گنبدکاووس- ایرنا- مردم استان گلستان متشکل از اقوام مختلف هر ساله در ماه محرم مراسم متنوعی را در سوگواری شهادت امام حسین(ع) و یاران‌ ایشان برگزار می‌کنند که از جمله این آیین‌ها سینه‌زنی «کمر به کمر» قزلباش‌های شهرستان رامیان به عنوان نمایش ارادت این قوم به خاندان عصمت و طهارت است.

به گزارش ایرنا، اقوام مختلف فارس، خراسانی، ترک، قزاق، قزلباش، سیستانی، بلوچ، مازنی، آذری و ترکمن همراه با آداب و رسوم خاص در استان گلستان زندگی می‌کنند که هرساله در مراسم جشن و شادی خود و عزاداری خاندان عصمت و طهارت گوشه از فرهنگ غنی‌شان را با اجرایی آیین‌های کهن به نمایش می‌گذارند.

سینه زنی «کمربه کمر» رامیان در کنار آیین «قوم بنی‌اسد» بندرگز، «دسته‌چوبی» و «چهل‌منبر» گرگان، «نخل‌پا» کردکوی و «حسن - حسین» گالیکش به عنوان نمادهایی از عزاداری سنتی ماه محرم در گلستان شناخته می‌شود و مردم علاوه بر حضور در مجالس مداحی و نوحه خوانی برپایی در مساجد و حسینیه‌ها، با مشارکت پرشور خود در اجرای این آیین‌ها در غم شهادت مظلومانه امام حسین(ع) و یاران ایشان در دشت کربلا و اسیری زنان و کودکان بی دفاع سوگواری می‌کنند.

مراسم عزاداری و سینه زنی «کمر به کمر» رامیان که به عنوان یکی از رسوم عاشورایی و میراث ناملموس کشور سال ۱۳۹۴ به ثبت ملی‌ رسید نماد باور مردم عزادار به محوریت ولایت علی ابن ابیطالب(ع) و ۱۱ امام معصوم است و دسته‌های عزاداری با پوشیدن کفن‌های سفید، سبز و سیاه و سربند و شال کمر ابریشمی به صورت دسته‌های کمر به کمر در چند صف طولانی پشت سر هم حرکت کرده و با نوحه‌خوانی و سینه‌زنی به عزاداری می‌پردازند.

دسته‌های عزاداری رامیان با محوریت سه مسجد قدیمی «جامع، شهدا و جعفری» از پنجمین شب محرم با تجمع در میدان امام علی(ع) و خیابان‌های اطراف آن و یا مساجد و حسینیه‌ها و تشکیل حلقه‌های به هم پیوسته همراه با نوحه خوانی و مرثیه سرایی برای نشان دادن عمق دلشکستگی‌یشان از مظلومیت اباعبدالله حسین(ع) و کاروان کربلا دست‌ها را بالا برده و بر سینه‌ می‌کوبند.

پیر و جوان با لباس‌هایی سه رنگ در صفوفی منسجم با گرفتن کمر یکدیگر دورتا دور میدان امام علی(ع) حرکت کرده و سینه زنی می‌کنند و بانوان و کودکان خردسال برای محروم نشدن از فیض این حال و هوای معنوی به تماشای سینه زنی مردان خود می‌نشینند و پا به پای آنان به عزاداری و سوگواری می‌پردازند.

در ادامه مراسم سینه زنی کمربه کمر که با حضور چهار تا پنج هزار نفری مردم برگزار می‌شود، شماری از جوانان رامیانی مراسم نخل‌گردانی و حرکت ذوالجناح اسب امام حسین (ع) بدون سوار را در اطراف میدان امام علی (ع) انجام می‌دهند.

رییس اداره تبلیغات اسلامی رامیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا شیوه عزاداری «کمر به کمر» در این شهرستان را نشان از باور مردم عزادار به محوریت ولایت علی‌بن‌ابیطالب (ع) و ۱۱ امام معصوم دانست و بیان کرد: این مراسم هر ساله از شب پنجم تا در روز دهم ماه محرم به طور نمادین با حرکت سوگواران حسینی به دور میدان امام علی (ع) این شهر برگزار می‌شود.

حجت الاسلام علی اسماعیلی افزود: امروز مراسم علم بندان برگزار می‌شود و هیات‌ها علم‌های شکل گرفته با پارچه‌هایی به نام سیدالشهدا دشت کربلا و یاران ایشان را آماده حرکت در میان عزاداران می‌کنند و از امشب شاهد اجرای سینه زنی کمر به کمر در مساجد، حسینیه‌ها و تکایا با محوریت میدان امام علی(ع) خواهیم بود.

وی اظهارکرد: از سه ماه قبل گروه سینه زنی آیینی کمر به کمر رامیان با هدف زنده نگه داشتن این مراسم تاریخی و انتقال آن به نسل‌های بعدی تشکیل شد و جوانان عضو هیات‌های مذهبی تمرینات خود برای تشکیل صفوف و انجام حرکت‌های یک نواخت جمعی و مرثیه خوانی آغاز کردند.

به گزارش ایرنا، امام حسین(ع) سومین اختر تابناک امامت و ولایت در سوم شعبان سال چهارم هجری قمری در خانه حضرت امیرالمومنین (ع) پیشوای اول شیعیان و حضرت فاطمه زهرا (س) یگانه دختر رسول اکرم(ص) در مدینه دیده به جهان گشود.

آن حضرت در مکتب نورانی حضرت محمد (ص) و پدرش مولای اول شیعیان(ع) و مادری چون حضرت زهرا(س) درس آزادی، ایستادگی و جوانمردی را آموخت و پس از شهادت پدرش، همدوش با برادرش امام حسن مجتبی(ع) در راه تبلیغ دین اسلام و آموزه‌های آن گام برداشت، هنگامی‌که امام دوم شیعیان در سال ۵۰ هجری قمری به شهادت رسیدند، رسالت سنگین امامت و هدایت مردم بر دوش امام حسین(ع) واگذار و آن حضرت به مدت ۱۱ سال عهده‌دار این امر مهم شدند.

سرانجام در روز دهم محرم (عاشورا) سال ۶۱ هجری قمری، امام حسین (ع) و یارانش باوفایش در راه دین اسلام و ترویج آموزه‌های آن، احیای احکام دین و زدودن انواع انحراف‌های دینی به شهادت رسیدند و درس آزادی و ولایتمداری را در تاریخ ماندگار کردند.

برچسب‌ها