهای بیمه، مانند خرابی محصولات زراعی ناشی از خشکسالی یا خسارت آتشسوزی به داراییها، در پنج سال منتهی به ۲۰۲۲ به ۴۶.۴ میلیارد دلار رسیده است که نسبت به ۲۹.۴ میلیارد دلار در پنج سال گذشته افزایش یافته است.
فایننشال تایمز در گزارش مفصل خود نتیجه گرفت: چند نسل بعد، انسانها باید راههای جدیدی برای سازگاری با جوامع خود بیابند، زیرا دمای هوا روز به روز بیشتر می شود.
تعهدات اقلیمی کشورهای جهان را در مسیر افزایش دما بین ۲.۴ تا ۲.۶ درجه سانتیگراد تا سال ۲۱۰۰ قرار می دهد. این ارقام بسیار بیشتر از آستانه ۱.۵ درجه سانتیگراد است که با عبور از آن دانشمندان نسبت به تغییرات بالقوه غیرقابل برگشت در سیاره و عواقب ویرانگر برای شهروندان هشدار داده اند.
شرکت ها با استفاده از ابزارهایی مانند «مه پاش» ها بر روی حیوانات و کارمندان برای خنگ نگه داشتن آنها اقداماتی را بکار بسته اند. برخی دیگر ساعات کاری را تغییر داده و سعی می کنند کارهای بیشتری را در طول شب یا در ساعات اولیه صبح انجام دهند - اگرچه این امر می تواند با اعتراض دولت های محلی و ساکنان روبرو شود.
انتظار می رود در سطح بین المللی، وفق دادن با شرایط حاکم، به دستور کار مذاکرات آب و هوایی COP۲۸ تبدیل شود. سیاستمداران به طور فزاینده ای به بررسی این موضوع می پردازند که چطور می توانند برای کمک به کشورها به ویژه در جنوب جهانی که با دمای بسیار بالا به دلیل تغییرات آب و هوایی مواجه اند، منابع مالی لازم را جمع آوری کنند.
کتی باگمن مکلئود (Kathy Baughman McLeod) مدیر مرکز تابآوری بنیاد آدرین آرشت-راکفلر در اندیشکده شورای آتلانتیک گفت: کسب و کارها و سیاستمداران باید خود را آماده موج شدیدگرما کنند. اقتصاد ما به یک بازنگری بزرگ نیاز دارد زیرا کشورهایی که به گردشگری وابسته هستند شاهد کاهش گردشگران در فصل های اوج گرما هستند و شرکت ها دیگر نمی توانند در برخی ماه های سال به فعالیت خود ادامه دهند.