به گزارش ایرنا، گذر از جاده آسیایی شمال کشور به مشهد مقدس مسیری زیبا همراه با روستاهایی تاریخی با کاروانسراهای دوران قاجاریه خودنمایی میکند اما این شکوفههای ارغوانی هلو در فصل بهار و چیدن این دلنشین خوشمزه در فصل تابستان است که در این مسیر رویایی دل هر رهگذری را میرباید.
خشکسالی در سالهای اخیر اَمان باغداران و کشاورزان این خطه را بُریده است ولی انگار از سرمای بی سابقهای که محصول بیشتر باغداران را از بین میبُرد، دیگر خبری نیست و این شرایط اقلیمی چند سالی است که به کام باغداران نشسته و کشت هلو در این خطه رواج یافته است.
اگرچه باغداران و کشاورزان این خطه در سالهای اخیر با توسعه طرحهای آبیاری نوین و بندهای خاکی از شر خشکسالی تا حدی خلاص شده اند ولی در مقابل گرفتار واسطه گرانی شدند که در کمین آنها نشستهاند و محصولات با ارزش آنها را با قیمت پایینتری میخریدند و با قیمت بیشتری در بازار عرضه میکردند.
هلوی خراسان شمالی از جمله محصولاتی است که در سالهای اخیر علی رغم افزایش سطح کشت گرفتار دلالان بود و این خوشمزه خوشرنگ با قیمت ۴۰ تا ۵۰ هزار ریال از باغدار خریداری و در بازار به قیمت ۳۰۰ تا۴۰۰ هزار ریال عرضه میشد و آنچه که مسلم است باغدار کمترین سود را میبرد و در این بازار مکاره سود حدود ۵۰ درصدی نصیب دلال میشد.
اینجاست که سیاستهای حمایتی دولت کارساز میشود و با خرید تضمینی به کمک باغداران میآید ولی این اتفاق امسال در خراسان شمالی افتاد و با خرید توافقی دولت به قیمت کیلویی ۱۶ هزار تومان، آب سردی بر پیکر دلالان هلو ریخته و این موجب شد تا باغداران سال بعد با رغبت بیشتری به برداشت این محصول فکر کنند.
خرید توافقی؛ مرهمی بر درد هلوکاران
این محصول در مناطق مختلف خراسان شمالی تولید می شود و شهرستان مانه و سملقان بیشترین سطح زیر کشت و تولید هلو استان را به خود اختصاص داده است.
مدیر تعاون روستایی خراسان شمالی در این خصوص اظهار کرد: شرایط مساعد آب و هوایی موجب افزایش تولید میوه هلو در باغات شهرستان مانه سملقان و بجنورد در سال زراعی جاری شد و در این شرایط واسطه گران با قیمت ۵۰ هزار ریال محصول را خریداری می ردند که موجب گلایه باغداران شد.
وی، قیمت توافقی هر کیلوگرم هلو را ۱۶ هزار تومان اعلام کرد و افزود: این خرید در هر هفته با توجه به تغییر قیمتها در بازارچههای میوه و تره بار تهران تعیین و اعلام می شود.
مدیر تعاون روستایی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: باغداران این استان تاکنون ۳۰ تُن محصول هلو تحویل مراکز داده اند و بیش از ۸۰ درصد مطالبات خود را نیز دریافت کرده اند. مدیر تعاون روستایی خراسان شمالی تصریح کرد
وی افزود: هدف از اجرای این طرح کوتاه کردن دست دلالان، کمک به تولیدکننده و حمایت از مصرف کننده است.
کام شیرین باغداران
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در مورد شرایط برداشت هلو در استان اظهار کرد: برداشت این محصول از ۱۵ خردادماه جاری در این استان آغاز شده است که راندمان تولید در برخی باغها به ۱۲ تُن در هر هکتار رسیده است.
صفدر صفدری افزود: سطح زیر کشت هلو در استان هزار و ۶۹۰ هکتار است که از این سطح هزار و ۳۵۰ هکتار بارده است و پیش بینی می شود از باغهای این استان چهار هزار و ۶۰۰ تن محصول برداشت شود که در شرایط آب و هوایی مساعد از سطح باغهای هلوی استان تا ۱۳ هزار تُن نیز محصول برداشت می شد.
وی عملکرد هلو در باغهای استان را به ازای هر هکتار حدود چهار تن دانست و ادامه داد: باغدارانی که از نهال های پایه های رویشی استفاده کردهاند، عملکرد را به ۱۸ تا ۲۰ تن نیز رساندهاند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: این محصول در مناطق مختلف استان تولید می شود و شهرستان مانه و سملقان بیشترین سطح زیر کشت و تولید هلو استان را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: در سال گذشته به علت سرمازدگی باغداران استان محصول هلوی چندانی نداشتند تا حدودی امسال نیز باغهای استان تحت تاثیر سرما قرار گرفت که منجر به کاهش تولید شده است.
به گزارش ایرنا، ارقام هلو به لحاظ رسیدگی به سه گروه زودرس، میان رس و دیر رس تقسیم می شوند که ارقام زودرس شامل سرخ و سفید، زعفرانی، شصت روزه گرگانی یا کاردی است.
این محصول در مناطق مختلف استان تولید می شود و شهرستان مانه و سملقان بیشترین سطح زیر کشت و تولید هلو استان را به خود اختصاص داده است، هم اینک مناظر بسیار زیبایی از باغ های هلو در حاشیه های جاده بجنورد - جنگل گلستان ایجاد شده است.
گستره باغ های استان ۴۸ هزار و ۴۹۳ هکتار است که در این سطح ۲۶ گونه باغی تولید می شود.
۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری خراسان شمالی در نواحی روستایی سکونت دارند.