مسکو- ایرنا- مراکز فرهنگی و دینی شیعیان در شهر مسکو و برخی دیگر از مناطق روسیه شامگاه پنجشنبه همزمان با شب عاشورا، کانون گردهمایی عزاداران حسینی بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آنچه که آیین‌های سوگواری شب شهادت امام حسین (ع) را نسبت به سال‌های گذشته متمایز می‌کرد، حال و هوای حاکم بر این آیین‌ها در محکومیت اقدام صورت گرفته در برخی کشورهای غربی در هتک حرمت قرآن کریم بود.

در آیینی که شامگاه پنجشنبه در مرکز اسلامی مسکو با شکوه خاصی برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان غربی و امام جمعه شهر ارومیه به تبیین ابعاد واقعه کربلا و حماسه امام حسین (ع) و یاران با وفای سید الشهدا پرداخت.
حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی ضمن محکومیت هتک حرمت قرآن کریم در برخی کشورهای غربی،‌ بر اهمیت اتحاد میان مسلمانان در سراسر دنیا تاکید کرد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نیز در این آیین گفت: توهین به مقدسات اسلامی حاکی از خباثت دشمنان جهان اسلام است و از آنچه که فاقد هرگونه منطق است، نشانه ضعف دشمنان تلقی می‌شود.
کاظم جلالی با بیان اینکه دشمنان امروز بیش از پیش به قدرت دین مبین اسلام و ایمان مسلمانان پیرو حضرت محمد (ص) پی برده است، افزود: هتک حرمت قرآن کریم نشانه ترس دشمنان اسلام از گرایش روزافزون جوانان به قرآن و روح معنویتی است که این کتاب آسمانی در روح و جان بشریت به ارمغان آورده است.
وی ادامه داد: دشمنان ما باید بدانند که توهین به مقدسات اسلامی سبب نخواهد شد که در مسیری که بنا بر تعالیم قرآنی در عبادت و بندگی خداوند و پیروی از ائمه اطهار (س) برگزیده ایم دچار سستی شویم.
سفیر ایران در مسکو با بیان اینکه جهان اسلام مزین به نور قرآن و قلب مسلمانان جهان سرشار از عشق به پیامبر گرامی اسلام (ص) است، گفت: دشمنان اسلام در سده‌ها و دهه‌های گذشته تلاش کردند که نام خدا، دین مداری و عشق به ائمه اطهار (س) را از بین ببرند اما امروز عشق و شور حسینی را در مناطق مختلف جهان از جمله روسیه می‌بینیم.
وی خاطرنشان کرد: دشمنان اسلام هیچ‌گاه نخواهند توانست که مردم ما را از قرآن، پیامبر (ص) و معنویت جدا کنند و یکی از مصادیق این سخن، عشق و اراداتی است که در ایام محرم در دل‌های اندوهگین شیعیان جهان موج می‌زند.
جلالی تأکید کرد: جهان اسلام همچون ید واحده ای دربرابر توهین به مقدسات خود ایستاده است.
در این آیین که با حضور حجت الاسلام و المسلمین مهدی بخت آور رئیس مرکز اسلامی مسکو برگزار شد، جمعی از شیعیان پایتخت روسیه از ملیت‌های مختلف در رثای شهادت مظلومانه امام حسین (ع) اشک ماتم ریختند و به عزاداری و سینه زنی پرداختند.

همچنین آیین‌های دیگری در شب عاشورای حسینی در مسجد خاتم‌الانبیاء(ص) مسکو و تالار اجتماعات سفارت جمهوری اسلامی ایران همچون دیگر شب‌های محرم در سوگ شهادت سید و سالار شهیدان کربلا برگزار شد.

آیین‌های سوگواری محرم همچنین در حسینیه حضرت فاطمه زهرا (س) شهر مسکو و حسینیه امام علی (ع) سازمان دینی شبعیان سن‌پترزبورگ برپا می‌شود.
این آیین‌ها همچنین در شهرهای دربند، کازان،‌ آستراخان، ماخاچ قلعه و برخی دیگر از مناطق روسیه برگزار می‌شود.

بیانیه سفارت ایران در مسکو
در همین حال، سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو در بیانیه‌ای، اقدام موهن به آتش کشیدن قرآن در کشورهای سوئد و دانمارک را سو استفاده از مفهوم آزادی عنوان و آن را اقدامی تفرقه انگیز و مغایر اصول منشور ملل متحد و ادعاهای کشورهای غربی در احترام به حقوق بشر دانست.
در بخشی از این بیانیه آمده است: همراه و همگام با همه مسلمانان و پیروان ادیان الهی، سوء استفاده از مفهوم والای آزادی بیان برای توجیه اقدام موهن و نفرت انگیز در اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم کتاب مقدس مسلمانان در سراسر جهان که در پرتو حمایت برخی از کشورهای اروپایی مدعی حقوق بشر و آزادی، صورت گرفته را به شدت محکوم می‌کنیم.
سفارت ایران در مسکو در این بیانیه از همه نمایندگی‌های کشورهای مقیم و دفاتر سازمان های بین المللی در مسکو می خواهد با عکس العمل مناسب، موجبات پیشگیری از تکرار چنین اقدامات شرم آور و ناقض حقوق و آزادی های والای بشری و منشور ملل متحد و به تبع آن موجب تهدید صلح و همزیستی مسالمت آمیز اقوام و ادیان در سراسر جهان است را فراهم کنند.

