میوه های خوشمزه بهاری زود می آیند و زود هم می روند و تنها لذت خوردن و شاید داغ نخوردن را در دل طرفدارانشان برجای می گذراند.
گوجه سبز، چغاله بادام، توت فرنگی و توت خطه خراسان شمالی زیر باران بهاری چشم هر رهگذری را نوازش می دهند و وسوسه ای غیرقابل کنترل بر جان می اندازند و مشتریان زیادی را از کوچک و بزرگ به خود جذب می کنند.
مشتریانی پر و پا قرص که تحت هر شرایطی و با هر قیمتی از خریداری این میوه های نوبرانه دست برنمی دارند اما در این میان خانواده هایی هستند که قدرت خرید را ندارند تا در فصل بهار از شیرینی و ترشی این میوه ها لذت ببرند.
رصدی بر میوه فروشیهای بازار بجنورد نشان میدهد که میوههای نوبرانه بهاری با وجود وفور اما همچنان ساز ناکوکی با بازار دارد و در گرانی همچنان یکه تازی میکند و آنچه که مشهود است این دلالان هستند که در این بازار جولان می دهند و عامل گرانی میوه هستند.
عدم تعادل قیمت میان عرضه و تقاضا
سری به بازار میدان کارگر بجنورد راسته میوه فروشان می زنیم در این قسمت از بازار تَرگلی میوه های نوبرانه در این فصل از سال چشمک می زند و فریاد میوه فروشان برای معرفی این میوه ها و مشتریانی که تنها قیمت را می پرسند و گذر می کنند، همواره به گوش می رسد.
یکی از شهروندان بجنوردی ضمن گلایه از قیمت بالای میوه های نوبرانه می گوید: قیمت هر یک کیلوگرم توت فرنگی بین ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان، چغاله های بادام و زردآلو نیز بیش از ۲۰۰ هزار تومان در این بازار عرضه می شود که بسیاری از مردم قدرت خرید آن را ندارند.
فتانه رحیمی می افزاید: گذر از این بازار بیانگر عدم تعادل در قیمت است و این قیمت ها در نقاط مختلف شهر نیز در نوسان قرار دارند.
رییس اتحادیه میوه و تره بار بجنورد نیز با بیان اینکه قیمت میوه های نوبرانه روز به روز در حال کاهش است می گوید: علت گرانی میوه های نوبرانه طبیعی است اما زمانی که این میوه ها به تولید انبوه برسد قیمت ها نیز کاهش می یابد.
امید فیروزه می افزاید: اینک قیمت هر یک کیلوگرم گوجه سبز بین ۲۵ تا ۸۰ هزار تومان، توت فرنگی بین ۵۰ تا ۷۰ هزار تومان، گیلاس بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان به فروش می رسد که میوه فروشی ها سود خود را نیز به آن اضافه خواهند کرد.
با این حال قیمت نوبرانه ها در بازار بجنورد با قیمت اتحادیه تفاوت زیادی دارد به عنوان مثال اگرچه گوجه سبز با قیمت ۸۰ هزار تومان نرخ گذاری شده است ولی با ۲۰۰ هزار تومان در بازار عرضه می شود و اینجاست که ردپای دلالان مشهود می شود و بار دیگر این واسطه گران هستند که از دسترنج باغداران بیشترین استفاده را می برند.
ردپای دلالان
سراغ یکی از فروشندگان میوه در سطح بازار می رویم، وحید صفرزاده در این خصوص می گوید: این میوه ها را از میدان میوه و تره بار و واسطه ها خریداری می کنم و درصد سود ما نیز به علت فاسد بودن میوه ها کم می شود.
وی می افزاید: متاسفانه میوه ها تا به دست مشتری برسد چندین واسطه آن را خرید و فروش می کنند که این عامل نیز باعث گرانی های میوه ها به ویژه میوه های نوبرانه شده و نرخ نوبرانه ها در مناطق مختلف شهر متفاوت است.
این میوه فروش نبود بسته بندی مناسب را از دیگر دلایل گرانی میوه دانست و می گوید: متاسفانه کشاورزان بیشتر محصولات خود را در جعبه های بزرگ و حتی فله ای به فروش می رسانند که این امر باعث ایجاد ضایعات بیشتری خواهد شد که در تعیین نرخ تاثیر گذار است.
پارسال ۴۶ هزار و ۳۹۰ تُن انواع میوه هسته دار از سطح باغهای این استان برداشت شد که نسبت به سال قبل از آن ۴۱ درصد افزایش یافت.
گیلاس، آلو، زردآلو، گوجه سبز، هلو و شلیل از عمده ترین میوه های هسته دار است که ۶ هزار و ۶۴ هکتار از سطح باغ های خراسان شمالی را به خود اختصاص داده است.
باغات روستاهای محمدآباد مانه و سملقان و روستای دهک اسفراین بعنوان مرکز برداشت گوجه سبز در استان و همواره در فصل بهار نیاز بازار استان را تامین می کنند.
میوه های نوبرانه گوجه سبز، بادام، هلو، شلیل، گیلاس و انگور امسال برای نخستین بار در سطح یک هکتار و ۳۰۰ متر مربع از گلخانه های استان کشت شد و در سال های آینده رونق مناسبی به بازار این میوه ها می دهد.
۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری خراسان شمالی در نواحی روستایی سکونت دارند.
نظر شما