حمید منشیزاده روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: هر ساله با آغاز برداشت محصول برنج شاهد آتشزدن کاه و کلش در پایان برداشت محصول توسط برخی از شالیکاران در استان گیلان هستیم که این اقدام آنان مضرات زیادی به همراه دارد از اینرو ضروریست تا برنجکاران از این کار جلوگیری کنند.
وی با تشریح مضرات سوزاندن کاه و کلش اضافه کرد: ایجاد آلودگیهای زیست محیطی به ویژه آلودگی هوا، از بین رفتن سرمایه ملی "به عنوان منبع تولید علوفه و کودآلی"، ایجاد ناراحتی برای بیماران تنفسی، کاهش حاصلخیزی خاک، از بین رفتن موجودات زنده مفید داخل خاک و کاهش دید رانندگان و افزایش بروز تصادفات جادهای از مضرات سوزاندن کاه و کلش است.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به فواید استفاده از کاه و کلش خاطر نشان کرد: کشاورزان میتوانند به جای سوزاندن کاه و کلش برنج از آن استفاده کنند و از این طریق مانع آلودگیهای زیست محیطی شوند.
منشی زاده افزایش درآمد شالیکاران از طریق جمعآوری، بستهبندی و فروش را یکی از فواید استفاده از کاه و کلش برنج عنوان کرد و افزود: استفاده از کاه و کلش در دامداریهای سنتی موجب کاهش هزینههای تولید و کاهش واردات علوفه میشود.
مدیر هماهنگی و ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی گیلان اظهار کرد: کاه و کلش برنج میتواند به عنوان علوفه مورد نیاز دام به ویژه در خشکسالی و زمستانهای خیلی سرد مورد استفاده قرار گیرد.
منشی زاده خاطر نشان کرد: همچنین کاه و کلش برنج ماده اولیه مناسب برای برخی از کارخانجات صنعتی تولید، نئوپان، فیبر و ظرف یکبار مصرف و سایر محصولات است.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار میآید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص دادهاست.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود، بیشترین رقمهای کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.