بیانیه دومای روسیه
پیش از این، نمایندگان دومای دولتی مجلس فدرال روسیه در بیانیه‌ای اعلام کردند که همراه با مسلمانان تمام جهان انزجار خود را از تصمیم مقامات سوئد بابت اعطای مجوز به برگزاری اقدام اعتراضی در مقابل مسجد اصلی شهر استکهلم که در جریان آن قرآن کتاب مقدس مسلمانان جهان به آتش کشیده شد، اعلام می‌کنند.
در بیانیه دومای دولتی روسیه آمده است: مقامات سوئد آگاهانه اجازه دادند که حمله‌ای با هدف اهانت به احساسات میلیون‌ها مؤمن در سراسر جهان صورت گیرد که این اقدام به شدت اهداف و اصول منشور ملل متحد را نقض می‌کند و اساس صلح و امنیت و روابط دوستانه بین مردم و کشورها را از بین می‌برد.
دومای دولتی روسیه اقدام مقامات سوئد در صدور مجوز توهین به قرآن کریم را اقدامی وندالیستی توصیف کرده و از آنها خواسته است که اقداماتی را برای جلوگیری از نقض حقوق مسلمانان و اهانت به احساسات مذهبی آنها اتخاذ کنند.
نمایندگان دومای روسیه همچنین تأکید کردند: هتک حرمت به اماکن مقدس، ربطی به آزادی بیان و اصول دموکراسی ندارد.
در این بیانیه آمده است:‌ نمایندگان مجلس دومای دولتی روسیه از حقوق دین باوران دفاع می کنند و معتقدند یکی از نشانه‌های جامعه متمدن، احترام به کتب مقدس ادیان برجسته جهان است که ارزش معنوی دارند و جزء لاینفک میراث فرهنگی و تاریخی این ادیان هستند.
این بیانیه به امضای ویچسلاو ویکتورویچ والودین رئیس دومای دولتی روسیه علاوه بر رئیس‌جمهور و دولت این کشور، به سازمان ملل متحد، مجامع پارلمانی سازمان پیمان امنیت جمعی، مجمع بین المجالس، کشورهای مشترک المنافع، سازمان همکاری شانگهای، سازمان امنیت و همکاری اروپا، پارلمان آمریکای لاتین،‌ مجمع پارلمانی آسیا و برخی سازمان‌های بین المللی دیگر ارسال شده و در روزنامه رسمی «پارلمان» روسیه منتشر شده است.

لیونید اسلوتسکی رئیس کمیته امور بین الملل دوما نیز شامگاه سه شنبه در دیدار سفیر ایران در مسکو، هتک حرمت قرآن کریم در کشورهای سوئد و دانمارک را محکوم کرد و گفت: هیچ کس حق توهین به مقدسات را ندارد و اقدام صورت گرفته در برخی کشورهای اروپایی را نسنجیده می دانیم و از همین رو، در بیانیه دوما، پاسخ محکمی به این اقدام توهین آمیز دادیم.

پیش از این، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اقدام گروه‌های افراطی در جنایت آتش زدن قرآن کریم را نشانه بربریت، نژادپرستی و بیگانه هراسی خطاب کرد.
ماریا زاخارووا در یک نشست خبری گفت: مسکو با قاطعیت اقدام سوزاندن قرآن را محکوم می‌کند؛ اقدامی که آخرین بار در کشور دانمارک رخ داد.
وی اضافه کرد: دولت روسیه سوزاندن قرآن و اقدامات افراطی مشابه را محکوم می‌کند.

اوایل تیرماه ۱۴۰۲ هتک حرمت قرآن کریم و سوزانده شدن کتاب مقدس مسلمانان توسط یک افراطی سوئدی در بیرون مسجد اصلی شهر استکهلم ، موجی از محکومیت را در میان کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی به دنبال داشت.
این فرد هتاک در تکرار اقدامات موهن و اسلام ستیزانه خود باری دیگر اواخر تیرماه ۱۴۰۲، نسخه ای از کلام الله مجید را در برابر سفارت عراق در استکهلم لگدکوب کرد.
در آخرین رخداد در این پیوند، یک گروه افراطی و ضد اسلام‌ در دانمارک ۳۱ تیرماه ۱۴۰۲ مقابل سفارت عراق در کپنهاگ در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید. این اقدام تحت حفاظت پلیس دانمارک انجام و باری دیگر تکرار شد.
هتک حرمت به قرآن کریم، موجی از اعتراض در کشورهای اسلامی از جمله کشورمان را در پی داشت و با واکنش قاطع دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همراه شد.
پیش از این نیز شیعیان و نیز ادارات دینی مسلمانان مسکو و دیگر مناطق روسیه، هتک حرمت قرآن کریم را محکوم کرده بودند.